Hoe werkt een creditcard?

Hoe een creditcard in grote lijnen werkt weten de meeste mensen wel. Met een creditcard kunt u aankopen doen die u pas later definitief betaalt. U koopt dus op krediet; dat verklaart direct ook de naam “creditcard”. Uiteraard is deze omschrijving van de werking van een creditcard wel erg summier. Een wat uitgebreidere uitleg is beslist geen overbodige luxe wanneer u gebruikmaakt van een creditcard of overweegt om een creditcard aan te vragen.

Zo werkt een creditcard

Wanneer u met een creditcard een aankoop doet (in een fysieke winkel of in een webshop) komt het te betalen bedrag als schuld op uw creditcard-account te staan. Op een vooraf afgesproken moment wordt de schuld als incasso afgeschreven van een betaalrekening. Bij sommige creditcardaanbieders is het mogelijk om gespreid de schuld te betalen. In zo’n geval wordt er (bijvoorbeeld) 5 procent van het openstaande bedrag afgeschreven. Dat er een risico zit aan kopen op krediet is duidelijk, maar over het algemeen is betalen met een creditcard gewoon erg handig.

Naast het gemak zijn er nog wel wat voordelen te bedenken met betrekking tot de creditcard. Zo zijn aankopen die u met uw creditcard doet over het algemeen verzekerd tegen beschadiging, verlies of diefstal gedurende een periode van -in de meeste gevallen- 180 dagen. Een ander voordeel van een creditcard is dat het uw aankoopmogelijkheden vergroot. Bijvoorbeeld hotels of vliegmaatschappijen eisen vaak dat een aankoop met een creditcard betaald wordt.

Verschillende creditcards

Wie een creditcard aan wil schaffen heeft een behoorlijke keuze tussen de verschillende types die worden aangeboden. Vrijwel elke creditcardaanbieder heeft namelijk op z’n minst drie verschillende soorten kaarten in de aanbieding waar u uit mag kiezen. Er is meestal een standaard kaart waarbij de bestedingsruimte relatief beperkt is en gekochte producten niet zo heel lang verzekerd zijn. De tweede optie is een kaart waarbij de bestedingsruimte een stuk groter is, evenals de verzekeringstermijn van de aangeschafte artikelen. Tenslotte is er nog een (vrij exclusieve) kaart waarbij allerlei extra services worden aangeboden. Hoe exclusiever de kaart hoe hoger de jaarlijkse kosten.

Het Verschil tussen American Express, Visa en MasterCard

Er zijn een aantal grote spelers actief op de creditcardmarkt waar u ongetwijfeld weleens van hebt gehoord. De bekendste zijn Visa, MasterCard en American Express. Tussen de creditcards van Visa en MasterCard zit eigenlijk weinig noemenswaardig verschil. Dit is bijvoorbeeld al te zien doordat de Rabobank zijn klanten de volledig vrije keuze geeft om bij een Rabo-pakket zelf te beslissen of daar een MasterCard of Visa-card bij moet zijn inbegrepen. MasterCard wordt wereldwijd net iets vaker geaccepteerd dan een Visa-kaart, dat is een verschil.

Verder is er qua bepaalde extra services een verschil tussen MasterCard en Visa. Zo is de beveiliging bij MasterCard geregeld met een SecureCode en gebruikt Visa Verified by Visa. Het gaat hier dus om details. De kaarten van American Express (ook wel Amex genoemd) verschillen juist wel behoorlijk van de kaarten van Visa en MasterCard. Dit komt vooral doordat American Express zogenaamde “charge cards” aanbiedt. Hierbij moet u elke maand het volledig openstaande bedrag aflossen. Dat maakt het financieel gezien wat overzichtelijker, maar kan ook betekenen dat u bij de incassodatum een vrij groot bedrag ineens moet laten afschrijven. Evenals Visa en MasterCard kunt u bij American Express kiezen uit verschillende kaarten met verschillende serviceniveaus.

Over DE SCHRIJVER

Joris is een ervaren financiële schrijver met een scherp inzicht in de wereld van financiën en economie. Hij heeft een passie voor het vertalen van complexe financiële concepten naar begrijpelijke taal.