Een auto-ongeluk komt regelmatig voor. Zeker in een land als Nederland waar de wegen bijzonder druk zijn. Voor de automobilisten die betrokken raken bij een ongeluk is het natuurlijk altijd een zeer vervelende zaak. Wanneer er verwondingen bij komen kijken wordt het natuurlijk nog veel vervelender. Maar ook wanneer er “slechts” schade aan de auto is ontstaan kunnen we wel stellen dat degene die het overkomt een niet al te beste dag heeft. Je zou dan ook zeggen dat een ongeluk in elk geval nooit opzettelijk wordt veroorzaakt. Maar vreemd (en beangstigend) genoeg blijkt er een nieuwe trend op te komen op de Nederlandse wegen. Het opzettelijk veroorzaakte ongeval.
Inhoudsopgave
Wie doet er nu zoiets?
Om te begrijpen waarom iemand opzettelijk een aanrijding zou veroorzaken moet er naar een reden gezocht worden. De steeds vaker voorkomende bewuste aanrijdingen worden -zo blijkt- niet slechts uit pure agressie veroorzaakt. Het is een verzekeringskwestie. Want zoals iedereen waarschijnlijk wel weet brengt een botsing verzekeringswerk met zich mee. Helaas hebben criminele bendes een mogelijkheid gevonden om grof geld te verdienen aan auto-ongelukken. En wanneer die ongelukken niet “spontaan” ontstaan… dan veroorzaken deze types ze dus gewoon zelf.
Tot grote schade van zowel de betrokken automobilist als van de verzekeringsmaatschappij die geacht wordt de ontstane schade te dekken. Vaak wordt de claim die wordt ingediend door het “slachtoffer” bovendien nog kunstmatig opgeschroefd door allerlei schade te suggereren die lastig aan te tonen is. Whiplashklachten zijn daar een goed voorbeeld van.
Britse toestanden
Dat er steeds meer informatie naar buiten komt over ongevallen op de Nederlandse wegen die doelbewust worden veroorzaakt is uiteraard geen goed nieuws. Toch zijn deze praktijken niet volledig nieuw. In Groot-Brittannië werd hier een aantal jaar geleden door autoverzekeraars al aandacht voor gevraagd. Daar deed zich in 2013 en 2014 plotseling een forse stijging voor van ongevallen die door verzekeringsmaatschappijen als “mogelijk frauduleus” werden aangemerkt.
Het leek er lang op dat dit soort fraudegevallen (waarbij dus bewust een ongeval gecreëerd wordt) zich bleven beperken tot de omgeving van Londen, of ik elk geval tot Groot-Brittannië. Volgens een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars hebben deze criminele praktijken echter inmiddels ook Nederland bereikt. Reden te meer dus om heel goed op te passen wanneer u met uw auto de weg opgaat.
Fraude zonder aanrijding
Verzekeringsfraude waarbij bewust schade wordt gereden komt steeds meer voor als we de cijfers over 2015 en de voorlopige cijfers over 2016 bekijken. Toch is deze zeer gevaarlijke manier van schade veroorzaken niet de enige manier waarop gefraudeerd wordt met autoverzekeringen. Er zijn ook minder heftige praktijken die worden toegepast om onterecht verzekeringsgeld op te strijken.
Een voorbeeld dat door Rudi Buis (de woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars) wordt genoemd is het claimen van een vergoeding voor een volledig nieuwe autodeur. Op zich is daar niets mis mee, ware het niet dat er in dat soort gevallen regelmatig slechts sprake is van een klein deukje in het portier.
Laatst bijgewerkt op 26 september 2024 door Joris van Leeuwen.