American Express

American Express aanvragen

American Express, ook bekend als AmEx, is één van de belangrijkste uitgevers van creditcards ter wereld. In het bijzonder in de Verenigde Staten geniet deze uitgever van een zeer aanzienlijke populariteit, maar ook hier in Europa worden de creditcards stelselmatig populairder.

Ben je van plan om een American Express creditcard aan te vragen? Dan is het zeer belangrijk om je eerst even te gaan verdiepen in de verschillende mogelijkheden die deel uitmaken van het American Express aanbod. Alles wat je hierover graag wil weten ontdek je hier op deze pagina! 

Wat is American Express of AmEx? 

American Express, waar afgekort vaak naar wordt verwezen als ‘AmEx' is een Amerikaanse financiële dienstverlener die in het bijzonder bekend staat omwille van haar creditcards en reischeques. Binnen het creditcardaanbod van American Express zijn tal van verschillende opties terug te vinden. Het gaat hierbij dan meer concreet om de volgende: 

 • American Express Blue;
 • American Express Green;
 • American Express Gold;
 • American Express Platinum;

De bovenstaande vier Amex creditcards zijn de standaard opties waartussen je een keuze kan maken. Uiteraard zijn dit echter niet de enige mogelijkheden. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld ook nog de zogenaamde Flying Blue creditcards van American Express. Voor elke creditcard geldt dat ze over haar eigen specifieke voordelen en kosten beschikt. Voordat je een creditcard aan gaat vragen is een grondige vergelijking uitvoeren dan ook zeer belangrijk. 

Wat zijn de American Express voordelen?

Het aanvragen van een Amex creditcard zorgt er in de praktijk voor dat je kan rekenen op een behoorlijk groot aantal aantrekkelijke voordelen. Op welke voordelen je exact kan rekenen zal worden bepaald door het type creditcard waarvoor je hebt gekozen. In ieder geval zetten we hieronder alvast enkele interessante voordelen voor jou op een rijtje. 

Ervaar het betaalgemak van een creditcard 

Het eerste voordeel waar je op kan rekenen bij het gebruik van één van de Amex creditcards ligt uiteraard enigszins voor de hand. Met een AmEx creditcard is het namelijk zo dat de transacties die gebeuren met de kaart slechts na een bepaalde periode daadwerkelijk van de gekoppelde bankrekening worden afgeboekt. Dit gebeurt doorgaans in de eerste week die volgt op de maand waarin de betalingen werden uitgevoerd. In bepaalde gevallen is het ook zo dat je de schuld die is ontstaan gespreid kan afbetalen over een langere periode. 

Er is sprake van een dynamische bestedingsruimte

Bij een AmEx creditcard is het zo dat er altijd sprake is van een dynamische bestedingsruimte. Dit betekent dat er geen vaste bestedingslimiet geldt. In plaats daarvan is het zo dat de bestedingslimiet mee evolueert met de uitgaven die je doet. Met andere woorden, hoe meer betalingen je doet met jouw American Express creditcard, des te hoger je limiet komt te liggen. 

Altijd goed beschermd op reis 

Nagenoeg alle American Express creditcards bieden hun gebruikers een aanvullende reisverzekering aan. Het spreekt voor zich dat deze verzekering wel slechts wordt geactiveerd op het ogenblik dat je jouw reis met je American Express kaart betaalt. Op welke dekkingen je exact zal kunnen rekenen is afhankelijk van het type kaart in kwestie. 

Gratis toegang tot een American Express lounge

Voor onder meer de American Express Platinum Card en de American Express Gold Card geldt dat ze je toegang verleent tot respectievelijk 1.300 of 1.200 lounges in verschillende luchthavens verspreid over de wereld. Voor de American Express Platinum Card geldt dat je in principe kan rekenen op onbeperkte toegang. Bij de Gold Card is dit beperkt tot vier keer per jaar. 

Altijd verzekerd van een uitstekende klantenservice 

AmEx beschikt over een geweldige klantenservice die 24/7 bereikbaar is. Deze klantenservice staat erom bekend bijzonder efficiënt en professioneel te zijn. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat ze uitsluitend in het Engels kan worden gecontacteerd. 

Geniet van tal van extra voordelen

De hierboven aangehaalde voordelen zijn nog maar het puntje van de ijsberg. Afhankelijk van de kaart waar je precies gebruik van maakt kan je immers nog rekenen op heel wat extra interessante voordelen. Denk hierbij dan meer concreet aan:

 • Een bepaald jaarlijks dinertegoed;
 • Een groot aantal voordelen in hotels en resorts wereldwijd;
 • Membership Rewards punten die je kan gebruiken voor vliegtickets, giftcards, etc.; 

Hoe duurder of exclusiever de American Express creditcard van je keuze is, des te interessanter de voordelen ook worden waar je op kan rekenen. Controleer dit in ieder geval grondig Voordat je over gaat tot het aanvragen van één van de American Express creditcards. 

American Express Green Card

De American Express Blue is de meest eenvoudige creditcard die in principe ook zonder vaste kosten kan worden afgesloten. Dit echter met als zeer belangrijke vereiste dat er minstens voor 3.000 euro op jaarbasis mee wordt betaald. Omdat veel mensen hun American Express creditcard slechts eerder sporadisch gebruiken kiezen ze vaak liever voor net wat meer zekerheid. De American Express Green Card kan deze zekerheid bieden. Voor deze creditcard geldt immers dat ze een vaste kost hanteert van 6,50 euro per maand. 

De keuze voor de AmEx Green Card zorgt ervoor dat je kan rekenen op een aantal niet onbelangrijke voordelen. Zo kan je uiteraard aanspraak maken op de bekende Membership Rewards, maar ga je bovendien ook altijd goed verzekerd op reis. Ook wanneer er sprake is van diefstal, schade of fraude ben je daarvoor verzekerd met deze kaart. Wanneer je dus met andere woorden op zoek bent naar een vrij standaard en vooral ook voordelige creditcard met toch een aantal mooi aantal extra voordelen kan de American Express Green Card een prima keuze zijn. 

American Express Platinum

De American Express Platinum kaart is één van de meest exclusieve creditcards uit het aanbod van American Express. Dat is niet alleen terug te zien in de hoge jaarlijkse kostprijs die eraan verbonden is (op moment van schrijven 780 euro op jaarbasis), maar ook in de talrijke exclusieve voordelen waar je als houder op kan rekenen. Het betreft hier dan onder meer:

 • Een jaarlijks dinertegoed ter waarde van 300 euro;
 • Privileges in een groot aantal hotels wereldwijd; 
 • Onbeperkte toegang tot een American Express lounge op de luchthaven;

Uiteraard zijn de bovenstaande voordelen slechts het puntje van de ijsberg. In totaal is het zo dat kaarthouders van de AmEx Platinum dan ook kunnen rekenen op een totaal voordeel van zomaar even 2.500 euro op jaarbasis. Dat is meer dan drie keer de kaartbijdrage! 

Gelet op de aard van de voordelen die worden aangeboden spreekt het voor zich dat dit een potentieel zeer interessante American Express creditcard kan zijn voor mensen die veelvuldig reizen. Niet alleen kan je tijdens je reis genieten van heel wat exclusieve voordelen die je reiservaring aanzienlijk kunnen verbeteren, daarnaast kan je ook nog eens aanspraak maken op allerhande verzekeringen die je zomaar heel wat extra zekerheden weten te bieden. 

American Express Black Card

Amex Black card
Amex Centurion card.

Eén van de meest exclusieve creditcards die op de markt is terug te vinden is ongetwijfeld de ‘American Express Black Card’. Naar deze kaart wordt in de praktijk ook vaak verwezen als zijnde de ‘American Express Centurion Card. Niet alleen is dit één van de meest exclusieve, maar bovendien ook één van de duurste creditcards die je kan aanvragen. De belangrijkste eigenschappen waar je bij het aanvragen van deze kaart op kan rekenen zijn de volgende:

 • Je kan ze uitsluitend op uitnodiging ontvangen; 
 • De bestedingslimiet kan specifiek worden afgestemd op de persoon in kwestie;
 • Je bent altijd verzekerd van 24/7 persoonlijke assistentie; 
 • Exclusieve toegang tot VIP-gastenlijsten, sterrenzaken, airport lounges, etc.;

Dat deze creditcard over een ontzettend exclusief karakter beschikt mag inmiddels wel duidelijk zijn. Omwille van deze reden zijn er ook vrij strenge eisen verbonden aan het kunnen ontvangen van deze kaart. De belangrijkste vereisten waaraan je dient te voldoen zijn de volgende:

 • Je dient in het bezit te zijn van een AmEx (Flying Blue) Platinum Card;
 • Je moet over een bruto-inkomen beschikken op jaarbasis van minstens 180.000 euro;
 • Je dient minstens 250.000 euro op jaarbasis uit te geven met de creditcard; 
 • Er mag geen sprake zijn van een langdurige betalingsachterstand of BKR-registratie;

Vormen de bovenstaande voorwaarden voor jou geen probleem? Dan is er natuurlijk ook nog de jaarlijkse kostprijs van deze kaart. De American Express Black Card kost namelijk zo’n slordige 4000 euro per jaar. Wil je graag een partnerkaart aanvragen? Dan moet ook voor die extra AmEx Black Card nog eens 4000 euro extra worden betaald op jaarbasis. 

American Express Flying Blue

Buiten de standaard American Express creditcards die op de markt zijn terug te vinden zijn er ook nog de speciale Flying Blue varianten. Voor deze exemplaren geldt dat ze verbonden zijn met het speciale Flying Blue spaarprogramma. Het gaat hierbij om een speciaal loyaliteitsprogramma waarbij je kan rekenen op tal van interessante voordelen, namelijk:

 • Houders van een Flying Blue American Express Platinum Card kunnen dit niveau delen met één van de extra kaarthouders;
 • Zowel KLM- als Air France vliegtickets kunnen in drie gelijke, maandelijkse termijnen worden afbetaald;
 • Share & Fly maakt het mogelijk om ontvangen Miles over te boeken tussen twee Flying Blue-accounts;
 • Voor Flying Blue American Express cardmembers geldt dat ze jaarlijks een bepaalde XP-bonus ontvangen;

Hou er rekening mee dat er tal van verschillende American Express creditcards zijn aangesloten bij het Flying Blue spaarprogramma. Het loont dan ook beslist de moeite om een grondige vergelijking uit te voeren voordat je één van deze kaarten aan gaat vragen. 

Waar kan ik betalen met American Express? 

American Express is in Europa nog steeds de minst populaire creditcard van de grote drie. Ben je echter van plan om naar een land te gaan als de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk? Dan zal je vast kunnen stellen dat je daar in principe uitstekend met deze creditcard kan betalen. 

In Europa is het zo dat er op veel plaatsen nog steeds de voorkeur wordt gegeven aan Visa en Mastercard. Omwille van deze reden wordt het eigenlijk aangeraden om zowel over een AmEx als over een Visa of Mastercard te beschikken. Is dat voor jou het geval? Dan kan je er in principe altijd vanuit gaan dat je overal ter wereld de mogelijkheid hebt om te betalen. 

Hoeveel bedraagt de AmEx bestedingsruimte?

Voor de AmEx creditcards geldt dat ze beschikken over een nogal bijzondere bestedingsruimte. Voor deze kaarten geldt immers dat ze een dynamische bestedingsruimte hebben. Wat betekent dit nu precies? Zeer eenvoudig. De bestedingsruimte evolueert mee met de uitgaven die je doet met de kaart. Hoe groter de waarde van je uitgaven, des te hoger je limiet zal komen te liggen. 

Let wel op, voor het kunnen verkrijgen van bepaalde AmEx creditcards gelden (extra) voorwaarden. Zo dien je bijvoorbeeld in veel gevallen over een minimum bruto-inkomen te beschikken op jaarbasis. Ook is het mogelijk dat je verplicht bent om een bepaald bedrag per jaar te besteden met je AmEx creditcard. Let hoe dan ook altijd grondig op de voorwaarden. 

Conclusie, er is een American Express creditcard voor iedereen!

In de Verenigde Staten is het gebruik van een American Express creditcard reeds vele jaren zeer goed ingeburgerd. Daar kijken mensen er zelfs enigszins vreemd van op wanneer iemand aangeeft niet over een dergelijke kaart te beschikken. Sta jij ook op het punt om één van de American Express creditcards aan te vragen? Dan is het voordat je dat gaat doen altijd interessant om jezelf even een aantal concrete vragen te gaan stellen. Het gaat hierbij om de volgende:

 • Wat zijn de exacte eisen voor het kunnen verkrijgen van de creditcard? 
 • Hoeveel bedragen de kosten voor de American Express creditcard in kwestie? 
 • Op welke voordelen kan je precies rekenen bij de kaart van je keuze? 

Wanneer je voor jezelf een antwoord kan geven op de bovenstaande drie vragen en wanneer je aldus een grondige vergelijking uitvoert tussen de verschillende American Express creditcards zal het voor jou meteen duidelijk worden welke van deze verschillende exemplaren de interessantste keuze zal vormen. Let wel op, het spreekt voor zich dat je (financiële) situatie kan veranderen. Als dat gebeurt is het mogelijks interessant om een andere kaart aan te vragen.