Groen Sparen

Groen sparen is een vorm van geld sparen die door de jaren heen steeds populairder is geworden… en dat hoeft allerminst te verbazen. In het merendeel van de gevallen is het zo dat je bij geld sparen slechts kan rekenen op één enkel voordeel. Het betreft hier dan uiteraard de rente die op het spaarproduct in kwestie wordt aangeboden. Bij groene spaarproducten is het doorgaans zo dat deze rente vrij beperkt is.

Dit gezegd hebbende worden er wel nog tal van extra voordelen aangeboden. Zou jij ook graag meer te weten willen komen over groen sparen en de voordelen die hieraan verbonden zijn? Dat is mogelijk hier op deze pagina! 

  Kenmerken Vaste kosten  
Binck Groen Beleggen Triodos Groenfonds
  • Belastingvoordeel: Ja
  • Duurzame Energie
  • Biologische Landbouw
  • Beleggingen in Nederland
  • Actie: €200 transactietegoed en 1e maand geen service fee
0,92%
+ Meer informatie
Saxo ASN Groenprojectenfonds
  • Belastingvoordeel: Ja
  • Duurzame Energie
  • Duurzame woningbouw
  • Beleggingen in Nederland
  • Actie: €200 transactietegoed en 1e maand geen service fee
1%
+ Meer informatie

Wat is groen sparen?

Wanneer je een gedeelte van jouw vermogen op een groene manier wenst te investeren kan je daarvoor een keuze maken tussen twee verschillende mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor groen sparen, maar behoort ook groen beleggen tot de mogelijkheden. Op het ogenblik dat je, je geld op een groene manier gaat sparen of beleggen worden deze fondsen gebruikt om projecten te financieren of te ondersteunen in Nederland of in ontwikkelingslanden die zich richten op bijvoorbeeld milieubescherming. 

In de praktijk wordt vaak gezegd dat je bij groen sparen altijd kan rekenen op fiscale voordelen. Dat is niet correct. Zowel voor een groene spaarrekening als voor een groene belegging geldt immers dat ze uitsluitend in aanmerking komen voor een (extra) fiscaal voordeel wanneer er door de Nederlandse overheid een zogenaamde groenverklaring werd afgegeven. Is er geen sprake van een fiscaal voordeel? Dan spreekt het voor zich dat je wel nog steeds aanspraak kan maken op het rendement dat wordt aangeboden op de groene investering van je keuze.

Verschillende groene spaarproducten

Zou je graag aan groen sparen willen doen? Dan spreekt het voor zich dat je een keuze zal moeten maken tussen de verschillende soorten groene spaarproducten die op de markt zijn terug te vinden. In grote lijnen maken we op dit vlak een onderscheid tussen twee verschillende opties. De groene spaarproducten die je als spaarder af kan sluiten zijn dan ook de volgende:

Voor welke van deze twee groene spaarproducten jij uiteindelijk zal kiezen is vooral afhankelijk van het spaardoel dat je voor ogen hebt. Ben je vooral op zoek naar een flexibel spaarproduct welke beschikt over een groen karakter? Dan kan de keuze voor een groene spaarrekening al snel zijn gemaakt. Is het de bedoeling dat jij ervoor gaat kiezen om spaargeld voor een lange(re) periode opzij te zetten? Ben je bovendien zeker dat je het spaargeld niet tussentijds nodig zal hebben? Dan kan een groene spaardeposito je aanzienlijk meer opbrengst opleveren. 

Let op! Zoals eerder op deze pagina reeds aangehaald is het zo dat er niet altijd extra fiscale voordelen zijn verbonden aan groene spaarproducten. Is dat voor jou een belangrijke vereiste? Verdiep je dan zeker eerst even grondig in de voorwaarden die gelden voor het spaarproduct van jouw keuze. Zo voorkom je vervelende verrassingen. 

Groen sparen bij ‘groene banken’

groen sparen
Sparen bij groene banken.

Groen sparen is een spaarvorm die wordt aangeboden door heel wat verschillende banken. Het gaat hierbij om enkele van de belangrijkste banken zoals bijvoorbeeld ING en Rabobank. Dit gezegd hebbende bestaan er ook speciale groenbanken. Deze banken houden zich louter of in ieder geval hoofdzakelijk bezig met groene spaar- en beleggingsvormen. Ook hierbij is het doorgaans mogelijk om zowel een spaarrekening als een spaardeposito af te sluiten. 

Je dient er evenwel rekening mee te houden dat de rentes bij groenbanken vaak (ver) onder de marktrente zijn gelegen. Bij één van deze partijen beleggen doe je dan ook in principe nagenoeg uitsluitend omwille van het gegarandeerd duurzame karakter van de projecten waarin je spaargeld wordt geïnvesteerd. Ook sparen bij één van de gespecialiseerde, groene banken biedt overigens geen enkele garantie op het ontvangen van extra fiscale voordelen. 

Hoe werkt groen sparen?

Nu je weet wat groen sparen precies is, is de volgende vraag natuurlijk “hoe werkt groen sparen”? Voor deze vorm van milieuvriendelijk sparen geldt dat ze voor jou als spaarder in de basis eigenlijk helemaal niet anders werkt dan wanneer je ervoor zou kiezen om een traditioneel spaarproduct zonder milieuvriendelijk karakter te openen. Heb je gekozen voor een groene spaarrekening? Dan betekent dat, dat je gewoon geld kan storten en terug kan afhalen zoals bij een standaard spaarrekening het geval zou zijn.

Dit gezegd hebbende is het wel zo dat je er vaak van op aan kan dat een bepaald percentage van jouw spaargeld uitsluitend zal worden geïnvesteerd in groene projecten. Dit kunnen projecten in Nederland of in het buitenland zijn. 

Een iets ander verhaal wordt het uiteraard wanneer er sprake is van een groene spaardeposito. Het betreft hier immers een spaarproduct dat de focus legt op de beduidend langere termijn. Vaak is het zo dat je deze kan afsluiten voor een periode vanaf één jaar. Voor welke periode je ze maximaal kan afsluiten is afhankelijk van de bank waar je een beroep op wenst te doen. Hou er rekening mee dat het openen van een groene spaardeposito vaak slechts gedurende een zeer beperkte periode mogelijk is. Bovendien is het zo dat je in principe niet over de mogelijkheid beschikt om je geld vroegtijdig terug op te vragen. Dit tenzij je daarvoor een hoge boete betaalt. 

Is groen sparen verstandig?

Een vraag die in de praktijk ook zeer vaak weerklinkt is, “is groen sparen verstandig”? Dat deze vraag zo vaak wordt gesteld is vooral het gevolg van het feit dat groen sparen de reputatie heeft financieel helemaal niet interessant te zijn. Dat is natuurlijk niet helemaal correct. 

In eerste instantie is het zo dat het merendeel van de mensen die aan groen sparen doen deze keuze vooral maken vanuit ideologisch oogpunt. Met andere woorden, men hoopt door het afsluiten van groene spaarproducten een positieve bijdrage te kunnen leveren aan het milieubehoud. In het merendeel van de gevallen is het zo dat ongeveer 70 à 75 procent van de spaargelden in groene spaarproducten daadwerkelijk vloeien naar duurzame projecten. Wat dit betreft worden de verwachtingen van de spaarder dus in principe vrij probleemloos ingelost. 

Bovenstaande gezegd hebbende moeten we eveneens realistisch zijn en eerlijk stellen dat groene spaarproducten vaak niet het beste rendement weten te bieden. Dat is vooral het geval wanneer je ervoor kiest om één van de groene spaarproducten af te sluiten die worden aangeboden door speciale groenbanken zoals bijvoorbeeld ASN en Triodos Bank. Indien je dus met andere woorden de hoogste mogelijke opbrengst ambieert op jouw spaartegoeden is het wellicht niet altijd even interessant om te kiezen voor groene spaarproducten. 

Vrijstelling groen sparen, wat zijn de fiscale voordelen?

Groen sparen en de belasting, het blijft bij veel mensen zorgen voor de nodige verwarring. Is er nu namelijk wel of geen sprake van fiscale voordelen? Bij verschillende groene spaarproducten is het inderdaad zo dat je kan rekenen op een reeks van fiscale voordelen. Dit gezegd hebbende is dat zeker niet altijd het geval. Voordat je over gaat tot het afsluiten van een bepaald spaarproduct is het dan ook een vereiste om eerst even grondig naar de voorwaarden te kijken. Hierin moet altijd worden aangegeven of er al dan niet sprake is van een fiscaal voordeel. 

De vrijstelling groen sparen waarvan sprake is, is eigenlijk geen echte vrijstelling. Het is namelijk in de praktijk eerder een soort van korting die je ontvangt omdat je kiest voor een groen spaarproduct. De exacte fiscale voordelen waar je bij deze spaarproducten op kan rekenen zijn:

  • Een heffingskorting die je kan ontvangen over jouw groene vermogen;
  • Een besparing op de vermogensrendementsheffing;

Om in aanmerking te komen als een echt groen spaarproduct is het een vereiste dat minstens 70 procent van het spaargeld wordt geïnvesteerd in groene of duurzame producten. Dit zorgt ervoor dat de mogelijkheden om het ontvangen spaargeld te investeren vrij beperkt zijn voor de financiële instelling in kwestie. Het is mede omwille van die reden dat dergelijke spaarproducten doorgaans slechts over een zeer beperkte intekenperiode beschikken. Hoe dan ook, wil je graag geld kunnen sparen terwijl je ook nog eens zal kunnen rekenen op een bepaald fiscaal voordeel? Dan kunnen groene spaarproducten daar dus absoluut voor in aanmerking komen. 

Waarom loont groen sparen vergelijken?

Groen sparen vergelijken is in de praktijk altijd te bestempelen als een absolute aanrader. Dat is overigens niet alleen bij groen sparen het geval. Ook indien je van plan bent om een traditioneel spaarproduct af te sluiten is het uiteraard altijd interessant om dit te doen. Alleen op die manier kan je immers ontdekken welke spaarproducten jou de beste opbrengst weten aan te bieden. In ieder geval, groen sparen is altijd een aanrader omwille van de onderstaande redenen. 

Je ontdekt welke groene spaarproducten fiscale voordelen hebben

Een belangrijke misvatting onder heel wat (potentiële) spaarders is dat groen sparen altijd fiscale voordelen met zich meebrengt. Dat is dus niet zo. De financiële instelling waarbij je het groene spaarproduct wenst af te sluiten is verplicht om duidelijk aan te geven of er fiscale voordelen op van toepassing zijn of niet. Het spreekt voor zich dat dit voor jou als spaarder niet onbelangrijk is omdat deze fiscale voordelen een niet onbelangrijke bijdrage kunnen leveren aan het globale rendement waar je op kan rekenen. Let hier dus zeker en vast voor op. 

Je ontdekt het verschil in rendement tussen de spaarproducten

Groen sparen vergelijken zorgt er naast bovenstaande uiteraard eveneens voor dat je een duidelijk(er) beeld krijgt van het verschil in rendement of opbrengst tussen de verschillende groene spaarproducten die op de markt zijn terug te vinden. Deze verschillen kunnen absoluut niet onaanzienlijk zijn. Wil je dus met andere woorden graag een zo hoog mogelijke opbrengst ambiëren op jouw groene spaarproducten? Dan heb je meteen een uitstekende, extra reden om over te gaan tot het uitvoeren van een vergelijking tussen de diverse groene spaarproducten.

Het wordt duidelijk of groene spaarproducten iets zijn voor jou of niet

Het finale doel is bij groen sparen vergelijken uiteraard ontdekken of dergelijke spaarproducten wel of niet iets zijn voor jou. Het groene karakter van deze spaarproducten is uiteraard een belangrijke eigenschap en een belangrijk voordeel, maar de gemiddelde opbrengst is toch net wat lager gelegen in vergelijking met andere soortgelijke spaarproducten. Deze afweging zal je voor jezelf als spaarder dus wel moeten maken voordat je aan groen sparen gaat doen. 

ING groen sparen 

Wil je graag bij ING groen sparen? Dan is het mogelijk om ervoor te kiezen om de ING Groen Spaardeposito af te sluiten. Het betreft hier een spaarproduct welke het mogelijk maakt om geld te sparen over een lange(re) periode. Op moment van schrijven van deze pagina is de looptijd van deze groene spaardeposito evenwel beperkt tot maximaal 1 jaar. Tevens geldt op moment van schrijven een rente op dit spaarproduct op jaarbasis van 2 procent. 

Wil je bij ING groen sparen en kijk je daarvoor in de richting van de ING Groen Spaardeposito? Dan is het tevens van belang om er rekening mee te houden dat er hiervoor doorgaans altijd een minimale inleg van toepassing is. Op moment van schrijven bedraagt deze 5.000 euro. Om in te kunnen tekenen op dit spaarproduct dien je er dus zeker van te zijn dat je minstens gedurende 12 maanden een bedrag van 5.000 euro of meer kan missen. 

De bedragen die worden gespaard door middel van de ING Groen Spaardeposito worden uiteraard steevast gebruikt om te investeren in groene of duurzame projecten. Het betreft hier dan projecten op het gebied van zonnepanelen, windmolens en bijvoorbeeld duurzame woningbouw. Op deze manier draag je als spaarder zeker bij aan een duurzamere wereld. 

Rabobank groen sparen 

Wil je bij Rabobank groen sparen? Dan behoort ook dat uiteraard tot de mogelijkheden. Rabobank staat er in de praktijk om bekend als bank tal van verschillende spaarproducten aan te bieden aan haar klanten. Eén van deze spaarproducten beschikt over een groen of duurzaam karakter. Rabo GroenSparen maakt het mogelijk om een gedeelte van je vermogen opzij te zetten waarna het vervolgens gebruikt kan worden voor de financiering van groene projecten. 

In principe kan bij Rabobank groen sparen gebeuren op een zeer flexibele manier. Je kan dan ook als spaarder zelf bepalen hoeveel en hoe vaak je inlegt zolang het maximaal gespaarde bedrag de 250.000 euro niet overschrijdt. Let wel, je geld is pas na het eerste jaar vrij opneembaar.

Bij Rabobank groen sparen betekent dat je bijzonder vaak kan rekenen op extra fiscale voordelen. Je kan dus met andere woorden niet alleen profiteren van de aantrekkelijke rente die wordt aangeboden op de groene spaarproducten van Rabobank, bovendien zijn er ook nog de extra aantrekkelijke fiscale voordelen waar je aanspraak op kan maken. Op deze manier sla je twee vliegen in één klap. Let op, wat de opbrengst van je spaargeld betreft, de rente die je ontvangt bij Rabo GroenSparen is uitsluitend het eerste jaar vastgesteld. Daarna zal de rente over een variabel karakter komen te beschikken. 

Zou je graag bij Rabobank aan groen sparen willen doen? Dan is het mogelijk om dit spaarproduct eenvoudig te openen in de Rabo App of online op de Rabobank website. 

Conclusie, is groen sparen nu interessant of niet?

Het is met absolute zekerheid een feit dat ons milieu zoveel mogelijk aandacht verdient. Het is echt cruciaal dat we als mensen zoveel mogelijk doen om onze planeet te beschermen zodat ook toekomstige generaties (relatief) zorgeloos zullen kunnen genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Wanneer het voor jou ontzettend belangrijk is dat je spaartegoeden (grotendeels) worden gebruikt om groene of duurzame ondernemingen van een bepaalde cashflow te voorzien kan groen sparen uiteraard een absolute no-brainer zijn. 

Bovenstaande gezegd hebbende is het vanzelfsprekend dat je als spaarder ook altijd bij voorkeur zal willen kunnen rekenen op een op z’n minst degelijke opbrengst op je spaargeld. Hier knelt nu net vaak het schoentje. Ondanks het feit dat bepaalde groene spaarrekeningen of groene spaardeposito’s zeker een degelijke opbrengst kunnen hebben doen ze toch zeer vaak onder voor de andere, meer traditionele spaarproducten die op de markt zijn terug te vinden. Dit is dan ook een afweging die je als spaarder altijd voor jezelf dient te maken. Zoals eerder reeds aangehaald kan je door de groene spaarproducten op de markt te vergelijken relatief eenvoudig alsnog een (aanzienlijk) hoger gelegen opbrengst realiseren op je spaartegoeden.