Doorlopend Krediet

Let op! Geld lenen kost geld

Wil je een Doorlopend Krediet Aanvragen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Een fysieke afspraak bij de bank is een optie. Online heb je het voordeel dat je in één oogopslag alles voor je hebt en snel kunt vergelijken. Gebruik hiervoor de vergelijkingstool van Geld24 om alle doorlopende kredieten naast elkaar te zetten.

>> Bekijk hier het meest gekozen krediet van 2024 <<
  Kenmerken Rente (vanaf)  
Meest gekozenDEFAM - Doorlopend Krediet Premium DEFAM Doorlopend Krediet Premium
 • Maximale lening: € 50.000
 • Maximale looptijd: 180 maanden
 • Min. Rente: 4.5%
 • Max. Rente: 6.1%
4.5%
Bereken Lening >
PopulairSantander Doorlopend Krediet Santander Doorlopend Krediet
 • Maximale lening: € 10.000
 • Maximale looptijd: 180 maanden
 • Min. Rente: 8.7%
 • Max. Rente: 10%
8.7%
Bereken Lening >
DEFAM Premium Huiseigenaar Doorlopend Krediet DEFAM Premium Huiseigenaar Krediet
 • Maximale lening: € 50.000
 • Maximale looptijd: 180 maanden
 • Min. Rente: 4.8%
 • Max. Rente: 6.1%
4.8%
Bereken Lening >
DEFAM - Doorlopend Krediet DEFAM Doorlopend Krediet
 • Maximale lening: € 50.000
 • Maximale looptijd: 180 maanden
 • Min. Rente: 4.9%
 • Max. Rente: 6.1%
4.9%
Bereken Lening >
Qander Doorlopend Krediet Qander Doorlopend Krediet
 • Maximale lening: € 75.000
 • Maximale looptijd: 36 maanden
 • Min. Rente: 4.9%
 • Max. Rente: 8.4%
4.9%
Bereken Lening >
Interbank Doorlopend Krediet Interbank Doorlopend Krediet
 • Maximale lening: € 75.000
 • Maximale looptijd: 36 maanden
 • Min. Rente: 4.9%
 • Max. Rente: 8.4%
4.9%
Bereken Lening >

Wat is een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is een soort van geld lenen waarbij je de mogelijkheid hebt om een deel van het geld, of de volledige beschikbare som, opnieuw op te nemen. Telkens wanneer je een terugbetaling heeft gedaan, komt er opnieuw geld vrij dat je opnieuw kunt gebruiken.

Rente bij een doorlopend krediet

Ook bij een doorlopend krediet moet je rente betalen. Echter moet je bij een doorlopend krediet enkel rente betalen op het opgenomen bedrag dat je nog moet terugbetalen. Wel is het meestal zo dat de rente bij een doorlopend krediet meestal hoger is dan de rente bij andere soorten leningen.

De flexibiliteit van een doorlopend krediet

Zoals je leest, is een doorlopend krediet zeer flexibel. De flexibiliteit is te vinden op verschillende manieren, waaronder: geld dat je opnieuw kan opnemen als het beschikbaar wordt en de mogelijkheid om gratis meer terug te betalen dan vastgelegd werd.

Een doorlopend krediet aanvragen bij de bank

Wanneer je er toch voor kiest om een afspraak te maken bij je bank, vergeet dat niet de nodige documenten mee te nemen. Denk aan financiële gegevens, waaronder loonstroken en eventuele gegevens over andere lopende leningen.

Online Doorlopend Krediet Aanvragen

Wil je direct actie ondernemen, dan kun je je aanvraag voor een doorlopend krediet beter online afhandelen. Hier zul je alle gegevens zelf moeten invullen, dus ook hier is het belangrijk dat je alle documenten bij de hand hebt. Denk bij het doorlopend krediet aanvragen aan documenten, die gerelateerd zijn aan inkomsten, persoonlijke gegevens en je burgerlijke staat.

Deze gegevens worden door de bank gebruikt om te zien dat ze geen overdreven risico lopen. Zo worden ook de BKR (Bureau Kredietregistratie) gegevens geraadpleegd om inzage te krijgen in je kredietgeschiedenis en zal er een melding gedaan worden bij de verschaffing van je nieuw doorlopend krediet.

De voorwaarden bij een doorlopend krediet

De voorwaarden, die komen kijken bij de aanvraag voor een doorlopend krediet, kunnen per kredietverstrekker in bepaalde mate van elkaar verschillen. Desalniettemin kun je tijdens het doorlopend krediet aanvragen rekening houden met een paar standaard eisen:

[wps_lists icon=”arrow-right” icon_color=”#444″]
 • Je bent ouder dan 21 jaar (in sommige gevallen is dit 23 of 25 jaar)
 • Je bent woonachtig in Nederland
 • De maximumleeftijd ligt meestal rond 70 jaar
 • Je hebt een vast inkomen, dus geen uitkering[/wps_lists]

Vergelijk doorlopende kredietverstrekkers

Top 3 Doorlopend Krediet Kenmerken Rente (vanaf)  
Meest gekozenDEFAM Premium Huiseigenaar Doorlopend Krediet DEFAM Premium Huiseigenaar Krediet
 • Maximale lening: € 50.000
 • Maximale looptijd: 180 maanden
 • Min. Rente: 4.5%
 • Max. Rente: 6.1%
4.5%
Bereken Lening >
Qander Doorlopend Krediet Qander Doorlopend Krediet
 • Maximale lening: € 75.000
 • Maximale looptijd: 36 maanden
 • Min. Rente: 4.9%
 • Max. Rente: 8.4%
4.9%
Bereken Lening >
Santander Doorlopend Krediet Santander Doorlopend Krediet
 • Maximale lening: € 10.000
 • Maximale looptijd: 180 maanden
 • Min. Rente: 8.7%
 • Max. Rente: 10%
8.7%
Bereken Lening >

Heb je besloten een doorlopend krediet aan te vragen en weet je dat je aan de voorwaarden voldoet, ga dan vooral goed vergelijken. Kies de bank die het beste bij jouw situatie past. In veel gevallen zal dit de bank zijn waar je al klant bent, omdat er vaak de eis wordt gesteld dat je een rekening hebt bij de desbetreffende kredietverstrekker.

Doorlopend Krediet Vergelijken? Met de handige vergelijkingstool van Geld24 kun je in enkele stappen je doorlopend krediet vergelijken en aanvragen.

Een lening die in Nederland regelmatig wordt afgesloten is het doorlopend krediet. Deze lening is, net als een persoonlijke lening, een consumptief krediet. Deze term geeft aan dat een doorlopend krediet wordt gebruikt voor de aanschaf van consumptiegoederen. Dit in tegenstelling tot een hypothecaire lening waarbij geld wordt geleend voor onroerend goed (een huis). Een doorlopend krediet is een lening waarbij je een bepaald bedrag kan lenen dat in de overeenkomst wordt vastgelegd.

In tegenstelling tot de persoonlijke lening krijg je bij een doorlopend krediet niet de totale som in één keer gestort. Je neemt een bepaald bedrag op wanneer je dat nodig hebt (bijvoorbeeld 500 euro) en dit kan je dus meerdere keren doen. Er wordt na het doorlopend krediet vergelijken wel een kredietlimiet afgesproken waar je niet boven mag komen, iets wat belangrijk is om op te letten tijdens het doorlopend krediet vergelijken.

Doorlopend Krediet Vergelijken, Waar let ik op?

Een doorlopend krediet heeft in principe geen vaste looptijd. Als je een doorlopend krediet aanvraagt wordt er in de overeenkomst echter wel een looptijd vastgelegd omdat er anders officieel geen sprake is van een lening. De looptijd die je ziet bij het doorlopend krediet vergelijken wordt daarom een theoretische looptijd genoemd. Omdat een doorlopend krediet veel flexibeler is dan een persoonlijke lening wordt de rente bij deze vorm van lenen dan ook op een andere manier berekend. Er wordt gewerkt met een variabele rente, dat wil zeggen: een rente die afhankelijk is van het bedrag dat je hebt opgenomen van je doorlopend krediet. Over het openstaande saldo wordt namelijk een percentage berekend.

Rekenvoorbeeld doorlopende krediet vergelijken

[wps_table style=”hover-dark”]

Info 1 2 3 4 5
Kredietbedrag (€) 5.000 10.000 25.000 50.000 100.000
Looptijd (Maanden) 12 12 12 12 12
Rente (%) 7.2 5.5 4.1 4.1 4.5
Totaal Kredietbedrag (€) 5.191 10.293 25.548 51.097 102.405

[/wps_table]

> Bovenstaande voorbeelden zijn inclusief het Jaarlijks Kostenpercentage.

Krijg je direct beschikking over het hele bedrag?

Een doorlopend krediet is ontwikkeld voor mensen die juist niet in één keer de beschikking willen hebben over het totale bedrag, maar dit in stapjes op willen nemen. Als je een totaalbedrag ineens gestort wilt hebben kan je dus beter een persoonlijke lening aanvragen. Toch is het bij bepaalde verstrekkers van een doorlopend krediet mogelijk om het gehele bedrag ineens op te nemen, een voorbeeld hiervan is het doorlopend krediet van de Rabobank.

Het bedrag dat je met een doorlopend krediet kunt lenen

Het bedrag dat je met een doorlopend krediet kunt lenen is bij veel financiële dienstverleners ongeveer gelijk aan het bedrag dat je met een persoonlijke lening kunt lenen. Dit houdt in dat het bedrag dat je kunt lenen ergens tussen de 2500 euro en de 75.000 euro zal liggen. Hoe hoger het bedrag is dat je leent hoe lager de variabele rentevoet is, en hoe minder rente je dus (procentueel!) betaalt.

Hoe werkt aflossen bij een doorlopend krediet?

Bij de meeste doorlopende kredieten begint de ontvanger van de lening met aflossen op het moment dat hij voor het eerst een bedrag van het doorlopend krediet opneemt. Omdat een doorlopend krediet geen vaste looptijd heeft (alleen een theoretische) kan je een bedrag dat je hebt afgelost altijd weer opnieuw opnemen. Wanneer je een doorlopend krediet wilt beëindigen moet je uiteraard het volledige bedrag inclusief de rente hebben afgelost. Let tijdens het doorlopend krediet vergelijken dan ook goed op extra kosten en voorwaarden.

Welk bedrag kan ik lenen?

Banken zijn de afgelopen paar jaar steeds voorzichtiger geworden met het afsluiten van leningen of hypotheken. Dat is niet zo gek want de schrik van de financiële crisis zit er goed in. Daarom wil een bank zeker weten dat je een lening die je afsluit ook echt kunt aflossen. Op basis van een check van je financiële situatie bepaalt de bank welk bedrag ze jou maximaal willen lenen als doorlopend krediet. Heb je relatief weinig inkomsten dan zal dit bedrag lager liggen dan wanneer je een hoog inkomen hebt.

Als voorbeeld: een bijstandsmoeder met twee kinderen zal nooit 75.000 euro kunnen lenen op een doorlopend krediet. Geef tijdens het doorlopend krediet vergelijken altijd eerlijk antwoord op vragen en verstrek de juiste informatie.

Weet je zeker dat je de financiële verplichtingen die bij een lening horen kunt nakomen? Dat is belangrijk om jezelf goed af te vragen tijdens het doorlopend krediet vergelijken en aanvragen. Een lening is namelijk een financieel product met een risico. Vanwege dat risico zal de bank ook een check uitvoeren bij het Bureau Kredietregistratie om te kijken of je achterstallige betalingen op je conto hebt staan.

Een doorlopend krediet met een creditcard

Een doorlopend krediet bevat dus mogelijkheden waarbij je als klant verdere bedragen kan blijven lenen terwijl je ook de bestaande schuld blijft terugbetalen. Er is een maximumlimiet vastgelegd dat je kunt opnemen en ook een minimumbedrag dat regelmatig moet worden terugbetaald. Een vaak gebruikte manier om een  doorlopend krediet te verstrekken, is door middel van een creditcard.

Doorlopend krediet aanvragen met BKR registratie

Doorlopend krediet aanvragen en het BKR, wat zijn je mogelijkheden?

Doorlopend Krediet aanvragen

Een doorlopend krediet is een leenvorm waarbij je, in tegenstelling tot bij een persoonlijke lening, niet in één keer het hele bedrag krijgt gestort. Bij een doorlopend krediet wordt er een kredietlimiet afgesproken en je kunt het geld in porties opnemen. Dat is handig als je de ene maand net iets meer om geld verlegen zit dan de andere maand.

Uiteraard betaal je bij een doorlopend krediet rente, net als bij elke andere lening, want dit is nu eenmaal de manier waarop kredietverstrekkers geld verdienen.

Om er zeker van te zijn dat je een geschikte kandidaat bent om een lening aan te verstrekken zal een bank informatie willen hebben over je financiële situatie. Deze informatie achterhalen ze door jou bepaalde vragen te stellen en door informatie in te winnen bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel.

Bij dit bureau wordt bijgehouden welke kredieten er in Nederland allemaal worden verstrekt en welke mensen bijvoorbeeld betalingsachterstanden hebben. Wanneer jij iemand bent met een negatieve registratie bij het BKR (je hebt betalingsachterstanden) dan zal een bank jou in de meeste gevallen geen doorlopend krediet verstrekken omdat ze jou niet als een betrouwbare klant zien.

Doorlopend krediet aanvragen met BKR

Doorlopend Krediet Aanvragen en het BKR

Qua bedragen is een doorlopend krediet wel een beetje te vergelijken met een persoonlijke lening. Dit betekent dat het bedrag dat je kunt lenen meestal tussen de 2500 en 75.000 euro ligt. Voordat een bank overgaat tot het afsluiten van een doorlopend krediet zal er over het algemeen informatie worden ingewonnen over jouw financiële situatie door advies in te winnen bij het BKR (Bureau Kredietregistratie) in Tiel.

Het zou goed kunnen dat vervolgens blijkt dat je een aantekening in het bestand van deze organisatie hebt. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, ongeveer 9 miljoen Nederlanders staan geregistreerd, maar als uit de gegevens blijkt dat je in het verleden niet altijd even trouw hebt afgelost kan het plotseling wel een probleem worden. De meeste banken weigeren namelijk een doorlopend krediet te verstrekken aan iemand met een negatieve BKR-registratie.

Een doorlopend krediet aanvragen met een negatieve BKR-registratie

Zoals gezegd hoef je bij een bank niet aan te kloppen voor een doorlopend krediet als je in het bezit bent van een negatieve BKR-registratie. Waar het misschien wel lukt is bij de gemeentelijke kredietbank. Deze instelling is gespecialiseerd in het verstrekken van kredieten aan mensen die om de één of andere reden een negatieve BKR-registratie voor hun kiezen hebben gekregen.

Overigens moet je jezelf goed afvragen of het doorlopend krediet aanvragen wel een goed idee is als je al betalingsproblemen hebt. Bij een lening (in dit geval een doorlopend krediet) ben je namelijk sowieso meer geld kwijt dan je hebt geleend omdat er een rente wordt geheven die naast de aflossing moet worden betaald.

Doorlopend krediet aanvragen zonder BKR-check

Wanneer je een negatieve BKR-registratie hebt, maar je vindt dat niemand dat hoeft te weten kan je bij een aantal aanbieders een doorlopend krediet afsluiten zonder dat er een BKR-check wordt gedaan. Een eventuele negatieve BKR-registratie komt op deze manier niet aan het licht. Bij dit soort kredieten gaat het overigens meestal over relatief kleine bedragen met een maximum van een paar honderd euro. Een nadeel is dat de ondernemingen die deze kredieten aanbieden meestal niet zijn aangesloten bij een toezichthouder.

Gaat er dus iets mis of ben je niet tevreden over de manier waarop het krediet wordt verstrekt dan heb je meestal geen instantie waar je naar toe kan met je klachten. Veel mensen die dit risico toch liever niet nemen besluiten in het geval van een negatieve BKR-registratie toch maar liever een andere oplossing te vinden. Meestal gebeurt dit in de vorm van een onderhandse lening bij familie of bekenden die het gewenste bedrag wel even kunnen missen.

Het is dus mogelijk om een Doorlopend Krediet aan te vragen met een BKR Registratie maar let wel goed op de voorwaarden tijdens het doorlopend krediet aanvragen en afsluiten.