De inboedelverzekering is een verzekering die speciaal in het leven werd geroepen voor het indekken van schade die kan ontstaan aan je inboedel. Dat is belangrijker dan je in eerste instantie zou vermoeden. Omdat je inboedel niet in één keer, maar wel gespreid over een langere periode wordt aangekocht is het vaak niet helemaal duidelijk welke (zeer hoge) waarde deze vertegenwoordigt.
Zodra je hier extra aandacht aan gaat besteden wordt meteen duidelijk dat het afsluiten van een inboedelverzekering absoluut bijzonder interessant kan zijn.
Wat is een inboedelverzekering?
Inhoudsopgave
Als mensen kunnen we beschikken over twee verschillende soorten eigendommen. We maken hierbij een onderscheid tussen enerzijds de inboedel en anderzijds het opstal. Voor de inboedel geldt dat alle spullen eronder vallen die los in onze woning zijn terug te vinden.
Mocht je dus met andere woorden op een zeker ogenblik willen verhuizen, dan is het in principe mogelijk om al deze spullen gewoon mee te nemen. Dat geldt niet voor het opstal. Het opstal staat namelijk gelijk aan de constructie van je woning en alles wat daaraan is vastgemaakt.
De inboedelverzekering is een verzekering die zich duidelijk specifiek richt op de inboedel waar we als mensen over kunnen beschikken. Van zodra er sprake is van schade aan die inboedel of wanneer er bijvoorbeeld spullen worden gestolen uit je woning kan deze verzekering daar tussenkomst in bieden. Ondanks het feit dat de inboedelverzekering niet op de lijst staat met wettelijk verplichte verzekeringen is het voor de bescherming van jouw toekomstige financiële situatie wel van cruciaal belang om ervoor te kiezen om deze verzekering af te sluiten.
Extra uitgebreide inboedelverzekering
Wil je graag een inboedelverzekering afsluiten? Dan zal je vast kunnen stellen dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen twee verschillende soorten polissen. In eerste instantie is er de standaard polis die we de ‘extra uitgebreide inboedelverzekering’ noemen. Het gaat hierbij om een verzekering die het mogelijk maakt om de volgende schade in te laten dekken:
- Schade als gevolg van een brand, ontploffing of blikseminslag;
- Schade veroorzaakt door diefstal of inbraak;
- Waterschade, bijvoorbeeld bij water uit de leidingen;
- Stormschade (in principe pas vanaf windkracht 7);
- Schade als gevolg van vandalisme, rellen of opstootjes;
- Zengen, schroeien en smelten;
- Schade als gevolg van een omgevallen boom, kraan of stelling;
Voor de extra uitgebreide inboedelverzekering geldt dat ze duidelijk standaard reeds een behoorlijk aantal interessante dekkingen voorziet. Dit gezegd hebbende kan het in bepaalde gevallen toch interessanter zijn om te kiezen voor de meer complete allrisk inboedelverzekering. Deze beschikt immers ook over een dekking voor zelf veroorzaakte schade aan de inboedel.
Allrisk inboedelverzekering
Wil je er zeker van kunnen zijn dat jouw inboedel op de meest optimale wijze is verzekerd? In dat geval kies je bij voorkeur voor het afsluiten van een allrisk inboedelverzekering. Deze verzekering beschikt over alle dekkingen die ook deel uitmaken van de extra uitgebreide verzekering. Dit gezegd hebbende worden deze dekkingen verder aangevuld met de onderstaande:
- Een dekking voor zelf veroorzaakte schade aan de inboedel;
- Een dekking voor schade veroorzaakt door luchtverkeer, een aanrijding of aanvaring;
- Een dekking voor schade als gevolg van (extreme) neerslag;
- Een dekking voor schade als gevolg van omstandigheden (zoals een gevallen schilderij);
Omdat de allrisk inboedelverzekering nog meer schadegevallen indekt spreekt het voor zich dat er ook hogere kosten aan verbonden zijn. Je moet dan ook altijd voor jezelf de afweging maken of het afsluiten van de allrisk inboedelverzekering voor jou echt interessant is of niet.
Welke aanvullende dekkingen bestaan er?
Bij het afsluiten van een inboedelverzekering is het niet alleen maar mogelijk om een keuze te maken tussen de twee standaard inboedelverzekeringen die er bestaan. Daarnaast is het namelijk zo dat er ook voor kan worden gekozen om één of meerdere aanvullende dekkingen af te sluiten. Om welke aanvullende dekkingen het daarbij kan gaan ontdek je meteen hieronder.
Een buitenhuisdekking
Standaard is het zo dat de inboedel waarover je beschikt bij het afsluiten van een inboedelverzekering enkel en alleen is ingedekt wanneer deze zich in je woning bevindt. Neem je bepaalde (dure) spullen dus met andere woorden mee buiten de woning? Dan kan het interessant zijn om te kiezen voor het afsluiten van een buitenhuisdekking. Dit kan in het bijzonder interessant zijn voor je laptop, je smartphone of tablet, etc.
Een glasverzekering
Glasschade wordt standaard nooit ingedekt door de inboedelverzekering. Omwille van deze reden kan het raadzaam zijn om ervoor te kiezen om een speciale glasverzekering af te sluiten. Een dergelijke verzekering dekt schade aan bijvoorbeeld de ramen wel degelijk in. In het bijzonder met spelende kinderen kan dit geen overbodige luxe zijn. Een bal kan immers zomaar door de ramen van je woning belanden met alle gevolgen van dien.
Een kostbaarhedenverzekering
Voor heel wat mensen geldt dat ze over bijzondere objecten beschikken in hun woning. Het kan daarbij dan bijvoorbeeld gaan om bepaalde collectibles, maar ook om bijvoorbeeld kunst en antiek. Indien je eigenaar bent van één of meerdere van dergelijke objecten is het altijd een goed idee om te overwegen om daarvoor een speciale kostbaarhedenverzekering af te sluiten. Zo zijn ook deze waardevolle objecten die deel uitmaken van je inboedel optimaal verzekerd.
Inboedelverzekering en opstalverzekering, wat is het verschil?
De inboedelverzekering en opstalverzekering zijn twee verzekeringen die in de praktijk niet zelden in één adem met elkaar worden vernoemd. Toch zijn beide verzekeringen absoluut niet hetzelfde. Voor de inboedelverzekering geldt dat ze schade of verlies indekt van alle los zittende spullen in je woning. Voor deze verzekering geldt bovendien dat ze zowel afgesloten kan worden door de eigenaar als door de huurder van een woning. Dat is niet zo bij de opstalverzekering.
De opstalverzekering dekt zoals eerder op deze pagina reeds vermeld uitsluitend de schade in die ontstaat aan de opstal of constructie van de woning. Ben je eigenaar van vastgoed? Dan is het altijd zeer sterk aan te raden om deze verzekering af te sluiten. In bepaalde gevallen kan dit zelfs verplicht zijn, bijvoorbeeld bij het afsluiten van een hypothecaire lening. Ga je de inboedelverzekering en opstalverzekering allebei afsluiten als eigenaar van een woning? Dan is het altijd interessant om dit te doen bij dezelfde verzekeraar. Op deze manier kan je immers naar alle waarschijnlijkheid aanspraak maken op een bepaalde korting op je verzekeringspremie.
Hoe vind je de beste inboedelverzekering?
Wil je met zekerheid de beste inboedelverzekering afsluiten die voor jouw situatie op de markt is terug te vinden? Dan is het zeer belangrijk om aandacht te besteden aan verschillende punten. In eerste instantie zijn er natuurlijk de verschillende soorten inboedelverzekeringen. Zo maken we een onderscheid tussen de extra uitgebreide verzekering en de allrisk. Daarnaast is het echter ook zeer belangrijk om rekening te houden met de waarde die je inboedel heeft.
Voordat je over gaat tot het afsluiten van een bepaalde inboedelverzekering is het altijd van cruciaal belang om zeer specifiek de waarde te laten bepalen waar je inboedel over beschikt. Het bepalen van deze waarde kan gebeuren door het maken van een inventaris, maar daarnaast bestaat er ook zoiets als een inboedelwaardemeter. Op basis van verschillende gegevens die door jou als potentiële verzekeringnemer worden verstrekt kan deze meter gaan bepalen welke inboedelverzekering voor jou nu precies de meest interessante keuze kan zijn.
Wil je met zekerheid de voor jou beste inboedelverzekering afsluiten? Hou dan ook zeker niet alleen rekening met de standaard dekkingen die er bestaan, maar kijk ook even in de richting van de aanvullende dekkingen. Alleen op die manier is jouw inboedel echt optimaal verzekerd.
Hoe worden de inboedelverzekering kosten bepaald?
De inboedelverzekering kosten die moeten worden betaald in ruil voor de dekkingen die je kan ontvangen zijn afhankelijk van verschillende factoren. Bij het berekenen van de verzekeringspremie van je potentiële inboedelverzekering kan er dan ook rekening worden gehouden met een aantal aandachtspunten. Het betreft hier meer concreet de onderstaande:
- De waarde van de inboedel (indien geïnventariseerd);
- De leeftijd waar je als verzekeringnemer over beschikt;
- Het inkomen dat je hebt;
- De samenstelling van het gezin;
- De grootte van de woning;
Is er sprake van een concreet bepaalde waarde van je inboedel? Dan zijn de andere punten wellicht niet meer echt relevant. Heel wat mensen die van plan zijn om hun inboedel te laten verzekeren kiezen er echter vandaag de dag voor om gebruik te maken van een soort van inboedelwaardemeter die een indicatie maakt van de waarde van de inboedel. De uitkomst van deze berekening wordt dan weer doorgaans net wel bepaald aan de hand van de hierboven aangehaalde zaken. In ieder geval is het zo dat de verzekeringspremie van een inboedelverzekering in de praktijk gemiddeld heel wat beter meevalt dan mensen vermoeden.
Inboedelverzekering vergelijken, wat zijn de aandachtspunten?
Alle informatie op deze pagina maakt duidelijk dat de inboedelverzekering een ontzettend belangrijke verzekering is. Voordat je over gaat tot het afsluiten van een verzekering voor je inboedel is het altijd een prima keuze om een vergelijking uit te voeren. Tijdens de inboedelverzekering vergelijken is het zeer belangrijk om voor jezelf een aantal concrete vragen te beantwoorden. Het gaat hierbij dan meer concreet om de onderstaande:
- Kies je voor een extra uitgebreide of allrisk inboedelverzekering?
- Welke aanvullende dekkingen kunnen voor jou interessant zijn?
- Hoeveel bedraagt de verzekeringspremie die je moet betalen?
- Van welk (eventueel) eigen risico is er sprake?
De inboedelverzekering is een zeer populaire verzekering die bijgevolg in het aanbod van de meeste verzekeraars is terug te vinden. De inboedelverzekering vergelijken zal er in de praktijk dan ook altijd voor zorgen dat je uiteindelijk dat ene exemplaar zal kunnen vinden die je niet alleen de interessantste dekkingen zal weten te bieden, maar dat ook nog eens zal kunnen doen tegen de scherpst mogelijke verzekeringspremie. Het mag dan ook duidelijk zijn, de inboedelverzekering vergelijken is in de praktijk zeker en vast altijd de moeite meer dan waard!
Centraal Beheer inboedelverzekering
Eén van de populairste inboedelverzekeringen op de Nederlandse markt is ongetwijfeld de Centraal Beheer inboedelverzekering. Het verzekeren van je inboedel bij deze verzekeraar zorgt er dan ook in de praktijk voor dat je bent verzekerd van een aantal interessante voordelen. Tijdens een verhuizing is de inboedel bijvoorbeeld op twee verschillende adressen ingedekt. Daarnaast is het voor verzekeringnemers ook volledig zelf mogelijk om het eigen risico te bepalen. Dit kan interessant zijn omdat je op deze manier de verzekeringspremie kan drukken.
Het eigen risico waar je voor kan kiezen voor je Centraal Beheer inboedelverzekering begint bij 0 euro, maar kan verder ook 100 of 200 euro bedragen. Hoe hoger het eigen risico is gelegen, des te voordeliger je verzekeringspremie zal worden. Ben je eigenaar van een woning en wil je dan ook graag buiten een inboedelverzekering ook een opstalverzekering afsluiten bij Centraal Beheer? Dan behoort ook dat als vanzelfsprekend zeker tot de mogelijkheden.
Ohra inboedelverzekering
De Ohra inboedelverzekering kan in twee verschillende vormen worden afgesloten. In eerste instantie kan je kiezen voor de Basis inboedelverzekering. Deze dekt op zich reeds heel wat uiteenlopende schadegevallen zoals bijvoorbeeld brand en diefstal. Dit gezegd hebbende wordt zelf veroorzaakte schade of schade door onverwachte gebeurtenissen niet ingedekt. Dat is wel het geval indien je kiest voor de allrisk Ohra inboedelverzekering.
Ondanks het feit dat een standaard Ohra inboedelverzekering je dus reeds voorziet van een aantal uitstekende dekkingen is het zo dat je er als verzekeringnemer ook nog altijd voor kan kiezen om je extra of aanvullend te laten verzekeren. Hiervoor biedt Ohra verschillende extra dekkingen aan. Het gaat hierbij meer concreet om de onderstaande:
- Een extra dekking buiten huis;
- Een extra dekking glas;
In ieder geval, welke verwachtingen je ook mag hebben en welke schadegevallen je ook graag wenst in te laten dekken, de Ohra inboedelverzekering maakt het allemaal mogelijk.
Allianz inboedelverzekering
In eerste instantie mag de inboedelverzekering dan wel een vrij standaard verzekering lijken die doorgaans altijd over vrij gelijkaardige dekkingen beschikt, de praktijk leert ons toch vaak net even wat anders. Neem nu bijvoorbeeld de Allianz inboedelverzekering. Het afsluiten van de inboedelverzekering van deze verzekeraar zorgt ervoor dat je kan rekenen op deze voordelen:
- Een eigen risico van 0 euro is mogelijk;
- De meeste spullen worden drie jaar ingedekt volgens hun nieuwwaarde;
- Zowel audio- als computerapparatuur is verzekerd tot een bedrag van 15.000 euro;
Het spreekt voor zich dat de Allianz inboedelverzekering ook kan worden afgesloten in twee verschillende vormen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor de standaard inboedelverzekering, maar is het ook mogelijk om een allrisk dekking af te sluiten. Wil je ook door jouzelf veroorzaakte schadegevallen laten indekken? Dan is de allrisk Allianz inboedelverzekering de beste keuze.
Unive inboedelverzekering
Met de Unive inboedelverzekering is het mogelijk om de waarde van je inboedel op een uitstekende manier in te laten dekken. Dit kan gebeuren tegen allerhande verschillende schadegevallen zoals bijvoorbeeld brand of een explosie, maar ook tegen diefstal. Het afsluiten van de Unive inboedelverzekering zorgt ervoor dat onder meer de volgende zaken zijn ingedekt:
- De spullen die deel uitmaken van je inboedel en in huis zijn terug te vinden;
- De eventuele opruimingskosten na een schadegeval;
- De mogelijke kosten voor een vervangende woonruimte;
- Het tuinmeubilair en tuingereedschap;
Het is opvallend dat je buiten de standaard Unive inboedelverzekering ook kan kiezen voor het afsluiten van een niet onaanzienlijk aantal aanvullende dekkingen. Wat deze aanvullende dekkingen betreft kan je bijvoorbeeld denken aan de volgende opties:
- Een buitenhuisdekking;
- Een speciale dekking voor mobiele elektronica;
- Een dekking voor ruitbreuk;
Ben je als eigenaar van een woning van plan om niet alleen je inboedel te laten verzekeren bij Unive, maar wil je ook graag een verzekering voor je opstal afsluiten? Ook dat is uiteraard geen probleem. Het afsluiten van beide verzekeringen bij deze verzekeraar kan je in de praktijk een aantrekkelijk premievoordeel opleveren. Zeker de moeite waard dus om te overwegen!
Conclusie, je inboedel laten verzekeren is altijd een goed idee!
De waarde die je inboedel vertegenwoordigd is in de praktijk doorgaans veel minder duidelijk dan de waarde waar het opstal van je woning over beschikt. Dat is ook niet meer dan logisch. Het spreekt immers voor zich dat de inboedel verspreid over de tijd zal worden aangekocht. Dat in tegenstelling tot het opstal of de constructie van je huis die uiteraard in één keer volledig werd aangekocht. Dit gezegd hebbende maakt dit de waarde van je inboedel niet minder belangrijk, in tegendeel. Ook deze loopt in de praktijk immers vaak behoorlijk hoog op.
Je inboedel laten verzekeren door het afsluiten van een passende inboedelverzekering is dan ook altijd sterk aan te raden. Doe je dat niet en doet er zich een bepaald schadegeval voor aan jouw inboedel? Dan moet je volledig zelf instaan voor het vergoeden van de schade. Je zal dus met andere woorden op geen enkele compensatie kunnen rekenen vanuit een verzekeraar. Dit zou zomaar eens een behoorlijke aanslag kunnen plegen op jouw financiële situatie. Het afsluiten van een inboedelverzekering is dan ook zowel voor huurders als voor eigenaars van een woning in de praktijk zeer sterk aan te bevelen.
Laatst bijgewerkt op 5 december 2024 door Joris van Leeuwen.