Groen Sparen

Momenteel is het niet mogelijk om een groene spaarrekening te openen. Toch is er een manier om te beleggen in groenfondsen en gebruik te maken van het belastingvoordeel voor groene beleggingen en een mooi rendement te behalen.

Via Saxo Bank kunt u beleggen in twee interessante groene beleggingsfonden welke 100% groen beleggen en in aanmerking komen voor het belastingvoordeel voor groene beleggingen.

  Kenmerken Vaste kosten  
Binck Groen Beleggen Triodos Groenfonds
  • Belastingvoordeel: Ja
  • Duurzame Energie
  • Biologische Landbouw
  • Beleggingen in Nederland
  • Actie: €200 transactietegoed en 1e maand geen service fee
0,92%
+ Meer informatie
Saxo ASN Groenprojectenfonds
  • Belastingvoordeel: Ja
  • Duurzame Energie
  • Duurzame woningbouw
  • Beleggingen in Nederland
  • Actie: €200 transactietegoed en 1e maand geen service fee
1%
+ Meer informatie

Groen sparen: een term waar u misschien wel eens van hebt gehoord. Of niet natuurlijk, dan hoort u er nu van. En dat kan best eens heel interessant zijn. Want om maar direct met de deur in huis te vallen: De Overheid wil graag dat mensen groen sparen. Nu hoeft u natuurlijk niet per se met uw geld te doen wat de Overheid graag wil, maar in dit geval is het een overweging die de nodige voordelen met zich mee brengt.

Belastingvoordelen om precies te zijn. En een belastingvoordeel kan natuurlijk elke Nederlander wel gebruiken! Maar wat is groen sparen nu precies, en hoe zien de voordelen er eigenlijk uit die deze manier van sparen u kan bieden?

Wat is groen sparen?

Groen Sparen vergelijken

Groen sparen is een manier van sparen die het milieu en het thema duurzaamheid ten goede komt. Alleen al dat gegeven kan voor veel mensen een reden zijn om groen te gaan sparen. Of dat voor u ook het geval is hangt uiteraard samen met uw eigen kijk op de thema’s duurzaamheid en milieu, maar zelfs als het duurzame aspect voor u niet doorslaggevend is kan groen sparen ook op financieel vlak het verschil maken.

Groen sparen ligt feitelijk in het verlengde van groen beleggen. Bij deze spaarvorm opent u een depositorekening waar u geld op stort. Dit geld wordt door de bank waar u het groene spaardeposito opent vervolgens belegd in groene aandelen (aandelen van bijvoorbeeld windmolenparken) of het geld wordt geïnvesteerd in groene projecten.

Wettelijk is vastgelegd dat een bank die de zogenaamde groenfondsen aanbiedt minimaal 70 procent van het geld dat in de deposito’s zit moet gebruiken voor het financieren van groene projecten. Die mogen ze overigens niet zomaar zelf uitzoeken, want dat mogen alleen projecten zijn die aangeduid zijn in de regeling “groenprojecten”. Wie gebruikmaakt van de mogelijkheden van groen sparen ontvangt van de Overheid een belastingkorting.

Belastingkorting en groen sparen

Omdat de Overheid graag wil dat er groen wordt gespaard is er besloten dat dit gestimuleerd moet worden. Concreet betekent dit dat consumenten die groen sparen belastingvoordelen ontvangen. Dit belastingvoordeel heet officieel de ‘korting voor maatschappelijke beleggingen’. Die belastingkorting bestaat eigenlijk uit twee verschillende vormen. Ten eerste heeft het te maken met de vermogensrendementsheffing. Tot een bepaald bedrag groen gespaard geld krijgt u hiervoor een vrijstelling. Ter illustratie: Dit jaar is het bedrag dat u vrijgesteld van de belasting mag sparen € 59.477 euro en wanneer u een fiscale partner hebt zelfs € 118.954.

Het tweede punt waarop u een belastingvoordeel krijgt is de inkomstenbelasting. Wie groen spaart krijgt namelijk een korting op deze inkomstenbelasting. Tegenwoordig is groen sparen daarom extra interessant. De spaarrente is (eigenlijk belachelijk) laag en daar heeft u dus niet zoveel aan. U moet dus op een andere manier profiteren van uw spaargeld. Dan is groen sparen – en met name de daarbij behorende belastingkorting – natuurlijk een boeiend alternatief.

Groen sparen extreem populair

De relatie tussen de huidige lage stand van de spaarrente en de populariteit van groen sparen is inmiddels overduidelijk. Groen sparen is enorm in trek, zelfs in die mate dat sommige groenfondsen (banken) de vraag naar dit spaarproduct even niet meer aan kunnen. De banken die (noodgedwongen) even zijn gesopt met het aanbieden van dit spaarproduct geven dit overigens op hun website aan. Er zijn echter nog voldoende opties om een spaardeposito te openen.

Wat ook wel prettig is om te weten is dat geld dat door u in een groen spaardeposito wordt gestoken onder het depositogarantiestelsel valt. De veiligheid is dus door de Overheid gegarandeerd. Groen sparen mag dan weliswaar populair zijn, aangezien u het geld in een deposito plaatst betekent dit wel dat u er tijdens de looptijd van het deposito (bijvoorbeeld 1 jaar) niet zomaar bij kunt. Dat is wel even goed om te beseffen.