Creditcard bij American Express? De belastingdienst komt langs!

Wie een creditcard in zijn of haar bezit heeft gebruikt deze kaart in combinatie met een bankrekening waar de creditcard aan gekoppeld is. Dat is op zich geen nieuws, want zo werken creditcards nu eenmaal. Dat Nederlanders die een creditcard hebben, of in elk hadden (tussen 2009 en 2016), bij de Amerikaanse creditcardaanbieder American Express op de radar van de Amerikaanse belastingdienst zijn beland is wél nieuws. Op zich hoeft u zich echter niet druk te maken wanneer u zich in deze groep klanten van American Express bevindt. Wanneer u keurig aan de wetgeving met betrekking tot financiële transacties hebt voldaan is er niets aan de hand. Bent u echter wat slordig omgegaan met het afdragen van belasting dan kan het met betrekking tot de Amerikaanse fiscus nog weleens “interessant” worden, om het maar eens eufemistisch uit te drukken…

Belastingontduiking met de creditcard

De reden dat de Amerikanen zich interesseren voor Nederlanders met een creditcard van American Express hangt samen met een groot onderzoek naar belastingontduiking. Uit een onderzoek dat namelijk al eerder door de fiscus werd uitgevoerd bleek namelijk dat creditcards en betaalkaarten relatief vaak gebruikt worden om belastingfraude te kunnen plegen. Na onderzoek bij minimaal vier andere bedrijven is nu dus American Express aan de beurt. Het onderzoek in kwestie wordt overigens op aanvraag van de Nederlandse overheid uitgevoerd.

Nederlanders en American Express

De Amerikaanse belastingdienst is met name geïnteresseerd in gegevens van buitenlandse klanten van American Express. Daaronder vallen natuurlijk ook de Nederlandse consumenten met een creditcard van deze maatschappij. Aangezien buitenlandse (dus niet-Amerikaanse) klanten van American Express hun creditcard vaak gekoppeld hebben aan een niet-Amerikaanse bankrekening is het voor de Amerikaanse fiscus ingewikkeld om te kunnen controleren of door de eigenaren van de bankrekening de belastingregels worden nageleefd. Amerika kan immers niet zomaar op (bijvoorbeeld) Nederlandse bankrekeningen kijken. Andersom geldt in principe hetzelfde. De Nederlandse opsporingsinstanties (FIOD en OM) kunnen niet zomaar in de klantgegevens van American Express kijken. Samenwerking tussen de twee landen is dus nodig.

Nederland dient een verzoek in

Om het voor de Amerikaanse belastingdienst mogelijk te maken om mogelijke belastingfraude door Nederlandse bezitters van American Express-creditcards te onderzoeken en de informatie door te spelen aan het Nederlandse OM moet er door de Nederlandse regering een actie worden ondernomen. De opdracht om de gegevens door te spelen naar de fiscus is dan ook van Nederland gekomen. Het is namelijk uiteindelijk het Nederlandse Openbaar Ministerie dat gevallen van fraude of belastingontduiking zal moeten bestraffen.

Grote actie van Nederlandse opsporingsinstanties

Het verzoek van Nederland aan de Amerikaanse belastingdienst om hulp staat niet op zichzelf. De laatste jaren is het Nederlandse Openbaar Ministerie nadrukkelijk op jacht naar zogenaamde “zwartspaarders”. Zwartspaarders met een creditcard van American Express ontsprongen tot op heden de dans, maar daar lijkt nu dus een eind aan te zijn gekomen.