Woonverzekering vergelijken

De woonverzekering is de meest complete verzekering die je als eigenaar voor jouw woning af kan sluiten. Bij het afsluiten van een dergelijke verzekering kan je in de praktijk rekenen op niet één, maar wel op twee verschillende soorten dekkingen. Zo is niet alleen het opstal van je huis verzekerd, maar geldt dat ook voor de inboedel.

Ben jij ook van plan om een woonverzekering af te sluiten? Neem dan zeker even grondig de informatie door hier op deze pagina. 

Wat is een woonverzekering?

Het is zeer belangrijk om te weten dat er niet zoiets bestaat als een exacte invulling voor de woonverzekering. In het merendeel van de gevallen betreft het hier echter een zogenaamde combinatiepolis welke bestaat uit een combinatie van enerzijds een opstalverzekering en anderzijds een inboedelverzekering. Dit gezegd hebbende is het eveneens zo dat verschillende verzekeraars op de markt nog een stapje verder gaan. Zij voegen bijvoorbeeld aan de polis ook nog een aansprakelijkheidsdekking toe. Op deze manier ben je pas echt optimaal verzekerd. 

Ondanks het feit dat de woonverzekering geen verplichte verzekering is (soms geldt wel een verplichting voor het opstalgedeelte vanuit de kredietverstrekker) spreekt het voor zich dat het van cruciaal belang is om deze verzekering af te sluiten. De belangrijkste en meest waardevolle eigendommen waar je als mens over kan beschikken worden op deze manier immers ingedekt tegen de meest uiteenlopende schadegevallen. Bovendien is het ook nog eens zo dat de verzekeringspremie die verschuldigd is veel beter meevalt dan doorgaans wordt verwacht.

Wanneer is een woonverzekering afsluiten verplicht?

Wettelijk gezien is het zo dat een woonverzekering afsluiten nooit verplicht is. Dit betekent dat je als eigenaar van een woning volledig zelf kan bepalen of je ervoor kiest om zo’n verzekering af te sluiten of niet. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat er voor het opstalgedeelte wel degelijk een verplichting kan bestaan vanuit de bank die je hypothecaire lening heeft verstrekt. Zij kan je als kredietnemer dan ook verplichten om een opstalverzekering af te sluiten voor de volledige looptijd van de hypotheek. Voor de inboedeldekking geldt nooit een verplichting. 

Welke dekkingen vallen er onder de woonverzekering?

De woonverzekering is dus een vrij complete verzekering die het mogelijk maakt om allerhande vormen van schade aan jouw eigendom(men) te laten verzekeren. Vergelijkbaar met de individuele inboedel- en opstalverzekeringen geldt ook voor de woonverzekering dat ze kan worden afgesloten in twee verschillende vormen. Zo kan je een keuze maken tussen:

  • Een extra uitgebreide woonverzekering;
  • Een allrisk woonverzekering;

Voor de extra uitgebreide woonverzekering geldt dat ze op zich reeds heel wat interessante dekkingen voorziet. Dit gezegd hebbende is het toch zo dat veel mensen deze dekkingen niet voldoende vinden. Zij willen zich graag op de meest optimale wijze laten verzekeren waardoor ze bijgevolg toch liever kijken naar de dekkingen die worden verstrekt door de allriskverzekering. 

Extra uitgebreide woonverzekering 

De extra uitgebreide woonverzekering is eigenlijk de standaard polis die je voor jouw opstal en inboedel af kan sluiten. Indien je kiest voor dit type verzekering kan je rekenen op dekking bij: 

  • Brand, een ontploffing en blikseminslag;
  • Storm (doorgaans slechts vanaf windkracht 7);
  • Vandalisme, rellen of opstoten; 
  • Schade door zengen, schroeien of smelten; 
  • Omvallende bomen, kranen en stellingen; 
  • Diefstal en (een poging tot) inbraak; 
  • Schade door water uit de leidingen, een defect aquarium, etc.;
  • Schade ontstaan door vandalisme of diefstal van tuinmeubilair; 

Zoals de bovenstaande lijst duidelijk maakt is het zo dat de extra uitgebreide woonverzekering je reeds voorziet van heel wat interessante dekkingen. Dit gezegd hebbende kan het nog beter of completer. De allrisk woonverzekering gaat immers nog een stapje verder. 

Allrisk woonverzekering 

De meest uitgebreide verzekering die je kan afsluiten voor schade aan jouw eigendommen is dus de allrisk woonverzekering. Voor dit type van verzekering geldt dat ze in de basis uiteraard alle dekkingen bevat die ook deel uitmaken van de extra uitgebreide verzekering. Dit gezegd hebbende is het zo dat je ook aanspraak kan maken op een aantal aanvullende dekkingen zoals: 

  • Schade veroorzaakt door luchtverkeer zoals aanrijding of aanvaring; 
  • Schade veroorzaakt door (intense) neerslag;
  • Schade veroorzaakt door onhandigheden (zoals een schilderij dat naar beneden valt);

Ondanks het feit dat de allrisk woonverzekering dus de meest complete woonverzekering is welke op de markt is terug te vinden is het zo dat er toch nog tal van verschillende dekkingen bestaan waar een aanvullende verzekering voor moet worden afgesloten. Het bekendste voorbeeld van zo’n aanvullende dekking is de glasverzekering. Wil je glasschade laten indekken? Dan is het afsluiten van een extra dekking daarvoor dus altijd een vereiste. 

Welke aanvullende dekkingen bestaan er? 

In principe is het zo dat standaard alleen de inboedel- en / of opstalverzekeringen onder de woonverzekering vallen. Dit betekent dat de aansprakelijkheidsverzekering in het merendeel van de gevallen altijd een aanvullende verzekering is. Dat is echter niet de enige aanvullende dekking die bestaat voor de woonverzekering. Wat immers verder ook te denken van:

  • De glasverzekering;
  • De kostbaarhedenverzekering;
  • Een buitenhuisdekking voor de inboedel;

Indien je echter over de hele lijn optimaal wil verzekerd zijn zal je er dus wellicht ook voor willen of moeten kiezen om enkele aanvullende dekkingen af te sluiten. Let wel op, het spreekt voor zich dat elke aanvullende dekking die je afsluit een bepaalde extra premie met zich meebrengt. Maak dus voor jezelf altijd de afweging of die extra premie opweegt tegen het risico dat je loopt of niet. Op deze manier beschik je altijd over de meest optimale woonverzekering. 

Hoeveel bedragen de woonverzekering kosten?

kosten woonverzekering vergelijken
Woonverzekering vergelijken.

Omdat de woonverzekering een dekking biedt voor twee zeer belangrijke en waardevolle soorten eigendommen is het zo dat potentiële verzekeringnemers doorgaans vermoeden dat de kosten die hiermee gepaard gaan ook niet onaanzienlijk zijn. Dit gezegd hebbende blijkt in de praktijk doorgaans al snel dat de gemiddelde woonverzekering premie zeer goed meevalt. Dit niet in het minst als je weet voor welke enorme bedragen er mogelijke schade door wordt ingedekt. 

Bij het berekenen van de woonverzekering kosten is het in de praktijk zo dat er aandacht wordt besteed aan tal van verschillende factoren. Vaak is het dan ook zo dat de verzekeraar de premie zal berekenen per onderdeel van de woonverzekering. Dit betekent dat er een individuele kostprijs zal worden bepaald voor het inboedelgedeelte, voor het opstalgedeelte en voor de mogelijks ook aanwezige aansprakelijkheidsverzekering. 

Om de exacte woonverzekering kosten te kunnen bepalen is het zo dat er een waardebepaling dient te gebeuren. Daarbij wordt er gekeken naar zowel de waarde van de inboedel als de waarde van het opstal (indien beiden verzekerd moeten worden). Een zo precies mogelijke waardebepaling is niet alleen belangrijk om de exacte hoogte van de verzekeringspremie te kunnen bepalen, daarnaast is dit ook belangrijk omdat je in geval van schade uiteraard wel een toereikende uitbetaling moet kunnen ontvangen. Hoeveel de woonverzekering kosten dus precies zullen bedragen is altijd afhankelijk van de verzekerde waarde waarvan sprake is. 

Hoe sluit je de goedkoopste woonverzekering af?

Het is een groot misverstand dat het afsluiten van een woonverzekering in de praktijk altijd zeer hoge kosten met zich meebrengt. Wanneer we er de gemiddelde verzekeringspremies van dit type verzekering bijnemen kunnen we dan ook vaststellen dat deze bijzonder goed meevallen. Dit niet in het minst als we zien voor welke bedragen er dekkingen worden verstrekt. 

Bovenstaande gezegd hebbende spreekt het natuurlijk wel voor zich dat je als verzekeringnemer altijd zal willen kiezen voor de goedkoopste woonverzekering welke beschikt over de interessantste voorwaarden. Om dit te kunnen bekomen is het altijd een goed idee om rekening te houden met een aantal verschillende factoren. Denk hierbij concreet aan:

  • Welke dekkingen je allemaal wenst op te nemen in je woonverzekering;
  • Of je kiest voor een extra uitgebreide polis of voor een allriskpolis; 
  • Van welk eigen risico er sprake is bij de woonverzekering in kwestie;
  • Wat de extra premie is die de aanvullende dekkingen met zich mee kunnen brengen;

Wil je graag aanspraak kunnen maken op de goedkoopste woonverzekering zonder dat je enkele voor jou mogelijks zeer belangrijke dekkingen moet schrappen? Dan is het altijd een goed idee om te overwegen om het eigen risico bij schadegevallen te verhogen. Je betaalt dan een stuk meer wanneer er zich een schadegeval voordoet, maar daar staat wel tegenover dat de periodieke verzekeringspremie gevoelig lager kan komen te liggen. 

Hoe de woonverzekering vergelijken?

Ben je op zoek naar de beste woonverzekering en wil je deze graag kunnen afsluiten tegen de meest interessante voorwaarden? Dan is de woonverzekering vergelijken duidelijk altijd een aanrader. Wanneer je een vergelijking gaat uitvoeren is het belangrijk om stil te blijven staan bij een aantal verschillende punten. Het gaat hierbij dan vooral om de onderstaande:

  • Welk type woonverzekering wil je precies afsluiten (extra uitgebreid of allrisk); 
  • Van welke premieverschillen is er sprake bij de verschillende verzekeraars; 
  • Aan welke (eventuele) aanvullende verzekeringen je mogelijks behoeften hebt; 

Het doel van het uitvoeren van een vergelijking is eigenlijk tweezijdig. In eerste instantie is het natuurlijk zo dat een vergelijking uitvoeren je moet helpen om de goedkoopste woonverzekering te vinden. Daarnaast is het echter eveneens zo dat je dat ene exemplaar zal willen kunnen vinden welke ook op vlak van dekkingen al je verwachtingen zal weten in te lossen. Alleen op die manier beschik je namelijk echt over de allround beste woonverzekering voor jouw eigendom. 

Centraal Beheer woonverzekering 

De Centraal Beheer woonverzekering maakt het mogelijk om jouw eigendommen op de meest optimale wijze in te dekken tegen schade. Onder de woonverzekering van deze verzekeraar vallen verschillende dekkingen. Het gaat hierbij dan meer bepaald om:

  • Een inboedelverzekering;
  • Een opstalverzekering;
  • Een aansprakelijkheidsverzekering;
  • Een kostbaarheden buitenhuisverzekering;

Bij het afsluiten van de Centraal Beheer woonverzekering is het zo dat je als verzekeringnemer een keuze kan maken tussen verschillende eigen risico’s. Daarbij heb je eveneens de mogelijkheid om een verzekeringspolis zonder eigen risico af te sluiten. Maak je deze keuze? Dan dien je er wel rekening mee te houden dat je door het ontbreken van een eigen risico met een significant hoger gelegen verzekeringspremie zal worden geconfronteerd. 

In ieder geval, ben jij op zoek naar een efficiënte en voordelige mogelijkheid om jouw belangrijkste eigendommen in te dekken tegen allerhande schadegevallen? Dan is het zeker de moeite waard om het afsluiten van de Centraal Beheer woonverzekering te overwegen. 

Unive woonverzekering 

De Unive woonverzekering kan in drie verschillende vormen worden afgesloten. In eerste instantie is het mogelijk om te kiezen voor een individuele opstalverzekering of inboedelverzekering. Dit gezegd hebbende behoort ook een ‘echte’ woonverzekering tot de mogelijkheden waarbij zowel je inboedel als opstal in één keer samen zijn ingedekt. 

Wanneer je van plan bent om een Unive woonverzekering af te sluiten is het van belang om te weten dat je naast de drie standaard verzekeringen ook nog een keuze kan maken tussen tal van aanvullende dekkingen. Wat deze aanvullende dekkingen betreft kan je kiezen voor:

  • Een buitenhuis dekking;
  • Een ruitbreuk dekking;
  • Een mobiele elektronica dekking;

Standaard kan je bij het afsluiten van een standaard Unive woonverzekering reeds rekenen op een meer dan prima dekking tegen allerhande vormen van schade. Dit gezegd hebbende kan het afsluiten van één of meerdere van de aanvullende dekkingen in veel gevallen ook erg interessant zijn. Het loont dan ook zeker de moeite om je hier even in te gaan verdiepen. 

Tevens interessant om te weten als (potentiële) verzekeringnemer bij Unive is dat je over de mogelijkheid beschikt om je Unive woonverzekering in verschillende termijnen te betalen. Dit betekent dat je de premie niet per se in één keer voor een volledig jaar dient te betalen. Ook een premiebetaling per maand, per kwartaal of per half jaar behoort bijvoorbeeld tot de opties. 

Allianz woonverzekering 

Menig aantal Nederlanders hebben ervoor gekozen om de verzekeringen voor hun woning af te sluiten bij Allianz. Dat is ook niet zonder reden. De Allianz woonverzekering staat er dan ook in de praktijk om bekend enkele niet onbelangrijke voordelen met zich mee te brengen. Het is bijvoorbeeld zo dat je als verzekeringnemer nooit onderverzekerd bent. Bovendien geldt ook een eigen risico van 0 euro voor alle dekkingen die deel uitmaken van deze verzekering. 

Met de Allianz woonverzekering is het ook mogelijk om precies die dekkingen af te sluiten die jij wenst. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor het individueel afsluiten van een opstalverzekering of een inboedelverzekering, maar behoort ook een combinatie van beiden tot de mogelijkheden. In het laatste geval kan je meteen over de hele lijn rekenen op een echt prima dekking. 

Tevens interessant om weten is dat onder de Allianz woonverzekering ook een aansprakelijkheidsverzekering kan vallen. Heb je per ongeluk schade aangericht aan anderen? Dan kan ook deze schade dus perfect worden ingedekt door de woonverzekering van Allianz. 

Nationale Nederlanden woonverzekering 

De Nationale Nederlanden woonverzekering maakt het mogelijk om zelf een woonverzekering op maat samen te stellen. Je kan er aldus voor kiezen om alleen een inboedel- of een opstalverzekering af te sluiten of je kan kiezen voor een combinatiepolis. 

Nationale Nederlanden staat erom bekend niet alleen een uitstekende verzekeraar te zijn, daarnaast biedt ze haar verzekeringnemers vaak ook nog extra interessante kortingen aan. Dit kan een korting zijn die geldt op de verzekeringspremie voor het eerste jaar, maar daarnaast is het ook mogelijk dat je aanspraak kan maken op een combinatiekorting. Sluit je dus met andere woorden een complete woonverzekering af? Dan ontvang je vaak nog een speciale combinatiekorting. Zo wordt jouw Nationale Nederlanden woonverzekering nog goedkoper. 

Buiten de standaard Nationale Nederlanden woonverzekering is het zo dat je er ook nog voor kan kiezen om verschillende aanvullende dekkingen af te sluiten. Het betreft hier dan een glasverzekering, maar wat verder ook te denken van een mobiele elektronica verzekering evenals van een zogenaamde buitenhuisdekking? Het zijn stuk voor stuk potentieel interessante, aanvullende dekkingen die toegevoegd kunnen worden aan jouw woonverzekering.

Conclusie, verzeker je eigendommen optimaal met de woonverzekering

Wanneer je de waarde van zowel het opstal van je woning als de inboedel samen gaat tellen zal je vast kunnen stellen dat hier een gigantisch kapitaal in schuilgaat. Het spreekt dan ook voor zich dat je alles in het werk zal willen stellen om deze waarde zo optimaal mogelijk te beschermen. Dat is mogelijk door het afsluiten van een passende woonverzekering. 

Als eigenaar van een woning maakt de woonverzekering het mogelijk om in één klap zowel je inboedel als je opstal in te laten dekken. Omdat er sprake is van niet zomaar één, maar wel van meerdere dekkingen bij dezelfde verzekeraar zal je vast kunnen stellen dat je vaak aanspraak kan maken op een voordeliger uitvallende premie dan wanneer je zou kiezen voor het individueel afsluiten van de verschillende verzekeringen. Je bent dus altijd verzekerd van een financieel voordeel. Dit bovendien ook zonder dat je moet inleveren op vlak van dekkingen. 

In ieder geval, ben jij de trotse eigenaar van vastgoed en wil je er zeker van kunnen zijn dat al jouw eigendommen op de meest optimale wijze zijn beschermd tegen mogelijke schade? Dan is het zeker en vast een aanrader om het afsluiten van een woonverzekering te overwegen. 

Laatst bijgewerkt op 19 december 2024 door Joris van Leeuwen.