Geld lenen

Let op! Geld lenen kost geld

Op Geld24 kun je snel en gemakkelijk een overzicht krijgen van verschillende vormen van geld lenen en direct de beste leningen vergelijken.

Top 3 meest gekozen leningen 2024

  Kenmerken Rente (vanaf)  
Meest gekozenDEFAM Premium Persoonlijke Lening DEFAM Premium Persoonlijke Lening
 • Maximale lening: € 75.000
 • Maximale looptijd: 120 maanden
 • Min. Rente: 3.5%
 • Max. Rente: 6.2%
3.5 %
Bereken Lening >
PopulairSantander Persoonlijke lening Qander Persoonlijke lening
 • Maximale lening: € 50.000
 • Maximale looptijd: 120 maanden
 • Min. Rente: 8.7%
 • Max. Rente: 10%
8.7%
Bereken Lening >
Defam Premium PL Huiseigenaar Defam Premium PL Huiseigenaar
 • Maximale lening: € 75.000
 • Maximale looptijd: 120 maanden
 • Min. Rente: 3.5%
 • Max. Rente: 6.2%
 • Voor huiseigenaren
3.5%
Bereken Lening >

Stel dat je eindelijk de grote aanschaf van je leven wil doen door eindelijk jouw droomauto of een eigen boot te kunnen kopen. Of je wilt eindelijk met het hele gezien de vakantie maken waar jullie iedere zomer al over zitten na te denken. Dan kan het zo zijn dat je niet genoeg geld op de spaarrekening hebt staan om dit zelf te kunnen bekostigen. Je kunt de aanbetaling dan uitstellen totdat je wel genoeg geld weg hebt kunnen leggen, met de kans dat je gedroomde aankoop dan niet meer verkrijgbaar is, of je kunt ervoor kiezen om geld te lenen.

Dit kan bij vrienden en familie als het gaat om een klein bedrag, maar wanneer je al in de duizenden euro’s gaat denken is geld lenen via een specialist zoals de bank of een zelfstandige kredietverstrekker misschien wel beter. Maar hoe doe je dit en wat komt er allemaal bij kijken om de beste leningen te vinden? Het begint met de verschillende soorten leningen vergelijken en daarna een lening afsluiten.

Geld lenen kan voor veel verschillende doeleinden. Van leuke aankopen zoals hierboven vernoemd, maar ook om bijvoorbeeld een hypotheek af te kunnen sluiten of omdat je aan je huis gaat verbouwen voor essentiële redenen. Per situatie is het goed te bekijken wat voor lening het beste bij je past en wat hierin de mogelijkheden zijn.

Waarvoor kun je een lening afsluiten?

Een lening afsluiten kan voor veel verschillende zaken een grote uitkomst bieden. De meest gebruikelijke lening is natuurlijk de hypotheek, waarin je geld leent om een huis te kunnen kopen. Vaak zijn huizen een paar ton waard en dit hebben de meeste mensen niet op hun spaarrekening rondslingeren. Vandaar dat er dan een hypotheek wordt afgesloten om de aankoopsom in termijnen af te kunnen betalen.

Geld lenen via Geld24.nl
Geld lenen – Lening afsluiten.

Daarnaast zijn er veel mensen die geld lenen voor het kopen van hun nieuwe pronkstuk. Of dit nu een auto, een boot, een motor of een vakantiehuisje is. Deze aankopen kunnen gedaan worden met als belangrijkste reden dat je er plezier van hebt, maar ook omdat je bijvoorbeeld de auto voor werk nodig hebt.

In deze sector heb je vast weleens gehoord van je auto leasen, dat is dit eigenlijk ook voor het grootste gedeelte. Leasen gaat meestal via je werkplek, maar een auto leasen als particulier door middel van private lease is ook steeds meer in opkomst.

Tot slot zijn er ook manieren om geld te lenen voor uitgaves die niet leuk maar noodzakelijk zijn. Dit is bijvoorbeeld omdat je ontdekt hebt dat je huis hoognodig toe is aan een renovatie, omdat er bijvoorbeeld scheuren in de buitenmuur zijn ontstaan of omdat je keukenapparatuur toe is aan vervanging. Ook hiervoor kun je een lening afsluiten, zodat alles op een professionele en efficiënte manier gedaan kan worden zonder dat je op de kleintjes hoeft te letten.

Vormen van geld lenen

De reden van geld lenen is vaak het eerste uitgangspunt om te bepalen welke lening het beste bij je past. Daarom is het verstandig om te kijken welke leningen er allemaal mogelijk zijn er waarvoor je het beste terechtkunt bij welke lening.

Persoonlijke lening

Allereerst de persoonlijke lening, de lening die over het algemeen het vaakst door particuliere leners wordt aangevraagd en afgesloten. Dit is een lening die is gericht op jouw aankoop. Jij wilt iets hebben en hebt daar extra geld voor nodig. Je weet dan van tevoren ook meestal wel al hoeveel geld je nodig hebt en dit kun je dan ook meteen lenen.

Bij een persoonlijke lening spreek je van tevoren af hoeveel geld je wilt lenen tegen welke voorwaarden. Wanneer zowel jij als de kredietverstrekker akkoord zijn en alles is ondertekend, krijg je jouw geleende geld in zijn geheel op je rekening gestort. Dit geld kun je dan meteen gebruiken om de aanschaf of aanbetaling van jouw leendoel te realiseren. Ook zijn alle kosten al bekend voordat er een handtekening gezet kan worden. Je weet hoeveel geld je kunt lenen, hoeveel rente je dit gaat kosten, hoe hoog de maandelijkse lasten zullen bedragen en in hoeveel maanden je dit moet hebben betaald. Vooral wanneer je al precies weet wat je nodig hebt is de persoonlijke lening een goede uitkomst.

Een persoonlijke lening heb je meestal vrij snel afgesloten. Je geeft aan waarvoor je wilt lenen, hoe hoog dit geldbedrag moet zijn en de gewenste looptijd. De meeste kredietaanbieders hebben een speciale simulator om je van tevoren al een beeld te kunnen geven van hoe hoog deze aantallen kunnen zijn, zodat je een reële lening aanvraagt. Na de controle wordt het contract bij een positieve uitkomst opgestuurd en zodra je deze hebt teruggestuurd krijg je het geld meteen tot je beschikking.

Je hoeft hierna geen verantwoording meer af te leggen en kunt al het geld meteen inzetten voor je leendoel. Het enige waar je nog aan hoeft te denken is dat je aan je betaaltermijnen voldoet.

Hoe hoger het bedrag, hoe langer de maximale looptijd en het rentepercentage. Het is altijd goed om meerdere offertes op te vragen voordat je gaat geld lenen. Neem vooral je tijd om de beste leningen te vinden die aan jouw situatie voldoet.

Er zijn talloze aanbieders van persoonlijke leningen. Als je zo’n lening afsluit moet je vooral geen haast hebben. Neem de tijd om meerdere aanbieders een offerte te laten doen. Je zult zien dat er behoorlijke verschillen zijn, met name in looptijd en rentepercentages. Als je een geschikte lening hebt gevonden, is het verstandig om uit te zoeken of de aanbieder voldoet aan de eisen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dan weet je zeker dat het een erkende kredietverstrekker is en dat het een betrouwbare partij is. Als je hulp nodig hebt bij het afsluiten van een persoonlijke lening kun je een fiscalist inschakelen.

Voordelen

 • Vaste rente. What you see is what you get.
 • Je weet ook wanneer je klaar bent met aflossen, het aflosschema en de looptijd liggen vast.

Nadelen

 • Helaas ligt de rente op de persoonlijke lening iets hoger dan op andere leningsvormen. De rente verschilt ook per aanbieder

Bij twijfels, ga in gesprek met een fiscalist. Om het risico te minimaliseren: let erop dat de aanbieder voldoet aan de AFM eisen (Autoriteit Financiële Markten); denk aan het hebben van de juiste vergunningen en officiële registers.

Doorlopend krediet

Tegenover de persoonlijke lening staat de lening met doorlopend krediet. Dit is meer een flexibele lening, omdat je steeds iets meer geld bij kunt lenen. De lening met doorlopend krediet is vooral handig als je bijvoorbeeld je huis gaat verbouwen en rekening wil kunnen houden met onvoorziene bijeenkomsten. Zo kun je tijdens het slopen van een muur er opeens achter komen dat je asbest hebt en dit moet zo snel mogelijk verwijderd worden. Als je dan nog geld in je potje hebt zitten kun je dat hiervoor gebruiken.

Geld lenen via een doorlopend krediet.,
Lenen via een doorlopend krediet.

Bij een doorlopend krediet maak je een afspraak met de kredietverstrekker van hoeveel geld je maximaal wil kunnen lenen. Als alles dan akkoord is, krijg je toegang tot een apart geldpotje waar je steeds van bij kunt lenen, tot het maximale bedrag dat je hebt afgesproken. Dit werkt vrijwel hetzelfde als wanneer je een creditcard hebt aangevraagd, maar dan zonder dat je een apart pasje nodig hoeft te hebben.

De rente en aflossingen zijn afhankelijk van hoeveel geld je hebt geleend. Wat je niet opneemt hoef je ook niet voor te betalen. Het geld in dit potje blijft beschikbaar in de vorm van een doorlopend krdiet tot een maximale tijd die je met de geldverstrekker hebt afgesproken.

Het voordeel van geld lenen met een doorlopend krediet is dat je zelf de touwtjes in handen hebt van hoeveel geld je daadwerkelijk kunt lenen en je nodig bleek te hebben voor jouw leendoel. Hierdoor leen je dus niet teveel waardoor je niet weet wat je met het overige geld kunt doen. Het nadeel is dan alleen dat de kans groot is dat je makkelijker met je geld omgaat, waardoor je meer leent dan je in eerste instantie van plan was. Zo wordt de klus misschien toch wat duurder dan de bedoeling was.

Daarnaast moet je goed in de gaten houden dat de kosten van je lening erg kunnen schommelen wanneer je meer geld gaat lenen. Je hebt geen maandelijkse lasten met deze vorm van geld lenen, waardoor je erop moet letten dat je geen problemen krijgt met de afbetaling.

Voordelen

 • De rente is lager dan bij andere kredietvormen.
 • Je hebt meer flexibiliteit in het opnemen van geld.

Nadelen

 • Variabele rente.
 • Geen vastgestelde periode voor terugbetaling.

De twee bovengenoemde vormen van leningen zijn vooral bedoeld voor vrij brede toepassingen. Je hoeft niet per se te kijken naar waarvoor je geld nodig hebt om de lening af te kunnen sluiten. Andere leningen zijn dit wel, zoals de autofinanciering. Zoals de naam al suggereert gebruik je deze om een auto te kunnen kopen, maar je kunt in de meeste gevallen deze lening ook gebruiken voor andere vervoersmiddelen, zoals een motor, scooter, camper, caravan en zelfs de elektrische fiets.

In de meeste gevallen maak je hierbij gebruik van een persoonlijke lening door middel van (private) lease, maar je kunt ook kiezen voor een lening waarin je de bijkomende kosten extra kunt vergoeden.

Daarnaast is een goed voorbeeld van de lening met doorlopend krediet de verbouwingslening, die je gebruikt voor werkzaamheden in en rondom het huis. Vooral wanneer je het hele huis op gaat knappen of kunt werken met meerdere lagen van de fundering is dit handig.

Er bestaan ook persoonlijke leningen bedoeld voor verbouwingen, die meestal bedoeld zijn omdat je slechts één specifiek ding aan wilt passen, zoals het vernieuwen van je keukenblok.

Hiervan weet je meestal al de kosten, omdat je alleen rekening hoeft te houden met de aankoopprijs van het nieuwe keukenblok, de sloop van het oude blok en de aansluitingswerkzaamheden. Daarbij is het voor veel mensen zeer aantrekkelijk dat de rente van een persoonlijke lening voor verbouwingen aftrekbaar is van de belastingen. Met name wanneer je werkzaamheden uitvoert op het gebied van verduurzamen en energiebesparing.

Hierbij moet je denken aan zaken als het installeren van zonnepanelen, een warmtepomp gebruiken of je huis beter isoleren. Voor groene investeringen zijn speciale voordelen opgesteld die je mee kunt nemen wanneer je een verbouwing uitvoert.

Zoals je kunt zien is niet alleen het doel van de lening belangrijk, maar ook hoe je denkt dit doel te kunnen bereiken. Als je bijvoorbeeld een motor aanschaft om lekker over de snelwegen te kunnen crossen, dan kan een persoonlijke lening bruikbaar zijn om deze te bekostigen. Maar als je de motor gebruikt om van huis naar werk en weer terug te gaan, of om je tijdens je werkzaamheden te kunnen vervoeren, dan kunnen hiervoor aardig wat voordelen beschikbaar zijn.

Deze voordelen kunnen geregeld worden vanuit de overheid of je werkplek, waardoor het een goed idee is om je eerst hierin te verdiepen als je een dergelijke aankoop wil gaan doen. Bij vergelijkingssites staat dit niet altijd even duidelijk aangegeven of wordt de mogelijkheid niet eens meegenomen.

Daarom is het verstandig eerst research te doen en wanneer je het zeker wilt weten ook nog even navraag te doen bij de kredietverstrekker, om er zeker van te zijn dat de voordelen die je hebt gevonden ook wel echt bij jou van toepassing zijn.

Minilening

De meeste leningen zijn bedoeld voor vrij hoge bedragen, mede daarom worden ook de kredietcontroles en dergelijke gedaan. Je hoeft er dus niet gek van op te kijken als je een lening tegenkomt die je af kunt sluiten voor een maximaal bedrag van 35 duizend euro. Maar niet altijd heb je zoveel geld nodig. Soms heb je gewoon net wat meer financiering nodig dan je al hebt, omdat je een kleine aankoop wilt doen of omdat je al een aardig bedrag tot je beschikking hebt maar net dat beetje extra mist dat je nodig hebt.

Voor dit soort redenen kan een minilening uitkomst bieden. Een minilening is een verkleinde versie van een persoonlijke lening, waarbij je vaak al voor slechts 1000 euro klaar kunt zijn. Dit is handig als je niet meer dan nodig wilt lenen, maar kan soms wat vervelend zijn op het gebied van terugbetalen. De rente van de minilening is meestal niet zo hoog, maar omdat het om een klein bedrag gaat heb je vaak ook een verkorte looptijd. In de meeste gevallen heb je dan ook niet meer dan een jaar om dit bedrag terug te betalen, inclusief rente.

Je kunt alsnog wat speling hierop hebben omdat je leningen meestal pas begint met afbetalen een maand nadat je het geld in ontvangst hebt kunnen nemen, maar als je de minilening nodig had omdat je zelf niet voldoende inkomen hebt ten opzichte van je uitgaves kan dit nog een aardige klus worden.

Om de bovenstaande redenen komt het dan ook veel voor dat bepaalde aanbieders van leningen niet eens meer een minilening aanbieden. Dit ook omdat de lening meer energie kost en kosten met zich meedraagt dan een grotere lening. Er zijn wel nog aanbieders van minileningen te vinden, maar hierbij moet je erop letten dat je een lening kiest die past bij de hoogte van het bedrag. Vooral veel malafide kredietbureaus bieden minileningen aan tegen woekerrentes, waardoor je minilening klauwen met geld kost.

In dit geval kan je beter ergens anders kijken en anders een persoonlijke lening afsluiten tegen het minimale bedrag, die een stuk goedkoper is. Mocht het minimale bedrag nu echt teveel zijn om in jouw situatie te kunnen lenen, dan is hulp vragen vanuit je familie en kennissenkring misschien een betere optie.

Ga nooit voor een minilening bij een bedrijf die niet voldoet aan de criteria van een kredietverstrekker en controleer of de aanbieder is geregistreerd bij een officiële toezichthouder.

Voordelen

 • Geen BKR registratie verplicht (alleen vanaf 750 euro).
 • Direct geld lenen. Minileningen kunnen zelfs via sms worden aangevraagd en je hebt binnen 24 uur geld op je rekening.

Nadelen

 • Hoge rente tot wel 10%, afhankelijk van de kredietverstrekker
 • Het maximumbedrag is 750 euro en de terugbetaling reikt over enkele weken

Autofinanciering

Autofinanciering is een mogelijkheid om geld te lenen voor een auto. Je koopt een wagen aan, maar je hebt niet genoeg geld om de auto te betalen? Dan kan je dus beroep doen op een autofinanciering. Zoals de naam het al zegt, is het een financiering voor een auto. Let hierbij wel altijd op dat geld lenen ook geld kost, aangezien u rente moet betalen en eventuele bijkomende kosten op uw autofinanciering.

Verschillende mogelijkheden bij een autofinanciering

Als je onvoldoende spaargeld hebt om een auto meteen te betalen bij de aankoop ervan, dan bestaan er in dit geval verschillende mogelijkheden voor het lenen van geld. Zo kun je  bijvoorbeeld een autofinanciering nemen bij de bank, maar ook kan je ervoor kiezen om te leasen of je kan ook een financiering aangaan bij de dealer.

Echter bestaan er enkele belangrijke verschillen tussen deze 3 mogelijkheden. Het is belangrijk om ze te kennen alvorens u voor een bepaalde mogelijkheid kiest.

Hypotheek

Wanneer een persoon een woning in Nederland koopt, zal deze meestal een hypotheek afsluiten. Dit betekent dat een koper geld zal lenen via een hypothecaire lening. Het onroerend goed zal als onderpand gebruikt worden. De koper neemt contact op met een bank of financiële instelling die een hypotheek aanbiedt. Deze financiële organisatie zal vervolgens controleren of de koper in staat is om een hypotheek af te sluiten en of deze de hypotheek ook correct kan terugbetalen.

De juiste bank of hypotheekverstrekker kiezen

Er zijn verschillende opties beschikbaar om verstandig te kiezen wie je zal helpen bij het verkrijgen van de beste hypotheekrente en het leningproduct op de markt. De keuze van bank of andere kredietverstrekker en type lening zal niet alleen de kosten en rente beïnvloeden, maar ook de maandelijkse lasten van de hypothecaire lening. Er zijn veel soorten hypotheekbedrijven en banken waaruit u kan kiezen.

Hoe kan je geld lenen?

Geld lenen doe je door een aanvraag te doen bij de bank of een onafhankelijke kredietverstrekker. Het lening aanvragen kun je doen bij een servicepunt van de instantie, maar er zijn ook steeds meer mogelijkheden om online een lening afsluit. Veel vooral nieuwe geldverstrekkers werken zelfs volledig online. Tijdens het lening aanvragen geef je aan wat voor lening je wilt afsluiten, hoe hoog het bedrag is dat je wilt lenen en wat jij het liefst als betalingstermijn zou willen hebben. Vervolgens wordt je aanvraag in behandeling genomen en wordt er gecontroleerd of alles in orde is om jou de lening te kunnen geven.

Wanneer er groen licht wordt gegeven krijg je een contract dat je kunt ondertekenen en wanneer dit contract is ontvangen heb je toegang tot je geleende geld.

Hoe geld lenen?
Hoe kun je geld lenen?

Tijdens de controle wordt er gekeken naar of je voldoet aan de beste voorwaarden om geld te kunnen lenen. Hierbij gaat het om een aantal specifieke gegevens. De eerste belangrijke stap is je leeftijd. In Nederland mag je pas krediet aanvragen wanneer je 21 jaar of ouder bent. Hiervoor is gekozen omdat je vanaf deze leeftijd volwassen genoeg wordt geacht om inzichten in je inkomen te hebben.

Verder is er vaak ook een maximale leeftijd dat je geld mag lenen, in de meeste gevallen tussen de 60 en 75 jaar. Dit heeft alles te maken met de kans dat je op latere leeftijd nog wel in staat moet kunnen zijn om je aan de betalingsverplichting te kunnen houden.

Verder wordt er gecontroleerd of je financieel wel in staat zou kunnen zijn om de lening die je hebt aangevraagd terug te kunnen betalen. Als jij bijvoorbeeld een ton wil lenen maar je inkomen is slechts een paar honderdjes per maand, dan kan het proces van terugbetalen zo lang en duur zijn dat je in de financiële problemen kunt komen. Om dit te voorkomen wordt er daarom ook altijd gevraagd naar je inkomen met documenten als je laatste loonstrookje als bewijsstuk.

Tot slot wordt er ook gekeken naar of je al ergens anders een lening open hebt staan en hoe hier de betalingsplicht wordt voldaan. Als je bijvoorbeeld al achterloopt met de betalingen van de eerdere lening, dan kan de kredietverstrekker zijn vraagtekens hebben of je je wel houdt aan de termijnen van diens lening.

Bij het lening aanvragen is het daarom belangrijk dat je goed aan kunt tonen waarvoor je leent en dat je het geld ook echt kunt lenen. Kies daarom altijd voor een lening die specifiek gericht is op jouw leendoel, geef duidelijk aan waarom je wilt lenen en laat met bewijsstukken zoals een loonstrookje zien dat je capabel genoeg bent om de lening op te kunnen vangen.

Hoeveel kun je lenen?

Iedere leensituatie is anders en daarmee ook het geldbedrag dat je kunt lenen. Zo kan het gebeuren dat je buurman of beste vriend een hoger bedrag kan lenen met lagere rentepercentages dan jij, terwijl jullie voor hetzelfde doel de lening hebben aangevraagd. Dit heeft alles te maken met je situatie en je inkomen.

Allereerst hangt je reden om te lenen af van hoeveel je kunt lenen. Zo heb je veel minder geld nodig wanneer je een scooter wilt kopen dan wanneer je een nieuwe lening af wilt sluiten. De soort lening speelt dan ook een belangrijke rol in hoeveel geld je kunt lenen. Daarnaast heeft zoals eerder benoemd jouw inkomen een grote rol. Banken en kredietverstrekkers mogen wettelijk alleen leningen afsluiten met iemand die de lening ook echt terug kan betalen.

Daarom wordt er gekeken naar hoeveel geld je inkomen bedraagt en hoeveel hiervan opgaat aan vaste lasten, zoals de huur of hypotheek. Afhankelijk van wat hieruit komt kan er een maximale hoogte gesteld worden van hoeveel je kunt lenen.

Ook niet geheel onbelangrijk is natuurlijk de plek waar je leent. Er zijn veel verschillende organisaties die jou een lening aan willen bieden, ieder met zijn eigen voorwaarden en kosten. Zo kun je bij je bank bijvoorbeeld minder veel geld lenen, maar is de maximale rentepercentage lager dan bij een individuele geldschieter of andersom.

Daarnaast zijn er ook veel onafhankelijke kredietverstrekkers die je meer geld laten lenen dan de reguliere wegen, maar wel met een absurd rentepercentage. Het is daarom belangrijk dat je je eerst goed oriënteert op de leningenmarkt voordat je akkoord gaat met een aanbod om ervoor te zorgen dat je de beste voorwaarden weet te krijgen voor jouw situatie.

Wat kost geld lenen?

Bij iedere reclame-uiting die over geld lenen gaat kom je de uitspraak ‘geld lenen kost geld’ wel tegen. Dit is expres gedaan om jou als geldlener te laten onthouden dat gratis geld niet bestaat en je dus geen lening af kunt sluiten zonder dat je er uiteindelijk voor moet betalen. Anders zouden banken die geld uitlenen al vrij snel zonder krediet zitten en daarmee dus geen zaken meer kunnen doen.

Waar je aan moet denken wanneer je een lening afsluit is dat je deze op den duur in zijn geheel terug moet betalen. Heb je 10 duizend euro geleend, dan moet je deze 10 duizend euro ook volledig teruggeven. Dit hoef je niet in één keer te doen en daarom betaal je per maand steeds een stukje af. Dit wordt ook wel de aflossing van je lening genoemd. De tijd waarin je de kredietsom aflost wordt de looptijd genoemd.

Afhankelijk van welke lening je kiest spreek je meestal van tevoren af hoe lang deze looptijd is, zodat je weet hoe lang je aan deze afbetaling vastzit. Bij een hypothecaire lening wordt bijvoorbeeld gemiddeld een looptijd van 30 jaar aangehouden, terwijl een persoonlijke lening vaak al binnen een jaar of drie volledig moet zijn betaald.

Bij het aflossen van de lening betaal je niet alleen een deel lening terug. Je moet ook betalen voor de kosten die de bank voor jou heeft gemaakt om de lening te kunnen verstrekken. Dit zijn bijvoorbeeld de transactie- en administratieve kosten, plus dat zij een percentage van je leensom willen hebben als vergoeding dat zij hun geld even kwijt zijn. Al deze kosten worden samengevoegd tot de rente. De rente betaal je over je geleende geld en is een vast percentage dat over je leensom wordt berekend. Afhankelijk van wat voor soort lening je kiest kan de hoogte van de rente variëren.

Daarbij kunnen verschillende aanbieders van leningen verschillende rentes rekenen, dus let hierbij op voordat je met een aanbieder in zee gaat.

Tip: Beantwoordt vragen eerlijk en geef de juiste informatie door tijdens het aanvragen van je lening.

Kan je geld lenen als je BKR registratie hebt?

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Dit is de centrale plek waar wordt doorgegeven of jij een lening ergens hebt lopen. Wanneer jij een lening in welke vorm dan ook afsluit kom je in het register te staan. Dit gebeurt automatisch wanneer je een lening afsluit, maar ook voor andere zaken zoals wanneer je een creditcard hebt of rood mag staan bij de bank. Als norm houdt het BKR aan dat iedere lening die langer dan een maand duurt voor een bedrag van minimaal 250 euro hier geregistreerd wordt.

Een BKR registratie klinkt in de meeste gevallen spannender dan het is. Als je je nieuwe smartphone aanschaft door middel van een abonnement sta je er ook al in, maar als je gewoon iedere maand netjes betaalt is er niets aan de hand. Er bestaan twee soorten BKR registraties, een positieve en een negatieve. Een positieve registratie houdt in dat jij ergens krediet hebt lopen, maar wel gewoon voldoet aan de betalingsverplichting.

Wanneer de kredietverstrekker jouw naam dan in het register ziet staan is er nog niets aan de hand. Pas wanneer je een betalingsachterstand hebt opgelopen kom je in het negatieve kredietregister te staan, en is de kans groot dat je wordt geweigerd wanneer je een lening aanvraagt. In het BKR-register staan betekent dus niet meteen dat je geen lening kunt krijgen.

Je kunt zelf controleren of je een bkr registratie hebt door contact op te nemen met het register. Als je jouw gegevens opvraagt krijg je deze binnen vijf tot tien werkdagen opgestuurd. Let er wel op dat het BKR hier kosten aan verbindt. Als je van jezelf weet dat je een lening had lopen maar deze af is betaald, dan kun je deze lening nog steeds in het overzicht terugvinden. Leningen blijven in het register staan tot vijf jaar nadat deze zijn afbetaald, maar wel met de opmerking dat deze zijn afbetaald.

Hoe kies je de beste lening voor jouw leendoel?

Allereerst is het belangrijk om te weten waarvoor je wilt gaan lenen en welk bedrag hier tegenover komt te staan. Het is altijd verstandig om niet teveel te lenen, anders betaal je onnodig veel rente over geld dat je niet nodig had. Wanneer je weet wat je nodig hebt is het tijd om de verschillende aanbieders van deze lening met elkaar te vergelijken.

Je kunt via vergelijkingssites de verschillende aanbieders van leningen vergelijken en in één oogopslag leningen vergelijken en zien welk van deze leningen het beste bij je past. Dit is handiger dan steeds op de website van iedere aanbieder dezelfde gegevens opnieuw in te moeten vullen. Bij het leningen vergelijken kun je namelijk één keer alle belangrijke cijfers invullen en meteen zien wie er als winnaar uit de bus komt.

Bovendien is het handig dat deze vergelijkingssites tijdens het leningen vergelijken niet alleen de grote bekende namen meenemen, waardoor je misschien wel succes hebt bij een minder grote maar betrouwbare aanbieder.

Tijdens het leningen vergelijken hoef je vooral alleen zaken in te vullen zoals je leensom, de gewenste termijnen en je geboortedatum. Pas wanneer je echte aanvraag bij de kredietverstrekker doet kan er om zaken als je loonstrookje gevraagd worden. Ook zit je nergens aan vast bij het leningen vergelijken via een vergelijkingssite. Het simuleren van de lening is vrijblijvend en je kunt deze opvragen met verschillende leningen en termijn zo vaak als je maar zou willen.

Online een lening aanvragen

Voordat je online een lening afsluit moet je het één en ander goed voor ogen hebben. Bepaal eerst hoeveel geld je wilt lenen. Bedenk daarna welk soort lening het best bij jouw situatie past. Ga alleen met erkende verstrekkers van leningen in zee en let op het rentepercentage. In Nederland word je goed beschermd als je een bij het lening aanvragen. Alle erkende aanbieders van leningen werken daarom samen met het BKR en doen uitgebreid onderzoek of je de lening wel kunt terugbetalen.

Laat je tijdens het geld lenen niet verleiden om een lening af te sluiten bij een andere kredietverstrekker. Want daar krijg je enorm veel spijt van.

Waar let je op bij je aanvraag voor geld lenen?

 • Bepaal van tevoren welk bedrag je wilt gaan lenen.
 • Zorg dat je alle benodigde informatie bij de hand hebt.
 • Let goed op het rentepercentage, minimale looptijd / maximale looptijd en bijkomende kosten.
 • Sluit alleen een lening af via een erkende kredietverstrekker.
 • Kies de vorm van geld lenen welke het beste past bij jouw situatie.

Rekenvoorbeeld Rente en Betalingen bij geld lenen

Info12345
Kredietbedrag (€)5.00010.00025.00050.000100.000
Looptijd (Maanden)1212121212
Rente (%)7.25.54.14.14.5
Totaal Kredietbedrag (€)5.19110.29325.54851.097102.405
Rekenvoorbeeld rente en betalingen.

Hulp bij het vinden van de beste leningen

Het gigantische aanbod van verschillende soorten leningen kan in het begin nogal overweldigend zijn. Ook omdat veel leningen op elkaar lijken of omdat je niet zeker weet wat de beste lening is voor jouw leendoel. Het maakt niet uit als je door de bomen het bos niet meer ziet, want voor vragen over leningen kun je altijd terecht bij de servicebalie. Hier kun je bijgestaan worden door iemand met verstand van zaken die je kan adviseren over welke lening het beste bij je leendoel past, waar je allemaal rekening mee moet houden en wat een geschikte leensom zou kunnen zijn.

Je kunt voor contact met een professional altijd contact opnemen met je bank. De medewerkers hier zijn altijd bezig met geldzaken en weten wat voor leningen er zijn en waarvoor deze het beste gebruikt worden. Hierbij hoef je niet eens de lening af te sluiten bij je bank, aangezien je alleen om advies vraagt. Ook hierbij kun je zelf kiezen of je je online laat adviseren of dat je langskomt bij een van de servicepunten van je bank. Uiteraard is bellen naar je bank ook een optie, waardoor je doorgestuurd kunt worden naar de juiste afdeling.

Je kunt ook contact opnemen met de kredietverstrekker waar je mogelijk wil kunnen lenen. Ook dit contact is vrijblijvend en je zit niet vast aan de verplichting dat je je lening direct af moet sluiten. Ook hierbij is het goed om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken en dus met meerdere aanbieders contact op te nemen. Dit is vooral handig wanneer je vraagt om specifieke informatie, zoals of het onderhoud van de bedrijfsauto meegerekend kan worden in de leensom van je autofinanciering.

Voor meer algemene vragen heb je aan één aanbieders advies vaak al voldoende en je kunt ook contact opnemen met de mensen achter de vergelijkingssite. Deze weten ook genoeg over de overkoepelende thema’s en informatie, zoals deze worden aangeboden op de website. Voor informatie wat betreft de specifieke inhoud van de leningen kun je beter wel naar de aanbieder zelf gaan.

Veelgestelde vragen

Waar kan ik 3000 euro lenen zonder BKR toetsing?

Dit kan een uitdaging, aangezien veel kredietverstrekkers een BKR-toetsing uitvoeren. Sommige online kredietverstrekkers of particuliere leenopties kunnen mogelijkheden bieden.

Waar kun je vertrouwd geld lenen?

Gevestigde banken en erkende financiële instellingen zijn over het algemeen de meest betrouwbare bronnen voor leningen.

Kan je 50.000 euro lenen?

Ja, afhankelijk van je financiële situatie en kredietwaardigheid.

Kan ik geld lenen met een BKR registratie?

Dit kan moeilijk zijn, maar sommige kredietverstrekkers bieden leningen met BKR-registratie aan onder bepaalde voorwaarden.

Kan ik geld lenen voor een auto?

Ja, er zijn specifieke autoleningen beschikbaar.

Hoe kom ik met spoed aan geld?

Overweeg een minilening of kortlopende lening bij een bank of online kredietverstrekker.

Waar geld lenen zonder bank?

Online kredietverstrekkers, peer-to-peer leenplatforms of particuliere leningen kunnen opties zijn.

Hoeveel geld kan ik lenen zonder inkomen?

Het lenen zonder inkomen is zeer beperkt en risicovol. Sommige kredietverstrekkers kunnen kleine bedragen lenen onder strenge voorwaarden.

Kan je zomaar geld lenen?

Nee, er zijn meestal criteria waaraan moet worden voldaan, zoals inkomen, kredietwaardigheid en leeftijd.

Tot welke leeftijd kun je geld lenen?

Dit varieert per kredietverstrekker en hangt vaak samen met de kredietwaardigheid en het inkomen van de aanvrager. Sommige kredietverstrekkers hebben een maximale leeftijdsgrens, vaak rond de 65-70 jaar, maar dit kan verschillen.

Waarom lenen mensen geld?

Mensen lenen om verschillende redenen geld, waaronder het financieren van grote aankopen zoals een huis of auto, het dekken van onvoorziene uitgaven, het investeren in onderwijs of bedrijfsprojecten, of het consolideren van schulden.

Wat zijn de risico's van geld lenen?

Risico's van geld lenen zijn onder meer het aangaan van schulden, het betalen van rente, het risico van wanbetaling wat kan leiden tot financiële problemen of negatieve kredietregistraties, en de mogelijkheid dat de lening niet aansluit bij je financiële situatie.

Vanaf welke leeftijd mag je geld lenen?

In de meeste landen mag je geld lenen vanaf 18 jaar, omdat dit de leeftijd is waarop je juridisch als volwassene wordt beschouwd