De autoverzekering is één van de vaakst afgesloten verzekeringen op de Nederlandse markt. Dat hoeft gezien het aantal autorijders in Nederland natuurlijk absoluut niet te verbazen. Bovendien is het zo dat er voor de WA-verzekering ook een wettelijke verplichting van toepassing is.
Met andere woorden, elke persoon die een auto in het Nederlandse verkeer brengt dient deze verplicht minstens WA te laten verzekeren. Ben jij ook van plan om een autoverzekering af te sluiten? Maak dan gebruik van onze handige vergelijker.
Wat is een autoverzekering?
Inhoudsopgave
De meeste gezinnen in Nederland beschikken over (minstens) één auto. Wanneer dat ook geldt voor jou is het afsluiten van een autoverzekering iets waar je niet van onderuit kan. De WA-verzekering is namelijk zoals de informatie in de inleiding van deze pagina reeds duidelijk heeft gemaakt terug te vinden op de lijst van in Nederland verplichte verzekeringen. Dit gezegd hebbende geldt voor de autoverzekering dat ze in de praktijk in drie verschillende vormen kan worden afgesloten. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de onderstaande opties:
- De WA-verzekering;
- De WA+ beperkt cascoverzekering;
- De WA+ volledige cascoverzekering of allrisk;
Wat de voor jou beste autoverzekering is om af te sluiten valt niet zomaar aan te geven. Verschillende zaken spelen wat dit betreft immers een niet onbelangrijke rol. Zo moet er bijvoorbeeld rekening worden gehouden met de waarde van de auto die je wenst te laten verzekeren, maar wat bovendien ook te denken van de premie die je bereid bent om te betalen evenals het aantal kilometers die je rijdt met je auto?
Bij beperkt gebruik spreekt het voor zich dat de WA+ volledige cascoverzekering of allrisk afsluiten bijvoorbeeld wellicht niet interessant is. Daarnaast is het zo dat een gloednieuwe, dure auto uitsluitend WA-verzekeren ook niet bepaald als een goed idee kan worden bestempeld. Kies in de praktijk dus altijd voor een autoverzekering die echt optimaal past bij jouw situatie.
De WA-verzekering
Is een autoverzekering verplicht af te sluiten? Jazeker! In Nederland geldt net als in andere Europese landen de wettelijke verplichting om je auto (minstens) te laten verzekeren tegen schade aan derden. Dit betekent dat je dus ten minste de gewone WA-verzekering moet afsluiten. Omdat de WA-verzekering uitsluitend een dekking voorziet voor schade die wordt aangericht ten opzichte van derden is het zo dat de verzekeringspremie die eraan verbonden is uiteraard zeer laag kan worden gehouden. Toch, indien je net een dure, nieuwe auto hebt aangekocht spreekt het voor zich dat de keuze voor de WA-verzekering alleen mogelijks niet zo interessant is als de premie die eraan verbonden is in eerste instantie laat vermoeden.
De WA+ beperkt cascoverzekering
Het tweede type autoverzekering waar je voor kan kiezen is de WA+ beperkt casco autoverzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze in de basis eveneens bestaat uit de WA-dekking. Deze wordt echter nog aangevuld met een reeks andere dekkingen zoals:
- Schade door diefstal;
- Schade door brand;
- Schade door storm;
- Ruitbreuk of barsten;
Ondanks het feit dat er door dit type autoverzekering dus reeds verschillende vormen van schade aan de eigen auto worden ingedekt is het zo dat ze toch niet de meest complete verzekering is die je voor jouw auto kan afsluiten. Er bestaat namelijk ook nog zoiets als de WA+ volledige cascoverzekering of de allrisk. Dit is de duurste autoverzekering die er bestaat, maar ze zorgt er wel voor dat je over de hele lijn echt optimaal bent ingedekt.
De WA+ volledige cascoverzekering of allrisk
De WA+ volledige cascoverzekering of allrisk is de meest complete autoverzekering die op de markt is terug te vinden. Het afsluiten van dit type autoverzekering zorgt er dan ook voor dat je over de hele lijn kan rekenen op de meest optimale dekkingen. Dit dus met andere woorden ook wanneer je eigenlijk zelf verantwoordelijk bent voor de schade die is ontstaan. Het afsluiten van een WA+ volledige cascoverzekering of allrisk wordt in het bijzonder aangeraden voor gloednieuwe, dure auto’s en / of voor autobestuurders die op jaarbasis erg veel kilometers afleggen. Let wel, het spreekt voor zich dat dit ook de duurste autoverzekering is die er bestaat.
Let op! Ondanks het feit dat er alleen sprake is van een wettelijke verplichting voor wat de WA-verzekering betreft is het wel zo dat je bij een lease verplicht kan worden om gedurende de volledige looptijd van het leasecontract de auto allrisk te laten verzekeren. Controleer dit dus altijd even grondig in de voorwaarden bij het afsluiten van een (private) lease.
De autoverzekering vergelijken? Altijd interessant!
Het spreekt voor zich dat iedereen graag de goedkoopste autoverzekering wenst af te sluiten waarbij alsnog kan worden gerekend op de meest interessante dekkingen. De autoverzekering vergelijken kan daarvoor zorgen. Tijdens het uitvoeren van het autoverzekering vergelijken zal in de praktijk dan ook blijken dat je zal kunnen rekenen op twee zeer interessante voordelen, namelijk:
- Je krijgt een glashelder beeld van alle autoverzekeringen die er op de markt bestaan;
- Het wordt meteen duidelijk bij welke verzekeraar je ze het voordeligst kan aanvragen;
De autoverzekering staat er sinds jaar en dag om bekend één van de meest concurrentiële verzekeringen te zijn op de Nederlandse markt. Dit betekent dat ze in het aanbod van nagenoeg elke verzekeraar is terug te vinden. De autoverzekering vergelijken die worden aangeboden door verzekeraars in Nederland zorgt er dan ook in de praktijk steevast voor dat je een mooie besparing kan realiseren op de standaard premie zonder dat je moet inleveren op vlak van dekkingen. Bovendien kan autoverzekering vergelijken erg snel gedaan worden met onze handige tool.
Een goedkope autoverzekering afsluiten doe je zo!
Het spreekt voor zich dat iedereen graag een goedkope autoverzekering wenst af te sluiten voor diens voertuig. Dit gezegd hebbende blijkt dit in de praktijk lang niet altijd even eenvoudig mogelijk te zijn. Het komt absoluut niet zelden voor dat de verzekering voor jouw auto bijvoorbeeld een stuk duurder uitvalt dan deze van bijvoorbeeld je buurman of een familielid. Dit terwijl je wel gewoon op precies dezelfde dekkingen kan rekenen. De oorzaak hiervoor kan terug te vinden zijn in twee verschillende zaken. Het gaat hierbij dan om:
- Het schadeverleden waar je als eigenaar of bestuurder van de auto over beschikt;
- De waarde waar het voertuig over beschikt die je wenst te laten verzekeren;
Ben je in het verleden betrokken geraakt bij één of meerdere ongevallen waarbij uiteindelijk werd bewezen dat jij de verantwoordelijke was voor de schade die is ontstaan? Dan heeft dat uiteraard een sterk negatieve invloed op jouw schadeverleden. Dit kan ervoor zorgen dat je een extra risico vormt voor de verzekeraar wat zich bijgevolg doorgaans altijd vertaalt in een hoger gelegen premie. Dit gezegd hebbende kan ook de waarde en het type auto hiervan aan de basis liggen.
Welke impact heeft het type auto op de verzekeringspremie?
Wanneer je na het autoverzekering vergelijken de goedkoopste autoverzekering op de markt wenst af te sluiten is het niet alleen belangrijk om te zorgen voor een zo gunstig mogelijk schadeverleden, bovendien zal je ook aandacht willen besteden aan het type voertuig die je wenst te laten verzekeren. Verschillende zaken kunnen de hoogte van de premie van je autoverzekering namelijk (sterk) negatief beïnvloeden. Het gaat hierbij dan meer bepaald om de volgende:
- De waarde waar je auto over beschikt;
- Het vermogen van het voertuig waarmee je rijdt;
- De CO2-uitstoot van je auto;
- Het type auto (coupé of cabrio);
Wil je graag je nieuwe autoverzekering goedkoop kunnen afsluiten? Dan is het altijd een absolute aanrader om stil te blijven staan bij de hierboven aangehaalde aandachtspunten. Op deze manier kan je naar alle waarschijnlijkheid rekenen op de scherpst mogelijke verzekeringspremie terwijl je tegelijkertijd gewoon kan genieten van de meest optimale dekkingen.
De autoverzekering berekenen, hoe doe je dat?
Je autoverzekering berekenen is altijd een uitstekende keuze omdat je alleen op die manier een glashelder beeld krijgt van wat je er nu precies van kan verwachten. We hebben het hierbij dan niet alleen over de kostprijs die is verbonden aan de verzekering, maar wat bovendien ook te denken van de situaties waarin deze al dan niet een dekking voorziet? Tijdens je autoverzekering berekenen dien je rekening te houden met verschillende factoren. Denk hierbij concreet aan:
- Het vermogen waar je auto over beschikt;
- De waarde die je auto heeft;
- Op welke manier de auto precies wordt gebruikt (zakelijk of privé);
- Het aantal kilometers die je op jaarbasis aflegt;
- De leeftijd van het voertuig die je wenst te laten verzekeren;
- De plaats waar je precies woonachtig bent;
Het is van cruciaal belang om er bij stil te blijven staan dat bovenstaande aandachtspunten je bij een autoverzekering berekenen nog steeds geen volledig helder beeld geven van wat je nu exact kan verwachten van de verzekering. Dit al zeker niet voor wat de premie betreft die eraan verbonden is. Dat is het gevolg van het feit dat ook het schadeverleden van de eigenaar / bestuurder meetelt. Deze kan de premie gevoelig lager of net hoger doen uitvallen. Ook hier zal je bij het uitvoeren van een berekening dan ook zeker aandacht aan willen besteden.
ANWB autoverzekering vergelijken
De ANWB autoverzekering is er één die wordt aangeboden in tal van verschillende vormen. Als potentiële verzekeringnemer dien je dan ook een keuze te maken tussen diverse opties die door deze verzekeraar worden aangeboden. Om te beginnen dien je een keuze te maken tussen:
- De reguliere autoverzekering van ANWB;
- De veilig rijden autoverzekering van ANWB;
Vooral deze tweede optie springt bij potentiële verzekeringnemers uiteraard in het oog. Wat maakt dit type ANWB autoverzekering nu namelijk precies zo bijzonder? Zeer eenvoudig. Buiten het feit dat je ook een keuze kan maken tussen de WA, WA+ beperkt & WA+ volledige cascoverzekeringen evenals een handvol aanvullende dekkingen is het hierbij ook zo dat je inzicht krijgt in rijgedrag door middel van een speciale mobiele applicatie. Daarbij is het mogelijk om een rijderskorting te ontvangen die is gelegen tussen de 10 en 30 procent. Het spreekt voor zich dat je ANWB autoverzekering hierdoor in de praktijk flink voordeliger kan worden.
Naast bovenstaande spreekt het voor zich dat je de ANWB autoverzekering ook kan afsluiten als WA, WA+ beperkt casco of WA+ volledig cascoverzekering. Voor deze laatste geldt dat ze uiteraard het meest complete aanbod aan dekkingen voorziet. Zo kan je niet alleen rekenen op de indekking van (zelf veroorzaakte) schade aan de eigen auto, maar is er ook sprake van een interessante aanschafwaardegarantie. Al deze verschillende mogelijkheden en dekkingen zorgen ervoor dat de ANWB autoverzekering sinds jaar en dag werkelijk ontzettend populair is.
Unive autoverzekering vergelijken
De Unive autoverzekering is een verzekering voor je auto die in drie verschillende vormen kan worden afgesloten. In eerste instantie is er uiteraard de standaard WA-verzekering. Voor deze Unive autoverzekering geldt dat ze enkel en alleen de schade aan derden indekt. Dit maakt ze wel tot de veruit voordeligste autoverzekering uit het aanbod van verzekeraar Unive.
Naast bovenstaande kan je eveneens opteren voor de WA+ beperkt casco Unive autoverzekering. Hierbij is het zo dat niet alleen de schade aan derden wordt ingedekt, daarnaast kan je ook nog rekenen op een groot aantal aanvullende dekkingen, zoals:
- Schade door diefstal, door brand of ruitschade;
- Schade door een aanrijding met loslopende dieren;
Voor de Unive WA+ beperkt cascoverzekering geldt bovendien eveneens dat ze gratis één jaar aanschafwaarde- of nieuwwaarderegeling voorziet. Alleen de schade die door jouw schuld wordt aangericht aan je eigen voertuig wordt door deze verzekering uitgesloten.
Wil je graag de meest complete Unive autoverzekering afsluiten? Dan kies je uiteraard voor de WA+ volledige cascoverzekering of de zogenaamde allrisk. Hierbij kan je rekenen op alle dekkingen die ook deel uitmaken van de gewone WA-verzekering en de WA+ beperkt cascoverzekering, maar dan uiteraard wel aangevuld met de eigen schade. Op deze manier is jouw auto pas echt op de meest optimale wijze verzekerd.
Allianz autoverzekering vergelijken
Heel wat mensen die op zoek zijn naar een passende verzekering voor hun auto kiezen uiteindelijk voor het afsluiten van een Allianz autoverzekering. Dat hoeft in principe ook zeker niet te verbazen. Aan het maken van deze keuze zijn immers allerhande interessante voordelen verbonden. Zo kan je, ongeacht de autoverzekering die je afsluit, altijd rekenen op:
- Vervangend vervoer bij schade;
- 24/7 directe hulp en service;
- Persoonlijk advies afkomstig van een adviseur;
Het spreekt voor zich dat je bij het afsluiten van de Allianz autoverzekering over de mogelijkheid beschikt om een keuze te maken tussen drie verschillende soorten polissen. Zo kan je kiezen voor het afsluiten van uitsluitend de wettelijk verplichte WA-verzekering, maar is het ook mogelijk om te kiezen voor een WA+ beperkt of een WA+ volledige cascoverzekering. Buiten de standaard autoverzekeringen worden er door Allianz ook diverse extra dekkingen aangeboden. Wat deze extra dekkingen betreft kan er worden gedacht aan de onderstaande:
- Een pechhulp verzekering;
- Een inzittendenverzekering;
- Een verkeersrechtsbijstand verzekering;
Bij Allianz is het bovendien ook zo dat je kan opteren voor een verlengde nieuwwaarde. Deze dekking zorgt ervoor dat je tot drie jaar na de aankoop van je nieuwe auto een nieuw, gelijkaardig voertuig kan kopen wanneer er sprake is van diefstal of van totaalverlies. Ook een verlengde aanschafwaarde dekking behoort bij Allianz overigens tot de mogelijkheden.
Centraal Beheer autoverzekering vergelijken
Eén van de belangrijkste voordelen verbonden aan de keuze voor een Centraal Beheer autoverzekering heeft betrekking tot het feit dat je altijd over de mogelijkheid beschikt om een verzekering voor je auto geheel op maat van jouw wensen af te sluiten. Dit betekent in eerste instantie dat er een keuze kan worden gemaakt tussen de onderstaande opties:
- De Centraal Beheer WA autoverzekering;
- De Centraal Beheer WA+ beperkt cascoverzekering;
- De Central Beheer WA+ volledige cascoverzekering;
Voor welke van deze drie opties je finaal gaat kiezen is natuurlijk vooral afhankelijk van de mate waarin je jouw auto wenst te laten verzekeren tegen mogelijke schade die eraan kan ontstaan. Heb je een keuze gemaakt tussen één van deze drie standaard opties? Dan zal je vast kunnen stellen dat er ook nog een aantal aanvullende dekkingen afgesloten kunnen worden, namelijk:
- Een inzittendenverzekering;
- Een rechtsbijstand verkeer dekking;
- Een pechhulp Nederland dekking;
- Een pechhulp buitenland dekking;
Doordat je zeer eenvoudig precies die (aanvullende) dekkingen kan afsluiten waar je behoeften aan hebt is het als het ware mogelijk om een Centraal Beheer autoverzekering geheel op maat van jou wensen samen te stellen. Dit is natuurlijk bijzonder interessant te noemen.
FBTO autoverzekering vergelijken
De FBTO autoverzekering is een autoverzekering die op de Nederlandse markt wordt aangeboden en kan rekenen op behoorlijk wat interesse. Dat hoeft ook niet te verbazen, want deze verzekeraar biedt haar verzekeringnemers toch een aardige hoeveelheid interessante voordelen aan. Uiteraard is het mogelijk om een keuze te maken tussen de WA-verzekering, de WA+ beperkt cascoverzekering en de WA+ volledige cascoverzekering, maar daarnaast kan je ook nog tal van aanvullende dekkingen toevoegen aan je verzekeringspolis.
Wanneer er zich een schadegeval heeft voorgedaan is het zo dat je voor het herstellen van die schade standaard een beroep moet doen op één van de schadeherstellers van FBTO. Dit gezegd hebbende wordt er ook een optie ‘Eigen keuze herstelbedrijf’ aangeboden door FBTO. Indien je kiest voor het toevoegen van deze optie aan je FBTO autoverzekering kan je volledig zelf een garage naar keuze uitkiezen. Het volledige schadebedrag zal dan worden vergoed.
De FBTO autoverzekering is tot slot ook nog uit te breiden met allerhande extra’s. Door te kiezen voor de speciale ‘Rijstijl’ extra is het bijvoorbeeld mogelijk om tot wel 30 procent van je betaalde premie terug te ontvangen. Zo wordt jouw autoverzekering in één klap flink voordeliger!
Inshared autoverzekering
De Inshared autoverzekering is niet af te sluiten in drie, maar wel in vier verschillende vormen. In eerste instantie is het uiteraard zo dat je als potentiële verzekeringnemer kan kiezen voor het afsluiten van de gewone WA-verzekering. Voor deze Inshared autoverzekering geldt uiteraard dat ze enkel en alleen de door jou veroorzaakte schade aan derden indekt. Voor de WA+ beperkt cascoverzekering geldt dat je bij Inshared een keuze kan maken tussen twee opties, namelijk:
- De Inshared Beperkt Casco;
- De Inshared Beperkt Casco EXTRA;
Voor de Inshared Beperkt Casco EXTRA autoverzekering geldt dat ze eigenlijk het midden laat tussen enerzijds de gewone beperkt cascoverzekering en anderzijds de allriskverzekering. Dat is het gevolg van het feit dat er buiten de standaard beperkt casco dekkingen ook een aanvullende dekking wordt verstrekt van 50 procent voor wat de zelf veroorzaakte schade betreft.
Wil je graag de meest complete Inshared autoverzekering afsluiten? In dat geval spreekt het voor zich dat je zal moeten kiezen voor de allriskverzekering. Bij deze verzekering is het zo dat je als verzekeringnemer kan rekenen op een vergoeding van de aanschaf- of nieuwwaarde van het voertuig in geval van totaalverlies of diefstal tot een periode van maar liefst drie jaar. Bij de beperkt cascoverzekeringen van Inshared is dit overigens beperkt tot slechts één jaar.
Ohra autoverzekering
De Ohra autoverzekering is er één die op de Nederlandse markt kan rekenen op een zeer aanzienlijke populariteit… en dat hoeft absoluut niet te verbazen. Indien je kiest voor het afsluiten van één van de autoverzekeringen van Ohra kan je immers altijd rekenen op:
- Een 24/7 OHRA hulpdienst;
- Tot zomaar even 82% no-claimkorting;
- Je kan schade eenvoudig melden in de handige OHRA applicatie;
Uiteraard is het mogelijk om de standaard Ohra autoverzekering af te sluiten in drie verschillende vormen. Zo kan je in eerste instantie kiezen voor de WA-verzekering die enkel en alleen instaat voor het indekken van schade aan derden, maar is het tevens mogelijk om te kiezen voor één van de uitgebreide WA+ beperkt of WA+ volledige cascoverzekeringen. Het spreekt voor zich dat er bovendien ook nog allerhande extra dekkingen kunnen worden toegevoegd aan de polis. Wat deze aanvullende dekkingen betreft kan er worden gedacht aan de onderstaande:
- Een ongevallen inzittenden dekking;
- Een schade inzittenden dekking;
- Een rechtsbijstand voor motorvoertuigen;
- Een pechhulp Nederland dekking;
Wanneer je een keuze hebt gemaakt tussen één van de standaard Ohra autoverzekeringen loont het dus zeker ook altijd de moeite om even het aanbod met aanvullende dekkingen onder de loep te nemen. Alleen op deze manier kan je immers rekenen op de meest complete Ohra autoverzekering die perfect aan al jouw verwachtingen tegemoet zal weten te komen.
Ben je van plan om een tweede auto bij Ohra te laten verzekeren? Dan is het tot slot ook altijd interessant om te weten dat de 82% no-claimkorting ook voor dit voertuig van toepassing is.
Conclusie, er bestaat voor iedereen een geschikte autoverzekering!
De informatie die je door hebt kunnen nemen op deze pagina heeft duidelijk gemaakt dat de autoverzekering in tal van verschillende vormen kan worden afgesloten. Dat is interessant, want hierdoor is er voor iedereen een passende, interessante autoverzekering op maat van diens wensen en verwachtingen af te sluiten.
Voordat je over gaat tot het afsluiten van één van de verschillende autoverzekeringen is autoverzekering vergelijken altijd een goede keuze. Zo krijg je meteen een goed beeld van welke autoverzekeringen nu precies het best zullen passen bij jouw situatie. Bovendien kan je met autoverzekering vergelijken naar alle waarschijnlijkheid ook nog eens rekenen op een aardige korting op jouw verzekeringspremie. In ieder geval mag het duidelijk zijn dat er voor iedereen een geschikte autoverzekering bestaat.
Laatst bijgewerkt op 19 december 2024 door Joris van Leeuwen.