Besparen bij gebruik creditcard

Leestijd: 2 minuten

Te veel betalen voor een creditcard is natuurlijk nooit de bedoeling. Hoe handig het bezit van een creditcard ook is, extra kosten moet u zo veel mogelijk zien te vermijden. En dat is prima mogelijk als u bij de aanschaf van een creditcard een beetje kritisch durft te zijn en bovendien ook niet in allerlei opzwepende reclamepraatjes van de creditcardaanbieders trapt. Besparen op de aanschaf en het gebruik van de creditcard kan op een aantal manieren.

Een creditcard per huishouden

Creditcardmaatschappijen verdienen met name geld aan het jaarlijkse bedrag dat kaarthouders voor het gebruik (of eigenlijk het in bezit hebben) van de kaart betalen. Op zich is dat jaarlijkse bedrag per kaart niet verschrikkelijk hoog, aan de andere kant: elke euro is er één. Een heel simpele, en zelfs wel enigszins voor de hand liggende, optie is het minimaliseren van het aantal creditcards in uw huishouden. In de meeste gevallen is het namelijk helemaal niet nodig dat én u, én uw partner allebei een eigen creditcard hebben. Want waarom zouden uw partner en u niet gewoon dezelfde creditcard gebruiken? Overigens zijn er creditcardaanbieders die gratis een tweede creditcard voor de partner aanbieden aan hun klanten. In dat geval hoeft u de overweging om slechts één creditcard aan te schaffen natuurlijk überhaupt niet te maken.

Gebruik geen ‘premium’ card

Creditcardmaatschappijen hebben meestal verschillende soorten creditcards in hun assortiment. De standaard creditcard, die het goedkoopst is, en een aantal andere kaarten waarmee een klant “aantrekkelijke kortingen” en “extra mogelijkheden” aangeboden krijgt. Vaak hebben dit soort premiumcards hippe namen als de ‘Goldcard’, ‘Diamondcard’ of ‘Platinumcard’. Dat klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk, maar in de praktijk vallen de voordelen en mogelijkheden van zo’n kaart best een beetje tegen. Vooral wanneer u niet enorm vaak op reis bent of veel online aankopen doet. Voor zakenmensen is een premiumcard beslist handig, de gemiddelde Nederlander echter kan prima met een standaard creditcard uit de voeten en betaalt daar ook nog eens minder voor dan voor een premiumcard.

Nieuwe regels bijkomende kosten?

Wie betaalt met een creditcard moet sowieso rekening houden met bijkomende kosten. Wie bij een online aankoop gebruikmaakt van een creditcard om de rekening te voldoen moet in veel gevallen een toeslag betalen. Mogelijk komt er aan deze praktijken echter binnenkort een eind. Eind april werd er namelijk in de Tweede Kamer een initiatiefwet van het Kamerlid Van Vliet behandeld waarin moet worden geregeld dat bijkomende kosten voor de betaling van bijvoorbeeld een vliegticket met een creditcard aan banden worden gelegd. De Tweede Kamer moet echter nog stemmen over dit voorstel, dus of de toeslagen op de creditcardbetaling echt worden afgeschaft staat nog niet vast.