Opstalverzekering vergelijken in? Start hier.
De opstalverzekering is een verzekering die de waarde van één van de belangrijkste investeringen die je als mens kan doen kan indekken. Het gaat hierbij dan uiteraard om het opstal van je woning. Alles wat onder de constructie valt van het vastgoed en wat dus met andere woorden vast zit aan het pand valt onder het opstal. Het afsluiten van een opstalverzekering zorgt ervoor dat een ruime waaier aan potentiële schadegevallen aan de constructie van je woning kunnen worden ingedekt. Ondanks het feit dat er geen wettelijke verplichting geldt voor het afsluiten van deze verzekering kan de verstrekker van je hypothecaire lening zo’n verplichting wel opleggen.
Wat is een opstalverzekering?
Inhoudsopgave
Wanneer we onze woning even grondig onder de loep nemen kunnen we eigenlijk stellen dat er sprake kan zijn van twee verschillende soorten eigendommen. In eerste instantie is er het opstal. Het gaat hierbij om de constructie van de woning en alles wat daaraan vast zit. Met andere woorden, mocht je op een bepaald ogenblik willen verhuizen, dan valt doorgaans alles wat je niet mee zou kunnen nemen onder het opstal. Daarnaast is het echter zo dat er ook nog zoiets bestaat als de inboedel. Dit is al het overige wat zich in je woning bevindt. Alle spullen die los zitten en die je bij een verhuizing mee zou kunnen nemen mocht je dat willen vallen hieronder.
De opstalverzekering is een verzekering die zich exclusief richt op het indekken van schade die ontstaat aan het opstal of de constructie van je woning. Het kan hierbij gaan om schade als gevolg van een brand, maar ook om bepaalde vormen van waterschade evenals om schade veroorzaakt door bijvoorbeeld een storm. Ook schade die je zelf veroorzaakt aan het opstal van je woning kan worden ingedekt. Je moet er evenwel rekening mee houden dat dit enkel en alleen het geval is wanneer je hebt gekozen voor het afsluiten van een allrisk opstalverzekering.
Wat met schade aan zonnepanelen en laadpalen?
Het spreekt voor zich dat er heel wat mensen door de jaren heen voor hebben gekozen om zonnepanelen te laten plaatsen op het dak van hun woning. Bovendien is het zo dat ook steeds meer mensen elektrisch rijden wat als gevolg heeft dat ook het aantal laadpalen in het straatbeeld danig is toegenomen. Heb jij er ook voor gekozen om zonenpanelen en / of een laadpaal te laten plaatsen? Dan is het goed om te weten dat schade hieraan steevast wordt ingedekt door de opstalverzekering. Dit geldt overigens ook voor de fundering van je woning. Let wel, bij bepaalde verzekeraars kan schade aan de funderingen worden uitgesloten.
Is een opstalverzekering verplicht?
Een opstalverzekering afsluiten is niet bij wet verplicht. Dit gezegd hebbende is het zo dat er wel een verplichting opgelegd kan worden vanuit de verstrekker van je hypothecaire lening. Het spreekt voor zich dat het merendeel van de mensen die vastgoed willen kopen ervoor kiezen om daarvoor geld te lenen. Als je financiële situatie dat toestaat is dat uiteraard geen probleem. Dit gezegd hebbende is het zo dat hier altijd niet onaanzienlijke voorwaarden aan verbonden zijn.
Eén van deze voorwaarden kan dus zijn om een opstalverzekering af te sluiten. Je bent in dat geval verplicht om deze verzekering aan te houden voor de volledige looptijd van het krediet. Nadat je hypothecaire lening is afbetaald zou je er dan in principe voor kunnen kiezen om deze verzekering op te zeggen, maar zelfs dan wordt het absoluut aangeraden om dit niet te doen. Het spreekt immers voor zich dat een opstalverzekering een belangrijk pakket aan dekkingen voorziet die eigenlijk een cruciale garantie kan vormen voor jouw financiële situatie. Als eigenaar van vastgoed doe je er dan ook altijd goed aan om de opstalverzekering aan te houden.
Welke schadegevallen zijn nooit gedekt?
Ondanks het feit dat het absoluut zeker is dat de opstalverzekering een ontzettend interessante en belangrijke verzekering is moet het gezegd dat ze in de praktijk niet over de hele lijn een optimale dekking weet te bieden. Er zijn dan ook (zoals zo vaak het geval is bij verzekeringen) verschillende schadegevallen die worden uitgesloten door de polisvoorwaarden. Enkele van de meest in het oog springende uitgesloten dekkingen zijn de onderstaande:
- Overstromingen;
- Aardbevingen;
- Atoomkernreacties;
- Schade veroorzaakt door rellen;
- Schade veroorzaakt door een opstand;
Tevens zeer belangrijk om aandacht aan te besteden is schade die kan ontstaan als gevolg van een achterstallig onderhoud. Bij het afsluiten van een opstalverzekering wordt doorgaans altijd in de polisvoorwaarden opgenomen dat het belangrijk is dat de verzekeringnemer alles in het werk stelt om de kwaliteit van diens woning te waarborgen. Wanneer vereist onderhoud wordt uitgesteld kan dat als gevolg hebben dat bepaalde schade die ontstaat aan het opstal alsnog niet zal worden vergoed door de verzekeraar. Let hier dus zeker en vast voor op.
Het verschil tussen een inboedel- en opstalverzekering
De inboedel- & opstalverzekering zijn twee verzekeringen die vaak in één adem met elkaar worden vernoemd. Dat is het gevolg van het feit dat ze niet zelden samen (vaak zelfs onder één pakket) worden afgesloten door mensen die eigenaar zijn van vastgoed. Dit gezegd hebbende is het zo dat beide verzekeringen iets compleet anders indekken. Voor de opstalverzekering geldt dat ze de schade indekt die ontstaat aan het opstal terwijl de inboedelverzekering de mogelijke schade aan de inboedel indekt. Alles wat los in huis is terug te vinden valt onder de inboedel.
De opstalverzekering is een verzekering die uitsluitend kan worden afgesloten door de eigenaar van bepaald vastgoed. Dat is niet zo voor wat de inboedelverzekering betreft. Het verzekeren van de inboedel kan dus met andere woorden zowel gebeuren door de persoon die eigenaar is van vastgoed als door de huurder. Bespreek dit altijd even grondig met je verzekeraar.
Wat is de beste opstalverzekering?
Ben je op zoek naar de beste opstalverzekering? Dan is het belangrijk om met een aantal verschillende factoren rekening te houden. Om te beginnen is het zo dat er door verzekeraars een onderscheid wordt gemaakt tussen twee verschillende soorten opstalverzekeringen. Het onderscheid dat op dit vlak wordt gemaakt is deze tussen:
- De extra uitgebreide opstalverzekering;
- De allrisk opstalverzekering;
De extra uitgebreide opstalverzekering is de standaard verzekering waarmee je jouw opstal kan verzekeren. Alle standaard dekkingen zijn hierbij inbegrepen. Dit betekent concreet dat je opstal onder meer is beschermd tegen schade als gevolg van een storm, een brand, wateroverlast, diefstal of een inbraak. Hier dient echter een zeer belangrijke kanttekening bij te worden gemaakt. Waterschade die het gevolg is van een overstroming valt doorgaans onder de uitzonderingen en wordt dus met andere woorden nooit ingedekt. Ook niet wanneer je kiest voor het afsluiten van de beste opstalverzekering die op de markt is terug te vinden.
Is de allrisk dekking altijd de beste keuze?
Veel mensen zijn van mening dat de beste opstalverzekering altijd de zogenaamde allrisk dekking omvat. Ondanks het feit dat de extra uitgebreide opstalverzekering reeds een niet onaanzienlijke dekking voorziet voor tal van uiteenlopende schadegevallen ben je met de allrisk dekking uiteraard nog net dat tikkeltje extra verzekerd. Dit type opstalverzekering omvat alle schadegevallen die eveneens worden ingedekt door de extra uitgebreide verzekering, maar dan wel aangevuld met de schade die je zelf hebt aangebracht aan het opstal. Zoals altijd spreekt het voor zich dat er hierbij wel geen sprake mag zijn van opzettelijk veroorzaakte schade.
Hoeveel bedragen de opstalverzekering kosten?
Hoeveel de opstalverzekering kosten precies bedragen valt niet zomaar aan te geven. Dat is het gevolg van het feit dat de premie verbonden aan deze verzekering wordt afgestemd op de zogenaamde herbouwwaarde die wordt bepaald voor jouw vastgoed. Met andere woorden, hoe hoger die herbouwwaarde is gelegen, des te duurder ook jouw opstalverzekering uit zal vallen.
Onderzoeken die werden uitgevoerd hebben aan het licht gebracht dat de gemiddelde kostprijs bij een opstalverzekering is gelegen rond de 1,30 euro per 1000 euro aan verzekerde waarde. Met andere woorden, is er sprake van een herbouwwaarde van 250.000 euro? Dan betekent dit dat je op jaarbasis rekening kan houden met een verzekeringspremie van ongeveer 325 euro.
Wil je de opstalverzekering kosten graag kunnen drukken zonder dat je in moet boeten op vlak van dekkingen? Dan is het altijd een aanrader om ervoor te kiezen om het eigen risico bereidwillig op te trekken. Zo wordt de periodieke verzekeringspremie immers verlaagd.
Hoe moet je de opstalverzekering vergelijken?
Wil je graag de opstalverzekering kosten zoveel mogelijk kunnen drukken? Dit dan echter wel zonder dat je hoeft te vrezen voor het verlies van belangrijke dekkingen? Dat is mogelijk door te kiezen voor een opstalverzekering vergelijken. Het vergelijken van de verschillende opstalverzekeringen die op de markt zijn terug te vinden doe je eigenlijk omwille van twee verschillende redenen. Het gaat hierbij dan concreet om de volgende:
- Om een goed beeld te krijgen van de verschillende dekkingen van een opstalverzekering;
- Om een goed beeld te krijgen van de gemiddelde premie van de opstalverzekering;
De opstalverzekering vergelijken zorgt er dus voor dat je in de praktijk de interessantste opstalverzekering kan vinden met de beste voorwaarden tegen de laagste verzekeringspremie.
Allianz opstalverzekering
Heel wat mensen hebben door de jaren heen voor het verzekeren van hun opstal gekozen voor het afsluiten van de Allianz opstalverzekering. Deze verzekering staat algemeen bekend als één van de interessantste op de Nederlandse markt en dat is niet zonder reden. In eerste instantie valt bijvoorbeeld meteen op dat deze opstalverzekering geen eigen risico telt. Bovendien is het eveneens zo dat zonnepanelen evenals laadpalen gratis zijn meeverzekerd.
Een belangrijk probleem waar heel wat verzekeringnemers tegenaan lopen die ervoor kiezen om een opstalverzekering af te sluiten heeft te maken met het feit dat men onverhoopt onderverzekerd blijkt te zijn. In geval van schade is dat uiteraard ontzettend vervelend en kan dit zorgen voor heel wat onaangename verrassingen. Het afsluiten van de Allianz opstalverzekering voorkomt dit. Zo kan je dus met andere woorden nooit onderverzekerd zijn.
Het spreekt voor zich dat de Allianz opstalverzekering tot slot zowel wordt aangeboden als een ‘extra uitgebreide’ als een ‘allrisk’ dekking. Deze laatste omvat alle dekkingen uit de extra uitgebreide polis, maar dan wel verder aangevuld met de dekking voor zelf veroorzaakte schade.
Centraal Beheer opstalverzekering
Met de Centraal Beheer opstalverzekering zorg je voor een passende dekking voor schade aan je opstal. Voor deze opstalverzekering geldt dat ze een dekking kan voorzien bij:
- Brandschade
- Stormschade;
- Waterschade;
- Glasschade;
- Schade door inbraak of diefstal;
Het spreekt voor zich dat er ook sprake is van verschillende uitzonderingen. Zo wordt bijvoorbeeld niet alle glas- en waterschade ingedekt. Controleer dus grondig de polisvoorwaarden om potentieel vervelende verrassingen te kunnen voorkomen.
Het afsluiten van de Centraal Beheer opstalverzekering zorgt er in de praktijk steevast voor dat je nooit onderverzekerd bent wanneer de bouwkosten stijgen. Bovendien is het zo dat je ook bij een eventuele verhuur van de woning bent verzekerd. Beschik je over zonnepanelen en / of een laadpaal voor jouw elektrische auto? Ook schade aan deze onderdelen van je woning zijn automatisch ingedekt bij het afsluiten van een Centraal Beheer opstalverzekering.
Unive opstalverzekering
Het afsluiten van de Unive opstalverzekering zorgt ervoor dat schade aan de structuur van je woning kan worden ingedekt. Voor deze verzekering geldt dat ze een dekking voorziet voor onverwachte gebeurtenissen die schade veroorzaken aan het opstal. Verschillende schadegevallen zijn ingedekt zoals bijvoorbeeld brand, stormschade en inbraak. Bij het afsluiten van een Unive opstalverzekering kan je rekenen op onder meer de volgende dekkingen:
- Een dekking van het opstal van het hoofdgebouw;
- Een dekking van het opstal van eventuele bijgebouwen;
- Een dekking voor schade aan de tuin (beperkt tot 50.000 euro);
- Een dekking van schade aan duurzame oplossingen;
De Unive opstalverzekering staat er zoals hierboven reeds aangehaald eveneens om bekend een dekking te voorzien voor schade aan allerhande duurzame oplossingen. In eerste instantie kan er hierbij worden gedacht aan schade aan zonnepanelen, maar wat bovendien ook te denken van warmtepompen, laadpalen en zonneboilers? Bieden de standaard dekkingen van de Unive opstalverzekering je onvoldoende zekerheid? Dan is het nog altijd mogelijk om ervoor te kiezen om één of meerdere aanvullende dekkingen af te sluiten.
Nationale Nederlanden opstalverzekering
Met de Nationale Nederlanden opstalverzekering beschik je over een uitstekende verzekering voor schade die ontstaat aan het opstal van je woning. Bij het afsluiten van een verzekering voor je opstal is het bij deze verzekeraar mogelijk om een keuze te maken tussen twee verschillende soorten dekkingen. We maken op dit vlak een onderscheid tussen de volgende opties:
- De extra uitgebreide Nationale Nederlanden opstalverzekering;
- De allrisk Nationale Nederlanden opstalverzekering;
Vaak is het zo dat er door deze verzekeraar gedurende het eerste jaar een interessante korting wordt aangeboden. Op die manier wordt het mogelijk om bijvoorbeeld een besparing te kunnen realiseren van 10 procent op de verzekeringspremie voor dat eerste jaar. Tevens interessant om te weten is dat Nationale Nederlanden er ook bekend om staat een duurzaam herstel van schade te realiseren. Zo wordt er vooral gebruik gemaakt van herstellers die beschikken over het GroenGedaan keurmerk. Dit is voor heel wat verzekeringnemers eveneens heel belangrijk.
Ben je eigenaar van een woning en wil je bijgevolg niet alleen het opstal van je pand laten verzekeren, maar ook de inboedel die erin terug te vinden is? Dan kan je ook kiezen voor het afsluiten van een complete woonverzekering. Het afsluiten van een dergelijke verzekering zorgt ervoor dat zowel schade aan het opstal als aan de inboedel wordt ingedekt.
Ohra opstalverzekering
De Ohra opstalverzekering is één van de bekendste opstalverzekeringen die worden aangeboden op de Nederlandse markt. Ohra staat er dan ook om bekend verschillende, unieke voordelen aan te bieden aan hun (potentiële) verzekeringnemers. Zo is er bijvoorbeeld sprake van een garantie tegen onderverzekering. Daarnaast is het ook zo dat de kosten verbonden aan een eventuele vervangende woonruimte worden ingedekt. Wil je graag het eigen risico van je Ohra opstalverzekering verhogen zodat je kan rekenen op een lagere verzekeringspremie? Ook dat behoort zonder probleem tot de mogelijkheden.
- Een basisdekking;
- Een allrisk dekking;
- Een extra dekking glas;
Het spreekt voor zich dat de Ohra opstalverzekering ook verschillende schadegevallen uitsluit. In eerste instantie gaat het hierbij dan om constructie- en bouwfouten. Daarnaast kan ook een dekking van schade als gevolg van onvoldoende onderhoud worden uitgesloten. Komt er neerslag binnen via openstaande ramen of deuren? Ook dan is de gevolgschade niet ingedekt.
Voor natuurgeweld geldt dat er eveneens sprake is van bepaalde uitzonderingen. Schade als gevolg van een storm kan bijvoorbeeld wel worden ingedekt, maar dat geldt niet voor schade veroorzaakt door een overstroming of door een aardbeving. Let hier dus goed voor op.
Conclusie, een opstalverzekering afsluiten? Altijd een prima keuze!
Twijfel je ook na het lezen van de bovenstaande informatie toch nog enigszins of het afsluiten van een opstalverzekering nu wel of niet een goed idee is? Dan moet je, je vooral even de vraag stellen welke investering je hebt moeten doen om eigenaar te kunnen worden van jouw vastgoed. Van zodra deze vraag wordt beantwoord zal je vast kunnen stellen dat er over het al dan niet afsluiten van een opstalverzekering nog maar weinig twijfel bestaat.
Bovenstaande gezegd hebbende zal je voor jezelf wel nog even moeten bepalen voor welk type opstalverzekering je nu precies gaat kiezen. In het merendeel van de gevallen kan de extra uitgebreide dekking meer dan voldoende zijn. Dit gezegd hebbende zijn er toch ook wel degelijk mensen die alleen maar genoegen willen nemen met de meest optimale dekkingen. Wil je dat ook mogelijks zelf veroorzaakte schade aan je opstal wordt ingedekt? Dan zal je vast kunnen stellen dat het afsluiten van de allrisk opstalverzekering met zekerheid de beste keuze is.
Laatst bijgewerkt op 22 oktober 2024 door Joris van Leeuwen.