Groen Beleggen – Duurzaam investeren voor later

Groen beleggen is een geweldige manier om geld te verdienen en tegelijkertijd het milieu te beschermen.

Door te investeren in milieuvriendelijke projecten, steun je initiatieven die bijdragen aan de vermindering van de ecologische voetafdruk en de verbetering van duurzame energiebronnen.

Zo kun jij je financiële doelen behalen terwijl je ook een bijdrage levert aan het oplossen van milieugerelateerde problemen, zoals klimaatverandering, vervuiling en verlies van biodiversiteit.

Naast het positieve effect op het milieu, biedt groen beleggen ook fiscale voordelen.

Door te beleggen in door de overheid goedgekeurde groene fondsen, kun je profiteren van belastingvoordelen. Denk hierbij aan een vrijstelling en een extra heffingskorting in je belastingaangifte.

Dit maakt groen beleggen niet alleen een ethisch verantwoorde keuze, maar ook een financieel aantrekkelijke optie.

Banken zoals ASN Bank en Triodos Bank bieden groene beleggingsfondsen aan die voldoen aan strikte milieu- en duurzaamheidscriteria. Hierdoor weet je zeker dat je investeringen daadwerkelijk bijdragen aan een groenere toekomst.

Groen beleggen
Groen beleggen in 2024.

Wat is Groen Beleggen?

Groen beleggen is een vorm van beleggen waarbij je je geld gebruikt voor milieubescherming en duurzaamheid.

Dit betekent dat je investeert in bedrijven, projecten of fondsen die zich richten op het verbeteren van het milieu, zoals hernieuwbare energie, duurzame landbouw of groene technologieën.

Er zijn verschillende soorten groene beleggingen zoals duurzame fondsen, waarmee je jouw portefeuille kunt diversifiëren en tegelijkertijd een bijdrage kunt leveren aan een betere wereld.

Groen beleggen is een goede zaak. Investeerders kunnen niet alleen geld verdienen, maar ook iets goeds doen.

Groen beleggen gaat over het beschermen van het milieu en het bevorderen van duurzame projecten.

Deze projecten variëren van energiebesparing en afvalbeheer tot het stimuleren van innovatieve projecten die een betere toekomst voor ons allemaal creëren.

Om te kunnen profiteren van groene investeringen, moet je welke opties er beschikbaar is zijn.

 • Duurzame fondsen: Dit zijn fondsen die investeren in bedrijven die goed zijn voor het milieu en duurzaam. Ze selecteren bedrijven volgens bepaalde criteria.
 • Groene obligaties: Dit zijn obligaties uitgegeven door bedrijven of overheden die investeren in groene projecten. Voorbeelden zijn hernieuwbare energie of duurzame infrastructuur.
 • Individuele aandelen: Je kunt ook aandelen kopen van bedrijven die duurzaamheid belangrijk vinden.

Bij het kiezen voor groen beleggen is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar de beleggingsmogelijkheden.

Zorg dat je een gediversifieerde en evenwichtige beleggingsportefeuille opbouwt. Hierdoor zorg je ervoor dat jouw beleggingen passen bij jouw financiële doelen en risicotolerantie, terwijl je tegelijkertijd een positieve bijdrage levert aan het milieu en duurzaamheid.

Belastingvoordelen van Groen Beleggen

Heffingskorting en Groenfondsen

Bij groen beleggen investeer je in duurzame projecten, zoals milieubescherming of hernieuwbare energie.

Belastingvoordeel bij groen investeren
Belastingvoordeel groen investeren.

De Nederlandse overheid stimuleert groene investeringen en heef verschillende belastingvoordelen. Eén voordeel is dat je minder belasting betaalt. Je krijgt dit belastingvoordeel als je investeert in groene fondsen die erkend zijn door de belastingdienst.

De hoogte van de heffingskorting hangt af van je investering. Momenteel is de heffingskorting 0,7% van het vrijgestelde bedrag.

Vrijstelling in Box 3

Naast de heffingskorting biedt groen beleggen ook voordelen in Box 3 van de vermogensbelasting.

Je groene beleggingen zijn tot een bepaald bedrag vrijgesteld van vermogensbelasting. Deze vrijstelling in Box 3 minimaliseert de belasting die je moet betalen over je vermogen en verhoogt daardoor het rendement op je groene beleggingen.

In 2024 gelden de volgende vrijstellingsbedragen voor groene beleggingen:

 • €60.429 voor alleenstaanden
 • €120.858 voor fiscale partners

Hieronder een kort overzicht van de belastingvoordelen bij groen beleggen:

BelastingvoordeelBeschrijving
HeffingskortingExtra korting op je inkomstenbelasting bij beleggen in erkende groenfondsen.
Vrijstelling in Box 3Verminderde vermogensbelasting door een hogere vrijstelling voor groene beleggingen.
Heffingskorting en Vrijstelling bij groene beleggingen.

Overweeg deze belastingvoordelen bij het kiezen van groene beleggingen. Ze kunnen bijdragen aan een hoger rendement en tegelijkertijd een positieve impact op het milieu hebben.

Soms zijn groene fondsen niet beschikbaar. Je moet daarom op tijd investeren om maximaal te profiteren.

Groenfondsen en Projecten

ASN Groenprojectenfonds

Het ASN Groenprojectenfonds is een bekend groen fonds. Als je in dit fonds investeert, steun je duurzame projecten.

De focus van ASN Groenprojectenfonds ligt op:

 • Duurzame landbouw: ondersteuning van biologische en duurzame landbouwprojecten.
 • Windenergie: investeren in windmolenparken voor groene energieproductie.
 • Duurzaam bouwen: financiering van ecologische en duurzame bouwprojecten.

Dankzij deze investeringen draag je bij aan een beter milieu en heb je de kans om van belastingvoordelen te profiteren.

ASN Groenprojectenfonds koers
In deze grafiek zie je de koers van het ASN Groenprojectenfonds over de afgelopen 10 jaar.
De data is up to date tot en met april 2024.

Triodos Groenfonds

Triodos Groenfonds is een ander groenfonds waarin je kunt beleggen. Dit fonds legt de nadruk op:

 1. Groene energie: Investeringen in projecten die hernieuwbare energie opwekken, zoals zonne-energie, windenergie en waterkracht.
 2. Duurzaam bouwen: Steun aan projecten gericht op energiezuinige woningen en bedrijfspanden.
 3. Duurzame landbouw: Bijdragen aan biologische landbouw en duurzame voedselproductie.

Door te beleggen in het Triodos Groenfonds, draag je bij aan een duurzamere wereld en geniet je van fiscale voordelen. Beide fondsen – ASN Groenprojectenfonds en Triodos Groenfonds – geven je de mogelijkheid om op een duurzame manier te investeren én te profiteren van belastingvoordelen, terwijl je een positieve impact op het milieu hebt.

Triodos Groenfonds koers
In deze grafiek zie je de koers van het Triodos Groenfonds over de afgelopen 10 jaar.
De data is up to date tot en met april 2024.

Criteria voor Groene Beleggingen

Bij het kiezen van groene beleggingen is het van belang te weten wat een belegging precies groen maakt. Groene beleggingen, ook bekend als groene fondsen, richten zich op het investeren in projecten met een positieve impact op het milieu of de samenleving. In dit artikel lichten we de criteria toe waaraan groene beleggingen moeten voldoen.

Ten eerste moeten groene beleggingen beschikken over een groenverklaring. Deze verklaring wordt afgegeven door de overheid en bevestigt dat een beleggingsfonds of project een positieve bijdrage levert aan het milieu en/of de samenleving. Je kunt op de website van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) een lijst vinden van erkende groene beleggingen en de criteria waar ze aan moeten voldoen.

Daarnaast moeten groene beleggingen voldoen aan enkele basisvereisten:

 • Milieuvriendelijk: De beleggingen moeten zich richten op projecten die bijdragen aan het behoud of verbetering van het milieu, zoals hernieuwbare energie, duurzaam bosbeheer, recycling, en waterzuivering.
 • Transparantie: Het fonds dient regelmatig te rapporteren over de projecten waarin wordt geïnvesteerd, zodat je zeker weet dat jouw geld in duurzame projecten wordt geïnvesteerd.
 • Financieel rendement: Hoewel groene beleggingen vaak een lager risico- en rendementsprofiel hebben vergeleken met traditionele beleggingen, is het belangrijk om te kijken naar het financiële rendement om een idee te krijgen van de winst die je zou kunnen maken als gevolg van jouw investering.

Een groen fonds kan zich richten op duurzame energie, duurzaam vastgoed of een combinatie van verschillende sectoren. Bedenk wat je wilt voordat je een groen beleggingsfonds kiest.

Tot slot, houd in gedachten dat groene beleggingen speciale belastingvoordelen kunnen opleveren. Zo kun je profiteren van bepaalde vrijstellingen in box 3 en in sommige gevallen een korting op de vermogensbelasting. Raadpleeg de Belastingdienst voor meer informatie over de belastingvoordelen van groene beleggingen.

Investeren in Duurzame Fondsen

Risico's en Rendementen van Groen Beleggen

Als je overweegt te investeren in duurzame fondsen, is het belangrijk om te weten dat groen beleggen zowel risico's als rendementen met zich meebrengt. Deze vorm van beleggen draagt bij aan het milieu of sociale doelen en kan soms ook een belastingvoordeel opleveren.

Er zijn diverse duurzame fondsen beschikbaar, zoals die van de ASN Bank en Triodos Bank. Ook bij Brand New Day kun je terecht voor duurzaam beleggen. Je kunt in deze fondsen investeren via een bank of beleggingsplatform zoals DeGiro.

Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat groen beleggen risico's met zich meebrengt, zoals elke vorm van beleggen. Bij beleggen in duurzame fondsen kunnen de rendementen zowel positief als negatief uitvallen. Het is dan ook essentieel om je goed te informeren en de verschillende fondsen en hun doelen te bestuderen voordat je besluit hierin te investeren.

Hier zijn enkele factoren die je in overweging kunt nemen bij het investeren in groen of duurzaam beleggen:

 • Diversificatie: Spreid je investeringen over verschillende sectoren en thema's om het risico te verlagen.
 • Langetermijnperspectief: Duurzaam beleggen heeft vaak een lange-termijnfocus en kan dus minder geschikt zijn voor kortetermijnbeleggers.
 • Rendementsverwachting: Hoewel het rendement historisch gezien voor sommige duurzame fondsen vergelijkbaar is met traditionele beleggingen, zijn er geen garanties voor toekomstige rendementen.

Om je keuze voor een duurzaam fonds te maken, is het belangrijk om de risico's en rendementen af te wegen en goed te onderzoeken welke beleggingen aansluiten bij jouw financiële doelen en waarden.

Belastingaspecten van Groen Beleggen

Groene investeringen kunnen de moeite waard zijn omdat je er belastingvoordelen voor krijgt. In dit gedeelte leggen we uit hoe dit je belastingen beïnvloedt.

Bij groen beleggen ontvang je een vrijstelling in Box 3. In 2024 bedraagt deze vrijstelling € 71.251 per persoon, wat betekent dat je over dit bedrag geen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen. Voor fiscale partners wordt deze vrijstelling verdubbeld (belasting aspects must be kept up to date with latest regulations).

Daarnaast kun je profiteren van een extra heffingskorting van 0,7% van het vrijgestelde bedrag. Dit betekent dat je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Fiscale Partners

Als je een fiscale partner hebt, kun je samen beleggen en profiteren van elkaars belastingvoordelen. Bij groen beleggen betekent dit dat je gezamenlijk kunt profiteren van de dubbele vrijstelling in box 3, waardoor je samen tot € 142.502 aan groene beleggingen vrijstelling kunt opbouwen.

De fiscale partners kunnen hun vermogen verdelen om de belastingdruk te optimaliseren. Als een van de partners een hoger belastbaar vermogen heeft, kan het vanuit fiscaal oogpunt voordelig zijn om meer groene beleggingen op hun naam te zetten.

Groen Beleggen en het Milieu

Groene beleggingen zijn goed voor het milieu. Ze bevorderen duurzame projecten en milieubescherming.

Als je investeert in groene beleggingen, help je het milieu. Hieronder leggen we uit hoe dit werkt. We bekijken ook hoe zowel beleggers als het milieu profiteren.

Groen beleggen helpt het milieu. Bijvoorbeeld door te beleggen in fondsen die milieubeschermingsprojecten promoten.

Deze projecten kunnen ervoor zorgen dat er minder afval in het milieu terechtkomt, dat er meer wordt gerecycled en dat er nieuwe energiebronnen worden ontdekt.

Daarnaast draagt groen beleggen bij aan het tegengaan van klimaatverandering. Dit gebeurt door te investeren in bedrijven en projecten die zich bezighouden met de vermindering van broeikasgassen.

Dit kan bijvoorbeeld door te investeren in bedrijven die efficiëntere productieprocessen gebruiken of hernieuwbare energiebronnen gebruiken.

Als je investeert in groene beleggingen, help je de economie duurzamer te maken. Je steunt initiatieven die tot doel hebben oplossingen te vinden voor milieuproblemen en de samenleving duurzamer te maken.

Groene beleggingen zijn goed voor het milieu en je portefeuille. Ze kunnen ook belastingvoordelen opleveren. Dit maakt ze aantrekkelijk voor jou en het milieu.

De Rol van de Overheid in Groen Beleggen

De overheid stimuleert groene investeringen door belastingvermindering te geven aan investeerders die in groene projecten investeren.

Groene beleggingen zijn beleggingen in projecten die het milieu helpen. Groene fondsen zijn beleggingsfondsen die in dergelijke projecten investeren.

De overheid kan voor dergelijke projecten een groen certificaat uitgeven. Dit betekent dat ze voldoen aan bepaalde duurzaamheidscriteria. Groene fondsen investeren alleen in projecten met een groenverklaring, waardoor je als belegger kunt profiteren van belastingvoordelen.

De overheid stimuleert ook investeringen in regionale duurzaamheidsinitiatieven. Dit kan variëren van lokale zonne-energie- tot en met windprojecten.

Door in zo'n project te investeren, draag je niet alleen bij aan een beter milieu, maar kan het je ook financiële voordelen opleveren.

Om in aanmerking te komen voor de fiscale voordelen van groen beleggen, moet het groenfonds waarin je investeert aan de volgende criteria voldoen:

 1. Het fonds moet een groenverklaring hebben van de overheid;
 2. Het fonds moet investeren in projecten die bijdragen aan een duurzamere samenleving;
 3. Het fonds moet in Nederland of bepaalde ontwikkelingslanden actief zijn.

Analyse van Groen Beleggen

Groen beleggen gaat over beleggen in bedrijven en fondsen die zich richten op duurzaamheid en milieuvriendelijke praktijken.

Het is belangrijk om de waarde en prestaties van deze beleggingen te analyseren om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen.

Er zijn verschillende tools en rapporten die de prestaties van groene beleggingen beoordelen. Morningstar is een populaire bron van informatie en beoordelingen.

Morningstar Rapporten en Beoordelingen

Morningstar is een organisatie die beleggers helpt betere beslissingen te nemen. Het beoordeelt aandelen, fondsen en andere financiële producten. De ratings van Morningstar helpen je om groene beleggingen beter te begrijpen.

Morningstar beoordeelt beleggingsfondsen en aandelen. Zo kun je zien welke veelbelovend zijn. Je kunt zien hoe goed groene beleggingen presteren in vergelijking met de totale markt en binnen hun sector.

Strategie: Morningstar rapporten leggen uit hoe een fonds zijn geld investeert. Dit helpt je te begrijpen hoe het fonds het milieu probeert te beschermen en tegelijkertijd geld probeert te verdienen.

Organisaties: Morningstar kijkt ook naar de bedrijven en organisaties achter groene beleggingen. Dit vertelt je meer over de bazen, de regels en de doelen van de organisatie.

Als je in groene beleggingen wilt stappen, moet je weten wat er speelt in de sector en hoe de economie ervoor staat. Rapporten en beoordelingen van organisaties als Morningstar helpen je om goede beslissingen te nemen en risico's te identificeren.

Toekomst van Groen Beleggen in Nederland

Duurzame beleggingen worden steeds populairder in Nederland. Er is een groeiende belangstelling voor.

Groen beleggen kan zowel financiële als milieuvoordelen opleveren. In deze sectie gaan we dieper in op groen sparen en de voordelen ervan voor de toekomst van groen beleggen in Nederland.

Bij groen beleggen investeer je in groene fondsen die deelnemen aan duurzame projecten. Dit kunnen projecten zijn voor milieubescherming, duurzame mobiliteit of circulaire economie.

Door je geld te investeren in deze fondsen, draag je bij aan een beter milieu en een duurzamere toekomst.

Enkele voordelen van groen beleggen zijn onder andere:

 • Fiscale voordelen: De Nederlandse overheid biedt belastingkorting aan op groene beleggingen .
 • Milieu-impact: Je draagt bij aan de verduurzaming van de economie en helpt het milieu te beschermen.
 • Toename in populariteit: Hierdoor zullen meer groene en duurzame investeringsmogelijkheden beschikbaar komen.

Groen beleggen wordt steeds populairder in Nederland. Dit komt doordat steeds meer mensen de klimaatverandering en het milieu willen beschermen. Daarnaast realiseren steeds meer mensen zich dat groene beleggingen zowel financieel als ecologisch zinvol zijn. Als gevolg daarvan zijn er steeds meer groene en duurzame beleggingen.

Er zijn steeds meer groene fondsen en spaarrekeningen. Zo kunnen beleggers op zoek gaan naar duurzame beleggingen die bij hen passen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de fiscale voordelen van groen beleggen?

De fiscale voordelen van groen beleggen zijn onder andere vrijstellingen in box 3 en een heffingskorting op je inkomstenbelasting. Dit houdt in dat je over een bepaald bedrag in je groene beleggingen geen vermogensbelasting hoeft te betalen en dat je een korting krijgt op je inkomstenbelasting.

Wat is het verschil tussen groen beleggen en groen sparen?

Groen beleggen is het investeren van je geld in duurzame projecten of ondernemingen via aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Groen sparen houdt in dat je je geld op een spaarrekening bij een bank zet die het geld uitleent aan duurzame projecten.

Bij groen beleggen is er een kans op een hoger rendement dan bij groen sparen, maar het brengt ook meer risico's met zich mee. Groen sparen is daarentegen een veiligere optie, maar heeft meestal een lagere rente.

Wat zijn de criteria voor beleggingen om als ‘groen' gekwalificeerd te worden?

Beleggingen worden als ‘groen' beschouwd als ze voldoen aan bepaalde criteria. Dit kan bijvoorbeeld zijn het bijdragen aan de circulaire economie, duurzame mobiliteit, duurzame energie of duurzame landbouw. Op de website van de Rijksoverheid kun je meer informatie vinden over de specifieke criteria.

Wat zijn de voor- en nadelen van investeren in een Groenfonds?

Investeren in een Groenfonds heeft verschillende voor- en nadelen.

Voordelen zijn bijvoorbeeld het bijdragen aan een betere wereld, fiscale voordelen en het spreiden van je beleggingsportefeuille.

Nadelen kunnen zijn dat het rendement lager kan zijn dan bij andere beleggingen en dat er beperkte keuze is in groene fondsen.