Creditcards

Creditcards zijn al lang niet meer alleen het domein van de ‘upperclass'. Integendeel, een groeiend aantal Nederlanders, zowel particulieren als professionals, maakt gebruik van één of meerdere creditcards. Het toenemende gebruik van zowel particuliere als zakelijke creditcards is te danken aan de overtuigende voordelen die ze bieden, ondanks enkele nadelen. Degenen die overwegen een creditcard aan te schaffen, doen er goed aan om de verschillende beschikbare opties zorgvuldig naast elkaar te leggen en te beoordelen, om zo een keuze te maken die het beste bij hun behoeften aansluit.

Voordelen creditcard: wereldwijd geaccepteerd

Informatie over creditcards
Creditcards.

De populariteit van creditcards is vooral te danken aan de voordelen die ze bieden, vooral bij betalingen in het buitenland. Creditcards worden wereldwijd breed geaccepteerd, in tegenstelling tot pinpassen, die buiten Nederland minder gebruikelijk zijn. Veel winkels, restaurants en hotels accepteren gemakkelijk creditcards. Hoewel het gebruik van de pinpas in Nederland gebruikelijk is, is het vooral buiten Europa eerder een uitzondering. Het gebruiksgemak en de wereldwijde acceptatie van creditcards maken ze tot een bijzonder handig betaalmiddel voor internationale reizigers.

Verzekerd bij online aankoop

Naast wereldwijde acceptatie hebben creditcards nog meer voordelen. Dit is bijvoorbeeld een ideale betaalmethode voor online winkelen. Betalen kan snel en eenvoudig vanaf de computer. Daarnaast biedt een creditcard extra bescherming: als de aankoop niet aan de verwachtingen voldoet of als er zich problemen voordoen, zoals diefstal, verlies of schade, ben je meestal verzekerd. Deze bescherming maakt betalen met een creditcard niet alleen gemakkelijk, maar ook veilig, waardoor je met een gerust hart online kunt winkelen.

Bescherming tegen fraude en niet-geleverde producten is een van grootste voordelen van een creditcard. Als er sprake is van fraude of als een online bestelling niet wordt afgeleverd, biedt de creditcardmaatschappij een terugbetalingsmogelijkheid. Dit proces is relatief eenvoudig en vriendelijk, in tegenstelling tot de vaak ingewikkelder terugbetaling voor betalingen die zonder creditcard zijn gedaan. Deze service verhoogt de veiligheid en het vertrouwen bij het gebruik van creditcards voor online transacties.

Nadelen creditcard

Zoals bij elk financieel instrument heeft het gebruik van een creditcard enkele nadelen en voordelen. Het grootste nadeel is dat het een kredietvorm is. Dit betekent dat creditcardkosten feitelijk leningen zijn die moeten worden terugbetaald. Gelukkig houden de meeste mensen rekening met hun financiële mogelijkheden wanneer ze aankopen doen met een creditcard. Om verantwoord gebruik te kunnen maken van de voordelen van creditcards is het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze kredietfunctie.

Hoewel creditcards veel voordelen bieden, is het een bekend probleem dat sommige consumenten worstelen met de verleiding om op krediet te kopen. Dit kan leiden tot overmatige aankopen die u eigenlijk niet kunt betalen, wat tot financiële problemen kan leiden. In extreme gevallen gaan sommige consumenten zelfs zo ver dat ze een nieuwe creditcard met een andere kaart aanschaffen om de schuld af te betalen, waardoor ze alleen maar meer schulden krijgen. Om dergelijke situaties te voorkomen, controleren de meeste creditcardmaatschappijen via bijvoorbeeld het Bureau Kredietregistratie (BKR) de financiële achtergrond van potentiële klanten om hun kredietwaardigheid te beoordelen.

Extra kosten creditcard

Tot voor kort was een groot nadeel aan het betalen met een creditcard dat er vaak een fors bedrag aan extra kosten werd doorberekend wanneer een consument een aankoop in een winkel deed, of een vliegticket aanschafte bij een luchtvaartmaatschappij. Werd er in een fysieke winkel een aankoop betaald met een creditcard dan moest de winkelier circa 2 tot 3 procent van het transactiebedrag aan de bank of de creditcardmaatschappij betalen. Dit percentage werd over het algemeen standaard doorberekend in de aanschafprijs van het product.

Wat dat betreft kwam er in december 2014 goed nieuws toen het Europees Parlement met regels kwam die dit percentage behoorlijk terugschroeven. Het maximale percentage van deze extra kosten mag tegenwoordig nog slechts maximaal 0,3 procent van het aankoopbedrag bedragen. Overigens wordt dit (lage) percentage meestal nog wel doorberekend als er wordt betaald met een creditcard.

Vallen de extra kosten bij een creditcardbetaling tegenwoordig dus mee, een kostenpost die nog steeds behoorlijk op kan lopen is het bedrag dat moet worden afgetikt als u rood staat op uw creditcardrekening. Bij vrijwel elke creditcard werkt dat als volgt: er is een mogelijkheid om het openstaande saldo niet elke maand volledig af te lossen. Wie hiervoor kiest, en dus een ‘betalingsachterstand’ op loopt betaalt een rentepercentage. Deze debetrentevoet is vaak variabel en bedraagt vaak een percentage dat rond de 10 á 15 procent ligt.

Creditcards bij een doorlopend krediet

Naast het bieden van dit aankoopgemak, zijn creditcards dus ook een bron van geld opnemen bij een doorlopend krediet. De klant heeft een kredietlimiet en kan de kaart gebruiken voor aankopen of andere transacties tot een bepaald overeengekomen bedrag, op voorwaarde dat er elke maand een bepaald minimumbedrag wordt terugbetaald. De klant ontvangt maandelijks een overzicht met de recente transacties en het openstaande saldo.

Geld lenen dat iets duurder is

Creditcards zijn een dure manier van geld lenen, met rentetarieven die aanzienlijk hoger zijn dan de meeste andere kredietproducten. Er wordt ook soms een toeslag berekend als de kaart wordt gebruikt om contant geld af te halen bij bijvoorbeeld een geldautomaat, of bijvoorbeeld ook als de kaart in het buitenland wordt gebruikt. Dit is uiteraard afhankelijk van de financiële instelling die de creditcard uitgeeft.

Een vergoeding per transactie

Creditcardbedrijven brengen meestal ook een vergoeding in rekening bij de winkeliers voor hun service. Dit is soms een percentage van de waarde van de transacties, of een andere mogelijkheid is dat er een bepaald bedrag per transactie wordt betaald. Er zijn echter een aantal voordelen voor retailers, naast het feit dat meer klanten kunnen worden aangetrokken als er een betaling per creditcard beschikbaar is. De betaling is bijvoorbeeld gegarandeerd als de kaart is geaccepteerd in overeenstemming met de regels van de creditcardbedrijven. Bovendien kan de winkelier zijn of haar eigen bankkosten verlagen omdat de creditcardvouchers die op de bankrekening zijn betaald, als contant worden behandeld.

American Express card

Een onderneming waar veel Nederlanders een creditcard aanvragen is American Express. Tenminste dat wordt vaak gedacht, maar technisch gezien kan je bij American Express helemaal geen creditcard aanschaffen. Deze maatschappij maakt namelijk gebruik van de zogenaamde charge card. Het verschil met de creditcards die worden aangeboden door bijvoorbeeld Visa en Mastercard is dat u wanneer u in het bezit bent van een charge card elke maand het volledige openstaande bedrag moet afbetalen. Particulieren die een charge card aan willen schaffen bij American Express hebben de keuze uit een ‘Blue Card’, een ‘Green Card’ een ‘Silver Card’ en een ‘Entry Card’.

Deze kaarten verschillen van elkaar in de bijdrage die u per jaar moet betalen om van deze kaarten gebruik te kunnen maken. De Entry Card heeft een kaartbijdrage van 35 euro per jaar, de Bleu Card kost 50 euro per jaar (eerste jaar gratis), de Green Card krijgt u wanneer u een bijdrage van 65 euro per jaar betaalt en de Silver Card heeft 75 euro aan jaarlijkse bijdrage kosten (eerste jaar gratis).

Hoe meer u aan bijdrage betaalt, hoe hoger de servicegraad (verzekeringsvoorwaarden en dergelijke) en mogelijkheden van de charge card. Wie een charge card met zeer uitgebreide dekking en mogelijkheden wil aanschaffen kiest voor de Gold Card of de Platinum Card. Deze kaarten zijn beduidend duurder dan de al eerder genoemde varianten. Voor de Platinum Card betaalt u een jaarlijkse bijdrage van 700 euro, voor de Gold Card ‘slechts’ 150 euro per jaar.

Visa creditcard en MasterCard

Bekende namen op het gebied van creditcards zijn Visa en Mastercard. Deze beide ‘merken’ worden in Nederland uitgegeven door ICS. In tegenstelling tot de kaarten van American Express gaat het bij deze kaarten daadwerkelijk om een creditcard. De standaard kaart van Visa is de World Card. Aankopen zijn hiermee voor 180 dagen verzekerd. De wat exclusievere kaarten zijn de World Card Gold en de World Card Platinum. Bij deze kaarten kan de gebruiker rekenen op een zeer exclusieve klantenservice. MasterCard hanteert een soortgelijk systeem als Visa. Ook hier is er een standaard kaart, een Gold Cart en een Platinum Card. Vergelijken van de verschillende kaarten kan in onze vergelijker.

Prepaid creditcards

Wie een toetsing van het BKR wil ontlopen kiest voor een prepaid creditcard. Hierbij stort u namelijk zelf geld op uw kaart waardoor u nooit rood komt te staan. De prepaidkaart heeft vrijwel alle gemakken van een ‘gewone’ creditcard, maar de risico’s zijn afwezig.

Veelgestelde vragen over creditcards

Welke soorten creditcards zijn er?

Er zijn verschillende soorten creditcards, waaronder standaard creditcards, puntenkaarten, reiscreditcards, cashback-creditcards, zakelijke creditcards, en premium creditcards.

Wat is beter Mastercard of Visa?

Geen van beide is per se beter; de keuze hangt af van de specifieke voordelen en acceptatie van de kaart die bij je behoeften past. Beide worden wereldwijd geaccepteerd.

Wat is de meest gebruikte creditcard?

Visa en Mastercard zijn de meest gebruikte creditcards, gevolgd door American Express.

Wat is de duurste creditcard?

De meest exclusieve en dure creditcards zijn vaak de zogenaamde luxe of premium kaarten, zoals de American Express Centurion Card, ook bekend als de “Amex Black Card”.

Is een pinpas ook een Mastercard?

Niet alle pinpassen zijn Mastercards. Een pinpas kan een debetkaart zijn die verbonden is met je bankrekening, terwijl een Mastercard vaak een creditcard is, hoewel Mastercard ook debetkaartopties biedt.