Investeren in de vorm van beleggen? Vergelijk bij ons verschillende beleggingsopties met de gemakkelijke vergelijkingstool van Geld24.

Risico’s van beleggen

Wil je gaan beleggen, bedenk wel dat er risico’s bij komen kijken. Ben je een (on)ervaren belegger? Welke doelen heb je voor ogen? Hoeveel risico ben je bereid te nemen? Met deze en andere vragen kun je beleggingsopties vergelijken om een perfecte keuze te maken.

Vermijd in ieder geval tunnelvisie en spreid je risico door in verschillende ondernemingen te beleggen.

Particulier of fondsbeleggen

Grofweg is er in de beleggingsvormen een onderscheid te maken tussen de “standaard” particuliere belegging en het zogeheten fondsbeleggen, ook wel vermogensbeheer genoemd.

Kies je voor particulier beleggen, dan bepaal je zelf van welke ondernemingen je aandelen koopt en verkoopt. Een andere optie is , met het voordeel van automatische risicospreiding.

Meer informatie…

Wat zijn aandelen?

Beleggen - Geld24.nlAandelen, ook wel effecten genoemd, worden uitgegeven door bedrijven. Wanneer je een aandeel koopt word je mede-eigenaar (aandeelhouder) van de onderneming. Je kunt aandelen bij uitgifte aanschaffen maar ook op de aandelenbeurs.

Aandelen hebben een bepaalde waarde maar geven daarnaast recht op dividend, een winstuitkering van ondernemingen aan jou.

Hiernaast heb je als aandeelhouder stemrecht op aandeelhoudersvergaderingen.

Wat zijn obligaties?

Een obligatie is een schuldbewijs waarmee de belegger kan aantonen dat hij geld tegoed heeft bij een partij. Deze partij kan een onderneming zijn maar betreft doorgaans de overheid.

Over een obligatie ontvang je een rentepercentage in de vorm van vaste of variabele rente.

Eén van de voordelen van obligaties bij de Nederlandse Staat is dat een land niet “failliet” gaat, waardoor je minder hoeft te vrezen voor geldverlies. Maak weloverwogen en bewuste keuzes, omdat het risico per land kan verschillen.

Denk aan Griekenland ten opzichte van een financieel sterker land als Duitsland of Nederland.

Wat zijn derivaten?

Een beleggingsvorm met iets meer risico’s: derivaten. Er bestaan verschillende vormen derivaten, maar één ding hebben ze gemeen: de waarde wordt uitgedrukt in de waarde van een ander product. Dit product kan goud of olie betreffen maar ook valuta en aandelen.

Er wordt uitgegaan van fluctuaties, waardestijgingen en -dalingen, in de waarde van het onderliggende goed. Er wordt feitelijk gehandeld in risico’s en bekende derivaatvormen zijn onder andere futures, opties en swaps.

De Mogelijkheden van Online Beleggen

Waar je vroeger via de telefoon of zelfs via de post moest beleggen kun je dit tegenwoordig online doen. Er is een groeiend aantal brokers waar je online kunt beleggen in verschillende producten.

Al deze zogenaamde online brokers hebben verschillende tools waar je veelal gratis gebruik van kunt maken.

Online kun je vanuit je eigen huis handelen op de wereldwijde markten. Producten waarin je kunt handelen zijn onder andere aandelen, obligaties, opties en zelfs valuta.

Om online in aandelen te gaan handelen heb je een goede en betrouwbare broker nodig. Op deze pagina kun je de beste brokers met elkaar vergelijken en direct een handelsaccount openen.

Van plan om te gaan beleggen?

73% van onze bezoekers kiest uiteindelijk voor DEGIRO, een betrouwbare Nederlandse broker met scherpe tarieven.
Klik hier om het aanbod van DEGIRO te bekijken >

×