Om als student op reis te gaan kun je vaak niet zonder een studenten creditcard. Voor deze studenten bestaan er speciale studentencreditcards of specifieke regelingen om dit mogelijk te maken. De vergelijkingstool van Geld24 helpt je oriënteren. Vergelijk hier alle mogelijkheden van creditcards voor studenten.
>> Bekijk hier de meest gekozen studenten creditcard van 2023 <<
Prepaid creditcard | Kenmerken | Beoordeling | |
---|---|---|---|
Meest gekozen![]() | Openbank R42 Mastercard
| + Bekijk R42 Mastercard | |
![]() | Viabuy prepaid card
| + Bekijk Viabuy card | |
![]() | Bunq easyTravel
| + Bekijk Bunq easyTravel | |
![]() | Bunq Metal Card
| + Bekijk Bunq Metal Card |
Voor studenten die hun financiële horizon willen verbreden, biedt een studenten creditcard een wereld aan mogelijkheden. Of het nu gaat om internationale reizen of online shoppen, een studenten creditcard kan een essentiële financiële tool zijn. Maar wat moet je weten voordat je er een aanvraagt?
Reizen is een integraal onderdeel van het studentenleven. Een studenten creditcard is onmisbaar voor het boeken van internationale vluchten en hotels, en biedt gemak bij betalingen in het buitenland. Dit vergroot niet alleen je financiële reikwijdte, maar biedt ook een veilige betalingsoptie op reis.
Naast reisgemak bieden studenten creditcards extra voordelen zoals de mogelijkheid om te betalen bij webshops die alleen creditcardbetalingen accepteren.
Een creditcard is een lening en kost geld
Het is belangrijk om de financiële implicaties te begrijpen. Studenten worden vaak gezien als een risicogroep door banken vanwege hun beperkte financiële draagkracht. Daarom is het essentieel om de voorwaarden en regelingen van verschillende aanbieders te kennen en te begrijpen.

De kredietwaarschuwing “Let op! Geld lenen kost geld.” is er met een reden. Studenten zijn niet de favoriete doelgroep van banken. Ze vormen een risicogroep, in verband met de beperkte financiële draagkracht. Voor een student is het krijgen van een creditcard niet vanzelfsprekend. Voordat je als student creditcards gaat vergelijken, moet je je bewust zijn van regelingen van specifieke aanbieders, die voor jou interessant kunnen zijn, en een aantal voorwaarden die banken hanteren.
Studenten Creditcard opties
Voorwaarde: een studentenrekening
Wil je je studenten creditcard via de bank regelen, bedenk dat je dan bij die desbetreffende bank je studentenrekening en storting van studiefinanciering geregeld moet hebben. Dit is een van de voorwaarden die banken hebben. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in een creditcard van de ING? Dan dien je reeds een studentenrekening bij de ING te hebben of over te stappen naar de ING. Andere banken hanteren dezelfde regeling.
Met hulp van je ouders
Sommige creditcardverstrekkers bieden de optie om je ouders garant voor je te laten staan. Op deze wijze wordt het risico voor de verstrekker verminderd. Een van de voorbeelden voor deze regeling is de Visa World Card.
Let wel op dat het vaak nodig is dat de creditcard op jouw naam staat. Autoverhuurders bijvoorbeeld accepteren vaak geen boekingen met een creditcard op naam van iemand anders.
Studenten creditcard regeling bij de ING
De ING heeft als een van de weinige aanbieders in Nederland een speciale studenten creditcard. De kredietlimiet bedraagt 1000 euro per maand. Als je een studentenrekening hebt bij de ING, waarop je studiefinanciering maandelijks wordt overgemaakt, kom je hiervoor in aanmerking. De kosten van de ING studenten creditcard bedragen 12,50 euro per jaar.
De Rabo BaseCard
Bij de Rabobank heb je geen speciale creditcard voor studenten, maar de zogenaamde Rabo BaseCard. Deze kaart is van MasterCard, die je kunt aanvragen als je beschikt over het Rabo StudentenPakket, BasisPakket of het DirectPakket. Net als bij de ING geldt hier een maximale kredietlimiet van 1000 euro. Het tarief bedraagt 1,25 euro per maand.
Bij ABN Amro: studenten creditcard met 180 dagen aankoopverzekering!
Je aankopen 180 dagen verzekerd tegen beschadiging, diefstal of verlies? Dan kom je snel uit bij ABN Amro. Net als de andere verstrekkers moet je klant en heb je een maximumlimiet van 1000 euro. De jaarlijkse kosten bedragen 14 euro.
Onafhankelijk van de bank? Kies voor de ANWB
Wanneer je geen afhankelijkheid wilt van de ING of de Rabobank, kun je kiezen voor de Visa Card van de ANWB. Bedenk wel dat je in dit geval een ANWB lidmaatschap moet hebben. Het maximale bestedingslimiet is 500 euro met het voordeel dat de inkomenseis lager ligt; ideaal voor studenten! De ANWB Visa Card biedt, net als bij ABN Amro, een aankoopverzekering van drie maanden. Hiernaast krijg je aflevergarantie: bij niet-geleverde goederen krijg je je geld terug.
Prepaid creditcards voor studenten
Als student sta je vaak aan het begin van je financiële onafhankelijkheid. Budgetteren, geld beheren, en verstandig uitgeven zijn essentiële vaardigheden die je nu ontwikkelt. Hier komt de prepaid creditcard om de hoek kijken: een praktische, laagdrempelige financiële tool die past bij de behoeften en levensstijl van studenten.
Met een prepaid creditcard kunnen studenten alleen uitgeven wat ze vooraf hebben geladen. Dit helpt bij het voorkomen van impulsaankopen en overbesteding. Het is een effectieve manier om budgetbeheer te leren, een cruciale vaardigheid voor zowel tijdens de studie als in het latere leven.
In tegenstelling tot traditionele creditcards, brengt een prepaid creditcard geen schulden of rentekosten met zich mee. Dit betekent dat studenten geen kredietrisico lopen, een belangrijk voordeel voor jongvolwassenen die hun kredietgeschiedenis nog moeten opbouwen.
Prepaid creditcards worden wereldwijd geaccepteerd en bieden hetzelfde gemak als gewone creditcards. Ze zijn ideaal voor online aankopen, het boeken van vluchten of hotels, en kunnen zelfs een redder in nood zijn tijdens buitenlandse reizen. Bovendien, als de kaart verloren gaat of gestolen wordt, is het financiële risico beperkt tot het bedrag dat op de kaart staat.
Vaak is het als student beter om te kiezen voor een prepaid kaart dan voor een normale creditcard.
Veelgestelde vragen
Kan je een creditcard aanvragen zonder vast inkomen?
Ja, het is mogelijk, vooral in het geval van studenten creditcards. Banken kunnen alternatieve criteria hanteren, zoals studiefinanciering of garantstelling van je ouders, in plaats van een vast inkomen.
Waarom kan ik geen studenten creditcard aanvragen bij ING?
De beschikbaarheid van studenten creditcards kan variëren per bank. ING kan specifieke criteria hebben voor hun creditcardaanbod.
Waarom studenten creditcard?
Een studenten creditcard kan handig zijn voor online aankopen, noodgevallen, het opbouwen van een kredietgeschiedenis, en voor internationale reizen. Het is ook een goede manier om verantwoordelijk budgetbeheer te leren.
Kan ik als student een creditcard aanvragen bij Rabobank?
Ja, Rabobank biedt studenten de mogelijkheid om een creditcard aan te vragen.
Wat kost een studenten creditcard?
De kosten variëren per aanbieder, maar studenten creditcards hebben vaak lagere jaarlijkse kosten of soms zelfs geen kosten.
Welke creditcard voor student?
Dit hangt af van je specifieke behoeften. Er zijn verschillende studenten creditcards beschikbaar met verschillende voordelen, zoals lage jaarlijkse kosten, beloningsprogramma's of flexibele betalingsopties.
Kun je als student een creditcard krijgen?
Ja, veel banken en financiële instellingen bieden speciale creditcards aan voor studenten, met aangepaste kredietlimieten en voorwaarden die passen bij hun situatie.