Spaarrekeningen Vergelijken

Wil je een spaarrekening afsluiten? Vergelijk dan de verschillende aanbieders en let op onder andere de risico’s, het rentepercentage, of er sprake is van een verplichte inleg en andere voorwaarden. Start hier met Spaarrekeningen vergelijken en open direct de beste rekening.

Goed om te weten: Rekeningen binnen de EU vallen onder EU garantiestelsel en uw spaargeld is gegarandeerd tot € 100.000 per bank. Rekeningen welke niet under het EU garantiestelsel vallen hebben een garantie tot € 20.000 volgens de ICF regels.

>> Bekijk hier de meest gekozen spaarrekening van 2024 <<

  Kenmerken Rente  
Openbank Spaarrekening Freedom24
 • Depositogarantie: €20.000
 • Minimale inleg: € 150
 • Rente Euro rekening: 3.87%
 • Rente Dollar rekening: 5.31%
 • Deposito optie met 6.39% rente
 • Onze keuze als beste spaarrekening 2024
6.39%
+ Meer informatie
Openbank Spaarrekening Openbank
 • Depositogarantie: €100.000
 • Minimale inleg: € 0
 • Rente: 3.65%
 • Eerste 6 maanden 3.65% rente
 • Direct
3.65%
+ Meer informatie
Distingo spaarrekening Distingo Spaarrekening
 • Depositogarantie: €100.000
 • Minimale inleg: € 20.000
 • Rente: 3,27%
 • Via Raisin
 • Nu tot €100 cadeau met code BEGIN100
3,31%
+ Meer informatie
Santander Spaarrekening Santander Spaarrekening
 • Depositogarantie: €100.000
 • Minimale inleg: € 1.000
 • Rente: 3,60%
 • Direct
3,30%
+ Meer informatie
Klarna Klarna Spaarrekening
 • Depositogarantie: €100.000
 • Minimale inleg: € 0
 • Rente: 3,25%
 • Direct
3,25%
+ Meer informatie
Bigbank Flexibel Sparen Bigbank Flexibel Sparen
 • Depositogarantie: €100.000
 • Minimale inleg: € 0
 • Rente: 3,10%
 • Direct
3,00%
+ Meer informatie
CKV CKV Spaarrekening
 • Depositogarantie: €100.000
 • Minimale inleg: € 0
 • Rente: 3,25%
 • Via Raisin
3,00%
+ Meer informatie

Spaarrekeningen vergelijken om verrassingen te voorkomen

Een van de voornaamste zaken waar je tijdens het spaarrekeningen vergelijken op moet letten is de rente, die je over je bedrag krijgt dat je spaart. Hoe hoger de rente, hoe meer voordeel voor jou. De reguliere spaarrekening (geen deposito) heeft doorgaans een rentepercentage van zo’n 1,10%. Banken die alle focus op rente leggen bieden soms een rentepercentage tot circa 1,60%. Hoe hoger het spaarbedrag, hoe gunstiger het is om te kiezen voor een bank met een hogere rente. Sommige banken bieden naast de spaarrente een bonusrente over een specifieke periode. Een deposito biedt soms hogere rentepercentages, echter heb je het nadeel dat je niet zomaar toegang tot je geld hebt.

Hoe zit het met de verplichte inleg?

Bij sommige banken moet je een minimaal bedrag inleggen om een spaarrekening te kunnen openen. Op dit vlak kan je ook goed vergelijken en zien welke bank het beste bij je past. Vaak is het een kwestie van afwegen; een bank met deze voorwaarde biedt daarentegen meestal een hogere rente. Het minimumbedrag kan variëren tussen 500 euro en wel 10.000 euro. Hoewel er niet bij alle reguliere spaarrekeningen een minimaal bedrag gestort hoeft te worden, is er bij een deposito vrijwel altijd sprake van een minimale inleg.

Kan ik zomaar geld opnemen?

Het kan voorkomen dat je een bedrag van je spaarrekening wilt opnemen. In dit opzicht is het spaarrekeningen vergelijken van de diverse aanbieders ook essentieel. Bij sommige spaarrekeningen betaal je namelijk transactiekosten of mis je (een gedeelte van) de bonusrente.

Een tegenrekening openen

De meeste banken stellen de eis dat je naast je spaarrekening een tegenrekening dient te openen. Een betaalrekening om geld op je spaarrekening te kunnen overmaken en visa versa. Sommige banken, waaronder de ABN Amro, verplichten je ertoe om de betaalrekening bij dezelfde bank te openen. Hier zitten ook nogal wat verschillen, let hier dus op tijdens het spaarrekeningen vergelijken.

Risico’s

Een van de minst risicovolle financiële handelingen: een spaarrekening openen, geld opzij zetten en sparen met rente. De Nederlandsche Bank staat voor maximaal 100.000 euro garant op spaarrekeningen, zelfs als de desbetreffende bank failliet zou gaan. Een mogelijk risico is het openen van een buitenlandse spaarrekening met aantrekkelijke hoge rente. Als het tegenzit kun je veel geld verliezen.

Spaarrekeningen vergelijken doe je daarom met behulp van de vergelijkingstool van Geld24 die de diverse spaarrekeningen die ons land rijk is vergelijkt.

Zeggen dat het rendement op een spaarrekening tegenwoordig een beetje tegenvalt is het understatement van de eeuw. Vrijwel alle banken die spaarrekeningen aanbieden voor hun klanten stellen de hoogte van de spaarrente steeds verder naar beneden bij. Dat betekent dus dat u als consument ofwel naar andere mogelijkheden moet gaan zoeken, ofwel genoegen moet nemen met een spaarrente die in de meeste gevallen onder de 1 procent ligt.

Desalniettemin blijft het van belang om de verschillende aanbieders van spaarrekeningen (banken) goed met elkaar te vergelijken. Want hoewel elke bank momenteel een lage rente biedt zijn er onderling nog wel degelijk verschillen. En u wilt natuurlijk wel de hoogste spaarrente binnen harken, of in dit geval eigenlijk: de minst lage.

Waarom toch spaarrekeningen vergelijken?

Hoogste Spaarrente

Zelfs de hoogste spaarrente is momenteel bij Nederlandse banken zo absurd laag dat u zich af kunt vragen waarom u uw geld überhaupt nog op een spaarrekening zou parkeren. Toch is daar wel degelijk een goede reden voor. Op een spaarrekening staat uw geld altijd veilig. Banken vallen namelijk over het algemeen niet om (vooral de grote banken niet) want wanneer dat dreigt te gebeuren grijpt de Overheid in.

Sommige banken zijn echter wel failliet gegaan, maar zelfs in dat geval krijgt u uw geld tegenwoordig nog terug. Dat komt door het depositogarantiestelsel. Door middel van dit stelsel staat uw geld tot een bedrag van 100.000 euro veilig en krijgt u het zelfs bij een faillissement binnen 20 werkdagen terug. Hoe laag de spaarrente ook is, uw geld staat op de bank dus altijd veiliger dan wanneer u het thuis in een oude sok bewaart.

Hoogste spaarrente

De verschillende banken die zijn opgenomen in het register Kredietinstellingen en financiële instellingen (en dus onder het depositogarantiestelsel vallen) hebben over het algemeen diverse soorten spaarrekeningen waar u als consument uit kunt kiezen. Die verschillende rekeningen hebben vaak ook verschillende rentepercentages. Zo zijn internetspaarrekeningen vaak de “normale” spaarrekeningen met de hoogste rente. Het rentepercentage van de internetspaarrekening met de hoogste spaarrente ligt momenteel in Nederland op ongeveer 1 procent.

Alternatieve spaarrekeningen

Wie 1 procent rente toch echt te weinig vindt kan kiezen voor een alternatieve manier van sparen. Soms ligt bij een alternatief de rente namelijk (iets) hoger. De meest voor de hand liggende optie is in dat geval om uw geld in een deposito onder te brengen. Vrijwel elke bank in Nederland biedt deze mogelijkheid. De rentepercentages van de spaardeposito’s met momenteel de hoogste spaarrente liggen rond de 1,40 procent.

Wanneer u kiest voor een deposito is er echter een belangrijk verschil met een “gewone” (internet)spaarrekening. U geeft het geld voor een vooraf afgesproken termijn aan de bank. Dat betekent dus dat u gedurende die periode niet zelf over het geld kunt beschikken, want u mag het niet zomaar tussentijds opnemen. Soms is tussentijds opnemen helemaal onmogelijk, maar verschillende banken laten het wel toe mits u een behoorlijke boete betaalt. Een deposito is dus eigenlijk alleen het overwegen waard als u zeker weet dat u het geld gedurende een bepaalde periode zeker niet nodig hebt.

Sparen voor kinderen met de Hoogste spaarrente

U kunt met uw spaargeld natuurlijk ook het nuttige met het aangename verbinden. Namelijk door te profiteren van de hoogste rente en tegelijkertijd iets leuks voor uw (klein)kind op te bouwen. Wanneer u toch al van plan was om wat geld opzij te zetten voor uw kind of kleinkind is het namelijk een interessante optie om het geld op een groeirekening te zetten. Wanneer we kijken naar de rentepercentages bieden dit soort rekeningen namelijk de hoogste rente.

Overigens is dit natuurlijk ook weer enigszins relatief, want op dit moment staat de hoogste spaarrente voor een dergelijke rekening op ongeveer 1,70 procent (altijd nog flink meer dan een deposito…). Het punt bij een groeirekening is wel dat het spaargeld op dit soort rekeningen vast blijft staan tot het kind in kwestie 18 jaar oud is, vervolgens is het geld van hem of haar.

Voor uzelf hebt u er dus niet zoveel aan, maar het is natuurlijk altijd leuk om uw (klein)kind een leuke start te laten maken. Extra leuk feitje in dezen is dat een ouder of grootouder jaarlijks een bedrag (op dit moment iets meer dan 5000 euro) aan een (klein)kind mag schenken zonder dat daar belasting over moet worden betaald.

Hoogste Spaarente vergelijken

Een belangrijke reden, wellicht de belangrijkste, om geld op een spaarrekening of in een deposito te storten is het feit dat je rente krijgt uitgekeerd over het bedrag dat je op de spaarrekening of in het deposito hebt staan. Soms wordt voor het begrip ook wel het woord interest gebruikt dat precies op hetzelfde neerkomt. Bij het vergelijken van spaarrekeningen of deposito’s is de hoogte van de rente vaak een belangrijke afweging om uiteindelijk te kiezen voor een bepaalde rekening.

Rente Spaarrekening vergelijken via Geld24.nl

Wie overweegt een spaarrekening of deposito te openen zal zich vanzelfsprekend goed laten informeren over de rente. Dit is informatie die banken ook duidelijk aan de klant moeten verstrekken.

Waar wel op moet worden gelet is het feit dat diverse banken gebruikmaken van een rentetarief dat ze de basisrente noemen, met daarbovenop nog een rentetarief dat de bonusrente wordt genoemd. Banken die van een dergelijke constructie gebruikmaken hebben bij het rentetarief op hun website of in de informatiefolder vaak een sterretje (*) staan. En zoals we allemaal weten betekent een sterretje: “Opgepast! Kleine lettertjes!”.

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een combinatie van een basisrente en een bonusrente zijn er voorwaarden verbonden aan het ontvangen van de bonusrente. Vaak is één van de voorwaarden dat je tijdens een bepaalde periode geen geld van de spaarrekening opneemt. Doe je dit wel dan wordt alleen de basisrente uitgekeerd. Een belangrijke overweging om mee te nemen dus als je verschillende rente spaarrekeningen gaat vergelijken.

Vaste Rente Spaarrekening

De vorm van rente die op het eerste gezicht het meest overzichtelijk lijkt, en misschien dat ook wel is, is de vaste rente. Deze vorm van rente wordt van te voren vastgesteld door de bank waarna de persoon die de rekening afsluit hiermee akkoord gaat. Vaste rente wordt vaak gebruikt bij rente spaarrekeningen met een langere looptijd. Vaak zijn dit deposito’s. het voordeel van deze rente is dat je altijd weet hoeveel rente je (in geld uitgedrukt) ontvangt. De vaste rente verandert namelijk niet als er veranderende omstandigheden optreden op de financiële markten.

Variabele Rente Spaarrekening

De vorm van rente die de houder van een rente spaarrekening ontvangt is meestal een variabele rente. Dit houdt in dat de bank gedurende de looptijd van de spaarrekening (meestal is er geen specifieke looptijd afgesproken bij een spaarrekening) het rentetarief kan wijzigen. De reden om deze wijzigingen door te voeren hebben vrijwel altijd te maken met veranderende omstandigheden op de kapitaalmarkt.

Banken letten namelijk heel goed op de acties van overkoepelende organen zoals De Nederlandsche Bank (DNB) of de Europese Centrale Bank (ECB). De variabele rente kan voor een houder van een rente spaarrekening zowel goed als slecht uitpakken afhankelijk van de acties van de bank.

Aanbieders van spaarrekeningen vergelijken

Via onze website kun je onder andere de volgende aanbieders van spaarrekeningen vergelijken: ABN AMROAegonCentraal BeheerINGMoneyouNIBC DirectRabobankReaalZwitserleven

ABN AMRO

ABN Amro is een grote naam in de Nederlandse bankwereld. Naast een groot aantal financiële diensten die deze bank aan het bedrijfsleven biedt kunnen ook particulieren hier voor geldzaken heen. Bijvoorbeeld om geld op een spaarrekening te laten zetten. Kies je voor een spaarrekening van ABN Amro dan kies je voor één van de rekeningen met een vaste (basis)rente. Daarnaast bieden sommige spaarrekeningen van ABN Amro sparen ook nog een bonusrente.

ABN Amro Sparen – De Vermogens Spaarrekening

ABN AMRO Sparen

Wanneer je van plan bent om een bedrag op een spaarrekening te storten kan je bij ABN Amro sparen kiezen voor de Vermogens Spaarrekening. Deze rekening staat open voor particulieren. Bij deze rekening ontvang je tot een maximaal bedrag van 1 miljoen euro een rente van 0,90%. Dat lijkt misschien weinig, maar laat je het geld tot en met 30 december op je rekening staan dan ontvang je een extra rente van 0,50%.

Dat maakt het totale rentepercentage 1,40%. De extra rente wordt door ABN Amro sparen de bonusrente genoemd. Je kunt op elk moment dat jij dat wilt geld opnemen van de Vermogens Spaarrekening.

Direct Kwartaal Sparen bij ABN Amro

Ben jij iemand die niet helemaal zeker weet of hij zijn geld gedurende een jaar op een spaarrekening laat staan? Dan heb je bij de Vermogens Spaarrekening grote kans dat je de bonusrente misloopt. In dat geval kan je wellicht beter kiezen voor de rekening met Direct Kwartaal Sparen. Bij deze rekening zijn de regels met betrekking tot de bonusrente namelijk een stuk soepeler.

Bij het Direct Kwartaal Sparen ontvang je namelijk elk kwartaal een bonusrente over het bedrag dat op dat moment op de spaarrekening staat. Zelfs als je het geld pas op het eind van de maand stort. Er is wel een klein nadeel: de basisrente bedraagt 0,90% en de bonusrente is 0,20%. Een maximale rente van 1,10% dus.

De beleggers Spaarrekening van ABN Amro

Wanneer jij iemand bent die het leuk vindt om te beleggen dan is de Beleggers Spaarrekening van ABN Amro sparen een heel interessant gegeven. Bij deze rekening spaar je én beleg je vanaf dezelfde rekening. Dat bespaart je een hoop gedoe en je hoeft dus nooit meer opbrengsten uit je beleggingen over te boeken naar een andere spaarrekening. Je krijgt bij deze spaarrekening 1% rente. Zowel over de opbrengst van je beleggingen als over je spaartegoed. De aandelen of opties koop je ook gewoon vanaf je spaarrekening.

Een Spaardeposito van ABN Amro

Natuurlijk kan je er bij ABN Amro sparen ook voor kiezen om je geld een tijdje vast te laten staan. Daarvoor heeft ABN Amro een Spaar Deposito. De rente die je bij een deposito krijgt hangt natuurlijk af van de looptijd. Hoe langer je het bedrag vast laat staan, hoe hoger de rente. Bij een looptijd van 1 jaar ontvang je 0,30% rente, bij een looptijd van 3 jaar wordt dit al 0,50% en wanneer je voor 10 jaar vast kiest krijg je 1,70% rente.

Als je een deposito opent bij ABN Amro kan je er voor kiezen om je rente per maand uitgekeerd te krijgen. De looptijd van je deposito moet dan wel minimaal 2 jaar zijn. Let wel even op: wanneer je de rente maandelijks laat uitkeren ontvang je 0,25% minder rente dan wanneer je de rente op jaarbasis laat uitkeren.

De minimale inleg bij een Spaar Deposito van ABN Amro is minimaal 500 euro, elke volgende inleggen moet ook minimaal 500 euro zijn. Wil je rente per maand ontvangen dan geldt er voor de eerste en de volgende inleggen een minimaal bedrag van 5000 euro.

Groen Spaardeposito ABN Amro

Wanneer je een Spaar Deposito van ABN Amro overweegt te openen kunnen er meerdere redenen zijn om voor een Groen Spaar Deposito te kiezen. Bijvoorbeeld als je begaan bent met het milieu en het een goed idee vindt dat jouw geld wordt geïnvesteerd in groene projecten.

Een hele andere reden kan zijn dat een Groen Deposito jou belastingvoordelen oplevert. Dat zit zo: met een Groen Spaar Deposito betaal je geen vermogensrendementsheffing tot een bedrag van 56420 euro. Voor andere spaarrekeningen geldt meestal een bedrag van 21139 euro. Bij een depositobedrag dat tussen deze marge valt is een Groen Spaar Deposito dus mogelijk interessant. Is er ook nog minder goed nieuws? Helaas wel, de rente is slechts 0,20% over een vaste looptijd van 3 jaar.

Aegon

Niet alleen Aegon Sparen. Aegon is een bekende naam als het gaat om het aanbieden van verzekeringen, net als de meeste financiële instellingen houdt de dienstverlening van Aegon echter niet op bij het aanbieden van alleen verzekeringen. Zo biedt Aegon ook de mogelijkheid om via deze instelling een spaarrekening te openen. Er zijn voor geïnteresseerde spaarders diverse mogelijkheden die Aegon aanbiedt. Zo kan er op de “reguliere” manier worden gespaard, maar zijn er ook mogelijkheden om een deposito te openen bij Aegon en ouders of grootouders die voor hun kind willen sparen kunnen ook bij Aegon terecht.

Aegon Sparen via Internet

Aegon Sparen

De Internetspaarrekening van Aegon sparen is de meest reguliere spaarrekening die deze onderneming aan een klant te bieden heeft. Als je een Internetspaarrekening opent bij Aegon sparen kan dat zonder dat je verplicht een bepaald minimumbedrag moet storten, ook als de rekening eenmaal is geopend wordt je niet verplicht om bepaalde stortingen te doen. Ook biedt een Internetspaarrekening van Aegon je alle vrijheid om over je geld te beschikken; er worden dus voor een opname geen extra kosten gerekend. Doordat de vrijheid bij deze spaarvorm zeer groot is zie je dat (helaas) terug in het rentepercentage dat je ontvangt over je saldo want het percentage bedraagt een schamele 1,25%.

Depositosparen bij Aegon

Ben jij niet tevreden met een rentepercentage van 1,25% en ben je in de gelegenheid om een bedrag een tijdje te kunnen missen? Dan kan je het vast laten zetten tegen een hogere rente. Dit kan bij het depositosparen dat Aegon aan zijn klanten aanbiedt. Hierbij zet je een bedrag vast voor een termijn die je zelf bepaalt. De minimale looptijd van een spaardeposito bij Aegon is 6 maanden, de maximale looptijd duurt 10 jaar. Uiteraard stijgt het rentepercentage naar mate je het geld langer vast laat staan. Krijg je bij een looptijd van 6 maanden een rente van 1,50%, bij een termijn van 5 jaar loopt dit al op tot 1,90% en het maximale rentepercentage dat je kunt ontvangen bij een termijndeposito is 2,60%. In dat laatste geval zet je het geld voor 10 jaar vast.

De reden voor een hoog rentepercentage is dat Aegon sparen er van uitgaat dat je het geld niet tussentijds opneemt. Dat kan dan ook niet, althans: je kunt geen gedeelte opnemen. Als je (bijvoorbeeld door overmacht) toch ineens je geld nodig hebt dan kan je de deposito beëindigen. Houdt er in dat geval wel rekening mee dat je een boete betaalt die door Aegon “opnamekosten” wordt genoemd. Bij een deposito van Aegon is tussentijds storten niet mogelijk, wat wel een groot voordeel is, is dat er geen minimale inleg wordt gevraagd. Dat is voor een deposito vrij uitzonderlijk.

Sparen voor je (klein)kind

Kan jij als ouder of ouder elke maand wat geld opzij zetten en lijkt het je een goed plan om dit ten bate van je kind of kleinkind te doen? Dat is inderdaad slim, omdat er op die manier gespaard kan worden voor uitgaven die het kind in kwestie moet gaan doen op het moment dat hij of zij 18 jaar oud wordt. Te denken valt hierbij bijvoorbeeld aan rijlessen, studie of een verhuizing omdat het kind uit huis gaat. Bij Aegon hebben ze, in tegenstelling tot wat bij veel andere banken het geval is, geen speciale spaarrekening voor dit doel. Toch zijn er mogelijkheden. Wanneer je een Internetspaarrekening op je eigen naam opent kan je de naam van je kind of kleinkind aan de rekening toevoegen. Deze handeling kan heel eenvoudig online worden uitgevoerd.

Aegon en het depositogarantiestelsel

Dat banken niet onkwetsbaar zijn hebben we in de afgelopen jaren kunnen zien. Het is daarom goed om te weten dat elke rekening bij Aegon tot een bedrag van 100.000 euro onder de dekking van het depositogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank valt. op die manier heb je de zekerheid dat je geld veilig staat.

Centraal Beheer

Centraal beheer Achmea uit Apeldoorn is één van de bekendste verzekeraars in Nederland, niet in de laatste plaats dankzij de succesvolle reclamecampagnes (“even Apeldoorn bellen…”) die regelmatig de Gouden Loeki, de prijs voor de beste televisiecommercial hebben gewonnen. Minder bekend is de Centraal Beheer spaarrekening die Centraal beheer naast verzekeringen ook aanbiedt.

Consumenten die interesse hebben in een internetspaarrekening met een variabele rente kunnen de RentePlus Rekening bij Centraal Beheer Achmea afsluiten, degene die meer voelt voor een rente met een vast rentepercentage kiest voor de RenteVast Rekening. Deze rekening is de depositorekening van Centraal Beheer Achmea. Een speciale Centraal Beheer spaarrekening is de Beleg- en Spaarrekening, deze rekening maakt beleggen mogelijk vanaf de spaarrekening. De Beleg- en Spaarrekening bestaat nog wel, maar kan vanaf 1 oktober 2013 niet meer worden afgesloten door nieuwe klanten.

Centraal Beheer Spaarrekening – De Renteplus Rekening

Centraal Beheer Spaarrekening

De RentePlus Rekening van Centraal Beheer Achmea is een rekening met variabele rente. De RentePlus Rekening valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel en op die manier wordt een bedrag van 100.000 euro gegarandeerd in het geval Centraal Beheer Achmea in de problemen mocht komen. Wie een RentePlus Centraal Beheer spaarrekening afsluit krijgt de beschikking over een rekening die (alleen) online te beheren is. De rente die je ontvangt wordt maandelijks bijgeschreven.

Om de RentePlus Centraal beheer spaarrekening af te sluiten moet je gebruik maken van een tegenrekening, deze tegenrekening gebruik je om de inleg, het bedrag dat je op de spaarrekening stort, over te maken. De RentePlus Centraal beheer spaarrekening is een rekening waar je zonder extra kosten je geld kunt opnemen. Wat veel mensen ook erg prettig vinden is dat er bij deze spaarrekening geen minimum bedrag is vereist dat op de rekening moet worden gezet. De rente die je met de RentePlus Rekening ontvangt is momenteel 1,45%, maar kan, aangezien de rente variabel is, in de toekomst eventueel wijzigen.

RenteVast Rekening van Centraal Beheer Achmea

Wanneer je iemand bent die een bepaald bedrag wel een tijdje kan missen is de RenteVast  Centraal Beheer spaarrekening wellicht een interessantere optie dan de RentePlus Centraal Beheer spaarrekening. Net als de meeste andere aanbieders van een deposito heeft Centraal Beheer Achmea een “catchy” naam bedacht voor de rekening met een vaste rente, maar in feite komt het er gewoon op neer dat de RenteVast Rekening de depositorekening van Centraal Beheer Achmea is.

De maximale rente die je bij deze rekening kunt ontvangen is 3,10% hoewel dit uiteraard afhankelijk is van de looptijd van een termijndeposito. Net als bij de RentePlus Rekening kan het beheren van de RenteVast Rekening van Centraal Beheer Achmea alleen online. Voor een termijndeposito geldt meestal een minimale inleg, en bij de RenteVast Rekening is dat niet anders. Het minimale bedrag dat moet worden ingelegd is 500 euro.

De rentetarieven bij een RenteVast Rekening

Hoe langer de termijn duurt waarin jij je geld vastzet hoe hoger vanzelfsprekend de rente is die je ontvangt. De minimale looptijd van de RenteVast Rekening is 1 jaar, bij deze termijn ontvang je een rentepercentage van (slechts) 1,40%. Zet je het geld echter voor 5 jaar vast dan stijgt dit percentage al naar 2,30%. Voor een termijn van 10 jaar geldt zelfs een percentage van 3,10%.

De RenteVast Rekening tussentijds beëindigen

Het idee van een depositorekening is dat je het geld vastzet en tussentijds niet meer op kunt nemen. Bij de Centraal Beheer spaarrekening is dit ook het geval. Wil je toch echt bij je geld, dan is het mogelijk om de RenteVast Rekening tussentijds stop te zetten. Dit kan echter niet ongestraft: voor elk jaar dat je de rekening eerder opzegt betaal je 1,25% van de inleg. Er is één gelukje: het maximale percentage is 5% van de inleg. Bij bepaalde bijzondere omstandigheden, zoals werkloosheid worden er geen kosten in rekening gebracht.

ING Spaarrekeningen

Wie kiest voor ING Sparen kan kiezen uit een groot aantal verschillende rekeningen die er bij deze bank te openen zijn. De rekeningen die je bij ING kunt afsluiten zijn verdeeld in twee groepen: rekeningen met een variabele rente en rekeningen met een vaste rente. Welke rekening voor jou de meest geschikte is hangt af van je wensen en van jouw persoonlijke omstandigheden.

ING Sparen met een variabele rente

ING Sparen vergelijken - Geld24.nl

De Private Banking Spaarrekening is een vrij standaard rekening die uitstekend te gebruiken is om je geld op weg te zetten. Het maximale bedrag dat je op deze rekening kwijt kunt is 10 miljoen euro, dus daar zit je niet zo snel aan. Al het spaargeld dat je op deze rekening zet is vrij opneembaar en je ontvangt gratis rentepunten. De Private Banking Spaarrekening heeft een variabele rente van 1,20%. Wanneer je deze rekening wilt openen moet je een private banking klant van de ING zijn, of je moet dat worden. De Private Banking rekening is vooral geschikt als je al een (vrij groot) vermogen hebt opgebouwd.

De Oranje Spaarrekening van ING (variabele rente)

De Oranje Spaarrekening van ING sparen is misschien wel de bekendste spaarrekening van ING. Afhankelijk van de hoogte van je saldo ontvang je over je spaargeld een variabele rente. Bij een saldo tot 25.000 euro is dit percentage 1,05%, vanaf 25.000 euro tot 75.000 euro is dit 1,20% en wanneer je saldo tussen de 75.000 en de 1 miljoen euro ligt is het percentage 1,40%. Deze spaarrekening heeft geen minimumsaldo. Vooral als je van plan bent om voor één of meerdere speciale uitgaven te sparen is de Oranje Spaarrekening een interessante optie. Via deze rekening kan je namelijk ‘doelsparen’. Je maakt een spaardoel aan en je kunt direct zien hoeveel je al voor dit doel hebt gespaard.

Spaarrekening voor Unicef (variabele rente)

Ben jij iemand die graag iets doet voor een goed doel? In dat geval is de Spaarrekening voor Unicef misschien wel wat voor jou. Deze spaarrekening heeft een variabele rente die te vergelijken is met de rente op de Oranje Spaarrekening. Het maximale saldo waarover je rente ontvangt bij de spaarrekening voor Unicef is 250.000 euro (lager dan bij de Oranje spaarrekening dus). Over het gemiddelde totaalsaldo van alle spaarrekeningen voor Unicef keert ING per jaar 0,10% aan Unicef. Overigens uit eigen middelen, dus jou kost het niets.

ING Sparen met een vaste looptijd en een vaste rente

ING biedt een aantal rekeningen aan waarop gespaard kan worden tegen een vaste rente. Deze manier van sparen is vooral handig als je zeker weet dat je het bedrag gedurende de looptijd kunt missen. Veel mensen gebruiken dit soort spaarrekeningen om alvast te sparen voor hun pensioen.

De pensioenspaarrekening van ING (vaste rente)

Dat veel mensen een spaarrekening met een vaste looptijd gebruiken om te sparen voor hun pensioen is ze bij ING sparen ook opgevallen. Ze hebben er zelfs een rekening naar vernoemd. De pensioenspaarrekening van ING sparen heeft een looptijd van 1 tot 30 jaar waarbij je de maximale rente van 3,30% krijgt uitgekeerd als je voor een looptijd van minimaal 16 jaar kiest. Let er wel goed op dat bij deze rekening het bedrag dat je er op hebt staan ook daadwerkelijk geblokkeerd blijft staan. Even snel opnemen is er dus niet bij.

Een Spaardeposito bij ING (vaste rente)

Ben jij iemand die zijn spaargeld wel een tijdje vast wil laten staan bij de bank, maar heb je niet de behoeft om dit geld te gebruiken voor het sparen voor je pensioen? Dan is een spaardeposito een goede oplossing. Het minimale bedrag dat je op een spaardeposito van ING sparen moet stallen is 500 euro. De looptijd is 1, 2, 3, 5 of 10 jaar, afhankelijk van de optie die jij kiest. Bij een looptijd van 10 jaar krijg je tot 1,30% rente over het bedrag.

Groen Spaardeposito bij ING (vaste rente)

Wanneer jij je geld onder wilt brengen in een spaardeposito bij ING sparen en tegelijkertijd iets wil doen voor de wereld om je heen kan je kiezen voor een Groen Spaardeposito. Het geld dat je hier in stort wordt door ING geïnvesteerd in groene projecten wereldwijd. De duur van de looptijd is 3 of 5 jaar. Let wel op de vrij hoge minimuminleg; dit is 5000 euro.

Moneyou

Moneyou sparen is een financiële dienstverlener die inspeelt op klanten die graag online hun geldzaken regelen. Niet een beetje online, maar volledig online. Want dat is hoe Moneyou werkt: alle dienstverlening wordt online aangeboden. Dat heeft natuurlijk als voordeel dat u als klant bij Moneyou snel en overzichtelijk uw zaakjes kunt regelen, maar bovendien bespaart Moneyou op deze manier op de kosten. De organisatie kan namelijk klein worden gehouden. Die kostenbesparing werkt door in bijvoorbeeld het rentepercentage dat u bij moneyou krijgt toegekend als u bij deze partij een spaarrekening afsluit.

Denk overigens niet dat er bij Moneyou alleen maar internetpioniers zonder financiële achtergrond werken: Moneyou is een 100 procent dochter van ABN Amro dus qua financiële expertise zit het wel goed.

Sparen bij Moneyou

Moneyou Sparen

Wie zijn geld graag veilig onderbrengt op een spaarrekening kan bij Moneyou terecht voor een spaarrekening die aansluit op zijn of haar persoonlijke situatie. Moneyou biedt verschillende soorten spaarrekeningen aan met elk hun eigen specificaties. Zo kan er gekozen worden voor een rekening waarbij het spaartegoed vrij opneembaar is, maar wie het geld liever een tijdje vastzet heeft bij Moneyou ook voldoende mogelijkheden. In totaal kan er bij Moneyou gekozen worden voor vijf verschillende spaarrekeningen.

Moneyou Sparen Vrij opneembaar

De Moneyou Vrij Opneembaar-spaarrekening is een ideale rekening voor wie altijd direct wil kunnen beschikken over zijn tegoeden. Geen regels, maar volledige vrijheid om het geld op elk gewenst moment van de rekening te halen, of gewoon lekker te laten staan. Voor de Vrij Opneembaar-rekening geldt geen minimale inleg en de looptijd van de rekening is volledig variabel. U zit dus nergens aan vast. Op dit moment is de spaarrente op jaarbasis bij deze rekening 0,50 procent. Dit is een variabele rente.

Moneyou sparen 6 Maanden Vast

Wanneer u liever wilt profiteren van een rente die vaststaat en uw geld een tijdje niet hoeft op te nemen is de Moneyou Sparen 6 maanden vast-rekening wellicht een interessante optie. Al na zes maanden kunt u gewoon weer bij uw ingelegde geld. Helemaal vrij opnemen is er dus niet bij, maar de periode is prima te overzien. Bovendien hebt u geen last van eventueel dalende spaarrentes. U krijgt namelijk een vaste rente van 0,50 procent. Voor deze spaarrekening geldt een minimale inleg van 500 euro.

Moneyou Sparen 1 jaar vast

Bent u bezorgd over de steeds maar dalende spaarrente? Wanneer u uw geld een tijdje vast kunt zetten is de 1 jaar vast spaarrekening erg interessant. Uw spaargeld (minimale inleg 500 euro) staat voor een jaar vast en dat betekent dat u verzekerd bent van een vaste rente van 0,50 procent. Dat is een rentepercentage wat de meeste banken tegenwoordig niet meer aanbieden. Na een jaar kunt u uw geld gewoon weer opnemen.

Moneyou Kwartaal Spaarrekening

Wanneer u regelmatig nieuwe stortingen op een spaarrekening wilt doen is de Kwartaal Spaarrekening van Moneyou een perfecte rekening voor u. Bij deze spaarrekening is uw geld namelijk direct rentedragend. Dat betekent concreet dat u rente ontvangt over letterlijk elke dag dat uw geld op de rekening staat. Elk kwartaal wordt er bovendien rente bijgeschreven. Dit is een variabele rente die op kan lopen tot 0,50 procent.

Moneyou Sparen 2 jaar vast

Voor klanten die behoefte hebben aan een deposito spaarrekening heeft Moneyou de 2 Jaar Vast Spaarrekening. Uw geld staat twee jaar vast tegen een vaste rente van 0,10 procent (0,20 procent op basis van twee jaar). Overigens is het mogelijk om tussentijds kosteloos (een gedeelte van het) geld op te nemen. Wel heeft een opname negatieve invloed op het rentepercentage. De minimale inleg op deze depositorekening is 500 euro en vanaf het moment dat u stort is de storting direct rentegevend.

NIBC Direct

NIBC Direct Sparen is een Nederlandse bank die in 1945 werd opgericht onder de oorspronkelijke naam Nationale Investeringsbank. Deze bank richt zich bij het aanbieden van diensten aan particuliere klanten met name op het aanbieden van hypotheken en (online) spaarrekeningen.

Zowel voor een internetspaarrekening als voor een termijndeposito of een jeugdspaarrekening kan je bij NIBC Bank prima terecht. Deze bank is misschien iets minder bekend dan bijvoorbeeld Rabo of ING, maar aan de kwaliteit van de geleverde diensten ligt dit in elk geval niet.

NIBC Direct Sparen Internetspaarrekening

NIBC Direct Sparen - Geld24.nl

De NIBC Direct Internetspaarrekening is de rekening die voor de meeste mensen het meest voor de hand ligt wanneer er gezocht moet worden naar een spaarrekening waarbij je zonder gedoe je geld tegen een aantrekkelijke rente weg wilt zetten, maar daarnaast het geld ook op elk gewenst moment vrij wilt kunnen opnemen.

Een NIBC Internetspaarrekening geeft aan elke klant hetzelfde rentepercentage, hierbij wordt dus niet gekeken naar het de hoogte van je spaarsaldo. Op dit moment is de rente op deze rekening 1,50% en deze (nominale) rente wordt elk jaar op 1 januari bijgeschreven.

Om de NIBC Direct Internetspaarrekening af te kunnen sluiten moet je in het bezit zijn van een tegenrekening. Deze tegenrekening mag een rekening van elke willekeurige bank zijn, mits het hier om een Nederlandse bank- of girorekening gaat. Als je door de recente economische crisis wat huiverig bent geworden als het om bankrekeningen gaat is het goed om te weten dat het saldo op je NIBC Internetrekening tot maximaal 100.000 euro gedekt wordt door het Nederlandse depositogarantiestelsel. Voor het afsluiten van deze rekening wordt geen minimale inleg gevraagd.

NIBC Bank Termijndeposito

Voor wie een gedeelte van zijn geld wel een tijdje kan missen en graag gebruik wil maken van een hogere rente kan bij NIBC Bank ook terecht voor een termijndeposito. Bij NIBC Direct Sparen kan je kiezen uit verschillende termijnen gedurende welke je geld vast staat. Hoe langer je het geld vastzet in een deposito hoe hoger de rente wordt. Besluit je bijvoorbeeld het geld voor een half jaar vast te zetten dan ontvang je een rente van 1,60%. Bij een termijn van 5 jaar loopt dit al op naar een rente van 2,20% en bij een depositotermijn van 10 jaar kan je rekenen op een rente van 3,00%.

Wie een termijndeposito wil openen bij NIBC Direct Sparen krijgt niet te maken met een minimale inleg, dat is prettig. Daar staat wel tegenover dat het geld dat vaststaat niet wordt uitgekeerd voordat de termijn is verstreken. Overigens is dit een gebruikelijke gang van zaken bij een termijndeposito. De enige manier waarop een termijndeposito bij NIBC Bank vroegtijdig kan worden beëindigd is wanneer er sprake is van bijzondere omstandigheden. Hierbij kan je denken aan werkloosheid, echtscheiding overlijden of arbeidsongeschiktheid. In die gevallen beoordeelt NIBC Direct Sparen of een deposito kan worden gestopt.

NIBC Direct Sparen de Jeugdspaarrekening

Steeds meer (jonge) ouders vinden het een goed idee om wat geld opzij te zetten op een bankrekening voor hun kind. En dat is ook een goed idee, omdat je bij een dergelijke constructie uiteraard rente ontvangt. De Jeugdspaarrekening van NIBC Bank is een rekening die speciaal voor dit doel is ontwikkeld. De rekening moet worden door één van de wettelijke vertegenwoordigers van het kind. Meestal zijn dit de ouders, soms is dit een voogd.

Degene die de rekening opent voor het kind beheert de rekening totdat het kind voor wie de rekening is geopend de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt. Vanaf dat moment kan hij of zij zelf over de rekening (en dus het geld) beschikken. De rente die je ontvangt over de spaarrekening is 1,50%. Wanneer je van plan bent om geld voor je kind te sparen zonder dat je het tussentijds opneemt is een termijndeposito (met een hogere rente) natuurlijk ook een optie.

NIBC Direct Sparen is een populaire keuze voor veel van onze bezoekers, de bank geeft een goede rente en heeft een product dat gemakkelijk online aan te vragen is.

Rabobank

De Rabobank stond in Nederland jarenlang bekend als een degelijke bank waar je spaarcentjes op een veilige manier rente stonden te verzamelen. Helaas ontkwam ook de Rabobank sparen niet aan de collectieve gekte die zich in de afgelopen jaren van bankiers meester scheen te maken en het Libor-renteschandaal toonde dit maar eens duidelijk aan voor de voormalige Boerenleenbank. Overigens betekent dit niet dat de Rabobank geen prima spaarrekeningen heeft die consumenten met een gerust hard af kunnen sluiten. Sterker nog, de Rabobank is in principe net zo betrouwbaar als welke concurrent dan ook.

Rabobank Sparen Online

Rabobank Sparen

Wanneer je (al) gewend bent om je bankzaken online te regelen heeft de Rabobank de ideale rekening voor je. Met Rabo InternetSparen krijg je een variabele rente die op kan lopen tot 1,10%. Wil je weer over je geld beschikken dan kan je zonder problemen bij je geld en ook worden over het opnemen geen kosten berekend. Een van de allergrootste voordelen van Rabo InternetSparen is het feit dat je geen enkel papieren bankafschrift ontvangt. Wel krijg je elk jaar een Financieel Jaaroverzicht online waarmee je op een eenvoudige manier je belastingaangifte kunt regelen.

Rabo Spaarrekeningen vergelijken

De Rabo Spaarrekening is goed te vergelijken met Rabo InternetSparen. Je geld is vrij opneembaar zonder dat er kosten worden gerekend en je profiteert van een variabele rente die oploopt tot 0,90%. Dit is iets lager dan bij het Rabo InternetSparen, maar daar staat tegenover dat de Rabo SpaarRekening ideaal is voor mensen die liever een persoonlijk contact hebben met hun bank. Online geld storten of opnemen is mogelijk, maar dit kan ook via bijvoorbeeld de Rabobank Sparen app of via een ouderwets overschrijvingsformulier.

Rabo Deposito

Wanneer je geld tegen een aantrekkelijke rente voor een bepaalde periode vast wilt zetten kan dit natuurlijk ook bij de Rabobank. De looptijd bepaal je zelf en kan (slechts) 1 maand zijn, maar ook (maximaal) 20 jaar. Vanzelfsprekend geldt dat het rentetarief hoger wordt naarmate je het geld langer vast zet. Het maximale rentetarief dat je ontvangt bedraagt 2,80% en geldt vanaf een looptijd van 15 jaar. Het minimale bedrag dat je bij de Rabo Deposito in moet leggen is 10.000 euro. Overige kosten worden er niet gerekend bij het afsluiten van een Rabobank Sparen Deposito.

Rabo Doelsparen

Wanneer je een deposito wilt afsluiten, waarbij je meerdere keren een bedrag inlegt dan is Rabo Doelsparen iets voor jou. Deze vorm van sparen lijkt wel wat op de Rabo Deposito alleen is er bij Rabo Doelsparen geen minimale inleg verplicht. Ook is er een verschil in renteopbouw omdat er bij Rabo Doelsparen per inleg een vaste rente met je wordt bepaald. De looptijd van Rabo Doelsparen is minimaal een jaar en maximaal 20 jaar. Eventueel kan je het geld opnemen voor de afgesproken einddatum maar denk eraan dat je dan (forse) opnamekosten moet betalen. Het maximale rentetarief bij Rabo Doelsparen is 2,80%.

Rabo PeriodeSparen

Heb jij wel eens twijfels over welke spaarrekening goed voor jouw zou zijn? Een deposito is interessant vanwege de hoge rente, maar het nadeel is natuurlijk dat je geld vast staat voor een langere periode. Een “gewone” spaarrekening heeft meestal weer een wat lagere rente, maar het voordeel is dan weer dat je zonder gedoe bij je geld kunt.

Rabobank sparen heeft een prima tussenoplossing bedacht: Rabo PeriodeSparen. Deze manier van sparen houdt in dat je geld op de spaarrekening stort en vervolgens geef je een aantal dagen van te voren aan hoeveel geld je wilt gaan opnemen. Hiervoor zijn twee varianten: PeriodeSparen 30 en PeriodeSparen 90. De getallen verwijzen naar het aantal dagen dat er tussen de aankondiging van de opname en het ontvangen van het bedrag zit, respectievelijk 30 en 90 dagen dus. Kies je voor de 90 dagen variant dan ontvang je een rente van 1,30%. Kies je voor een aankondigingstermijn van 90 dagen dan ontvang je 1,40% rente.

Reaal

Reaal banksparen is bij veel mensen waarschijnlijk bekender onder de naam SNS Reaal. Dat is niet gek, want tot begin 2014 was dat de naam van de combinatie die bank- en verzekeringszaken op de markt bracht. Onder meer door de kredietcrisis die er ook bij (SNS) Reaal stevig in hakte werd besloten om wederom af te splitsen van SNS.

Helemaal vrijwillig ging dit overigens niet omdat ook de Europese Commissie nog een stevige vinger in de pap had. De uiteindelijke uitkomst van alle wijzigingen was dat Reaal op dit moment weer min of meer zelfstandig aan het worden is en dat klanten op dit moment bij Reaal hun rekeningen en verzekeringen (online) af kunnen sluiten.

Wie op dit moment een spaarrekening wil openen bij Reaal banksparen kan kiezen tussen een keuzespaarrekening, een spaarrekening speciaal bedoeld om je pensioen aan te vullen en een spaarrekening waarbij je een ontslagvergoeding gebruikt om te sparen. Daarnaast is er ook nog een speciale beleggingsrekening voor mensen die sparen en beleggen willen combineren. Alle rekeningen van Reaal vallen onder het depositogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank.

Vrij Sparen met een variabele rente bij Reaal

Reaal Banksparen

Reaal banksparen noemt het keuzesparen, maar deze term geeft eigenlijk alleen maar aan dat particulieren bij Reaal kunnen kiezen tussen verschillende soorten spaarrekeningen. Uiteraard is er de meest bekende spaarvorm waarbij je tegen een relatief lage variabele rente geld kunt sparen. Deze spaarvorm wordt bij Reaal Vrij Sparen genoemd. Bij deze spaarrekening hoef je je niet druk te maken over een minimale inleg, want die is er niet.

Ook wanneer je onbeperkt over je geld wilt kunnen beschikken is deze spaarrekening ideaal omdat je het geld altijd op kunt nemen terwijl hiervoor geen extra kosten in rekening worden gebracht. De rente bedraagt momenteel 1,40% maar doordat de rente variabel is kan dit uiteraard wijzigen op het moment dat Reaal daar aanleiding toe ziet.

Reaal Banksparen via een Deposito

Uiteraard kunnen ook particulieren die liever sparen via een deposito bij Reaal banksparen terecht. Bij deze vorm van sparen geldt echter wel een minimum inleg die 500 euro bedraagt. De rente die je over het ingelegde geld ontvangt hangt vanzelfsprekend samen met de termijn die je kiest voor het deposito. De minimale termijn is 1 jaar en hierbij ontvang je een rente van 0,80%. Heb je een termijn van vijf jaar dan ontvang je al 1,50% rente en kies je voor de maximale looptijd van tien jaar dan ontvang je een rente van 2,50%. Het idee van depositosparen is natuurlijk dat je niet bij je geld kunt gedurende de looptijd van een deposito.

Mocht je echter toch met alle geweld bij je geld willen dan is dit bij Reaal banksparen mogelijk door extra kosten te betalen. Voor elk jaar betaal je in dat geval 1,25% van de inleg. Het maximale percentage dat je in zo’n geval zal moeten betalen is 4,5%. Uiteraard zijn er omstandigheden waarbij deze “boete” niet wordt opgelegd, dit is bijvoorbeeld het geval bij overlijden (hoewel je er dan zelf niets meer aan hebt), maar ook als je een eigen huis koopt mag je bij je geld zonder dat er extra kosten in rekening worden gebracht.

Klimrentesparen bij Reaal

Reaal banksparen heeft een rekening in het assortiment die tegemoet komt aan mensen die twijfelen tussen een Vrij Sparen rekening en een depositorekening. Er zit namelijk een rekening tussen de Vrij Sparen rekening en de depositorekening in, en dat is de Klimrentespaarrekening. Bij de klimrentespaarrekening kan je op elk gewenst moment bij je geld, en het opnemen hiervan brengt geen extra kosten met zich mee.

Wel is er een voordeel als je het geld mooi laat staan omdat je elk jaar een iets hogere rente over het totaalbedrag krijgt bijgeschreven. De rente klimt elk jaar namelijk met een bepaald percentage. Dit loopt overigens stevig op want je begint bij deze rekening met een percentage van 0,85% in het eerste jaar terwijl je na 5 jaar al 3,40% (!) rente over je inleg ontvangt.

Zwitserleven

Hoewel Zwitserleven sparen vooral bekend staat als een verzekeringsmaatschappij onder de vleugels van moederbedrijf SNS Reaal kan er bij Zwitserleven ook gespaard worden. Sterker nog, Zwitserleven biedt klanten de mogelijkheid om te kiezen tussen drie verschillende spaarrekeningen. Aangezien de spaarrekeningen van Zwitserleven sparen onder het depositogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank vallen is het bedrag dat gegarandeerd wordt per rekening 100.000 euro.

Zelfs als Zwitserleven failliet zou gaan (wat niet erg waarschijnlijk is) krijg je het geld dat je bij deze onderneming op je spaarrekening hebt staan dus terug, althans tot aan het gegarandeerde bedrag. Bij Zwitserleven kan je als klant kiezen tussen de Internetspaarrekening, het Maandsparen of het depositosparen.

Zwitserleven Sparen – De Internetspaarrekening

Zwitserleven Sparen

Om een internetspaarrekening te openen bij Zwitserleven heb je een tegenrekening nodig bij een andere bank. Vanaf deze tegenrekening stort je het geld dat je apart zet om mee te sparen op de Internetspaarrekening. Dat de tegenrekening een rekening bij een andere bank is valt niet te voorkomen aangezien Zwitserleven sparen geen betaalrekeningen aanbiedt.

Kies je voor de Internetspaarrekening dan is het niet nodig om een bepaald minimumbedrag te storten. Wil je het geld dat je op de spaarrekening hebt staan opnemen dan kan dit met de Internetspaarrekening van Zwitserleven zonder dat je daarvoor bijkomende kosten moet betalen, in sommige gevallen is er wel sprake van een daglimiet, een maximaal bedrag dat je per dag op kan nemen.

Wil je een Internetspaarrekening openen samen met je partner dan biedt Zwitserleven sparen je de mogelijkheid om gezamenlijk een spaarrekening te openen, wel zo leuk als je gezamenlijk spaart voor bijvoorbeeld een verhuizing. Maar levert een Internetspaarrekening bij Zwitserleven ook nog iets op? Die vraag is vanzelfsprekend ook relevant. Uiteraard ontvang je over het geld op de spaarrekening rente, en bij deze rekening is dat een variabele rente van 1,55%.

Uiteraard kan een variabele rente door een financiële instelling worden gewijzigd als er zich op de financiële markten bepaalde omstandigheden voordoen die een wijziging voor een bank gunstig of noodzakelijk maken.

Maandsparen bij Zwitserleven

De spaarrekening die door de meeste klanten van Zwitserleven sparen wordt gekozen is de spaarrekening voor Maandsparen. Bij deze spaarrekening is de variabele rente hoger dan bij de Internetspaarrekening van Zwitserleven sparen. Er moet natuurlijk wel aan een extra voorwaarde worden voldaan om in aanmerking te komen voor de rente van 1,65% (0,10% hoger dan bij de Internetspaarrekening), en die voorwaarde is nu net het hele idee achter Maandsparen. Er wordt namelijk verwacht dat je elke maand een afgesproken bedrag op zij zet dat op de spaarrekening wordt gestort, dit bedrag is minimaal 100 en maximaal 1000 euro.

De inleg bij het openen van de rekening is niet aan een bepaald minimum gebonden, en daarnaast kan je eenmalig, binnen vier weken na het openen van de rekening, nog een bedrag storten bovenop de eerste inleg. Dit bedrag mag zo hoog zijn als je zelf wilt. Maak je gebruik van het Maandsparen bij Zwitserleven sparen dan kan je te allen tijde je geld vrij opnemen. Je hebt bij deze manier van sparen een tegenrekening nodig bij een andere Nederlandse Bank aangezien Zwitserleven zelf geen betaalrekeningen uitgeeft.

Depositosparen bij Zwitserleven

Zoals ongeveer elke financiële instelling heb je ook bij Zwitserleven sparen de mogelijkheid om gebruik te maken van een spaardeposito. Op deze manier zet je geld gedurende een vooraf vastgestelde periode opzij waarover je vervolgens een rente ontvangt die meestal fors hoger ligt dan bij een “gewone” spaarrekening het geval is. bij veel banken is het mogelijk om een kortlopend deposito af te sluiten met een looptijd van bijvoorbeeld 1 jaar, bij Zwitserleven kan dit niet. De minimale looptijd van een deposito is hier namelijk 5 jaar.

Als je een deposito voor deze termijn afsluit bedraagt de rente 1,30%. Niet veel dus, waardoor een deposito over 5 jaar niet ideaal is. dat wordt al snel anders als je voor een langere looptijd kiest. Bij een deposito voor 8 jaar ontvang je 2,0% rente, bij een looptijd van 10 jaar zelfs 2,45%. Om te kunnen sparen via een depositospaarrekening van Zwitserleven sparen is een minimale inleg van 500 euro vereist.

Spaarrekening Kind

Niet alleen volwassen sparen geld, steeds meer kinderen doen dit ook. En dat is goed, want met een spaarrekening kind leren ze al vroeg om op een verantwoorde manier met geld om te gaan. De meeste banken in Nederland zijn al een aantal jaar geleden ingesprongen op de behoefte die er was ontstaan om spaarrekeningen voor kinderen te openen. Het resultaat is dat de meeste kinderen inmiddels de één of andere variant van een eigen spaarrekening hebben.

Naast de rekeningen waar kinderen op kunnen sparen zijn er ook diverse spaarrekeningen waarbij ouder voor hun kind kunnen sparen. Het geld dat op deze rekening wordt gezet kan pas door het kind worden opgenomen als het een bepaalde leeftijd (meestal 18 jaar) heeft bereikt. Het sparen dat ouders op deze manier voor hun kind doen kunnen grootouders vanzelfsprekend op dezelfde manier voor hun kleinkind doen.

Spaarrekening Kind, wat zijn de mogelijkheden

Kinderen beseffen tegenwoordig al op jonge leeftijd dat geld in onze samenleving een belangrijke rol speelt. Een kind spelenderwijs met geld om leren gaan en het een goed besef geven van de waarde van geld is daarom heel belangrijk. En dat kan, door een rekening te openen voor een kind. Vaak kan dat vanaf een jaar of vier.

De meeste banken die dergelijke ‘kinderrekeningen’ aanbieden hebben speciaal voor het kind nog een aantal leuke extraatjes. Vaak is zo’n extraatje bijvoorbeeld een leuk cadeau. Afhankelijk van de leeftijd van het kind krijgt het de mogelijkheid om bepaalde financiële zaken zelf te regelen. Een kind van vier zal daarbij normaal gesproken geen vrijheid krijgen terwijl een kind van vijftien als oud en ‘volwassen’ genoeg is om verschillende transacties zelf uit te voeren.

Verschil kinderrekening en een jongerenrekening

Een aantal banken hebben een kinderrekening voor kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar oud, en een jongerenrekening voor jongeren vanaf twaalf tot achttien jaar oud. De leeftijd waarop jongeren zelfstandig een rekening kunnen openen ligt meestal rond de vijftien of zestien jaar. Als ouder ben je overigens verantwoordelijk voor de financiële transacties die een minderjarige uitvoert.

De voorwaarden van een kinderrekening

Spaarrekening Kind openen via Geld24

De voorwaarden die banken aan een spaarrekening kind stellen kunnen per bank uiteraard enigszins verschillen. Toch zijn er voorwaarden die vrij standaard zijn. Zo moet een spaarrekening kind vaak een eerste verplichte inleg hebben. Dit bedrag is overigens zeer laag en bedraagt meestal niet meer dan ongeveer tien euro. Uiteraard moet een volwassene een handtekening zetten voor het openen van een kinderrekening. Deze handtekening moet worden gezet door de wettelijke vertegenwoordiger van het kind. Dit is dus een ouder of de voogd.

Sparen voor de toekomst van een (klein)kind

Wanneer je als ouders graag iets voor je kind wilt betekenen kan dat natuurlijk op allerlei manieren. Daarbij denk je misschien niet direct aan financiële ondersteuning, maar ook op dit vlak zijn er uitstekende mogelijkheden om je zoon of dochter goed op weg te helpen. Dat doe je bijvoorbeeld door een spaarrekening te openen op naam van je zoon of dochter. Of, wanneer je al kleinkinderen hebt, op de naam van je kleinzoon of kleindochter natuurlijk.

Een rekening op naam van je kind kan op termijn zorgen voor een leuk financieel extraatje als degene op wiens naam de rekening is afgesloten volwassen is; althans wettelijk gezien volwassen. Met een spaarrekening kind die ouders of grootouders hebben geopend is het voor het kind mogelijk om belangrijke investeringen te doen die bij deze leeftijd (circa 18 jaar) komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan een rijbewijs, studeren of op kamers gaan wonen.

Hoe werkt het afsluiten van een Kinderspaarrekening?

Ouders of grootouders die een rekening willen afsluiten waarop ze sparen voor de toekomst van hun kind moeten rekening houden met een aantal factoren. Een belangrijke factor is de leeftijd die het kind waarvoor de rekening wordt afgesloten heeft op het moment van afsluiten. De maximumleeftijd die een kind mag hebben kan per bank verschillen. Soms moet het kind jonger dan zestien jaar oud zijn, bij andere banken mag het kind slechts maximaal tien jaar oud zijn. Sommige banken vragen een minimum eerste inleg bij het afsluiten van de rekening.

De wettelijke vertegenwoordiger

Dat een jong kind zelf geen rekening af kan sluiten waar zijn ouders of grootouders geld op storten dat uiteindelijk ten bate van het kind zelf komt is natuurlijk logisch. Wanneer er een dergelijke spaarrekening kind wordt geopend moeten de ouders deze rekening openen. Dit is zo geregeld omdat de ouders de wettelijke vertegenwoordigers van het kind zijn. Wanneer een voogd de wettelijke vertegenwoordiger van het kind is zal de voogd de rekening moeten openen.

Als de grootouders voor het kleinkind willen sparen kunnen zij in de meeste gevallen de rekening wel aanvragen, maar niet openen. De toestemming van de ouders is hiervoor vereist en zij dienen dan ook te tekenen. De wettelijke vertegenwoordiger is ook de enige persoon die geld kan opnemen vanaf de spaarrekening kind als het kind de leeftijd van achttien jaar nog niet heeft bereikt.