Beleggen

Online Beleggen & Fondsbeleggen

Beleggen wordt voor steeds meer mensen een interessante mogelijkheid om hun geld te investeren. Dat heeft met name te maken met het gegeven dat de rente die de grote banken momenteel aanbieden op spaarrekeningen historisch laag is. Vaak ligt de spaarrente maximaal rond, of zelfs onder, de 1 procent. Echt rijk wordt u daar dus niet van, en juist daarom is beleggen voor u misschien ook wel interessant.

Klik hier om brokers te vergelijken

Wel moet iedereen die belegt zich realiseren dat er bij deze vorm van investeren ook wat risico’s komen kijken. De mate van die risico’s hangt overigens sterk af van de vorm van beleggen die u kiest. Er zijn vormen die extreem risicovol zijn (zelfs zo risicovol dat ze worden afgeraden voor beginnende beleggers) en er zijn vormen die vrijwel geen risico met zich meebrengen.

Wie gaat beleggen moet dus bij zichzelf nagaan hoeveel risico hij of zij bereid is te lopen. Een belangrijk punt dat hierbij nog even genoemd moet worden is dat u niet uw hele vermogen moet beleggen. Dat klinkt logisch, maar elk jaar weer zijn er mensen die op die manier financieel aan de grond komen te zitten. Overigens is dit wel het absolute horrorscenario. Wie verstandig belegt hoeft daar niet voor te vrezen. Zeker niet wanneer u slim bent en uw risico spreidt door in verschillende ondernemingen te beleggen.

Particulier beleggen of fondsbeleggen

Beleggen - Geld24.nlU kunt beleggen in allerlei verschillende producten en op verschillende manieren. Grofweg is er in de beleggingsvorm een onderscheid te maken tussen de “standaard” particuliere belegging en het zogenaamde “fondsbeleggen”, dat ook wel bekend staat onder de term vermogensbeheer. Particulier beleggen betekent dat u zelfstandig bepaalt van welke ondernemingen u aandelen wilt hebben en die koopt of verkoopt op het moment dat u dat zelf wilt. U kunt als particulier overigens ook beleggen in een beleggingsfonds. Het voordeel hierbij is dat u uw beleggingen automatisch spreidt en dus het risico verkleint en beheersbaar houdt.

Beleggingsproducten: aandelen

De bekendste beleggingsproducten zijn aandelen, die ook wel effecten worden genoemd. Aandelen worden uitgegeven door bedrijven en wanneer u het aandeel koopt wordt u in feite mede-eigenaar (aandeelhouder) van de onderneming. Het kopen van één of meerdere van deze aandelen kan bij uitgifte, maar gebruikelijker is het om de aandelen op de aandelenbeurs aan te schaffen. Aandelen vertegenwoordigen een bepaalde waarde, maar geven daarnaast recht op dividend. Dividend is een winstuitkering die de onderneming doet aan de aandeelhouders. Overigens heeft een aandeelhouder stemrecht op de aandeelhoudersvergaderingen van de onderneming, dus wanneer u uw stem wilt laten horen is dit mogelijk.

Beleggingsproducten: obligaties

Een beleggingsproduct dat naast aandelen ook erg in trek is, is de obligatie. Dit is een schuldbewijs waarmee de belegger kan aantonen dat hij geld te goed heeft van de partij die de obligaties uitgeeft. Deze partij kan een onderneming zijn, maar in veel gevallen gaat het om een overheid; bijvoorbeeld de Staat der Nederlanden. Over de obligatie ontvangt de belegger een rentepercentage. Meestal gaat het om een vaste rente, maar een variabele rente is bij sommige obligaties ook een mogelijkheid.

Obligaties die door de Nederlandse staat worden uitgegeven zijn behoorlijk populair. Een land kan (in de praktijk) namelijk niet failliet gaan, dus u hoeft niet bang te zijn dat u uw geld verliest. Nu is het wel zo dat een obligatie van bijvoorbeeld Burkina Faso (of om een Europees voorbeeld te noemen: Griekenland) meer risico’s met zich meebrengt dan een obligatie van een sterk land als Duitsland of Nederland. Derdewereldlanden zijn namelijk niet altijd even vlot met betalen.

Beleggingsproducten: derivaten

Een bijzondere manier van beleggen is het handelen in financiële derivaten. Deze vorm van beleggen brengt wat meer risico met zich mee dan de meer traditionele beleggingsvormen. Financiële derivaten zijn er in verschillende vormen, maar één ding hebben ze met elkaar gemeen. De waarde van het derivaat wordt uitgedrukt in de waarde van een ander product. Dit product kan een grondstof (bijvoorbeeld goud of olie) zijn, maar ook vreemde valuta of aandelen. Het belangrijkste punt bij een financieel derivaat is dat er wordt uitgegaan van een fluctuatie in de waarde van het onderliggende goed (dit kan een waardestijging of –daling zijn). In feite wordt er bij de handel in derivaten gehandeld in risico’s. Bekende vormen van een financieel derivaat zijn onder andere futures, opties en swaps.

Financieel derivaat: contracts for difference Een financieel derivaat dat steeds populairder wordt en dus wat extra aandacht verdient is het “contract for difference”. Dit derivaat staat ook wel bekend onder de afkorting CFD. De kans dat u dit type derivaat tegen gaat komen wanneer u gaat beleggen is vrij groot. Veel online brokers, zeker degene die veel risico nemen, houden zich bezig met de handel in CFD’s. bent u een beginnende belegger dan is het aan te raden om u niet bezig te houden met de handel in CFD’s. Dit product vereist namelijk bijzonder veel kennis van financiële transacties en bovendien is het risico van dit beleggingsproduct buitengewoon hoog. Zelfs in die mate dat handelen in CFD’s in de Verenigde Staten verboden is. 

Beleggen
1.3 (26.67%) 9 stemmen