ETF Beleggen

ETF beleggen is er populair onder beleggers. Hiermee kun je met één enkel financieel instrument in een brede selectie van aandelen, obligaties of andere effecten investeren. Deze vorm van beleggen wordt vaak gezien als een passieve beleggingsstrategie.

Beleggen in ETF's brengt enkele voordelen met zich mee, zoals spreiding van risico's en kostenverlaging. Door te kiezen voor ETF's, kun je je beleggingsportefeuille eenvoudig spreiden over verschillende sectoren en regio's, zonder voor elk afzonderlijk aandeel te moeten betalen.

Bovendien zijn de kosten die gepaard gaan met ETF beleggen vaak lager dan bij traditionele beleggingsfondsen, wat resulteert in een hoger potentieel rendement op uw investering.

Bij het starten met ETF beleggen, is het belangrijk om een betrouwbare broker te vinden en jezelf goed te informeren over de ETF's waarin je wilt investeren. Houd rekening met risico's, kosten en de onderliggende index of sector. Zo maak je een weloverwogen keuze en vergroot je de kans op succesvol beleggen in ETF's.

Wat Zijn ETF's?

Definitie van Exchange Traded Funds

ETF beleggen
ETF beleggen in 2024.

ETF's, oftewel Exchange Traded Funds, zijn beleggingsinstrumenten die een bepaalde index of groep van activa volgen, zoals aandelen, obligaties of grondstoffen. Dit betekent dat je met ETF's in een heel scala aan producten kunt beleggen door slechts één financieel instrument aan te schaffen. Dit maakt het eenvoudiger om een gediversifieerde portefeuille op te bouwen.

Een ETF kan bijvoorbeeld een aandelenindex volgen zoals de AEX of een obligatie- of grondstoffenindex. Ze worden net als aandelen op de markt verhandeld, wat betekent dat je gedurende de handelsuren ETF's kunt kopen en verkopen.

Verschillen tussen ETF's en Beleggingsfondsen

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen ETF's en traditionele beleggingsfondsen:

 1. Handel: ETF's worden continu verhandeld op de beurs, terwijl beleggingsfondsen slechts één keer per dag worden verhandeld aan het einde van de handelsdag. Dit betekent dat je met ETF's meer flexibiliteit heeft wat betreft het in- en uitstappen van posities gedurende de handelsdag.
 2. Kosten: ETF's hebben over het algemeen lagere kosten dan beleggingsfondsen, omdat ze passief beheerd worden en minder operationele kosten met zich meebrengen.
 3. Transparantie: ETF's publiceren de samenstelling van hun portefeuille dagelijks, zodat je op elk moment weet waar je in belegt. Beleggingsfondsen maken hun samenstelling vaak minder frequent bekend.

Bij het kiezen tussen ETF's en beleggingsfondsen is het belangrijk om uw doelen en beleggingsstijl in overweging te nemen.

Voordelen van ETF Beleggen

Kosten- en Belastingefficiëntie

Een van de belangrijkste voordelen van ETF beleggen is de lage kosten. ETF's hebben doorgaans lagere beheerkosten dan traditionele beleggingsfondsen, dankzij hun passieve beleggingsstrategie. Zo kun je met ETF beleggen genieten van een aantrekkelijk rendement tegen een lagere prijs. Bovendien zijn transactiekosten bij ETF's vaak lager in vergelijking met individuele aandelen, omdat je in één transactie diverse bedrijven kunt kopen. Tenslotte zijn ETF's in sommige gevallen fiscaal efficiënter, aangezien dividend bijvoorbeeld automatisch kan worden herbelegd, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Diversificatie

Exchange traded funds
Exchange traded funds.

Een ander opmerkelijk voordeel van ETF beleggen is de spreiding die het je biedt. Met een enkele ETF kun je beleggen in honderden, en soms zelfs duizenden bedrijven in verschillende sectoren. Dit kan helpen om risico's te verminderen en een stabiel rendement op lange termijn te waarborgen. Beleggen in ETF's stelt je in staat om zowel in binnen- als buitenlandse markten te investeren, waardoor je je beleggingsportfolio kunt diversifiëren.

Hieronder vindt je een overzicht van de belangrijkste voordelen van ETF beleggen:

 • Lage kosten: Verlaagde beheerkosten en transactiekosten
 • Spreiding: Beleg in diverse bedrijven en sectoren met één ETF
 • Rendement: Profiteer van een aantrekkelijk rendement dankzij de passieve beleggingsstrategie
 • Dividend: ETF's kunnen fiscaal efficiënt zijn, aangezien dividend automatisch wordt herbelegd

ETF Selectie en Beoordeling

Het Kiezen van de Juiste ETF

Bij het beleggen in ETF's is het belangrijk om de juiste keuze te maken voor jouw beleggingsportefeuille. Er zijn duizenden ETF's beschikbaar, elk met hun eigen focus en rendementen, dus het is noodzakelijk om je opties zorgvuldig te overwegen. Hier zijn enkele tips voor het kiezen van de juiste ETF:

 1. Diversificatie: Zoek naar ETF's met een ruime spreiding van bedrijven, sectoren en instrumenten.
 2. Kosten: Houd rekening met de kosten van de ETF.
 3. Sector en geografie: Kies ETF's die zich richten op specifieke sectoren of regio's, afhankelijk van je beleggingsstrategie en -doelen.

Beoordeling Criteria

Bij het beoordelen van een ETF zijn er enkele belangrijke criteria waarmee je rekening moet houden:

 • Total Expense Ratio (TER): Dit zijn de totale kosten van het beheren en exploiteren van de ETF, uitgedrukt als een percentage van het fondsvermogen. Een lagere TER betekent dat de kosten minder impact hebben op je rendement.
 • Liquiditeit: Dit verwijst naar hoe gemakkelijk het is om de ETF te kopen en verkopen op de beurs. ETF's met een hogere liquiditeit zijn makkelijker verhandelbaar.
 • Tracking Error: Dit meet hoe nauwkeurig de ETF zijn onderliggende index volgt. Een lagere tracking error betekent dat de ETF beter presteert in vergelijking met de index.
 • Rendement: Vergelijk de rendementen van verschillende ETF's om te bepalen welke het beste past bij je beleggingsdoelen en risicobereidheid.

Populaire ETF Aanbieders

Er zijn veel aanbieders van ETF's op de markt, maar enkele van de grootste zijn:

 • Vanguard: Vanguard biedt index- en sector-ETF's aan.
 • iShares: iShares is gespecialiseerd in ETF's die gericht zijn op specifieke thema's en trends.
 • SPDR: SPDR biedt ETF's ssn die gericht zijn op zowel marktindices als specifieke sectoren.
Grootste ETFs ter wereld
Grootste ETFs gebaseerd op beheerd vermogen.

Risico's en Overwegingen bij ETF Beleggen

Marktrisico

Bij het beleggen in ETF's zijn er verschillende risico's waar je rekening mee moet houden. Het grootste risico is het marktrisico. Dit betekent dat de koersen van ETF's doorgaans meebewegen met die van de algehele markt.

Tijdens een economische crisis, kunnen ook de koersen van ETF's dalen. De mate van daling kan echter lager liggen door de risicospreiding die ETF's bieden door te investeren in meerdere bedrijven, sectoren of zelfs landen.

Liquiditeitsrisico

Een ander risico om in overweging te nemen is het liquiditeitsrisico. Dit houdt in dat er mogelijk onvoldoende kopers of verkopers zijn om je ETF-aandelen tegen een redelijke prijs te verhandelen. Hierdoor kun je mogelijk niet op het gewenste moment je belegging verkopen.

Over het algemeen hebben ETF's een goede liquiditeit, maar dit kan per ETF verschillen.

Valutarisico

Het valutarisico speelt een rol wanneer je belegt in ETF's die blootstelling hebben aan buitenlandse valuta's.

Om het valutarisico te beperken, kun je overwegen om te investeren in een obligatie ETF. Deze ETF's beleggen in obligaties en hebben over het algemeen een lagere volatiliteit dan aandelen-ETF's. Houd er echter rekening mee dat obligatie-ETF's ook gevoelig kunnen zijn voor renteschommelingen.

Belang van Kosten bij ETF Beleggen

Transactiekosten en Beheerkosten

Bij het beleggen in ETF's zijn kosten een belangrijk aspect om rekening mee te houden.

Wat je moet weten over ETFs.
Overwegingen bij het investeren in een ETF.

Er zijn verschillende soorten vergoedingen die je als belegger in rekening worden gebracht, zoals transactiekosten en beheerkosten.

Transactiekosten zijn de kosten die je betaalt bij het aan- en verkopen van ETF's. Dit zijn meestal een vast bedrag of een percentage van je totale ETF-aankoop.

Beheerkosten, ook wel de jaarlijkse vergoeding voor management (expense ratio) genoemd, worden doorgaans uitgedrukt in een percentage van het belegde vermogen.

Bijvoorbeeld, voor een belegging van €10.000 met een jaarlijkse kostenratio van 0,50%, zou je €50 aan beheerkosten betalen.

Impact van Kosten

Bij het kiezen van een ETF is het belangrijk om te kijken naar de lopende kosten. Om dit te illustreren, laten we het volgende voorbeeld bekijken:

ETF AETF B
Kostenratio: 0,20%Kostenratio: 0,60%
Kostenratio van twee verschillends ETFs.

Stel dat je €10.000 belegt in beide ETF's en ze allebei een jaarlijks rendement van 7% behalen vóór kosten. Na 20 jaar zou het resultaat er als volgt uitzien:

DataETF AETF B
Startbedrag€10.000€10.000
Jaarlijks rendement7,00%7,00%
Kostenratio0,20%0,60%
Rendement na kosten6,80%6,40%
eindbedrag€37.573€32.268
Rendement ETF afhankelijk van kosten.

Zoals je ziet, heeft het kostenverschil een aanzienlijke invloed op het eindbedrag na 20 jaar ETF beleggen. Daarom is het van groot belang om zorgvuldig de kosten te analyseren bij het vergelijken van ETF's voor je beleggingsportefeuille.

ETF's en Beleggingsstrategie

Passief vs Actief Beleggen

Bij het beleggen in ETF's zijn er twee benaderingen: passief beleggen en actief beleggen.

Passief beleggen houdt in dat je een beleggingsstrategie volgt waarbij je je portefeuille afstemt op een index, zoals de AEX of S&P 500. Dit wordt ook wel indexbeleggen genoemd.

Het voordeel van passief beleggen is dat je hiermee een marktrendement kunt behalen zonder veel tijd en moeite te steken in het kiezen van individuele aandelen of obligaties.

ETF beleggen is een populaire vorm van passief beleggen, omdat ETF's een verzameling van verschillende aandelen, obligaties of andere activa bevatten die een index nabootsen.

Aan de andere kant is actief beleggen gericht op het behalen van een hoger rendement dan de marktindex door individuele aandelen, obligaties of andere beleggingsproducten te selecteren en te kopen/verkopen op basis van je eigen analyse en voorspellingen.

Strategieën voor Lange Termijn

Het bepalen van een beleggingsstrategie voor de lange termijn is belangrijk om je financiële doelen te realiseren.

Een lange-termijn beleggingsstrategie moet passen bij je risicotolerantie, beleggingshorizon en financiële doelen.

Hier zijn enkele strategieën waar je aan kunt denken voor je ETF beleggingsplan:

 1. Diversificatie: Door je beleggingen te spreiden over verschillende ETF's die verschillende soorten activa en geografische regio's vertegenwoordigen, kun je het risico verminderen en je kans op een stabiel rendement vergroten.
 2. Periodieke investering: Een andere strategie is om periodiek in ETF's te beleggen, bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks. Dit helpt je om te profiteren van dollar-cost averaging. Hierbij doe je aankopen tegen verschillende prijsniveaus, wat kan leiden tot een lagere gemiddelde kostprijs over de lange termijn.
 3. Herbalanceren: Controleer regelmatig je portefeuille en pas deze aan om ervoor te zorgen dat je oorspronkelijke beleggingsmix en risicoprofiel gehandhaafd blijven. Herbalanceren kan helpen om je risico's onder controle te houden en je rendement in de loop van de tijd te optimaliseren.

Beleggen in Specifieke Sectoren en Thema's

Thema-ETF's

Een interessante manier van beleggen is via thema-ETF's. Door te beleggen in thema-ETF's richt je je op specifieke thema's in de markt, zoals duurzaamheid, technologie of opkomende markten.

Voorbeelden hiervan zijn ETF's die investeren in duurzame bedrijven, technologiebedrijven of bedrijven binnen een specifieke regio.

Thema-ETF's bieden verschillende voordelen:

 • Diversificatie: Door te beleggen in een thema-ETF spreidt je je beleggingen over meerdere bedrijven binnen een specifiek thema.
 • Toegankelijkheid: Je hoeft niet elk bedrijf binnen het thema te onderzoeken, omdat de ETF al de selectie voor je maakt.
 • Trend volgen: Beleggen in thema-ETF's stelt je in staat om bepaalde trends in de markt te volgen en hier potentieel rendement uit te halen.

Sector-ETF's

Een andere mogelijkheid is beleggen in sector-ETF's. Deze ETF's richten zich op bepaalde sectoren, zoals grondstoffen, financiële dienstverlening of gezondheidszorg.

Net als bij thema-ETF's biedt dit verschillende voordelen voor jou als belegger:

 • Spreiding: Sector-ETF's bieden spreiding binnen een specifieke sector, waardoor je minder afhankelijk bent van individuele bedrijven.
 • Efficiëntie: Je hoeft niet elk bedrijf binnen de sector te analyseren, omdat de ETF de selectie al voor je maakt.

Hier vindt je enkele voorbeelden van sector-ETF's:

 1. Grondstoffen: ETF's die beleggen in bedrijven betrokken bij de winning, productie en distributie van grondstoffen, zoals olie, gas en mineralen.
 2. Financiële dienstverlening: ETF's die beleggen in banken, verzekeraars en andere financiële instellingen.
 3. Gezondheidszorg: ETF's die investeren in bedrijven in de gezondheidszorg, zoals farmaceutische en biotechnologiebedrijven.

Belastingaspecten van ETF's

Fiscale Behandeling van ETF's in Nederland

Als belegger in ETF's is het belangrijk om rekening te houden met de fiscale aspecten die hierbij komen kijken. In Nederland worden ETF's fiscaal behandeld als reguliere beleggingen.

Dit betekent dat het rendement dat je behaalt, zoals dividend en rente, belast wordt in box 3 van de inkomstenbelasting.

In box 3 wordt je vermogen, waaronder beleggingen zoals ETF's, belast op basis van een fictief rendement. Om je belasting te berekenen, wordt je totale vermogen op 1 januari van het betreffende jaar in aanmerking genomen.

Vervolgens wordt hierbij een vrijstelling toegepast, de zogenaamde heffingsvrij vermogen. In 2024 bedraagt dit bedrag €50.000 per persoon.

Je belastbaar vermogen wordt vervolgens verdeeld over drie schijven, waarbij elk segment een ander percentage fictief rendement heeft. In 2024 zijn dit de volgende percentages:

 • Schijf 1: 1,9% (voor vermogen tot €50.000)
 • Schijf 2: 4,5% (voor vermogen tussen €50.000 en €950.000)
 • Schijf 3: 5,69% (voor vermogen boven €950.000)

Op het fictieve rendement wordt een belastingtarief van 31% toegepast. Zo bepaal je het bedrag dat je aan inkomstenbelasting verschuldigd bent over je beleggingen, waaronder ETF's.

Het is belangrijk op te merken dat dividenden, ontvangen uit je ETF-beleggingen, mogelijk ook onderworpen zijn aan dividendbelasting.

In Nederland wordt 15% dividendbelasting ingehouden op uitgekeerde dividenden. Afhankelijk van je persoonlijke situatie en mogelijke fiscale verdragen kun je deze dividendbelasting mogelijk verrekenen met je inkomstenbelasting.

Praktische Gids voor Beginnen met ETF Beleggen

Als beginnende belegger kan het proces van ETF beleggen wat ontmoedigend lijken. In deze gids vind je praktische tips en informatie om je op weg te helpen bij het investeren in ETF's.

Stappen om te Investeren

 1. Bepaal je beleggingsdoelen en strategie: Denk na over wat je wilt bereiken met je beleggingen, zoals het opbouwen van een pensioenpot of het financieren van toekomstige uitgaven. Bepaal vervolgens een strategie die past bij jouw doelen en risicotolerantie.
 2. Onderzoek ETF's: Leer de basisprincipes van ETF's kennen en onderzoek welke soorten ETF's beschikbaar zijn. Dit kan je helpen bij het samenstellen van je beleggingsportefeuille.
 3. Kies een index: ETF's volgen meestal een bepaalde index, zoals de AEX of S&P 500. Kies een index die jouw beleggingsstrategie weerspiegelt en waarmee je het gewenste risico kunt spreiden.
 4. Bouw je beleggingsportefeuille op: Selecteer ETF's die passen bij de door jou gekozen index en je strategie. Houd hierbij rekening met zaken zoals sector, geografie, en risicoprofiel.
 5. Monitor en herbalanceer: Houd je ETF-portefeuille in de gaten en herbalanceer indien nodig, bijvoorbeeld als jouw risicoprofiel verandert of de marktprestaties van je ETF's afwijken van je verwachtingen.

Keuze van een Broker of Bank

Het kiezen van een geschikte broker of bank is een belangrijke stap bij het investeren in ETF's. Hier zijn enkele factoren om rekening mee te houden:

 • Kosten: De kosten van het beleggen verschillen per broker of bank. Kies een platform met transparante en concurrerende tarieven. Enkele bekende brokers zijn bijvoorbeeld DEGIRO en Saxo.
 • Reputatie: Kies een broker of bank met een goede reputatie op het gebied van klantenservice, betrouwbaarheid en veiligheid.
 • Instrumenten en markten: Sommige brokers of banken bieden meer instrumenten en markten dan andere.
 • Gebruiksgemak: Beoordeel of het platform gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te navigeren is, zodat je jouw beleggingsportefeuille efficiënt kunt beheren.

Innovatieve ETF's en de Toekomst

In deze sectie bespreken we kort de innovatieve ETF's en hun potentieel in de toekomst. We richten ons op twee specifieke subcategorieën: Leveraged en Inverse ETF's en Duurzaamheid en ESG-Criteria.

Leveraged en Inverse ETF's

Leveraged ETF's bieden beleggers de mogelijkheid om extra blootstelling te krijgen aan een onderliggende index of sector. Hierbij worden financiële instrumenten, zoals derivaten, gebruikt om de prestaties van de index of sector te versterken.

Over het algemeen kunnen leveraged ETF's je in staat stellen om twee of drie keer de dagelijkse prijsbeweging van de onderliggende index te behalen.

Aan de andere kant kunnen inverse ETF's je helpen om te profiteren van dalende markten. Ze zijn namelijk ontworpen om in waarde te stijgen als de onderliggende index daalt.

Het is belangrijk op te merken dat zowel leveraged als inverse ETF's risicovoller zijn en voornamelijk geschikt zijn voor ervaren beleggers die de risico's begrijpen.

Duurzaamheid en ESG-Criteria

Duurzaamheid en ESG-criteria (Environmental, Social, Governance) worden steeds belangrijker voor beleggers die op zoek zijn naar innovatieve en toekomstgerichte ETF's. Deze criteria houden rekening met factoren als milieu-impact, sociale verantwoordelijkheid en goed ondernemingsbestuur bij het selecteren van bedrijven voor opname in de ETF-portefeuille.

Enkele voordelen van het beleggen in ETF's die duurzaamheid en ESG-criteria volgen, zijn onder andere:

 1. Risicobeheer: ESG-factoren kunnen potentiële risico's en kansen blootleggen die verband houden met milieuproblemen, sociale kwesties en governance-praktijken in de bedrijven waarin je belegt.
 2. Financiële prestaties: Er is onderzoek dat suggereert dat bedrijven die sterk scoren op ESG-criteria op de lange termijn beter kunnen presteren dan hun tegenhangers met lagere ESG-scores.
 3. Impact op de samenleving: Door te investeren in ETF's die gericht zijn op duurzaamheid en ESG-criteria, draag je bij aan positieve veranderingen op milieugebied en sociale kwesties.