Zakelijke Lening

Let op! Geld lenen kost geld

Als ondernemen moet je zo nu en dan investeren. Hiervoor kun je een zakelijke lening afsluiten. Geld24 biedt een gemakkelijke vergelijkingstool waarmee je de verschillende aanbieders met elkaar kunt vergelijken:

>> Bekijk hier de meest gekozen zakelijke lening van 2024 <<
  Kenmerken Rente (vanaf)  
PopulairSwishfund Swishfund
 • Maximale lening: € 500.000
 • Minimale omzet: € 50.000
 • Maximale looptijd: 12 maanden
 • Rente: 2.3% per maand
2.3%
Bereken lening >
Bridgefund Bridgefund
 • Maximale lening: € 250.000
 • Minimale omzet: € 50.000
 • Maximale looptijd: 24 maanden
 • Rente: 1.3% per maand
1.3%
Bereken lening >
Kredietvooruit Kredietvooruit
 • Maximale lening: € 250.000
 • Minimale omzet: € 50.000
 • Maximale looptijd: 6 maanden
 • Rente: 2% per maand
2.0%
Bereken lening >
Qeld Qeld
 • Maximale lening: € 100.000
 • Minimale omzet: € 1
 • Maximale looptijd: 18 maanden
 • Rente: Vast Bedrag
N.V.T.
Bereken lening >

Wat is een zakelijke lening?

De zakelijke lening staat voor bedrijfskrediet voor ondernemingen. Dit kunnen zijn:

[wps_lists icon=”arrow-right” icon_color=”#444″]

 • Eenmanszaak
 • B.V.
 • N.V.
 • Maatschap
 • V.O.F.
 • C.V.
 • Vereniging met volledige rechtsbevoegdheid
 • Vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid
 • Coöperatie/Onderlinge waarborgmaatschappij
 • Stichting

[/wps_lists]

Zakelijke lening aanvragen

De zakelijke lening, ook wel MKB-krediet genoemd, wordt ingezet voor investeringen die de onderneming naar een hoger niveau kunnen tillen. Voorbeelden van investeringen kunnen zijn: de inboedel, bedrijfspand, medewerkers of materialen. In de overeenkomst of contract voor een zakelijke lening zijn de volgende factoren opgenomen:

[wps_lists icon=”arrow-right” icon_color=”#444″]

 • Het betreffende bedrag
 • Looptijd van de lening
 • Looptijd rentevastperiode
 • Rentepercentage
 • Regeling van opname
 • Regeling van aflossing
 • Verdere specificaties, zoals onderpand

[/wps_lists]

Voor wie is de zakelijke lening van toepassing?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een grote en een kleine zakelijke lening. Afhankelijk van doel en bedrijfsvorm kun je een lening aanvragen, mits je beschikt over een KvK- en BTW-nummer. Heb je een bestaande onderneming en overweeg je een nieuwe zakelijke financiering? Dan zul je je jaarcijfers moeten aanleveren over de laatste boekjaren. Deze zijn op te vragen bij de Kamer van Koophandel. Heb je een nieuw bedrijf, dan voldoet het voorleggen van een ondernemingsplan waarin prognosecijfers zijn vermeld. Deze cijfers dienen ook getoetst te zijn door een financieel adviseur.

Zakelijke lening voor ZZP-ers?

In de beginfase is het voor een ZZP-er lastig om in aanmerking te komen voor een lening. Je hebt weinig papierwerk dat je kunt aanleveren bij de bank. Desalniettemin zijn er zaken waarmee je kredietverstrekkers zekerheid kunt bieden om in aanmerking te komen voor een zakelijk krediet:

[wps_lists icon=”arrow-right” icon_color=”#444″]

 • Ben je woningeigenaar, dan kunnen de relevante documenten je helpen
 • Heb je geen negatieve BKR-registratie, heb je ook een grotere kans op een lening

[/wps_lists]

Mocht je de bovengenoemde punten positief beantwoorden en ben je langer dan drie jaar ZZP-er, dan kom je sneller in aanmerking voor een lening. Let heel goed op de kleine lettertjes en of het daadwerkelijk gaat om een zakelijke lening of een privé lening. De voorwaarden kunnen sterk van elkaar verschillen.

Tot slot

Mis je als ondernemer budget om goederen, apparaten of arbeidskrachten te financieren? Dan kan een zakelijke lening uitkomst bieden, mits je geen negatieve BKR-registratie hebt en je bedrijfscijfers voldoen aan de criteria. Vergelijk bij ons de verschillende aanbieders, diens afsluitkosten en rentes.

Een aantal aanbieders van zakelijke kredieten:

Atlantis FinaciersFunding CircleNew10

Atlantis Finaciers

Hoe Atlantis Financiers ondernemers kan helpen. Voor veel “kleinere” ondernemers is het vinden van een partij die hen wil financieren best een lastige opgave. We hebben het dan over ondernemers in het MKB; het midden- en kleinbedrijf. De financiële cijfers die een investeerder graag ziet zijn meestal nog niet voor handen, of het acceptatiebeleid is zo streng dat alleen grote bedrijven voor financiering in aanmerking komen. Een vervelende situatie voor de MKB’er met ambities. Wanneer een grote bank niet wil financieren dient er naar een alternatief gezocht te worden. Gelukkig voor de ambitieuze MKB’er is dat alternatief ook daadwerkelijk voorhanden. Bijvoorbeeld bij Atlantis Financiers.

Atlantis Financiers voor MKB’er en ZZP’er

Atlantis Financiers

De reden dat Atlantis Financiers meer voor MKB’ers en ZZP’ers kan betekenen dan een traditionele bank is (althans volgens Atlantis Financiers zelf) vooral een kwestie van willen. Atlantis geeft namelijk aan dat ze hier bereid zijn om “meer risico’s te nemen dan de gemiddelde financier”. Dat dit betekent dat meer ondernemers in aanmerking komen voor een krediet bij Atlantis Financiers mag duidelijk zijn.

Het ondernemerskrediet

Wie bij Atlantis Financiers in aanmerking wil komen voor een zakelijke lening moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de minimale jaaromzet 150.000 euro bedragen. Daarbij maakt het niet uit hoelang de onderneming bestaat. Een krediet aanvragen bij Atlantis kan online. Wie liever de telefoon pakt kan ook een belletje plegen. Omdat het krediet specifiek voor uw persoonlijke situatie geldt kan er in algemene zin niet echt een uitspraak worden gedaan over de hoogte van het geldbedrag van de financiering. Wie een aanvraag doet krijgt op basis van de ingevulde, of telefonisch doorgegeven, gegevens binnen twee of drie werkdagen een aanbod op maat van Atlantis Financiers.

Financiering van openstaande facturen

Veel ondernemers herkennen de frustratie. Een klant is bijzonder traag met betalen en het gaat om een fors bedrag. Een bedrag dat goed gebruikt zou kunnen worden om een noodzakelijke of gewenste investering te doen. Vooral ondernemers die zaken doen met een overheidsinstantie hebben hier opvallend vaak mee te maken. Zit er dan niets anders op dan wachten totdat de klant eindelijk met het geld over de brug komt? Niet als het aan Atlantis Financiers ligt.

Zij bieden namelijk een zogenaamd Impuls Krediet voor ondernemers die met een dergelijke situatie te maken krijgen. De debiteurenportefeuille dient als onderpand. In ruil voor die debiteurenportefeuille wordt door Atlantis Financiers een bedrag overgemaakt dat gebruikt kan worden om direct te investeren. Dit bedrijf dekt en financiert tot het volledige bedrag van de debiteurenportefeuille. Een Impuls Krediet geeft de ondernemer in het MKB en de ZZP’er met de eenmanszaak dus financieel de nodige ruimte op het moment dat uw klanten minder haast hebben met betalen dan u hebt met het ontvangen van het openstaande bedrag.

Funding Circle

Waarom Funding Circle een interessante optie is voor mensen die willen Lenen of Investeren.

Geld op een spaarrekening zetten heeft momenteel niet zo heel veel zin. Althans niet wanneer we kijken naar het rentepercentage dat door de meeste (Nederlandse) banken wordt aangeboden. Wilt u toch wat rendement ontvangen over uw geld dan is het natuurlijk een optie om te gaan beleggen. Dat brengt – zoals bekend – echter toch wel wat risico’s met zich mee.

Maar wat dan? Zijn er alternatieven te bedenken? Die zijn er inderdaad. Bijvoorbeeld door te investeren via een online kredietmarktplaats. Wie hierin participeert ontvangt een rente die geen enkele bank momenteel kan bieden. Een goed voorbeeld van zo’n online kredietmarktplaats is Funding Circle. Dit bedrijf heeft platforms in verschillende landen, en sinds 2015 ook in Nederland.

Hoe werkt Funding Circle?

Funding Circle

Funding Circle is dus een online kredietmarktplaats. Maar wat moet u zich daar nu eigenlijk bij voorstellen? Eigenlijk is het vrij simpel. Op het platform van Funding Circle komen ondernemers en investeerders bij elkaar. De ondernemers zoeken een zakelijke lening, de investeerders (daar zou u bij kunnen horen) hebben geld “over” dat ze tegen een aantrekkelijke rente willen investeren. Een ideale match dus.

In wat voor doelen kan er geïnvesteerd worden?

Investeren via Funding Circle is voor veel mensen interessant omdat er wat te kiezen valt. Vanwege het grote aantal aangemelde projecten waarin geïnvesteerd kan worden is er een breed scala aan kredietklassen. Zes om precies te zijn. Deze kredietklassen variëren in (te verwachten) rendement en in mate van risico.

Uiteraard is het zo dat een hoger verwacht rendement ook een hogere mate van risico met zich meebrengt. Het blijft dus te allen tijde zaak om die risico’s goed af te wegen en bij voorkeur uw investeringen te spreiden. Inhoudelijk zijn de verschillende projecten bijzonder gevarieerd. Van een investering in de ontwikkeling van een hotel tot aan het bevoorraden van een ambachtelijke slagerij. In feite kan u het zo gek niet bedenken of er valt in te investeren.

Hoe veilig is investeren via Funding Circle?

Een investering brengt natuurlijk altijd wel enig risico met zich mee. Het is vooral belangrijk om de potentiële risico’s vooraf goed in kaart te hebben gebracht. Dus hoe zit het met de risico’s die investeren via Funding Circle met zich meebrengt?

Om inzichtelijk te maken hoeveel risico u loopt bij een bepaald project maakt Funding Circle gebruik van klassen die zijn aangegeven met een letter en een kleur. Per klasse wordt het te verwachten rendement getoond en ook het “beoogde jaarlijkse verliespercentage”. Dit percentage is de gemiddelde kans dat er bij het betreffende project binnen 12 maanden betalingsproblemen optreden.

Als voorbeeld nemen we even de cijfers voor een investering in Funding Circle Klasse A+ en de cijfers voor Funding Circle Klasse E. dit zijn respectievelijk de minst risicovolle (A+) en de meest risicovolle investeringscategorie (E). In Klasse A+ is het rendement gemiddeld genomen 2,79 tot 6,11 procent en het beoogde jaarlijkse verliespercentage 0,6 procent. In Klasse E is het rendement gemiddeld 10,97 tot 15,68 procent met een beoogd jaarlijks verliespercentage van 8,0 procent. Logischerwijs zijn de tussenliggende categorieën iets riskanter dan Klasse A+ maar minder risicovol dan Klasse E.

Wat moet ik doen om te kunnen investeren via Funding Circle?

Om mee te doen aan de investeringsprojecten van Funding Circle hoeft u geen rare toeren uiot te halen. U maakt een gratis account aan en vervolgens kijkt u in welk project u wilt investeren. Wanneer het project volledig is gefinancierd en de contracten rond zijn schrijft Funding Circle het geld af van uw bankrekening. De financieringsfase van een project heeft een lengte van 21 dagen. In sommige gevallen wordt deze fase door Funding Circle eenmalig met 21 dagen verlengd. Wanneer een project niet voor 100 procent gefinancierd is kan er aan de ondernemer een deelbedrag worden uitgekeerd.

Investeren kan al vanaf een minimumbedrag van 100 euro. Het absolute maximumbedrag dat u via Funding Circle mag investeren is 80.000 euro. Overigens mag u per project slechts 5.000 euro investeren. Wilt u een groter bedrag investeren dan zal u dus moeten spreiden. Sowieso is dat aan te bevelen omdat u op die manier ook het risico spreidt.

New10

Wie geld wil lenen heeft hiervoor een groot aantal mogelijkheden waaronder New10. Van de traditionele grote bank, tot een online leningverstrekker die gelieerd is aan een financiële dienstverlener. Van een (vaak wat dubieuze) aanbieder van flitskredieten tot de eigen familie of vrienden.

Maar welke leningaanbieder is nu de meest passende? Uiteraard is het antwoord op die vraag afhankelijk van vele variabelen. Wat dat betreft is er bijvoorbeeld een enorm verschil tussen de consument die een lening af wil sluiten voor eigen gebruik en de (beginnende) ondernemer die bedrijfsmatige activiteiten wil laten financieren.

New10 Zakelijk lenen

Het bekende beeld van een ondernemer die een zakelijke lening af wil sluiten is dat van de zakenman of -vrouw die keurig gekleed een filiaal van de plaatselijke bank binnenstapt. Echt praktisch is dat in veel gevallen echter al lang niet meer. Ondernemen anno nu is gebaat bij snelheid, duidelijkheid en gemak. De markt bevindt zich vaak grotendeels op de digitale snelweg. Waarom de mogelijkheid om een zakelijke lening aan te vragen dan niet? Dat was exact de vraag die ze bij New10 ook hadden. En die vraag heeft New10 beantwoord. Door razendsnel zakelijke leningen aan te bieden waarbij het gemak en de snelheid voor de aanvrager centraal staan.

Weet New10 waar ze mee bezig zijn?

De ondernemer die overweegt een zakelijke lening af te sluiten zou kunnen denken: “daar hebben we weer zo’n startup met een belofte van flexibiliteit. Laat ze eerst maar eens ervaring opdoen.” Die scepsis is misschien begrijpelijk, maar in het geval van deze partij niet helemaal terecht. Ja, New10 is een startup. Maar tegelijkertijd is dit een initiatief van ABN AMRO. Ervaring met betrekking tot het aanbieden van financiële producten is in principe dus aanwezig. Bovendien zorgt een grote speler als ABN AMRO ervoor dat er een acceptabel (zelf zegt men bij dit bedrijf aantrekkelijk) rentepercentage kan worden geboden.

Hoe werkt een leningaanvraag bij New10?

Een lening bij deze zakelijke kredietverstrekker kan worden afgesloten door een ondernemer. Dat betekent dat er door de aanvrager aan een aantal voorwaarden moet worden voldaan. Zo moet het bedrijf van de aanvrager een eenmanszaak, vof of bv zijn. Ook moet dit bedrijf geregistreerd staan in Nederland en (minimaal 2 jaar) bij de Kamer van Koophandel. Bovendien moet er sprake zijn van een positief eigenvermogen, een minimale omzet van 100.000 euro, winst in het afgelopen jaar, én er moet een zakelijke rekening lopen bij ABN AMRO, Knab, Rabobank, ING of SNS.

Op basis van een aantal financiële gegevens berekent deze partij een aanbod op maat voor een lening. Vervolgens moeten er door de aanvrager nog enkele documenten worden geüpload en binnen 1 werkdag komt er een definitieve beoordeling van New10. Wie als ondernemer blij is met het aanbod kan de contracten digitaal ondertekenen en dan is het geregeld. De lening is binnen 1 werkdag te ontvangen.

New10 monitort financiële gezondheid van de onderneming

Wie als klant een lening heeft aangevraagd en ontvangen wordt geacht om maandelijks financiële gegevens over zijn onderneming te uploaden naar de website van dit bedrijf. Dat kan overkomen als enigszins paternalistisch, maar het heeft ook voordelen. Mocht uit de cijfers blijken dat het onverhoopt met het bedrijf niet al te goed gaat dan neemt New10 contact met de aanvrager van de lening op. Gezamenlijk wordt er gekeken hoe de lening op een gezonde manier kan worden terugbetaald.

Bestaande leningen herfinancieren via New10

Sinds januari is het bij New10 ook mogelijk om bestaande leningen te herfinancieren.