Autoverzekering Vergelijken

Op zoek naar de beste autoverzekering? Start met autoverzekering vergelijken door in de vergelijker je gegevens in te voeren. Na het vergelijken van de autoverzekeringen kun je direct online een goedkope autoverzekering afsluiten met de beste dekking.

Iedere auto of automobiel die zich op de openbare weg begeeft of bedoeld is om je mee te vervoeren, moet in Nederland voorzien zijn van een autoverzekering. Dit heeft alles te maken met de schade die er kan ontstaan wanneer je een verkeersongeval krijgt. Of je nu zelf de veroorzaker bent van het ongeluk of dat de schade is veroorzaakt door iemand anders, de autoverzekering is bedoeld om ervoor te zorgen dat de schade snel en goed vergoed kan worden en je niet de kosten om je auto te laten repareren zelf hoeft te betalen.

Het is wettelijk verplicht een autoverzekering af te sluiten op de auto waarin je rijdt en het niet naleven van deze verplichting kan je een fikse boete opleveren.

Het uitzoeken van de beste autoverzekering is gemakkelijker dan het lijkt. Dit komt omdat er veel verschillende aanbieders van autoverzekeringen zijn, ieder met een eigen pakket en daarmee ook andere prijzen. Het aanbod kan vrij overweldigend zijn en daardoor bestaat de kans dat je maar voor de eerste de beste optie kiest, maar door meer onderzoek te doen kun je al gauw tientallen euro’s op jaarbasis besparen.

Autoverzekering vergelijken is daarom zeer belangrijk als je van plan bent een nieuwe verzekering af te sluiten voor jouw nieuwe auto. Maar hoe doe je dit en waar moet je op letten? Hier gaan we hier wat dieper op in.

Waarom moet je een autoverzekering afsluiten

Autoverzekering Vergelijken
Vergelijk autoverzekeringen via Geld24.nl

Autoverzekeringen zijn in het leven geroepen om schade die tijdens het autorijden wordt veroorzaakt te kunnen vergoeden. Autorijden is op zichzelf al een dure grap, van de aanschaf van de nieuwe auto tot de brandstof en de belastingen om überhaupt de weg op te mogen. Schade die je dan aan je auto krijgt zorgt dan al helemaal voor een extra kostenpost.

Helemaal aangezien veel auto-ongelukken gebeuren op hoge snelheid en een hoge snelheid staat vaak gelijk aan meer impact en daardoor meer schade. Omdat niemand de kosten van deze schade uit eigen portemonnee kan of wil betalen is de beste autoverzekering erg geschikt.

Daarbovenop komt dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Je hoeft maar net even niet op te letten of er iets uit een zijstraatje komt of je rijdt net een paar kilometers te hard de bocht door en je hebt al schade. Of deze schade nu komt door een eigen fout of omdat een medeweggebruiker niet goed op zat te letten heeft voor de kosten en impact van de schade niet veel verschil.

Wel wordt er altijd zoveel mogelijk gekeken naar op wie de schade te verhalen is, zodat er duidelijk gemaakt kan worden bij wie de verzekering moet vergoeden.

Als jij dan degene bent die de schade heeft gereden, dan betaalt jouw verzekering de kosten. Heb je schade door iemand anders, dan kun je de kosten van zijn of haar verzekering uitbetaald krijgen. Daarbij komt dat iemand eerder bereid is schuld te bekennen als niet hijzelf maar de verzekering hoeft te betalen, wat onnodig veel geruzie kan voorkomen.

Alles bij elkaar is het ook gewoon verplicht vanuit de wet om een autoverzekering af te sluiten op je auto. Zodra jij de eigenaar van een auto wordt ben je verplicht dit te regelen. Dit is met name vanwege de bovengenoemde situaties. Als je tijdens een controle gepakt wordt voor het rijden zonder autoverzekering, dan kan je dit een hoge boete kosten plus dat je niet meer verder mag rijden met de auto zolang je de verzekering niet hebt geregeld. En als je dan ergens midden in het niets staat is dat geen aangename verrassing.

Welke autoverzekeringen zijn er beschikbaar in Nederland?

Om te starten met autoverzekering vergelijken moet je wel weten wat voor verzekering je nodig hebt. Iedere verzekeraar heeft verschillende autoverzekeringen, dus is het belangrijk om te weten wat je nodig hebt.

Verreweg de meest afgesloten autoverzekering is de WA verzekering. WA verzekering staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid en houdt in dat het de schade dekt die jij als bestuurder hebt veroorzaakt. Of dit nu schade aan je eigen auto is of die van iemand anders. Daarnaast zijn er ook aanvullende dekkingen, die je ook kunt gebruiken voor schade die een andere oorzaak heeft. Zo is de beperkt cascoverzekering bedoeld voor schade die veroorzaakt wordt door nevenzaken, zoals een overstekend wild dier of stormschade en kun je ook schade die anderen bij je auto toegebracht hebben verzekeren door middel van een allriskverzekering.

Er bestaan ook autoverzekeringen die meer dekken dan alleen schade. Zo zul je tijdens het autoverzekering vergelijken ook verzekeringen tegen komen die materiële schade vergoeden van producten die in je auto zaten bij bijvoorbeeld diefstal, maar ook verzekeringen voor immateriële schade. Ook bestaan er speciale verzekeringen op het gebied van pechhulp in zowel het binnen- als het buitenland, die je gemakkelijk kunt combineren met je gewone verzekering.

Een ongeluk krijgen kan een enorme impact op je hebben, waardoor je hulp nodig kunt hebben ook op psychologisch gebied. Daarvoor kunnen deze aanvullende dekkingen dan uitkomst bieden. In Nederland is iedereen alleen verplicht een WA verzekering af te sluiten, iedere aanvullende dekking is afhankelijk van waarvoor jij denkt dat je verzekerd wil kunnen worden.

Niet alleen de soorten autoverzekeringen zijn afhankelijk van welke verzekering je moet kiezen na het autoverzekering vergelijken. Als je weet welke vorm het beste bij je past begint het vergelijken namelijk pas echt. Als je bijvoorbeeld alleen voor de WA verzekering wil gaan, dan kun je via een vergelijkingssite de verschillende aanbieders van deze verzekering met elkaar vergelijken. Je vult dan tijdens het autoverzekering vergelijken de benodigde informatie in en krijgt daarna een duidelijk overzicht van welke aanbieder het beste bij jouw situatie past.

Meestal worden de verschillende aanbieder gerangschikt op wat het beste bij je past, inclusief de informatie waarvoor dit de beste autoverzekering is en waarom deze zo hoog staat. Op deze manier kun je bekijken of de bovenstaande verzekeraar ook echt de beste autoverzekering heeft voor jouw situatie en budget.

Hoe sluit je de beste autoverzekering af?

Na het autoverzekering vergelijken kun je meteen de verzekering afsluiten. Op de vergelijkingssite wordt bij iedere verzekering een button aangegeven waarnaar je direct naar de website van de aanbieder wordt gestuurd. Op deze pagina kun je dan alle belangrijke informatie invullen en officieel een aanvraag doen volgens de voorwaarden die je hebt gevonden op de vergelijkingssite.

Autoverzekering Vergelijken
De beste autoverzekering afsluiten.

Bij het autoverzekering afsluiten gaat het er vooral om dat je alle informatie wat betreft aansprakelijkheid goed invult. Zo is het belangrijk dat de verzekering staat op het kenteken van de betreffende auto. Als je na het autoverzekering vergelijken een verzekering hebt afgesloten op je eigen naam maar deze niet hebt gecombineerd met de auto, dan geldt de verzekering niet.

Ook niet als jij degene bent die zowel de auto als de verzekering op naam heeft staan. Wel is het mogelijk om je huidige autoverzekering over te zetten op je nieuwe auto, maar dit moet je wel goed met je verzekeraar regelen zodat je zeker weet dat de verzekering ook echt geldt voor jouw auto.

Na het autoverzekeringen vergelijken sluit je pas een contract af wanneer je alle gegevens aan de gekozen verzekeraar hebt doorgegeven en akkoord bent gegaan met de voorwaarden. Daarna zal de verzekeraar zelf nog bekijken of jouw aanvraag voldoet aan de eisen die er worden gesteld vanuit de verzekering zelf en de overheid. Wanneer dit alles goed is gekeurd zal de verzekering in gang worden gezet.

Als je eerst alleen nog wilt oriënteren over wat er allemaal mogelijk is, dan kun je ook starten met de autoverzekering vergelijking om alvast een beeld te krijgen en te weten wat je kunt verwachten wanneer je een autoverzekering afsluit. Het vergelijken is vrijblijvend en je zit nergens aan vast voordat je zelf akkoord geeft op de afsluiting. Je kunt dus met verschillende vormen van autoverzekeringen spelen en vergelijken met verschillende simulaties zonder dat het je geld kan kosten.

De kosten van een autoverzekering

Een autoverzekering kost natuurlijk geld. Van deze premie wordt het geld gebruikt om indien nodig schade uit te kunnen betalen aan jou of de andere partij. De premie die je moet betalen is afhankelijk van welke soort lening je af hebt gesloten, wat de staat van jouw auto is, wat jouw geschiedenis op het gebied van schadevrij rijden is, je leeftijd en natuurlijk bij wie je bent verzekerd. Iedere aanbieder van autoverzekeringen kan dezelfde verzekering aanbieden, maar wel met andere voorwaarden en daarmee dus andere kosten. Door de verzekeringen te vergelijken kun je niet alleen bekijken waarvoor de verzekering bedoeld is en wat er allemaal mee is verzekerd, maar ook hoe duur deze verzekering is.

Door deze factoren met elkaar te combineren kun je zien of je goedkoper uit bent met een iets duurdere lening waar alles in zit begrepen of met de goedkoopste autoverzekering met WA dekking en een aanvullende dekking erbij voor hetgeen wat jij extra in je pakket wil hebben.

De kosten van de verzekering bedragen een maandelijks bedrag dat je aan premie moet betalen aan de verzekeraar. Deze premie kan hoger of lager worden zolang er iets veranderd in jouw situatie. Deze situaties bestaan onder andere uit het krijgen van een ongeluk, meer schadevrije jaren opbouwen of dat de algemene premies in waarde veranderen. Je moet er tijdens het beste autoverzekeringen vergelijken dus rekening mee houden dat over het algemeen de premie iedere maand hetzelfde is, maar dat er wel veel kan gebeuren waardoor de premie duurder of juist de goedkoopste autoverzekering kan worden.

Krijg je altijd een autoverzekering?

Je moet voldoen aan bepaalde eisen om je auto te kunnen verzekeren. Dit kan afhangen van een aantal zaken. Allereerst natuurlijk je situatie omtrent het bezit van een auto en hoe je hiermee om bent gegaan. De verzekeraar heeft de bevoegdheid om jouw dossier in te zien om te kijken wat voor gebeurtenissen er al van invloed zijn geweest op jouw rijervaringen.

Zo kan de verzekeraar zien of je al eens een ongeluk hebt gehad, hoe vaak dit is gebeurd, hoe lang geleden, wat dit ongeluk inhield en wat er toen is besloten qua afhandeling. Als je slechts één keer een ongeluk hebt gehad vanwege noodweer of onvoorziene omstandigheden, dan zal de verzekeraar waarschijnlijk niet zo lastig doen.

Heb je al een aantal ongevallen achter je naam staan, dan kan de kans doen ontstaan dat de verzekeraar jou niet als verzekerde wil hebben, omdat je een te groot gevaar vormt voor jezelf en andere weggebruikers. Je bent als automobilist verplicht om een verzekering af te sluiten, maar de verzekeraar is niet verplicht om jou een verzekering te verstrekken.

Het weigeren van een autoverzekering kan ook door de aanbieder gedaan worden als blijkt dat je een verleden hebt op het gebied van nalatig zijn met je afbetalingen. De verzekeraar mag ook controleren of jij in het BKR-register staat en waarvoor je hierin staat. Als jij bekendstaat als wanbetaler, omdat je ergens niet aan de betalingstermijn hebt voldaan, dan kan het zo zijn dat de verzekeraar er geen vertrouwen in heeft dat je wel betaalt voor deze verzekering en daarom er niet voor kiest om jou te verzekeren. Ook hiertoe heeft de aanbieder alle rechten.

Als je geweigerd wordt bij een verzekeraar, kun je kijken of je een verzekering af kunt sluiten bij een andere aanbieder. Als geen aanbieder jou wilt hebben, ben je verplicht om een verzekering af te sluiten via de staat. Bij deze verzekering kun je niet geweigerd worden, maar je bent wel verplicht een lening af te sluiten die hele slechte voorwaarden heeft. Deze staatsverzekering is erg duur vanwege de hoge premie en dekt alleen het hoogstnoodzakelijke.

Dit is een situatie waar niemand in terecht wil komen, dus daarom is het belangrijk dat je goed je verzekeringen en rijgedrag in de gaten houdt om na het vergelijken van de aanbieder de autoverzekering te kunnen kiezen die je wilt zonder onderliggende problemen.

Een auto hebben zonder een autoverzekering

Als je met je auto de openbare weg op wilt, ben je verplicht dat de auto een verzekering heeft. Het maakt hierbij niet uit of je rijdt op de snelweg, in de bebouwde kom of alleen op een parkeerplaats die niet op eigen terrein ligt. Als je de auto opstart zonder dat deze verzekerd is, dan kun je daar een fikse boete voor krijgen. Zelfs de route van de dealer naar huis wanneer je de auto gekocht hebt is een risico.

Nu is het zo dat je niet altijd je auto verzekerd hoeft te hebben, maar dit betekent niet dat je ook onverzekerd kunt gaan en staan waar je maar wilt. Wanneer je een rijontzegging hebt of het kenteken van je auto is geschorst, dan hoef je je auto niet verzekerd te hebben. Het nadeel hierbij is alleen dat dit situaties zijn waarbij je ook helemaal niet de auto mag gebruiken. Als iemand anders in jouw auto wil kunnen rijden terwijl je zelf een rijontzegging hebt, moet de auto wel verzekerd zijn.

Een belangrijke vuistregel om te onthouden bij of je wel of niet een autoverzekering nodig hebt is dat zolang de auto zich kan begeven op wegen waar ook andere weggebruikers zonder pardon kunnen komen, je een autoverzekering nodig hebt.

Waarom autoverzekering vergelijken?

Veel mensen hebben al jarenlang dezelfde autoverzekering en denken hier niet veel over na. Deze consumenten laten geld liggen, uit onderzoek is gebleken dat de beste autoverzekeringen vergelijken en overstappen naar een andere autoverzekering je met gemak honderden Euro's per jaar kunt besparen. Niet slecht voor een klein beetje werk.

Waar moet je op letten bij autoverzekeringen vergelijken?

Niet iedere autoverzekering is hetzelfde. Zo kun jij een totaal andere verzekering hebben dan je buurman. Dit komt omdat het belangrijk is dat je weet welke autoverzekering het beste past bij jouw situatie. Voordat je dan een autoverzekering afsluit is het belangrijk dat je kijkt naar een aantal zaken.

Voorwaarden van de auto

Allereerst natuurlijk de auto zelf. Hierbij is vooral de leeftijd van de wagen belangrijk. Een auto is een gebruiksmiddel, hoe ouder de wagen is, hoe meer deze is versleten en hoe meer de waarde ervan is gedaald. Daarbij worden auto’s steeds meer vatbaar voor schade als deze al wat langer op de wegen rijden. De kans op het rijden van schade is bepalend voor hoe duur de verzekering je gaat kosten. Hoe meer kans op schade, hoe groter de kans dat de verzekeraar kosten uit moet betalen en daardoor gooien de verzekeraars hun premies omhoog als je een oude auto wilt verzekeren.

Daarom zal je vaak zien dat je bij een nieuwe auto vaak de goedkoopste autoverzekering hebt dan een auto die je van een oud vrouwtje hebt overgekocht.

Daarnaast hangt het model auto ook samen met de hoogte van de premie. Dit komt omdat hoe gevaarlijker de auto, hoe groter de kans dat je schade rijdt. Met gevaarlijk wordt bedoeld dat de auto een goede kans heeft om sportief rijgedrag uit te lokken. Daarom zijn snelle en zware wagens vaak duurder in de verzekering dan een simpel stadsautootje. Om deze redenen wordt bij het vergelijken van autoverzekeringen altijd gevraagd naar je kenteken. Deze geeft aan wat voor auto je hebt, waardoor verzekeraars goed in kunnen zien welke soort verzekering en de hoogte van de premie er bij je auto passen.

Voorwaarden voor de bestuurder van de auto

Allereerst wordt er gekeken naar je leeftijd. Al doende hebben verzekeraars geleerd dat jonge automobilisten eerder schade rijden dan volwassenen. Dit kan komen omdat ze nog maar pril aan het verkeer deelnemen en daarom vooral in de eerste jaren wat onhandig rijgedrag kunnen vertonen. Zo kunnen jongeren extra voorzichtig rijden, nog moeite hebben met ruimtelijk inzicht of juist de adrenaline opzoeken door wat extra hard door de bochten te scheuren. Volwassen bestuurders rijden veelal volgens de standaard verkeersregels, waardoor deze minder kans lopen op schade rijden.

De ervaring van de automobilist wordt niet alleen op basis van geboortedatum bepaald. Ook de feitelijke cijfers worden gebruikt. Een van de belangrijkste hierin is het aantal schadevrije jaren. Dit zijn de jaren dat je je op de weg begeeft zonder aanspraak op je verzekering te hoeven maken. Hoe langer je al in het bezit van een rijbewijs bent zonder een ongeluk gehad te hebben, hoe meer schadevrije jaren je hebt en daardoor een lagere premie hoeft te betalen. Dit heeft ook betrekking op het aantal kilometers dat je gemiddeld rijdt. Als je veel kilometers onderweg bent, neemt de kans op schade tijdens het rijden ook toe. Daarom is de premie lager voor wie vooral korte afstanden aflegt.

Tot slot is het belangrijk waar je woont hoe hoog je premie kan zijn. In bepaalde gemeentes wordt de kans op schade rijden groter geacht dan in andere gemeentes, bijvoorbeeld omdat er meer mensen wonen, je midden in de Randstad zit of omdat het gemiddeld aantal auto-ongelukken hier groter is. Het is daarom belangrijk rekening te houden dat je in de stad voor dezelfde verzekering en dezelfde auto in een andere plaats een ander bedrag kwijt kunt zijn.

Hoe vergelijk je de beste autoverzekeringen?

Hoe gaat autoverzekeringen vergelijken en overstappen eigenlijk in zijn werk? In onze vergelijkingstool voer je de volgende gegevens in:

 • Je kenteken. Weet je dit niet? Kies dan het merk, model en bouwjaar van je auto.
 • Accessoires.  Kies je of Accessoires wilt verzekeren en wat de waarde is.
 • Bestuurders. Kies wie er het meeste van de auto gebruik maakt.
 • Je persoonlijke gegevens. Geboortedatum, Woonplaats en het aantal schadevrije jaren.
 • Kilometers per jaar. Dit hoeft niet exact te zijn, een schatting voldoet.
 • Uw dekking. Kies voor WA, Beperkt Casco of Volledig casco.

Hierna klik je op vergelijk autoverzekeringen en worden de autoverzekeringen van verschillende verzekeraars vergeleken.

Na enkele seconden zie je een duidelijk overzicht van de verschillende premies. Deze premies kun je (wanneer je dat wilt) met elkaar vergelijken of je klikt op Bekijken om de details van de autoverzekering te zien.

In het scherm met de details kun je eventuele extra's voor je autoverzekering kiezen. Klik nu op Ga verder om je autoverzekering af te sluiten.

Nadat je de verzekering hebt afgesloten ontvang je binnen enkele ogenblikken een bevestiging dat je voorlopig verzekerd bent. Na ongeveer 1 werkdag krijg je een definitieve bevestiging dat je autoverzekering afgesloten is en dat je verzekerd bent.

Wat doe je met je oude autoverzekering? Je kunt je autoverzekering opzeggen door contact op te nemen met je oude autoverzekeraar en schriftelijk je polis op te zeggen.

Heb je hulp nodig bij het autoverzekering vergelijken?

Er bestaan veel verschillende soorten autoverzekeringen en ieder van deze verzekeringen is te vergelijken. Of je nu alleen voor de basis gaat of ook aanvullende dekkingen afsluit. De vergelijkingssite kan uitkomst bieden in hoe je op de beste manier de verschillende verzekeringen van verschillende aanbieders kunt vergelijken om de goedkoopste autoverzekering uit te kiezen.

Autoverzekering vergelijken
Vergelijk verschillende autoverzekeraars.

De basis van de autoverzekering vergelijking begint bij weten wat je nodig hebt. Heb je genoeg aan een WA verzekering of heb je meer nodig, zoals pechhulp in het buitenland omdat je vaak met het hele gezin op vakantie in Europa gaat? Het kan soms lastig zijn om te weten waarop je moet letten om de juiste autoverzekering af te kunnen sluiten en daarom is het handig dat je hier niet alleen voor staat.

De aanbieders van autoverzekeringen kunnen je helpen om de juiste verzekering te vinden. De medewerkers van de klantenservice kunnen gerichte informatie en hulp op maat aanbieden, zodat je zeker kunt weten dat je kiest voor de autoverzekering die je ook echt nodig hebt.

Als het gaat om specifieke informatie over de inhoud van de verzekering, is het handig om contact op te zoeken met de verzekeraar zelf en navraag te doen wat er wel en niet mee is verzekerd. Heb je meer overkoepelende informatie nodig over waar je op moet letten, dan maakt de aanbieder zelf niet zoveel uit. Je kunt bij algemene vragen ook contact opnemen met de vergelijkingssite zelf, omdat deze ook weten wat er wel en niet in de meeste gevallen onder bepaalde verzekeringen hoort en waarvoor je beter kunt kiezen voor een aanvullende dekking of dat een andere opties beter voor je is.

Hoe wordt de premie van je autoverzekering bepaald?

Tijdens het autoverzekering vergelijken zul je zien dat er veel verschil in de premies zit wanneer je bijvoorbeeld een andere leeftijd of woonplaats kiest. Dit zijn enkele van de factoren die de hoogte van je premie bepalen:

 • Leeftijd. De leeftijd van de hoofdbestuurder.
 • Woonplaats. Waar de hoofdbestuurder woonachtig is.
 • Waarde Auto. Wat is de dagwaarde van de auto.
 • Schadevrije jaren. Hoeveel schadevrije jaren heb je al gereden?
 • Type auto. Jeep, hatchback etc.
 • Wel of geen alarm. Beschikt de auto over een alarm?
 • Kilometers per jaar. Hoeveel kilometers rijdt je per jaar?

Tip: Wanneer je weinig kilometers per jaar maakt dan kan een Kilometerverzekering interessant zijn. Bij deze autoverzekering betaal je alleen voor de kilometers die je per jaar rijdt.

De vergelijkingstool van Geld24 helpt je met het autoverzekering vergelijken en vervolgens de meest passende en goedkoopste autoverzekering afsluiten. Tussen de verzekeraars zijn er veel verschillen in dekking en daarnaast worden er verschillende bonus-malus modellen toegepast waardoor het een vrij complexe materie wordt.

Tips om te besparen op je autoverzekering

Tot slot nog wat tips die je helpen met het besparen op je autoverzekering:

 1. Betaal je premie per jaar. Wanneer je in 1 keer je premie betaald ontvang je vaak een korting
 2. Ben je een ervaren chauffeur met veel schadevrije jaren? Kies dan voor een hoger eigen risico.
 3. Verzeker je niet dubbel. Heb je al pechhulp of rechtsbijstand? Sluit deze dan niet af bij je autoverzekering.
 4. Kleine schade? Overweeg deze dan zelf te betalen en niet te claimen. Claims hebben impact op je schadevrije jaren.
 5. Regel je autoverzekering zelf online en betaal geen onnodige kosten aan tussenpersonen in de vorm van provisie.
 6. Let op verborgen kosten. Ga tijdens het autoverzekering vergelijken goed na of er geen extra kosten zijn.

Let tijdens het autoverzekering vergelijken ook goed op extraatjes zoals pechhulp en rechtsbijstand welke de premie duurder maken, heb je deze extra opties ook echt nodig?