Wat zijn de voordelen van een prepaid creditcard?

Leestijd: 2 minuten

Een creditcard is erg handig. Niet alleen in het buitenland, maar ook bij het doen van online aankopen. En soms heb je een creditcard nodig om een auto te kunnen huren. Een ‘gewone’ creditcard heeft een bestedingslimiet. Dit bedrag kun je uitgeven en betaal je al naar gelang de afspraken die je hebt gemaakt met de creditcardmaatschappij in één keer of in termijnen terug. Maar er zijn ook zogenaamde prepaid creditcards. Hiermee kun je alleen aankopen doen als je er vooraf geld op hebt gestort. Zo’n prepaid card heeft zeker voordelen.

Je betaalt nooit rente

Op een prepaid creditcard kun je niet rood staan. Je kunt nooit meer uitgeven dan het saldo wat je er vooraf op gezet hebt. Dit heeft een belangrijk voordeel: je betaalt nooit rente. De rente die berekend wordt over het openstaande saldo op een creditcard bedraagt doorgaans rond de 14%. Dat is best veel, zeker als je een hoog saldo open hebt staan.

De verleiding is bij een prepaid card ook niet aanwezig om geld uit te geven wat je eigenlijk niet hebt. Een bijkomend voordeel is dat je er vrijwel altijd voor in aanmerking komt. Als je schulden hebt dan kun je vaak geen gewone creditcard aanvragen, maar een prepaid card geeft voor de verstrekker ervan geen risico en kun je dus vrijwel altijd probleemloos aanvragen.

Geen problemen bij het aanvragen van een lening of hypotheek

Als je een persoonlijke lening, doorlopend krediet of hypotheek wilt aanvragen, dan wordt er vrijwel altijd gekeken naar je lopende financiële verplichtingen. Als die te hoog zijn dan kan het zijn dat je verzoek wordt afgewezen. Met een prepaid creditcard bouw je geen schuld op. Dit is dus nooit een belemmering om geld te kunnen lenen. Een prepaid creditcard wordt om die reden ook niet geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel.

Heeft een prepaid creditcard ook nadelen?

Het belangrijkste nadeel van een prepaid creditcard is uiteraard dat je er geen geld ‘op de pof’ mee uit kunt geven. Als je iets wilt kopen of betalen zal je eerst genoeg geld op de card moeten storten om de betaling te kunnen doen. Een ander nadeel is dat je bij veel auto verhuurbedrijven, vooral in het buitenland, geen auto huren.

Hiervoor is in de meeste gevallen een creditcard met bestedingslimiet nodig. Dit komt omdat de verhuurmaatschappij de zekerheid wil hebben dat ze geld kunnen incasseren als je bijvoorbeeld schade rijdt met de auto. Maar er zijn wel mogelijkheden om met een prepaid creditcard een auto te huren, je moet er alleen iets beter naar zoeken.

Waar kan ik een prepaid creditcard aanvragen?

Je kunt zowel van Visa als van MasterCard een prepaid creditcard aanvragen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Het gemakkelijkst vind je deze online. Het aanvragen kun je ook direct online regelen. Houd er wel rekening mee dat je je card doorgaans binnen 5 tot 10 dagen pas in huis hebt. Vraag hem dus niet 2 dagen voordat je op vakantie gaat aan.

Voor een prepaid creditcard betaal je overigens in veel gevallen geen opslag op de wisselkoers als je in vreemde valuta betaalt, wat bij een ‘gewone’ creditcard wel het geval is.