Een prepaid creditcard maakt het mogelijk om te kunnen genieten van het betaalgemak van een traditionele creditcard zonder de risico’s die eraan verbonden kunnen zijn. Bekijk hier de beste prepaid creditcards.
|
/ jaar Meest gekozen |
||
|
/ jaar |
||
|
/ jaar |
||
|
/ jaar |
Inhoudsopgave
Door gebruik te maken van een klassieke Visa of Mastercard is het immers zo dat er een bepaalde schuld kan worden gecreëerd. Indien je kiest voor het aanvragen van één van de verschillende prepaid creditcards op de markt is dat niet het geval. Voordat je je betalingen kan uitvoeren of geldopnames kan doen dien je dan ook altijd voorafgaand een bepaald saldo te storten. Is het op voorhand overgemaakte saldo opgebruikt? Dan kan je geen betalingen of opnames meer doen.
Wat is een prepaid creditcard?
Op het ogenblik dat je het aanbod met creditcards op de markt meer in detail gaat bekijken wordt meteen duidelijk dat we een onderscheid dienen te maken tussen de standaard, traditionele creditcards en de zogenaamde prepaid exemplaren. Voor deze laatste geldt dat ze bovendien op haar beurt eveneens onder te verdelen valt in twee categorieën, te weten:
- Een standaard, fysieke prepaid creditcard;
- Een virtuele of online prepaid creditcard;
Voor beide soorten prepaid creditcards geldt dat ze eigenlijk gewoon hetzelfde doen. Dit betekent dat je binnen het betaalnetwerk van bijvoorbeeld Mastercard of Visa een betaling uit kan voeren of een geldafhaling kan doen. Let wel, met de virtuele creditcard of online prepaid creditcard is het uitsluitend mogelijk om online betalingen uit te voeren. Wil je dus met andere woorden geld kunnen afhalen aan een bankautomaat of wil je betalingen kunnen doen in een lokale winkel? Dan heb je daarvoor wel degelijk een fysieke prepaid creditcard nodig.
Geen sprake van een krediet
Eén van de meest typische eigenschappen van een traditionele creditcard heeft te maken met het feit dat betalingen die worden uitgevoerd of geldafhalingen die gebeuren niet meteen van de gekoppelde bankrekening zullen worden afgeboekt. In plaats daarvan gebeurt dit doorgaans pas aan het begin van de maand die volgt op het moment van betaling of geldafhaling. In bepaalde gevallen is het zelfs mogelijk om de ontstane schuld gespreid af te betalen.
Indien je kiest voor een prepaid creditcard aanvragen behoort dit helaas niet tot de mogelijkheden. Zoals de naam reeds aangeeft werkt een dergelijke kaart dan ook op basis van een prepaid-principe waarbij je dus op voorhand saldo moet storten voordat er daadwerkelijk betalingen of geldafhalingen kunnen gebeuren. Het ontbreken van een kredietlijn maakt het wel eenvoudiger mogelijk om een prepaid creditcard aan te vragen.
Geen BKR-toetsing vereist
Het ontbreken van een kredietlijn bij een prepaid creditcard zorgt er in de praktijk voor dat er kan worden gerekend op een reeks van zeer interessante voordelen. Niet alleen is het gebruik van een dergelijke kaart nog veiliger, bovendien is het ook nog eens zo dat er geen kredietcontrole dient te worden uitgevoerd. Er is dus geen sprake van een BKR-toetsing. Dit heeft als gevolg dat een prepaid creditcard aanvragen in de praktijk in principe voor iedereen mogelijk is.
Prepaid creditcard aanvragen, wat moet je weten?
Een prepaid creditcard aanvragen is iets wat door bijzonder veel mensen vandaag de dag gebeurt. Het belangrijkste verschil tussen een traditionele en een prepaid creditcard is terug te vinden in het feit dat er bij deze laatste geen sprake is van een kredietlijn. Met andere woorden, je zal op voorhand geld moeten storten op de gekoppelde IBAN-rekening voordat je over de mogelijkheid zal beschikken om geld te betalen of af te halen met de kaart. In ieder geval, ga je een prepaid creditcard aanvragen? Hou dan zeker rekening met deze aandachtspunten:
- Hoeveel bedragen de éénmalige en de jaarlijkse kosten?
- Op welke manier kan je saldo toevoegen aan de prepaid creditcard in kwestie?
- Is cash pinnen mogelijk en indien ja hoeveel keer (zonder dat je kosten moet betalen)?
- Wordt er ondersteuning geboden voor iDeal of niet?
- Is er sprake van eventuele wisselkoerskosten of niet?
Bovenstaande vijf punten zijn ongetwijfeld de belangrijkste waar je zeker rekening mee zal willen houden op het moment dat je een prepaid creditcard gaat aanvragen. Hou er bovendien zoals eerder reeds aangehaald in ieder geval ook rekening mee dat er geen sprake is van een kredietlijn die aan deze kaart is verbonden. Met andere woorden, rood staan is nooit mogelijk.
Wie kan een prepaid creditcard aanvragen?
Het ontbreken van een kredietwaardigheidscheck evenals een BKR-toetsing zorgt er in de praktijk voor dat iedereen eigenlijk de mogelijkheid heeft om een prepaid creditcard aan te vragen. Dit dus ongeacht over hoeveel inkomen je beschikt. Het aanvragen van een dergelijke kaart blijkt ook zeer interessant te zijn voor jongeren die bijvoorbeeld zonder de ouders op vakantie gaan. Wanneer ze de beschikking hebben over een prepaid creditcard kunnen ze namelijk overal in het Mastercard of Visa betaalnetwerk betalingen uitvoeren terwijl de ouders toch een optimale controle over de uitgaven blijven behouden.
Het aanvragen van een prepaid creditcard is niet alleen populair onder particulieren, maar zeker ook onder zakelijke partijen. Het gebruik van prepaid creditcards zorgt er immers voor dat ook de uitgaven van medewerkers van een bedrijf tijdens bijvoorbeeld zakenreizen veel eenvoudiger onder controle kan worden gehouden dan bij een traditionele creditcard het geval is.
Hoe vind je de beste prepaid creditcard?
De eigenschappen waar een prepaid creditcard over beschikt mogen inmiddels wel duidelijk zijn. Ben jij één van de vele mensen die overtuigd is door deze kenmerken of mogelijkheden? Dan spreekt het voor zich dat je vervolgens op zoek zal willen gaan naar de beste prepaid creditcard die er op de markt is terug te vinden. In principe is het zo dat alle prepaid creditcards die er verkrijgbaar zijn op min of meer dezelfde manier werken. Met andere woorden, je moet altijd op voorhand een bepaald saldo storten op de gekoppelde rekening voordat je betalingen kan uitvoeren. Het voornaamste verschil zit hem dan ook in de kosten die aangerekend worden.
Omdat er geen sprake is van een kredietlijn is het zo dat veel mensen die een prepaid creditcard willen aanvragen vermoeden dat hier geen echte kosten aan verbonden zijn. Niets is echter minder waar. Net zoals bij een standaard creditcard is het dan ook zo dat er ook aan een prepaid creditcard tal van uiteenlopende kosten verbonden kunnen zijn. Denk hierbij concreet aan:
- De éénmalige (verzend)kosten voor het aanvragen van de kaart;
- De jaarlijkse bijdrage die is verschuldigd voor je prepaid creditcard;
- De eventuele kosten verbonden aan het opladen van de kaart;
- De mogelijke kosten voor het pinnen van geld met de kaart;
- De eventuele wisselkoerskosten die in rekening kunnen worden gebracht;
Voor veel mensen is de beste prepaid creditcard uiteraard degene die de laagste kosten met zich meebrengt. Een vergelijking uitvoeren kan je op dit vlak de weg wijzen richting de beste keuze.
Bestaat er zoiets als een gratis prepaid creditcard?
Zoals eerder op deze pagina reeds werd aangehaald is het een compleet foute veronderstelling dat er als gevolg van het ontbreken van een kredietlijn ook geen kosten zijn verbonden aan het aanvragen of gebruikmaken van een prepaid creditcard. Die kosten zijn er immers zeker wel.
Bovenstaande gezegd hebbende is het toch in de praktijk mogelijk om een gratis prepaid creditcard aan te vragen. Voor menig aantal (online) banken of financiële instellingen geldt dan ook dat ze hier vrij doelgericht mee adverteren. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk om te weten dat men voornamelijk bedoelt dat er geen sprake is van vaste kosten die gelden voor elke gebruiker. Met andere woorden, er zijn geen éénmalige en ook geen jaarlijkse vergoedingen die in rekening worden gebracht. Andere kosten kunnen echter wel van toepassing zijn.
Ondanks het feit dat er in de basis dus zeker sprake kan zijn van een gratis prepaid creditcard als gevolg van het ontbreken van éénmalige en jaarlijkse vergoedingen is het zo dat er wel op andere manieren kosten in rekening kunnen worden gebracht. Voordat je over gaat tot het aanvragen van één van de verschillende prepaid creditcards op de markt is het dan ook van cruciaal belang om je even grondig te verdiepen in alle eventuele kosten die van toepassing zouden kunnen zijn.
Bunq prepaid creditcard
De Bunq prepaid creditcard is een kaart die kan rekenen op een ontzettend grote populariteit hier in Nederland. Ze beschikt dan ook over enkele unieke kenmerken zoals met name het BIN-nummer. Deze prepaid creditcard kan in tegenstelling tot menig aantal andere exemplaren dan ook perfect eveneens worden gebruikt voor:
- Het reserveren van een huurauto;
- Het boeken van een hotel;
- Het boeken van een vliegticket;
Uiteraard dien je er wel rekening mee te houden dat bovenstaande slechts mogelijk is zolang er sprake is van voldoende saldo op de kaart. Zoveel spreekt voor zich. Ben je van plan om geld af te halen met de Bunq prepaid creditcard? Dan dien je er wel aandachtig voor te zijn dat er daarbij steevast een transactiekost van 0,99 euro wordt aangerekend. Als klant van Bunq beschik je tot slot eveneens over toegang tot de handige Bunq app. Hierin kan je onder meer je pincode instellen en kan je, je betaallimieten aanpassen.
|
/ jaar |
Revolut prepaid creditcard
Revolut staat bekend als een online bank die op moment van schrijven reeds meer dan 32 miljoen klanten heeft. Ze beschikt ook over een officiële banklicentie waardoor je fondsen bij deze partij altijd zijn beschermd tot een bedrag van 100.000 euro. Bovendien kan je als klant van deze financiële instelling ook de beschikking krijgen over een Revolut prepaid creditcard.
Voor de Revolut prepaid creditcard geldt dat je tot 200 euro per maand kosteloos geld kan pinnen binnen de Europese Unie. Bovendien is het zo dat er ook geen sprake is van vaste, jaarlijkse kosten. Let wel, wanneer je een fysieke Revolut prepaid creditcard wenst aan te vragen dien je er wel bij stil te blijven staan dat er éénmalige verzendkosten zullen worden aangerekend. Deze kosten bedragen op moment van schrijven 7,99 euro.
N26 prepaid creditcard
Voor heel wat mensen geldt dat ze graag de beschikking willen krijgen over een volledig gratis prepaid creditcard. De Duitse online bank N26 maakt dit in principe mogelijk. Zij biedt haar klanten immers de mogelijkheid aan om een ‘Standard Plan’ af te sluiten. Aan dit plan zijn geen vaste kosten verbonden. Bovendien krijg je hierbij standaard de beschikking over:
- Een digitale bankrekening;
- Een virtuele N26 prepaid creditcard;
- Een account in de handige N26 applicatie;
Standaard is het zo dat de N26 prepaid creditcard dus louter en alleen een virtuele creditcard is. Veel mensen vinden dit niet echt praktisch. Geldt dat ook voor jou? Niet getreurd! Het is namelijk ook mogelijk om een fysieke kaart aan te vragen. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat hier wel kosten aan verbonden zijn. Op moment van schrijven bedragen deze kosten 10 euro.
Let op de gebruikskosten!
In de basis geldt voor de N26 prepaid creditcard dus dat ze aangemerkt kan worden als een gratis prepaid creditcard. Dit gezegd hebbende is het van belang om te weten dat er wel degelijk bepaalde kosten in rekening kunnen worden gebracht. Het betreft dan meer concreet:
- 2 euro kosten per extra geldopname die gebeurt (3 opnames per maand zijn gratis);
- 1,7% kosten voor het opnemen van geld in een vreemde valuta;
- 3 euro kosten wanneer er sprake is van een geweigerde, automatische incasso;
Ondanks het feit dat de N26 prepaid creditcard in de basis dus beslist kan worden bestempeld als een gratis prepaid creditcard kunnen er, afhankelijk van de manier waarop je de kaart gaat gebruiken, toch bepaalde kosten voor in rekening worden gebracht.
ICS prepaid creditcard
Veel mensen kiezen voor een ICS prepaid creditcard aanvragen omwille van de uitstekende reputatie waar ICS over beschikt. Ze staat dan ook in de praktijk onder meer bekend als de uitgever van de creditcards van partijen zoals met name ABN Amro en de ANWB. Een niet onbelangrijk voordeel waar je op kan rekenen bij het aanvragen van een ICS prepaid creditcard heeft ook betrekking tot de Nederlandstalige klantenservice waar je een beroep op kan doen.
Het opladen van de ICS prepaid creditcard kan op verschillende manieren gebeuren. In eerste instantie kan je uiteraard gewoon geld overmaken naar de gekoppelde IBAN-rekening, maar daarnaast is het tevens een mogelijkheid om eenvoudig een storting te verrichten met behulp van iDeal. Je dient er wel rekening mee te houden dat er voor banktransacties kosten in rekening worden gebracht. Tevens niet onbelangrijk om te weten is dat er op een ICS prepaid creditcard ook een stortingslimiet van toepassing is. Deze bedraagt op moment van schrijven 10.000 euro.
Prepaid creditcard ING
Binnen het aanbod van de Nederlandse grootbank ING zijn op moment van schrijven drie verschillende creditcards terug te vinden. Het betreft hier echter alle drie standaard creditcards. Met andere woorden, het is op moment van schrijven niet mogelijk om bij deze bank een prepaid creditcard ING aan te vragen. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat je wel de gelden die aankomen op jouw bankrekening bij ING kan gebruiken om je prepaid creditcard op te laden.
Wil je dat er op regelmatige basis automatisch een bepaald bedrag van je bankrekening bij ING wordt toegevoegd aan het saldo van je prepaid creditcard? Dan kan je er altijd voor kiezen om daarvoor een automatische betaalopdracht in te stellen. Het is natuurlijk wel een kleine omweg, maar dit blijkt in de praktijk voor veel mensen toch meer dan uitstekend te werken.
Prepaid creditcard Rabobank
Wanneer je klant bent van Rabobank lijkt het in eerste instantie niet meer dan logisch te zijn dat je ervoor gaat kiezen om een prepaid creditcard Rabobank aan te vragen. Dat kunnen we uiteraard best begrijpen, maar op moment van schrijven is dat helaas niet mogelijk. Rabobank heeft er immers voor gekozen om (nog) geen prepaid creditcard in haar aanbod op te nemen.
Ondanks het feit dat we begrijpen dat bovenstaande misschien een beetje vervelend kan zijn is het wel mogelijk om indirect een prepaid creditcard te verbinden met jouw Rabobankrekening. Dit doe je zeer eenvoudig door het instellen van een automatische overboeking vanaf die rekening naar de aan jouw prepaid creditcard gekoppelde bankrekening. Op deze manier kan je onrechtstreeks alsnog de fondsen gebruiken die worden gestort op jouw Rabobankrekening.
Conclusie, hoe interessant zijn prepaid creditcards echt?
Door de jaren heen is duidelijk geworden dat de populariteit van prepaid creditcards sterk is toegenomen. Er zijn dan ook heel wat mensen, maar ook bedrijven die vandaag de dag kiezen voor een prepaid creditcard in plaats van een traditioneel exemplaar. Dat heeft voor een groot deel te maken met de extra zekerheid die wordt gecreëerd. Aan een traditionele creditcard is immers een bepaalde kredietlijn verbonden wat ervoor zorgt dat er een bepaalde schuld kan ontstaan. Dit brengt niet alleen een financieel risico met zich mee, vooral het gespreid terugbetalen van deze schuld brengt ook een niet onaanzienlijke meerprijs met zich mee.
Bovendien is er ook nog het feit dat het aanvragen van een traditionele creditcard niet voor iedereen tot de mogelijkheden behoort. Mogelijks beschik je bijvoorbeeld niet over voldoende inkomsten of is er bijvoorbeeld sprake van een negatieve BKR-codering. Beide zaken kunnen ervoor zorgen dat het aanvragen van een klassieke creditcard niet tot de mogelijkheden behoort. Een prepaid creditcard aanvragen kan in dat geval een interessant alternatief vormen.
Aanbieders van Prepaid cards
Laatst bijgewerkt op 6 december 2024 door Joris van Leeuwen.