Laatst bijgewerkt op 26 september 2024 door Joris van Leeuwen.
Bent u in het bezit van een creditcard van MasterCard? Mogelijk hebt u dan al wat gehoord van de zogenaamde MasterCard SecureCode. Ook voor wie op dit moment nog geen creditcard van MasterCard heeft, maar wel overweegt om er binnenkort één aan te schaffen kan wat informatie over deze SecureCode geen kwaad. Want wat is de MasterCard SecureCode nu precies voor iets? En wat hebt u eraan?
Inhoudsopgave
MasterCard SecureCode
De reden voor het ontwikkelen van de MasterCard SecureCode heeft te maken met de wens van MasterCard om betalingen met een creditcard (nog) veiliger te maken. Omdat het gebruik van een creditcard steeds verder toeneemt en zo’n kaart ook steeds vaker gebruikt wordt om online aankopen in webwinkels mee te betalen wordt beveiliging van de gegevens steeds belangrijker. Al was het maar omdat criminele organisaties kansen zien om creditcardgegevens te misbruiken. De MasterCard SecureCode is in leven geroepen om gegevens die privé moeten blijven ook privé te kunnen houden.
Wat is de MasterCard SecureCode?
Zoals al aangegeven moet de MasterCard SecureCode ervoor zorgen dat (online) betalingen veiliger verlopen. Wat dat betreft is het beschermingsmechanisme van de SecureCode behoorlijk goed te vergelijken met een pincode. Met dat verschil dat er bij de SecureCode gebruik wordt gemaakt van een TAN-code (een eenmalig wachtwoord) dat u waarschijnlijk wel kent van bijvoorbeeld het internetbankieren of van het inloggen in uw DigiD. Soms wordt er ook gebruikgemaakt van een aantal persoonlijke vragen die u moet beantwoorden.
Wordt de SecureCode standaard gebruikt?
Hoewel het logisch lijkt dat de SecureCode gebruikt wordt bij elke (online) betaling die plaatsvindt met een MasterCard is dat niet het geval. De webshop waar u de bestelling plaatst beslist namelijk zelf of de SecureCode gebruikt wordt als extra check om de bestelling (en dus de betaling) af te ronden. Sommige webshops maken (nog) geen gebruik van de SecureCode, dus daar hoeft u nooit de TAN-code in te vullen; de webshops die wel gebruikmaken van de SecureCode bepalen of de SecureCode moet worden ingevoerd aan de hand van de bestelling die u plaatst. Er wordt dan bijvoorbeeld gekeken naar potentiële risicofactoren. Te denken valt hierbij aan een betaalopdracht die vanuit het buitenland gegeven wordt, of wanneer u een andere computer gebruikt dan u normaalgesproken doet.
Hoe werkt het bij webshops die niet meedoen?
Dat sommige webwinkels geen gebruikmaken van de SecureCode betekent niet dat u bij dergelijke winkels geen bestelling met uw creditcard kunt plaatsen. Uw creditcard werkt namelijk ook bij niet deelnemende webshops prima. Alleen de extra beveiligingscheck wordt niet uitgevoerd. Of een webshop wel of niet meedoet met de SecureCode is eenvoudig na te gaan. Deelnemende webwinkels hebben een speciaal SecureCode-logo op hun betaalpagina staan.