Laatst bijgewerkt op 7 oktober 2024 door Joris van Leeuwen.
Op zoek naar de hoogste spaarrente? Wij hebben de beste spaarrekeningen voor je op een rijtje gezet. Goed om te weten: Rekeningen binnen de EU vallen onder EU garantiestelsel en je spaargeld is gegarandeerd tot € 100.000 per bank.
|
rente |
||
|
rente |
||
|
rente |
||
|
rente |
||
|
rente |
||
|
rente |
||
|
rente |
||
|
rente |
||
|
rente |
Rentepercentages gebaseerd op een inleg van €1.000.
Op de meest flexibele manier geld sparen voor de korte of lange(re) termijn doe je natuurlijk door middel van een spaarrekening. Het gaat hierbij in principe om een standaard bankrekening die echter wel beschikt over een aantal specifieke eigenschappen en beperkingen. Vooral deze beperkingen zorgen ervoor dat je bij het openen van één van de verschillende spaarrekeningen op de markt altijd kan rekenen op een niet onaanzienlijk hoger gelegen spaarrente. Ben jij ook op zoek naar een interessante spaarrekening om af te sluiten? Dan zal de informatie die je aantreft op deze pagina je daar ongetwijfeld bij kunnen helpen.
Wat is een spaarrekening?
Inhoudsopgave
Een spaarrekening is zoals de naam reeds aangeeft een type bankrekening die specifiek is bedoeld voor het sparen van geld. Ze onderscheidt zich ten opzichte van een gewone betaalrekening doordat er een aantal beperkende voorwaarden aan verbonden zijn. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om zomaar geld vanaf een spaarrekening naar eender welke andere rekening over te maken. Dit kan dan ook in principe alleen maar gebeuren van en naar de tegenrekening die werd opgegeven bij het afsluiten van de spaarrekening. Ben je van plan om een spaarrekening af te sluiten? Dan dien je altijd een keuze te maken tussen:
- Een standaard, zeer flexibele spaarrekening;
- Een spaarrekening met (strikte) voorwaarden;
De standaard spaarrekening is de meest flexibele keuze wanneer je geld wenst te sparen dat toch te allen tijde beschikbaar is. Door te kiezen voor een spaarrekening waar wat meer strikte voorwaarden op van toepassing zijn kan je dan weer veelal rekenen op een hoger rendement.
Standaard spaarrekening
In eerste instantie zijn er dus de standaard spaarrekeningen die op de markt zijn terug te vinden. Voor deze spaarrekeningen geldt dat ze jou als spaarder voorzien van de meest optimale flexibiliteit. Dit betekent concreet dat je altijd over de mogelijkheid beschikt om:
- Eender welk bedrag op eender welk moment op de spaarrekening te storten;
- Je altijd (onbeperkt) spaartegoeden van de rekening af kan halen;
- Het mogelijk is om tijdelijk helemaal geen geld op de rekening te hebben staan;
Het wordt in principe aan alle mensen of gezinnen aangeraden om ten minste over één standaard spaarrekening te beschikken. Dit niet in het minst omdat je enkel en alleen op die manier een financiële buffer aan kan leggen voor onverwachte situaties. Aan het afsluiten van een standaard spaarrekening zijn in principe ook geen kosten verbonden. Dit heeft als gevolg dat er eigenlijk geen direct nadeel verbonden is aan het afsluiten van een dergelijke rekening.
Spaarrekening met voorwaarden
Is er sprake van een spaarrekening met voorwaarden? Dan is het mogelijk dat je niet zomaar een onbeperkt bedrag per maand kan sparen. Bovendien is het ook mogelijk dat je niet zomaar vrij de gelden op kan nemen wanneer je dat wenst. Een bekend voorbeeld van een spaarrekening met voorwaarden is een kinder spaarrekening. Hierbij spaar je niet op jouw eigen naam, maar wel op die van je kind. Vaak staan de spaartegoeden hierbij vast tot je kind 18 jaar oud wordt.
Hoe een spaarrekening openen?
Een spaarrekening openen is helemaal niet moeilijk, in tegendeel. In eerste instantie wordt het wel altijd aangeraden om een vergelijking uit te voeren tussen de verschillende spaarrekeningen die op dat specifieke moment op de markt worden aangeboden. Op deze manier krijg je dan ook meteen een goed beeld van onder meer de opbrengst waar je precies op kan rekenen.
De eenvoudigste manier om een spaarrekening te openen is door deze aan te vragen in de online omgeving van je (huidige of nieuwe) bank. Je dient er rekening mee te houden dat je bij het afsluiten van een spaarrekening ook altijd een bepaalde tegenrekening op zal moeten geven. In veel gevallen is het verplicht om deze tegenrekening bij dezelfde bank te hebben staan. Let op, ondanks het feit dat een spaarrekening gratis is geldt dat niet voor de zichtrekening die eraan wordt verbonden. Hier dienen dan ook wel degelijk bepaalde kosten voor te worden betaald.
Hou er naast bovenstaande bij een spaarrekening openen ook rekening mee dat je dit zowel kan doen op jouw eigen naam alleen als samen met je partner. Kies je voor deze laatste optie? Dan spreekt het voor zich dat beide rekeninghouders hun goedkeuring zullen moeten geven. In principe is het zo dat beide personen ook rekeninghouders zullen moeten zijn van de zichtrekening die aan de spaarrekening is verbonden. Hou ook hier dus zeker rekening mee.
Spaarrekeningen vergelijken, waar rekening mee houden?
Ben je van plan om een (nieuwe) spaarrekening af te sluiten? In dat geval is je toekomstige spaarrekening vergelijken altijd een zeer interessante keuze. Veel mensen doen dit niet omdat ze er vanuit gaan dat een spaarrekening eigenlijk altijd over vrij standaard en vrij gelijkaardige voorwaarden beschikt. Dat is echter niet helemaal juist. Bij spaarrekeningen vergelijken wordt het dan ook steevast aangeraden om op z’n minst rekening te houden met deze punten:
- Betreft het een standaard spaarrekening of een spaarrekening met voorwaarden?
- Op welke spaarrente kan je rekenen bij het afsluiten van de spaarrekening?
- Hoe veilig is de bank waarbij je de spaarrekening van je keuze wenst af te sluiten?
- Door welk depositogarantiestelsel worden de spaartegoeden ingedekt?
- Welke voorwaarden gelden er voor de tegenrekening van de spaarrekening?
Spaarrekeningen vergelijken mag dan op het eerste zicht zeer eenvoudig lijken, het bovenstaande overzicht maakt meteen duidelijk dat er toch best wel een aantal zaken zijn waar je absoluut rekening mee zal willen en moeten houden. Alleen wanneer je met alle vijf de hierboven aangehaalde punten rekening houdt zal je immers met zekerheid de meest interessante spaarrekening weten af te sluiten die aan al jouw wensen zal weten te voldoen.
Rente spaarrekening, hoeveel brengt je spaargeld op?
De rente spaarrekening die je ontvangt vertegenwoordigt als vanzelfsprekend het rendement waar je op jouw spaartegoeden op kan rekenen. Het is dan ook niet meer dan normaal dat elke spaarder op zoek gaat naar de meest optimale spaarrente. Het uitvoeren van een vergelijking kan je daar zoals eerder op deze pagina reeds aangehaald absoluut bij helpen.
Hoeveel rente op spaarrekening je precies ontvangt is altijd afhankelijk van de financiële instelling of bank in kwestie. Het is namelijk zo dat (spaar)banken volledig zelf kunnen bepalen hoeveel spaarrente die ze hun klanten weten aan te bieden. Daarbij is het zeer belangrijk om er rekening mee te houden dat de spaarrente doorgaans niet over een vastgesteld karakter beschikt. Met andere woorden, het betreft een variabele rente die eigenlijk op eender welk moment kan wijzigen. Dit gezegd hebbende kan ze ook voor een beperkte periode vaststaan.
Menig aantal banken bieden hun nieuwe klanten bij het openen van een nieuwe spaarrekening een spaarrente aan die voor bijvoorbeeld enkele maanden is vastgesteld. Na afloop van die eerste paar maanden daalt de spaarrente dan vervolgens vaak vrij aanzienlijk waarna ze ook over een variabel karakter komt te beschikken. In ieder geval, grondig de voorwaarden die zijn verbonden aan de spaarrente die je ontvangt controleren is altijd een absolute aanrader.
Hoe wordt de rente op spaarrekening uitbetaald?
Wanneer je de rente op spaarrekening gaat vergelijken is het naast bovenstaande ook altijd een goed idee om even te controleren op welke manier die rente precies zal worden uitbetaald. Standaard is het zo dat de spaarrente één keer per jaar zal worden bijgeschreven op de spaarrekening zelf. Dit gezegd hebbende is het zo dat er ook spaarrekeningen bestaan waarbij ervoor wordt gekozen om de rente niet jaarlijks, maar wel maandelijks bij te schrijven op de spaarrekening. Op deze manier kan je zomaar een mooi stukje passief inkomen creëren.
Spaarrekening kind, geld sparen voor je kind(eren)
Wil je graag geld sparen voor je kind? In dat geval is het wellicht een interessante keuze om een zogenaamde kinderspaarrekening af te sluiten. Het betreft hier zoals de naam reeds aangeeft een speciale spaarrekening die wordt afgesloten voor en tevens ook op naam van je kind. In eerste instantie lijkt dit spaarproduct gewoon een standaard spaarrekening te zijn, maar dat is het niet. Als ouders heb je immers standaard niet het recht om geld van die spaarrekening af te halen. Dit tenzij er kan worden aangetoond dat er met de afgehaalde fondsen kosten zullen worden betaald voor het kind waarvoor de spaarrekening werd afgesloten.
Bij het afsluiten van een kinder spaarrekening zal in eerste instantie duidelijk worden dat de rente waar je op kan rekenen lager zal zijn gelegen dan bij een standaard spaarrekening het geval is. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat je vaak aanspraak kan maken op een extra rente die zal worden uitgekeerd op het ogenblik dat er een bepaalde leeftijd is bereikt. Dit kan gebeuren van zodra het kind 5, 12 of 18 jaar oud is geworden. In het merendeel van de gevallen is het zo dat het spaargeld (ten minste) vast blijft staan tot het kind in kwestie 18 jaar is geworden.
Hoeveel mag je sparen op een kinder spaarrekening?
Bij een spaarrekening kind openen is het dus zo dat je altijd aandacht zal willen en eigenlijk moeten besteden aan de voorwaarden die eraan verbonden zijn. Wat deze voorwaarden betreft moet je niet alleen rekening houden met het feit dat de gelden voor een bepaalde periode vaststaan. Daarnaast is het immers eveneens zo dat je in bepaalde gevallen slechts een beperkt bedrag per jaar kan storten. Soms is dit bedrag beperkt tot bijvoorbeeld 600 euro.
BUNQ spaarrekening
De BUNQ spaarrekening is er één die uitblinkt tussen de massa. Dat is het gevolg van de toch wel unieke eigenschappen waar deze spaarrekening over beschikt. In eerste instantie maakt BUNQ het mogelijk om niet jaarlijks, niet maandelijks, maar wel wekelijks de spaarrente op je spaarrekening te ontvangen. Dit betekent dat je echt optimaal kan profiteren van het rente-op-rente-effect wat er uiteraard ook voor zal zorgen dat je jouw spaardoelen nog sneller zal weten te bereiken. Het feit dat de spaarrente wekelijks wordt uitbetaald zorgt er uiteraard ook voor dat de BUNQ spaarrekening zich prima leent voor mensen die extra passief inkomen willen opbouwen.
Bovenstaande is echter nog niet alles. Verder is het namelijk ook zo dat een BUNQ spaarrekening kan worden afgesloten in verschillende valuta’s. Voor heel wat spaarders geldt dat ze zich er bijvoorbeeld niet prettig bij voelen dat ze hun volledige vermogen in euro’s geparkeerd houden. Dat hoeft ook niet. Het afsluiten van een BUNQ spaarrekening kan immers niet alleen gebeuren in euro, maar ook in de Engelse ponden en zelfs in Amerikaanse dollars.
De Easy Savings spaarrekening van BUNQ is vrij af te sluiten en beschikt niet over een bepaalde, minimale inleg. Er zijn ook geen kosten verbonden aan het openen van deze spaarrekening.
Klarna spaarrekening
Klarna staat bekend als een partij die steevast een zeer aantrekkelijke spaarrente weet aan te bieden aan haar spaarders. Bij het openen van een Klarna spaarrekening is het mogelijk om een keuze te maken tussen twee verschillende opties. Het gaat hierbij dan om:
- De Klarna Vaste Rekening wat eigenlijk een soort van spaardeposito is;
- De Klarna Flex Rekening wat eigenlijk gewoon een standaard spaarrekening is;
Wanneer je op zoek bent naar een Klarna spaarrekening zal je dus naar alle waarschijnlijkheid vooral willen kijken in de richting van Klarna Flex. Voor deze rekening geldt dat ze een marktconforme spaarrente weet te bieden welke dagelijks wordt berekend en maandelijks wordt uitbetaald. Je hoeft dus bij de Klarna spaarrekening niet te wachten tot het einde van het jaar voordat je jouw verdiende spaarrente bijgeschreven krijgt.
Ben je van plan om een Klarna spaarrekening te openen? Hou er dan wel rekening mee dat je spaartegoeden bij deze partij vallen onder het Zweedse depositogarantiestelsel. Net als het Nederlandse biedt deze uiteraard wel gewoon dekking tot 100.000 euro aan spaargeld.
Centraal Beheer spaarrekening
De Centraal Beheer spaarrekening is een online spaarrekening die jou als spaarder voorziet van een maximale flexibiliteit. Met deze spaarrekening kan je dus zeer flexibel sparen en dat bovendien ook nog eens tegen een altijd zeer marktconforme, variabele rente. Het afsluiten van de Centraal Beheer spaarrekening is mogelijk voor iedereen zonder dat er daarbij rekening moet worden gehouden met een vereiste, minimale inleg. Er zijn aan het afsluiten van deze rekening bij Centraal Beheer ook geen kosten verbonden. In de handige mobiele app van deze aanbieder is het uiteraard altijd mogelijk om het actuele saldo op je spaarrekening te raadplegen.
De spaarrente die je ontvangt bij het openen van een spaarrekening van Centraal Beheer wordt overigens niet één keer per jaar uitbetaald, maar wel maandelijks. Wil jij dus met andere woorden graag merkelijk sneller over je gerealiseerde intresten kunnen beschikken dan bij menig aantal andere spaarbanken het geval is? Ook dan kan dit zomaar een extra reden zijn om ervoor te kiezen om een spaarrekening te openen bij Centraal Beheer.
Ben je van plan om spaargeld opzij te zetten voor een langere periode? Wil je jezelf bovendien beletten om zomaar vrij deze spaartegoeden op te kunnen nemen? In dat geval is het ook mogelijk om ervoor te kiezen om een spaarrekening met vaste rente of een spaardeposito bij Centraal Beheer af te sluiten. Zo profiteer je namelijk van een nog hoger gelegen rente.
Raisin spaarrekening
Bijzonder veel Nederlanders beschikken over een Raisin spaarrekening… en ze weten goed waarom. Kenmerkend voor deze aanbieder van spaarrekeningen is dat ze het mogelijk maakt om niet alleen een dergelijke rekening te openen bij een Nederlandse aanbieder. In het spaarrekeningen aanbod van Raisin zijn dan ook bijvoorbeeld exemplaren terug te vinden die worden aangeboden door banken in Frankrijk en Italië, etc. Een eenvoudige vergelijking uitvoeren tussen deze verschillende opties verzekert je steevast van de hoogste mogelijke opbrengst.
Het afsluiten van een Raisin spaarrekening wordt extra interessant omdat er geen kosten op worden aangerekend. Bovendien is het zo dat je altijd bent verzekerd van een zeer hoge spaarrente. Bijkomend is het mogelijk om een dergelijke spaarrekening te openen vanaf een bedrag van slechts 1 euro en behoort ook automatisch sparen tot de mogelijkheden. Het is dus zeker niet voor niets dat Raisin door de jaren is uitgegroeid tot één van de populairste aanbieders van spaarrekeningen op de Nederlandse markt.
Santander spaarrekening
Ben je van plan om een Santander spaarrekening af te sluiten? Dan kan je rekenen op een meer dan degelijke marktconforme spaarrente. Het spreekt voor zich dat deze rente niet is vastgesteld en dus over een variabel karakter beschikt. Het geld dat je op deze spaarrekening hebt gestort is altijd dagelijks opneembaar. Voor de rente die erop wordt berekend geldt dat ze elke maand wordt uitbetaald in plaats van slechts één keer. Op deze manier kan je dus een stukje passief inkomen genereren of kan je profiteren van het rente-op-rente-effect.
Het is mogelijk voor spaarders om tot maximaal zes spaarrekeningen bij Santander te openen. Hier zijn nooit kosten aan verbonden. In principe is het mogelijk om tot 1.000.000 euro op de spaarrekening te plaatsen. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat het Spaanse depositogarantiestelsel (net als het Nederlandse overigens) slechts dekking biedt tot maximaal 100.000 euro per persoon en per spaarrekening.
ABN AMRO spaarrekening
Indien je graag een ABN AMRO spaarrekening wenst af te sluiten zal het meteen duidelijk worden dat je daarbij een keuze zal kunnen maken tussen tal van verschillende opties. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de spaarrekeningen die je hieronder aantreft:
- De KinderToekomst Sparen spaarrekening;
- De Direct Sparen spaarrekening;
- De Schenken met Beheer spaarrekening;
- De Beleggers spaarrekening;
Zou je graag gewoon een standaard spaarrekening willen afsluiten bij ABN AMRO? In dat geval kies je voor de Direct Sparen optie. Het betreft hier de meest flexibele optie die je standaard voorziet van een marktconforme rente en die zeer eenvoudig kan worden aangevraagd. Bovendien is het mogelijk om meerdere van deze spaarrekeningen af te sluiten en zijn er op geen enkele manier kosten aan verbonden. Wil je liever een spaarrekening als belegger openen of zou je graag een spaarrekening voor je kind openen? Dan behoort ook dat tot de mogelijkheden!
ING spaarrekening
De ING spaarrekening is af te sluiten in verschillende vormen. In eerste instantie is er de standaard spaarrekening die luistert naar de naam ‘Oranje Spaarrekening’. Deze rekening maakt het mogelijk om op de meest flexibele manier geld te sparen. Hierbij is het bovendien ook mogelijk om gebruik te maken van verschillende ‘potjes’. Het is mogelijk om tot tien verschillende van deze spaarpotjes aan te maken. Zo kan je bijvoorbeeld sparen voor een bepaalde verbouwing aan je woning, voor een vakantie, etc.
Een ander type ING spaarrekening die je kan afsluiten is de ‘Groei Groter rekening’. Het betreft hier eigenlijk een kinder spaarrekening die aldus wordt afgesloten op naam van je kind. Van zodra je kind de leeftijd van 18 jaar bereikt zal hij of zij toegang krijgen tot die rekening. Kies je voor het afsluiten van een spaarrekening bij ING? Dan kan je altijd rekenen op een aantal extra mogelijkheden. Het betreft hier dan meer concreet de onderstaande:
- Het is mogelijk om maandelijks automatisch te sparen;
- Je kan specifieke spaardoelen instellen;
- Je kan bedragen die je betaalt laten afronden waardoor je automatisch spaart;
Als Nederlandse grootbank spreekt het voor zich dat de ING spaarrekening kan rekenen op een zeer aanzienlijke populariteit. Daarbij is het uiteraard ook vanzelfsprekend dat ze valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Deze dekt spaartegoeden in tot 100.000 euro.
Rabobank spaarrekening
Het afsluiten van een Rabobank spaarrekening kan gebeuren op verschillende manieren. Uiteraard spreekt het voor zich dat er een standaard spaarrekening in het aanbod van deze bank is terug te vinden, maar er zijn ook verschillende andere spaarrekeningen in opgenomen die zich kenmerken door meer bijzondere voorwaarden. Bij het openen van een Rabobank spaarrekening kan je in de praktijk een keuze maken tussen de onderstaande opties:
- De Rabo Spaarrekening;
- Rabo TijdslotSparen;
- Rabo DoelSparen;
De meest flexibele spaarrekening is de Rabo Spaarrekening. Het betreft hier dan ook de meest flexibele manier om geld te sparen op zowel korte als op lange termijn. Er zijn geen concrete voorwaarden verbonden aan het afsluiten van deze spaarrekening. Bij Rabo TijdslotSparen is het vooral van belang om te weten dat je geldopnames ten minste 90 dagen op voorhand moet plannen. Als gevolg hiervan is de spaarrente hierbij een stukje hoger gelegen.
Met Rabo DoelSparen kan je bijvoorbeeld geld sparen op naam van en voor je kind. De spaartegoeden blijven in dit geval geblokkeerd op de spaarrekening tot op het moment dat het kind de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt. Veel ouders vinden dit een leuke en bovendien ook zeer toegankelijke manier om geld te sparen voor de toekomst van hun kind(eren).
Conclusie
Er wordt wel eens gezegd dat geld sparen op een spaarrekening eigenlijk financieel niet heel erg interessant is. Dat is vooral te wijten aan de beperkte spaarrente die je daarop ontvangt. Dat is natuurlijk niet helemaal gelogen, in tegendeel. De opbrengst die je kan verwachten van een (standaard) spaarrekening is namelijk vrij beperkt. Dit gezegd hebbende blijft het wel nog steeds een aanrader om op z’n minst de beschikking te hebben over één spaarrekening. Op deze manier creëer je immers een zekere reserve voor het geval er zich een financiële verrassing voordoet. Een spaarrekening openen is dus wel degelijk een (zeer) interessante keuze.