Indien je flexibel geld wil lenen zal je vast kunnen stellen dat de keuze voor het doorlopend krediet al snel kan worden gemaakt. Het doorlopend krediet staat er namelijk om bekend je als kredietnemer de mogelijkheid te bieden om onder meer bedragen die eerder reeds werden afbetaald terug op te vragen. Hierdoor beschik je altijd over een bepaalde financiële reserve die kan worden aangewend wanneer je bijvoorbeeld tijdelijk geconfronteerd wordt met financiële problemen.
Dit gezegd hebbende brengt een doorlopend krediet afsluiten zeker niet alleen maar voordelen met zich mee. Wil je graag te weten komen of deze flexibele kredietvorm ook voor jou interessant kan zijn of niet? Neem dan zeker even grondig de onderstaande informatie door!
Wat is een doorlopend krediet?
Inhoudsopgave
De eerste vraag die veel potentiële kredietnemers zich uiteraard zullen stellen is; “wat is een doorlopend krediet”? We kunnen deze kredietvorm het best omschrijven als één van de meest flexibele manieren om geld te lenen. Bovendien kan het hierbij gaan om geld lenen voor de meest uiteenlopende zaken of situaties. Je hebt bijvoorbeeld mensen die geld lenen met een doorlopend krediet voor een bepaalde, grote aankoop die ze willen doen, maar daarnaast kan je middels deze kredietvorm ook wat extra financiële ademruimte voor jezelf creëren.
Het meest opvallende kenmerk van een doorlopend krediet is uiteraard terug te vinden in de (zeer) flexibele kredietvoorwaarden waarvan sprake is. Het merendeel van de kredietnemers kiezen er uiteraard voor om een persoonlijke lening aan te vragen, maar voor deze lening geldt dat ze ontzettend strikte kredietvoorwaarden heeft. Dit zorgt ervoor dat ze voor heel wat potentiële kredietnemers eigenlijk helemaal niet interessant is, in tegendeel.
Indien jij ook graag geld wenst te lenen, maar je dat bij voorkeur dan wel zou willen doen terwijl je kan rekenen op flexibele voorwaarden is het wellicht meer een aanrader om te kijken in de richting van het doorlopend krediet. Hoe de flexibiliteit van deze kredietvorm zich in de praktijk precies uit laten we je zeer graag hieronder ontdekken.
Flexibele looptijd
De eerste kenmerkende eigenschap van het doorlopend krediet is terug te vinden in de flexibele looptijd waarvan sprake is. Kies je ervoor om een persoonlijke lening aan te vragen? Dan zal duidelijk worden dat zowel de begin- als de einddatum van de lening zijn vastgesteld. Dat is bij een doorlopend krediet niet het geval. Met andere woorden, blijkt gaandeweg dat je langer tijd zal nodig hebben om het initiële kredietbedrag volledig recht te kunnen zetten? Dan is het doorgaans altijd mogelijk om de einddatum van je doorlopend krediet te verlengen.
Let wel op, de flexibele looptijd van het doorlopend krediet kan zowel een voor- als een nadeel zijn. Uiteraard voorkom je op deze manier dat je onverwachts in de problemen terecht komt wanneer de lening niet tijdig kan worden terugbetaald. Anderzijds zorgt de langere looptijd er eveneens voor dat je aanzienlijk langer kosten zal moeten betalen voor het krediet. Dit is dan ook zeker een belangrijk aandachtspunt om bij stil te blijven staan.
Je kan zelf bepalen hoeveel geld je wanneer opneemt
Bij een persoonlijke lening is het doorgaans zo dat het volledige aangevraagde kredietbedrag in één keer op de door jou opgegeven bankrekening zal worden uitbetaald. Vervolgens zal je vanaf de daarop volgende maand in principe meteen beginnen met de maandelijkse terugbetalingen.
Bij een doorlopend krediet ziet het kredietverloop er enigszins anders uit. Hierbij is het dan ook zo dat je volledig zelf kan bepalen hoeveel geld je opneemt en bovendien ook wanneer je dat doet. Je bent dus niet verplicht om je volledige kredietlimiet te benutten, maar het kan dus wel.
Afbetaalde bedragen kunnen opnieuw worden opgevraagd
Een belangrijk deel van de flexibiliteit waar je op kan rekenen bij een doorlopend krediet afsluiten heeft ook te maken met het feit dat je bedragen die eerder reeds werden afbetaald terug kan opvragen. Dit zorgt ervoor dat je eigenlijk altijd een bepaalde financiële reserve hebt die je kan aanspreken in geval van problemen… zolang de opvragingen binnen de limiet van je doorlopend krediet blijven uiteraard. Het opnieuw opvragen van bedragen die eerder reeds werden terugbetaald kan gebeuren zonder bijkomende kosten.
Extra aflossen is doorgaans altijd boetevrij mogelijk
Een doorlopend krediet maakt het niet alleen mogelijk om eerder reeds afbetaalde bedragen terug op te vragen, daarnaast is het ook mogelijk om meer af te lossen dan in de kredietovereenkomst werd overeengekomen. Extra aflossen kan in het merendeel van de gevallen bij doorlopende kredieten altijd gebeuren zonder dat er daarvoor een boete is verschuldigd. Ook dat is een belangrijk verschil ten opzichte van een persoonlijke lening.
Wat moet je weten over de doorlopend krediet rente?
Tevens niet onbelangrijk is om bij het aanvragen van een doorlopend krediet rekening te houden met de rente die erop wordt aangerekend. De flexibele kredietvoorwaarden waar je als kredietnemer bij dit type lening op kan rekenen zorgen ervoor dat je helaas ook rekening zal moeten houden met een (aanzienlijk) hoger gelegen rente of intrest. Voor de doorlopend krediet rente geldt bovendien ook dat ze over twee verschillende karakters kan beschikken, namelijk:
- Er kan sprake zijn van een vaste rente;
- Er kan sprake zijn van en variabele rente;
In het verleden was het zo dat doorlopende kredieten doorgaans uitsluitend werden aangeboden tegen een variabele rente. Dit uiteraard omdat de einddatum van de lening in principe niet gekend is. Dit gezegd hebbende kiezen steeds meer kredietverstrekkers er vandaag de dag voor om toch een flexibele lening met vaste rente aan te bieden. Dit gezegd hebbende blijkt dit lang niet altijd de interessantste keuze te zijn. Let hier dus zeker voor op.
Hoe wordt de doorlopend krediet rente berekend?
Zoals hierboven reeds werd aangehaald kan de doorlopend krediet rente zowel vastgesteld als flexibel zijn. In beide gevallen wordt ze echter maandelijks berekend op basis van het openstaande kredietbedrag waarvan sprake is. Dit is voor jou als kredietnemer zeer belangrijk om te weten. Leun je immers steevast tegen de limiet aan van je doorlopend krediet? Dan spreekt het voor zich dat je rekening zal moeten houden met vrij aanzienlijke kosten. Los je echter regelmatig heel wat af waardoor het openstaande kredietbedrag eerder beperkt is? In dat geval kunnen de kosten van het doorlopend krediet eigenlijk behoorlijk worden gedrukt.
Doorlopend krediet vergelijken, hoe doe je dat?
Ga je een doorlopend krediet afsluiten? Dan is het uitvoeren van een vergelijking altijd een zeer goed idee. Tijdens het uitvoeren van een objectieve vergelijking zal in de praktijk namelijk duidelijk worden dat je twee concrete zaken zal weten te achterhalen, namelijk:
- Welke kosten worden er aangerekend op het doorlopend krediet van je keuze?
- Van welke kredietvoorwaarden is er precies sprake?
Over het algemeen gezien zal het bij een doorlopend krediet vergelijken duidelijk worden dat de kredietvoorwaarden die van toepassing zijn veelal grotendeels hetzelfde zijn. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat er wel degelijk sprake kan zijn van bepaalde verschillen. Zo durven bepaalde kredietverstrekkers er bij een doorlopend krediet alsnog voor te kiezen om extra kosten in rekening te brengen wanneer er bijvoorbeeld meer wordt afgelost dan op voorhand werd overeengekomen. In het merendeel van de gevallen is dit niet zo, maar er bestaan dus wel degelijk ook uitzonderingen. Let hier altijd zeer goed voor op.
Is een doorlopend krediet vergelijken belangrijk of niet?
Geld lenen kost altijd geld. Het doorlopend krediet vormt wat dit betreft absoluut geen uitzondering, in tegendeel. Het is algemeen bekend dat de rente die wordt aangerekend op doorlopende kredieten een (flink) stuk hoger is gelegen dan bij persoonlijke leningen het geval is.
Bovenstaande zorgt ervoor dat het doorlopend krediet vergelijken altijd een zeer interessante keuze is. Het uitvoeren van een vergelijking zal er namelijk voor zorgen dat het meteen duidelijk zal worden bij welke kredietverstrekker je kan rekenen op de laagste rente. Het spreekt voor zich dat je op deze manier finaal behoorlijk wat zal kunnen besparen op je kredietlasten.
Stappenplan voor een doorlopend krediet aanvragen
Wil je graag een doorlopend krediet aanvragen en heb je eigenlijk nog geen echte ervaring met het aanvragen van een lening? In dat geval kan het interessant zijn om een stappenplan te volgen die gaandeweg duidelijk maakt met welke zaken je allemaal precies rekening dient te houden. Wij hebben de drie verschillende stappen waar je bij een doorlopend krediet aanvragen rekening mee dient te houden hieronder alvast even gedetailleerd voor jou op een rijtje gezet.
Stap 1: Bepaal hoeveel geld je precies wenst te lenen
Voordat je kan overgaan tot een doorlopend krediet aanvragen spreekt het voor zich dat je even voor jezelf zal moeten bepalen hoeveel geld je precies wenst te lenen. Het is hierbij niet alleen belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke wensen en verwachtingen, maar ook met de mogelijkheden van je financiële situatie. Voor heel wat mensen geldt bijvoorbeeld dat ze een relatief groot doorlopend krediet willen aanvragen terwijl ze (jammer genoeg uiteraard) helemaal niet over de vereiste financiële mogelijkheden beschikken om deze terug te kunnen betalen.
Omwille van bovenstaande is het altijd interessant om even een doorlopend krediet berekening uit te voeren. Een dergelijke berekening gebeurt aan de hand van enerzijds het bedrag dat je wenst te lenen en anderzijds het zogenaamde JKP waarvan sprake is. Dit is de totale kostprijs van het krediet dat aldus niet alleen de rente omvat, maar ook de eventuele extra kosten. Aan de hand van de uitkomst van de berekening krijg je niet alleen een goed beeld van de maandelijkse terugbetalingen die moeten gebeuren, maar zal ook direct duidelijk worden of het krediet past binnen jouw financiële mogelijkheden of niet.
Stap 2: Voer een doorlopend krediet vergelijking uit
Heb je bepaald hoeveel je precies wenst te lenen met een doorlopend krediet en wil je nu graag achterhalen welke kredietverstrekker je het interessantste aanbod kan doen? In dat geval zal je een doorlopend krediet vergelijking willen uitvoeren. Deze vergelijking maakt het mogelijk om de verschillende doorlopende kredieten bij de diverse kredietverstrekkers op de markt tegenover elkaar af te wegen. Dat geldt niet alleen voor de voorwaarden die eraan verbonden zijn, maar ook voor de kosten. Op deze manier kan je op een zeer efficiënte manier die ene kredietverstrekker vinden die jou een doorlopend krediet tegen de interessantste voorwaarden kan aanbieden.
Stap 3: Vraag het doorlopend krediet van je keuze aan
Nadat je hebt bepaald bij welke kredietverstrekker je jouw doorlopend krediet het best kan aanvragen is het tijd geworden om je daadwerkelijke kredietaanvraag in te dienen. Controleer in eerste instantie altijd welke stukken je hier precies voor nodig hebt. Denk hierbij aan:
- De identiteitskaart van de kredietnemer(s);
- Een bewijs van inkomen van de kredietnemer(s);
Van belang om bij het indienen van je kredietaanvraag rekening mee te houden is ook welke personen de lening precies gaan aanvragen. Ben je bijvoorbeeld de enige kredietnemer of ben je van plan om het krediet samen met je partner aan te vragen? In het laatste geval zal je van jullie allebei de identiteitskaart evenals een bewijs van inkomen moeten aanleveren. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat de kredietcapaciteit bij een gezamenlijke aanvraag doorgaans wel een stuk hoger is gelegen. Zoveel spreekt voor zich.
Hoelang duurt een doorlopend krediet aanvragen?
Het is vanzelfsprekend dat je na een doorlopend krediet aanvraag te hebben ingediend graag zo snel mogelijk over het aangevraagde kredietbedrag zal willen kunnen beschikken. De snelheid waarmee dit kan gebeuren is evenwel afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan:
- De hoogte van het aangevraagde kredietbedrag;
- Het resultaat van het uitgevoerde kredietwaardigheidsonderzoek;
- Het resultaat van de uitgevoerde BKR-toetsing;
Het komt in de praktijk niet zelden voor dat kredietverstrekkers net wat strengere voorwaarden hanteren voor wat het toekennen van een doorlopend krediet betreft. Dat heeft uiteraard alles te maken met de combinatie van enerzijds de aanzienlijk flexibelere voorwaarden waarvan sprake is evenals anderzijds de hoger gelegen rente. Wordt de aanvraag voor jouw doorlopend krediet afgewezen omdat je (nipt) niet weet te voldoen aan de vooropgestelde eisen van de kredietverstrekker? Dan zou je dus eventueel nog kunnen overwegen om een persoonlijke lening aan te vragen. Dit uiteraard alleen wanneer de zeer lineaire voorwaarden geen probleem zijn.
Voordelen van een doorlopend krediet
Doorheen deze pagina is duidelijk geworden dat er toch wel een aantal niet onbelangrijke voordelen verbonden zijn aan het aanvragen van een doorlopend krediet. Wil je deze voordelen graag nog eens overzichtelijk weergegeven zien worden? Dat is mogelijk hieronder!
- Een doorlopend krediet heeft bijzonder flexibele kredietvoorwaarden;
- Bedragen die eerder al werden afbetaald kan je altijd opnieuw opvragen;
- Tussentijds extra aflossen behoort nagenoeg altijd boetevrij tot de mogelijkheden;
- De einddatum van een doorlopend krediet is niet vastgesteld;
- Een doorlopend krediet is voor zeer veel verschillende doeleinden af te sluiten;
Voordat je over gaat tot het aanvragen van een bepaald krediet is het steeds een zeer belangrijke vereiste om voor jezelf even uit te maken hoe flexibel de kredietvoorwaarden moeten zijn waar je op wil kunnen rekenen. Eenmaal je dat hebt bepaald is het zeer eenvoudig mogelijk om voor jezelf uit te maken of het doorlopend krediet de voor jou beste keuze is of niet.
Wat zijn de nadelen van een doorlopend krediet?
Een doorlopend krediet kent uiteraard niet alleen maar voordelen. Zoals ook geldt voor andere kredietvormen is het ook bij het doorlopend krediet zo dat je rekening moet houden met een aantal niet onbelangrijke nadelen. De belangrijkste nadelen zijn de volgende:
- Een doorlopend krediet is in vergelijking met een persoonlijke lening vrij duur;
- De voorwaarden voor het verkrijgen van een doorlopend krediet zijn vaak strikter;
- Een doorlopend krediet wordt niet voor niets vaak ook een doodlopend krediet genoemd;
Het belangrijkste risico waar je bij een doorlopend krediet afsluiten mee kan worden geconfronteerd is terug te vinden in het veel langer aanhouden van de lening dan je op voorhand had verwacht. Dat is uiteraard vooral te wijten aan het feit dat de einddatum van deze kredietvorm zeer eenvoudig kan worden verlengd. Hoe langer het doorlopend krediet echter wordt aangehouden, des te hoger de kosten uiteraard uiteindelijk zullen oplopen.
Conclusie, hoe interessant is het doorlopend krediet?
Het doorlopend krediet is een kredietvorm die door de jaren heen steevast aan populariteit heeft gewonnen. Dat is vooral te wijten aan het feit dat steeds meer kredietnemers op zoek zijn naar een kredietvorm waarbij er sprake is van meer flexibele kredietvoorwaarden. Ondanks het feit dat de persoonlijke lening de veruit meest voordelige keuze is kunnen de strikte voorwaarden die eraan verbonden zijn heel wat mensen afschrikken. Geldt dat ook voor jou? Dan is het mogelijk dat de keuze voor het doorlopend krediet voor jou een flink stuk interessanter zal blijken te zijn.
Het doorlopend krediet biedt in de praktijk dan ook vooral een prima oplossing voor kredietnemers die het belangrijker vinden om te kunnen rekenen op flexibele voorwaarden dan op de laagst mogelijke rente. Is voor jou het tegenovergestelde het geval? Dan spreekt het voor zich dat het aanvragen van een persoonlijke lening voor jou een interessantere keuze kan zijn.