Een auto financieren biedt een interessante oplossing voor mensen die van plan zijn om een nieuwe auto aan te kopen, maar daar zelf niet voldoende financiële middelen voor beschikbaar hebben. In deze situatie kan men door het afsluiten van bijvoorbeeld een autolening dan alsnog de gewenste, nieuwe auto aankopen. Sta jij ook op het punt om een nieuw voertuig aan te schaffen en zou je daarvoor graag willen kijken in de richting van één van de verschillende financieringsmogelijkheden die op de markt worden aangeboden? Dan is het zeker een aanrader om allereerst even de informatie door te nemen die je hier op deze pagina aantreft.
👉 Klik hier om autoleningen te vergelijken
Wat is autofinanciering?
Inhoudsopgave
Een autofinanciering is een financiering of krediet dat wordt afgesloten specifiek met als doel om een auto aan te kunnen kopen. De aankoopprijs van de auto zal in eerste instantie voorgeschoten worden door de kredietverstrekker waarna jij deze als kredietnemer zal aflossen in maandelijkse termijnen. Voor het bedrag dat je per maand moet betalen geldt dat ze eigenlijk zal bestaan uit twee delen. Het gaat hierbij dan meer concreet om:
- De maandelijkse aflossing van het initieel geleende bedrag;
- De rente of intrest die werd overeengekomen met de kredietverstrekker;
Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat je bij een auto financieren niet altijd meteen de eigenaar wordt van het voertuig in kwestie. Indien je de keuze maakt om een lening af te sluiten bij een bank is dat doorgaans wel het geval. Ook autodealers bieden hun klanten echter vaak financieringsmogelijkheden aan. Daarbij is het dan doorgaans zo dat de auto pas volledig jouw eigendom zal worden op het moment dat ze volledig is afbetaald.
Hoe kan je een auto financieren?
Bij een auto financieren is het dus zo dat je niet genoodzaakt bent om eigen financiële middelen aan te wenden voor de aankoop van je nieuwe voertuig. Voordat je over gaat tot het afsluiten van een autofinanciering is het in de praktijk van belang om er rekening mee te houden dat je hiervoor een beroep kan doen op verschillende soorten partijen. Zo is het mogelijk om een autolening af te sluiten bij een bank, maar kan je ook kiezen voor een autofinanciering via de autodealer waarbij je de auto koopt. We bespreken deze beide opties meer uitgebreid hieronder.
Auto financieren bij een bank
De eerste optie waar je voor wat een auto financieren betreft voor kan kiezen is het aanvragen van deze lening bij een bank. Voor heel wat mogelijke kredietnemers geldt dat ze hier de voorkeur aan geven. Dat is te wijten aan het feit dat er hier toch wel een reeks van interessante voordelen mee gepaard gaan. De precieze voordelen waar je op kan rekenen zijn de volgende:
- Je wordt als kredietnemer meteen de eigenaar van de auto;
- Er is doorgaans altijd sprake van een vaste, lage rente;
- De looptijd van de autofinanciering is vastgesteld;
- Er is sprake van vaste maandlasten dus je voorkomt vervelende verrassingen;
De autolening is zonder ook maar enige twijfel één van de meest concurrentiële leningen die op de Nederlandse markt zijn terug te vinden. Dit zorgt er in de praktijk ook voor dat er niet zelden een bepaalde (extra) korting op wordt gegeven door kredietverstrekkers. Dit niet in het minst wanneer je als kredietnemer bijvoorbeeld reeds over één of mogelijks zelfs meerdere leningen bij dezelfde partij beschikt. Ervoor kiezen om je auto te laten financieren via een bank is dan ook in het merendeel van de gevallen altijd de financieel interessantste keuze.
Auto financieren bij je autodealer
Bovenstaande gezegd hebbende is het zo dat je er bij een auto financieren eveneens voor kan kiezen om hiervoor een beroep te doen op de mogelijkheden van een autodealer. Het gebeurt niet zelden dat de dealer waarbij je een auto aankoopt je zal proberen te overtuigen om via hen een autofinanciering af te sluiten. Ondanks het feit dat dit soms best interessant kan zijn is het dat doorgaans niet. De gemiddelde rente die wordt aangerekend door een autodealer ligt immers veelal een flink stuk hoger in vergelijking met de rente bij een bank.
Hou er naast bovenstaande ook rekening mee dat de voorwaarden verbonden aan een autofinanciering die wordt afgesloten via een autodealer eveneens kunnen verschillen. Bij een klassieke autofinanciering die je aanvraagt bij de bank is het zo dat je zoals reeds aangehaald meteen eigenaar bent van de auto. Indien er sprake is van een autofinanciering die wordt afgesloten via een autodealer is dat echter doorgaans niet het geval. Dan zal je pas echt de eigenaar worden van het voertuig wanneer de autofinanciering volledig is afbetaald.
Ook private lease is een mogelijkheid
Heb je behoeften aan een nieuwe auto, maar voel je toch eerder weinig voor het afsluiten van een traditionele autofinanciering? Dan zou je ook een private lease kunnen overwegen. Het leasen van een auto is reeds vele jaren uitstekend ingeburgerd bij bedrijven, maar ook particulieren kiezen er steeds vaker voor om deze optie te benutten. Kiezen voor een private lease zorgt er dan ook in de praktijk voor dat je kan rekenen op een aantal interessante voordelen zoals:
- Je weet precies hoeveel je elke maand zal moeten betalen voor je auto;
- Je hoeft niets van je zuurverdiende spaargeld te investeren;
- Je kan altijd met een gloednieuwe auto rijden;
- Een private lease kan voordeliger uitvallen dan een auto kopen;
Ondanks het feit dat een private lease als alternatief voor een traditionele autofinanciering vandaag de dag vrij populair is moet het gezegd dat er ook een aantal niet onbelangrijke nadelen aan verbonden zijn. Zo is het tussentijds stopzetten van je afgesloten contract doorgaans erg duur. Daarnaast is het zo dat een private lease eigenlijk vooral nuttig en financieel interessant is wanneer je aardig wat kilometers aflegt per jaar. Het merendeel van de leasingbedrijven houden dan ook rekening met zo’n 10.000 à 12.000 kilometer per jaar.
Let op met je schadevrije jaren!
Een ontzettend belangrijk extra voordeel dat is verbonden aan een auto financieren ten opzichte van een private lease aangaan heeft te maken met het feit dat je bij deze laatste je opgebouwde schadevrije jaren kan verliezen. Voor deze schadevrije jaren geldt immers dat ze doorgaans slechts over een beperkte houdbaarheid beschikken. Dit heeft als gevolg dat je na een periode van zo’n drie à vijf jaar zomaar even je no-claimkorting kwijt kan geraken. Dit is absoluut een niet onbelangrijk nadeel om rekening mee te houden indien je kiest voor een private lease.
Autofinanciering voor nieuwe en tweedehands auto’s
Een auto financieren behoort in de praktijk zowel tot de mogelijkheden voor nieuwe als voor tweedehandse auto’s. Voor heel wat mensen geldt dat ze vandaag de dag echter over de voorkeur beschikken om een tweedehands auto aan te kopen. Het spreekt voor zich dat de aankoopprijs van deze auto’s een stuk lager is gelegen wat als gevolg heeft dat ze als een toegankelijke(re) optie kunnen worden bestempeld. Ook een autofinanciering voor een tweedehands auto is dus een mogelijkheid. Je dient er evenwel rekening mee te houden dat de gemiddelde rente hierbij net wat hoger is gelegen dan wanneer er sprake is van een nieuwe auto.
Bovenstaande heeft voor een groot deel te maken met het feit dat kredietverstrekkers bij het verstrekken van een autolening voor een occasie meer risico lopen wanneer er op een zeker ogenblik sprake is van een betaalachterstand. Het spreekt namelijk voor zich dat tweedehands auto’s in een nog sneller tempo waarde verliezen. Bovendien is het ook zo dat de looptijd van de autofinanciering bij tweedehands auto’s vaak een stuk korter is. Wil je er zeker van zijn dat je voor jouw tweedehands auto kan rekenen op de meest voordelige autofinanciering? Dan geldt ook voor tweedehands voertuigen dat een vergelijking uitvoeren zeker een aanrader kan zijn.
Hoe je auto financieren tegen de laagste rente?
Een auto financieren kost uiteraard altijd geld. Je zal aan het einde van de looptijd van de autofinanciering dus met andere woorden altijd meer hebben terugbetaald dan de initiële uitbetaling die je hebt ontvangen vanuit de kredietverstrekker. Om de impact van je financiering op de kostprijs van je auto zo beperkt mogelijk te kunnen houden is het altijd van cruciaal belang om op zoek te gaan naar de laagste rente. Staar je echter niet alleen maar blind op de rente. Er zijn immers tal van verschillende kosten waar je aandachtig voor moet zijn, namelijk:
- De kredietrente;
- De aanvraagkosten;
- De mogelijke extra kosten;
Het komt niet zelden voor dat er buiten de rente die wordt aangerekend bij een auto financieren ook nog eens sprake is van een bepaalde administratieve kost. Deze wordt dan éénmalig in rekening gebracht voor het opmaken van de kredietovereenkomst. De mogelijke extra kosten kunnen dan weer vooral betrekking hebben tot een eventuele boeterente op het ogenblik dat je als kredietnemer niet in staat bent om aan de overeengekomen afbetalingen te kunnen voldoen.
Hoe worden de kosten bepaald?
Wil je graag niet voor vervelende verrassingen komen te staan bij het afsluiten van een autolening? Dan is het van cruciaal belang om je op voorhand even grondig te gaan verdiepen in de kosten waarmee je kan worden geconfronteerd. Bij het berekenen van de rente op een autofinanciering wordt er altijd rekening gehouden met verschillende factoren zoals:
- Het type voertuig dat je wenst te financieren;
- Het bedrag waarvoor je de autolening gaat aanvragen;
- De lengte van de aflossingsperiode waarvan sprake is;
- Het JKP dat van toepassing is;
Beschik je reeds over één of meerdere lopende kredieten bij een kredietnemer? Dan kan de keuze maken om deze te laten oversluiten samen met je nieuwe autofinanciering mogelijks interessant zijn. Op deze manier worden je verschillende (kleinere) kredieten gebundeld tot één groot krediet wat niet alleen praktisch, maar ook financieel interessant kan zijn.
Autofinancieringen vergelijken is altijd interessant
Wil je graag je auto financieren laagste rente? Dan is het altijd een zeer interessante keuze om een vergelijking uit te voeren. Autofinancieringen staan er in de praktijk om bekend zowat de meest concurrentiële financieringen te zijn die er op de markt zijn terug te vinden. Ze worden dan ook in principe door zowat elke kredietverstrekker aangeboden. Dat kan een beetje problematisch zijn omdat je op die manier wellicht in eerste instantie de bomen door het bos niet ziet, maar anderzijds kan dit je zomaar een interessant financieel voordeel opleveren.
Voordat je een financiering auto af gaat sluiten een vergelijking uitvoeren zorgt ervoor dat je een glashelder beeld zal krijgen van de financieringsvoorwaarden bij de verschillende kredietverstrekkers. Daarenboven spreekt het voor zich dat ook het meteen duidelijk zal worden bij welke bank of financiële instelling je kan rekenen op de laagste rente of intrest.
👉 Klik hier om autoleningen te vergelijken
Hoeveel geld lenen voor auto?
Ga je geld lenen voor auto? Dan spreekt het voor zich dat je zal willen weten hoeveel je nu precies kan lenen voor het aankopen van jouw droomauto. Hoeveel geld je precies kan lenen zal in de praktijk altijd worden bepaald aan de hand van jouw exacte financiële situatie. Hiervoor zal er door de bank of financiële instelling rekening worden gehouden met de volgende vier punten:
- De maandelijkse inkomsten waarover je beschikt;
- De vaste lasten die maandelijks moeten worden betaald;
- Eventuele kredieten die je in het verleden reeds hebt afgesloten en nog lopende zijn;
- Een bepaalde marge die wordt ingebouwd door de kredietverstrekker;
Voorafgaand aan het verstrekken van een autofinanciering zal je vast kunnen stellen dat er door de kredietverstrekker waar je jouw aanvraag bij hebt ingediend altijd een kredietwaardigheidsonderzoek zal worden uitgevoerd. Hierbij wordt een overzicht gecreëerd van je inkomsten en uitgaven waardoor er precies kan worden bepaald hoeveel je (resterende) kredietcapaciteit precies bedraagt. Let op, bij het aanvragen van toekomstige kredieten zal er ook met het kredietbedrag van je autolening rekening worden gehouden, dat spreekt voor zich.
Ga je de nieuwe auto niet alleen kopen, maar bijvoorbeeld samen met je partner? Dan spreekt het voor zich dat er rekening zal worden gehouden met de inkomsten (en kosten) waar jullie beiden over beschikken. Dit kan een autolening aanvragen uiteraard net wat eenvoudiger maken.
Tip! Je autolening berekenen is altijd een prima keuze!
Wanneer je een bepaalde auto op het oog hebt spreekt het voor zich dat je (min of meer) weet wat deze moet kosten. Op basis van deze informatie en het JKP dat in rekening wordt gebracht door je potentiële kredietverstrekker is het mogelijk om een berekening uit te voeren.
Je toekomstige autolening berekenen zorgt er in de praktijk voor dat je een goed beeld krijgt van niet alleen de exacte kosten die je zal moeten betalen, maar ook van het exacte verloop van het krediet. Op basis van de resultaten van deze berekening is het dan vervolgens mogelijk om te bepalen of de autofinanciering in kwestie haalbaar is voor jouw financiële situatie of niet.
Een autolening aanvragen, wat heb je nodig?
Wil je graag een auto financieren? Dan zal je daarvoor een kredietaanvraag moeten indienen. Bij het aanvragen van een autolening zijn er verschillende zaken die je voor zal moeten kunnen leggen. Op z’n minst dien je op dit vlak rekening te houden met:
- Je identiteitskaart;
- Een bewijs van inkomsten zoals bijvoorbeeld je loonstrookjes;
- Een eventueel overzicht van je reeds lopende kredieten;
De eerste twee zaken zijn doorgaans altijd vereist. Een overzicht van je reeds lopende kredieten kan door de potentiële verstrekker van je autofinanciering ook worden aangevraagd bij het bkr. Heb je zo’n overzicht zelf voor handen? Dan kan het alsnog de moeite waard zijn om deze aan te leveren. Dit zou je kredietaanvraag immers danig kunnen versnellen.
Zoals eerder reeds aangehaald op deze pagina is het mogelijk om een autolening alleen aan te vragen of samen met je partner. Gaan jullie samen een autofinanciering afsluiten? In dat geval spreekt het voor zich dat de bank of andere kredietverstrekker zowel de identiteitskaart van jou als van je partner nodig zal hebben evenals de inkomstenbewijzen van beiden.
Geld lenen voor auto, interessant of niet?
Het globale advies dat wordt gegeven door financiële experts is vaak om zo weinig mogelijk kredieten af te sluiten. Dit uiteraard vooral vanwege de extra kosten die een lening afsluiten met zich meebrengt. Dit gezegd hebbende worden er door diezelfde financiële experten niet zelden ook bepaalde uitzonderingen aangehaald… en je kan het wellicht al raden, het aankopen van een nieuwe auto is zo’n uitzondering. Geld lenen voor een auto kan dan ook zeker interessant zijn, niet in het minst omdat een voertuig wordt aangemerkt als een ‘verloren investering’.
Het aankopen van een (nieuwe) auto gebeurt omdat je behoeften hebt aan een bepaald transportmiddel en / of omdat je gewoon graag een mooie auto ziet. In het overgrote merendeel van de gevallen is het echter zo dat een auto je nooit een financiële meerwaarde op zal leveren. Bij verkoop zal je dus met andere woorden nooit meer ontvangen dan je initieel hebt betaald. Omwille van deze reden benadrukken financiële experten dan ook dat het interessanter kan zijn om te lenen voor de aankoop van een nieuwe auto dan deze met je spaargeld te gaan aankopen. Je nieuwe auto financieren is dan ook zeker en vast het overwegen waard te noemen.
Laatst bijgewerkt op 16 januari 2025 door Joris van Leeuwen.