Zorgverzekering Vergelijken 2021

Zorgverzekering vergelijken? Start hier en kies binnen enkele stappen de beste zorgverzekering.

Vergelijker niet zichtbaar? Schakel dan je Adblocker uit voor deze pagina. Onze vergelijker werkt helaas niet wanneer je Adblocker actief is.

Kunt u niets fijners bedenken dan lekker lezen in de algemene voorwaarden van uw zorgverzekering? Is het precies uitvinden van de meest gunstige basis- en aanvullende zorgverzekering voor u echt een sport? Gefeliciteerd! U bent een gezegend mens. Voor de meeste Nederlandse consumenten is er niet zoveel aan. De materie is taai, de aanbiedingen van de verschillende zorgverzekeraars zijn vaak nogal onoverzichtelijk, en wie een zorgverzekeraar belt voor aanvullende informatie hangt vaak minutenlang in de wacht naar een irritant muziekje te luisteren.

En toch gaan veel mensen tegen het eind van het jaar weer zuchtend en steunend aan de slag met zorgverzekering vergelijken om te kijken welke zorgverzekering ze voor het daaropvolgende jaar nodig hebben. Dat een groot gedeelte van Nederland zich hier druk om maakt is niet zo vreemd. Een zorgverzekering is een nogal prijzige verzekering die elke maand een flinke hap uit het saldo van de bankrekening neemt. Bovendien is de zorgverzekering voor elke volwassen Nederlander verplicht. Alleen gewetensbezwaarden en militairen in actieve dienst hoeven geen zorgverzekering af te sluiten. Voor hen zijn er andere regelingen.

Laten we maar even aannemen dat u niet onder één van deze twee groepen valt. In dat geval komt u er niet onderuit. U moet ook voor volgend jaar een zorgverzekering hebben. U kunt natuurlijk blijven zitten bij de verzekeraar waar u nu al zit (veel mensen doen dat) maar het kan heel goed zijn dat 6u op jaarbasis honderden euro’s kunt besparen. Het is daarom goed om uw tanden toch even in het zorgverzekering vergelijken te zetten. Er is een behoorlijke kans dat de moeite loont.

Zorgverzekering vergelijken 2021

Zorgverzekering vergelijkenOm op een efficiënte manier bezig te zijn met zorgverzekering vergelijken moet u globaal een beetje door hebben hoe een en ander (wettelijk) geregeld is. Als u zo ongeveer weet hoe we het in Nederland geregeld hebben is het eenvoudiger om een goede keuze te maken. Laten we dus eerst de basiszorgverzekering maar eens onder de loep nemen. Dat is namelijk het onderdeel van de zorgverzekering dat ook echt verplicht is. Dat verplichtende karakter van de basiszorgverzekering dat is opgenomen in de wet heeft overigens wel een voordeel voor verzekerde consument.

Voor de basiszorgverzekering is het zorgverzekeraars niet toegestaan om iemand te weigeren. Alleen in heel bijzondere gevallen (extreem langdurige en hoge betaalachterstanden) mag een zorgverzekeraar iemand toch weigeren, maar de regels daarvoor zijn zo streng dat de kans niet zo groot is dat u in die categorie valt. Dat betekent dus dat u voor de basiszorgverzekering volledige keuzevrijheid hebt. Komt nog eens bij dat de basiszorgverzekeringen over het algemeen redelijk overzichtelijk zijn omdat ze allemaal dezelfde behandelingen in het vergoedingspakket hebben zitten.

Wat houdt het basispakket in?

Het basispakket is een samengesteld geheel van zorgkosten die worden gedekt door de basisverzekering. Om hier – indien nodig – aanspraak op te maken hoeft u dus niet aanvullend verzekerd te zijn. Het komt er dus op neer dat elke Nederlander recht heeft op deze vormen van gezondheidszorg. De Overheid bepaalt welke behandelingen er vanuit het basispakket vergoed worden. Dit pakket wordt elk jaar op kleine details aangepast. Dat zien we met name wanneer er een nieuw medicijn op de markt komt.

De minister wordt dan door specialisten geadviseerd of een bepaalde behandeling of een bepaald medicijn wel of niet in het basispakket moet worden opgenomen. Veel soorten zorg die u misschien zelf ook wel eens hebt gebruikt vallen onder het basispakket. Denk hierbij aan een bezoek aan de huisarts, een operatie in het ziekenhuis of het gebruik van (veruit de meeste soorten) medicijnen. Soms moet u echter wel een gedeelte van zo’n behandeling of medicijn zelf betalen vanuit uw eigen risico. Ook wordt er bij een aantal zaken uit het basispakket een wettelijke eigen bijdrage gevraagd.

Het eigen risico in de zorgverzekering vergelijken

Het kwam net al even voorbij: het eigen risico. Ook was het rond de kabinetsformatie van het Kabinet Rutte-III zonder overdrijven een hot item te noemen. Het eigen risico is het gedeelte van de zorgkosten dat u jaarlijks zelf moet betalen. Wanneer u het totale bedrag dat is vastgesteld als eigen risico hebt betaald hoeft u dat jaar verder geen eigen risico meer te betalen. In dat opzicht is het eigen risico glashelder.

Dat dit onderwerp zoveel heftige emoties oproept is overigens heel goed te begrijpen. Het eigen risico is namelijk een behoorlijk fors bedrag dat voor 2021 op 385 euro is vastgesteld. Voor veel mensen is dit gewoon echt een heel groot bedrag. Met name voor mensen die veel zorg nodig hebben en dus in de eerste maanden van een jaar het eigen risico al moeten aftikken. Het eigen risico is de afgelopen jaren ook nog eens met grote sprongen gestegen. Leuk is anders kan je wel stellen.

Toch is er voor het eigen risico – hoe vervelend ook – toch wel wat te zeggen. De zorgkosten zijn in Nederland verschrikkelijk hoog. Dat is verklaarbaar. Nederland heeft zonder twijfel één van de beste en meest professionele zorgsystemen ter wereld. En dat kost veel geld. Zonder het eigen risico zou dat niet te betalen zijn.

Uiteraard zijn er zaken die in Nederland nog (veel) beter kunnen, maar vergeleken bij bijvoorbeeld de Verenigde Staten mogen we onze handen echt dichtknijpen. Niet alleen de kosten van de zorg zijn trouwens de oorzaak van het bestaan van het eigen risico. Het moet ook voorkomen dat mensen zorg gebruiken die ze eigenlijk niet nodig hebben. Gelukkig is het wel zo geregeld dat u voor een bezoek aan uw huisarts geen eigen risico hoeft te betalen.

De premies van de basisverzekering

Bij het zorgverzekering vergelijken die wordt aangeboden zijn er een aantal punten waar u op moet letten. Uiteraard de “kale premie” die voor een basisverzekering moet worden betaald. Die kunnen per aanbieder al enigszins verschillen. Het gaat dan vaak om maar een paar euro per maand, maar op jaarbasis kan het verschil daardoor behoorlijk oplopen. U kunt kiezen uit verschillende soorten basisverzekeringen. De naturapolis is tijdens het zorgverzekering vergelijken de meest voorkomende variant. Hierbij wordt de zorg vergoed wanneer u deze bij een zorgverlener afneemt waarmee uw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten.

De keuzevrijheid is bij een naturaverzekering dus redelijk beperkt zoals je tijdens het zorgverzekering vergelijken zult merken. Wanneer u wel zelf een zorgverlener wilt kiezen en er is geen contract met de verzekeraar dan krijgt u waarschijnlijk slechts een bepaald percentage van de kosten vergoed. De tegenhanger van de naturapolis is de restitutiepolis. Bij deze polis hebt u de vrijheid om binnen de grenzen van het redelijke zelf een zorgverlener uit te zoeken. Via de restitutiepolis wordt deze zorg (mits de behandeling in het basispakket zit) volledig vergoed. Een restitutiepolis is vaak iets duurder dan een naturapolis.

Kortingsactie bij hoger eigen risico

Wat veel verzekeraars doen is korting aanbieden. Die komt uiteraard niet voor niets. Als tegenprestatie wordt van de consument gevraagd het eigen risico vrijwillig te verhogen. Let op! Dit is een mogelijkheid! Bij elke aanbieder kunt u ook terecht als u uw eigen risico niet wil verhogen. U krijgt dan alleen niet de korting die iemand die het eigen risico verhoogt wel ontvangt. Het eigen risico vrijwillig verhogen waardoor de premie zakt mag aantrekkelijk klinken, er zit uiteraard ook een gevaar aan.

Mocht u (misschien onverwacht) ineens gebruik moeten maken van dure zorg dan moet u logischerwijs eerst het hogere eigen risico zelf betalen. De korting die u op de premie hebt ontvangen stelt dan ineens niets meer voor. Sterker nog: in zo’n geval bent u veel duurder uit. Ga dus alleen in op een vrijwillige verhoging van het eigen risico als u de financiële mogelijkheden hebt om onvoorziene omstandigheden op te vangen.

De aanvullende verzekeringen: zorg op maat

Naast de zorg die vanuit het basispakket wordt vergoed zijn er nog een groot aantal behandelingen die u ofwel zelf zal moeten betalen, of waar u zich aanvullend voor moet verzekeren. Heel veel mensen in Nederland zijn aanvullend verzekerd. Met name omdat tandartsbezoeken niet vanuit de basisverzekering worden gedekt.

Bij het zorgverzekering vergelijken wordt het op het punt van de aanvullende zorgverzekeringen pas echt interessant. Hier zijn veel mogelijkheden en de verzekeraars beseffen dat ook. Niet elke consument wil zich namelijk voor hetzelfde type zorg aanvullend laten verzekeren. Als voorbeeld: de kans dat een mannelijke student of iemand die al met pensioen is zich zal willen verzekeren voor hulp bij borstvoedingsproblemen is niet zo groot. Dit soort scenario’s zijn uiteraard voor nog heel veel soorten zorg te schetsen. Het is dus zaak om het zorgverzekering vergelijken goed te kijken naar uw eigen persoonlijke situatie.

Veel keuzemogelijkheden

En dan blijkt tijdens het zorgverzekering vergelijken ineens dat de ene verzekeringsmaatschappij de ander niet is. Aan sommige aanvullende pakketten zal u niets hebben en is het afsluiten daarvan dus weggegooid geld. Andere aanvullende pakketten zijn juist perfect en lijken wel speciaal gemaakt voor u. Om het zorgverzekering vergelijken nog een tikkeltje ingewikkelder te maken hebben de meeste verzekeraars een behoorlijk groot aantal verschillende pakketten voor aanvullende zorg. Waarbij uiteraard geldt: hoe meer soorten zorg, en hoe meer vergoede behandelingen (bijvoorbeeld bij een fysiotherapeut) hoe hoger de maandelijkse (aanvullende) premie.

Denkt u baat te hebben bij een vorm van een aanvullende verzekering? Het is tijdens het zorgverzekering vergelijken goed te weten dat u eigenlijk alle kanten uit kunt. De meeste zorgverzekeraars bieden hun aanvullende zorgverzekeringen “los” aan. Concreet houdt dit in dat u uw basisverzekering niet per se hoeft af te sluiten bij dezelfde verzekeraar als waar u het aanvullende pakket van wilt afnemen.

Wel is het zo dat voor de aanvullende zorgverzekeringen geldt dat zorgverzekeraars hierbij geen acceptatieplicht hebben. Dat werkt dus anders dan bij de basisverzekering waar wel een acceptatieplicht geldt. In sommige gevallen komt het voor dat een zorgverzekeraar u een aantal vragen stelt over uw medische toestand en verleden. Die gegevens mag een verzekeraar gebruiken om een afweging te maken.

Deadline overstappen zorgverzekering

Hebt u de zorgverzekeringen (basis en aanvullend) vergeleken? Zorg dat u tijdig aangeeft over te willen stappen wanneer u bij uw huidige verzekeraar weg wilt. Weet u al bij welke verzekeraar u aankomend jaar terecht gaat komen? Laat hem dat dan uiterlijk 31 december weten. Uw nieuwe verzekeraar regelt dan de verdere overstap en neemt contact op met uw oude verzekeraar. Weet u al wel dat u weg wilt, maar nog niet precies waarheen? Zeg uw verzekering op uiterlijk 31 december op. U heeft dan nog de hele maand januari om een keuze voor een nieuwe zorgverzekeraar te maken.