Fondsbeleggen Vergelijken

Tip: Start nu met fondsbeleggen via Saxo Bank en ontvang 200 Euro transactietegoed

Meest gekozen

Saxo Bank Fondsbeleggen

 • Ontvang 200 Euro transactietegoed

 • Beheerkosten 0,60% 

 • Transactiekosten 0,08% 

Centraal Beheer Gemakbeleggen

 • Stort minimaal €500 en ontvang €65 bonus

 • Beheerkosten 0,60% 

 • Transactiekosten 0,30%

Brand New Day Fondsbeleggen

 • Lage kosten

 • Beheerkosten 0,59% 

 • Geen transactiekosten

Fondsbeleggen is een populaire manier om te beleggen. Hierbij kies je ervoor om te investeren in beleggingsfondsen in plaats van individuele aandelen of obligaties.

Veel beleggers beleggen in fondsen omdat ze een beter rendement verwachten. Ze profiteren van de ervaring van professionele fondsbeheerders.

Hoe begin je met beleggen in fondsen en waarom zou je deze route nemen voor je beleggingen? In dit artikel vind je tips om je op weg te helpen met fondsbeleggen. Het legt de basisconcepten uit, de voordelen en hoe je de fondsen kiest die bij jouw strategie passen.

Geen ingewikkelde voorwaarden of verkoopargumenten. Alleen de feiten die je nodig hebt om aan de slag te gaan met je beleggingen.

 • Fondsbeleggingen zijn goed voor diversificatie van je portfolio.
 • Je moet tijdens het kiezen van een fonds kijken naar de kosten, het team en het proces. En je moet kijken naar de prestaties in vergelijking met een benchmark.
 • Online platforms en brokers maken het gemakkelijker om in fondsen te beleggen. Ze hebben gebruiksvriendelijke interfaces en verschillende functies. Er zijn steeds meer Nederlandse fondsbeleggers.

Wat is Fondsbeleggen?

Bij een fondsbelegging wordt het geld van verschillende beleggers samengevoegd en belegd in beleggingsfondsen die niet op de beurs worden verhandeld. Het voordeel is dat je professioneel beheer krijgt, gemakkelijk kunt beleggen zonder expert te zijn en lagere risico's hebt dankzij automatische diversificatie.

Fondsbeleggen
Fondsbeleggen in 2024

Als fondsbelegger ontvang je rendement. Je kunt ook dividenden of rente ontvangen. Maar zoals bij elke belegging zijn er ook nadelen. Bijvoorbeeld beheers- en administratiekosten.

Fondsen stellen je in staat om te beleggen in een breed scala van financiële instrumenten, zoals aandelen, obligaties en grondstoffen.

Soorten beleggingsfondsen

Er zijn verschillende soorten beleggingsfondsen, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Om te beginnen hebben we aandelenfondsen, die investeren in aandelen van beursgenoteerde bedrijven en zich kunnen specialiseren in diverse regio’s of sectoren, zoals technologie of gezondheidszorg.

Dan zijn er obligatiefondsen die investeren in schuldbewijzen uitgegeven door overheden, semi-overheden of bedrijven, zoals leningen. En als je op zoek bent naar het beste van twee werelden, zijn er mixfondsen die een combinatie bieden van aandelen en obligaties, en daarnaast kunnen investeren in andere vermogensklassen zoals vastgoed en valuta.

Hoe kies je een goed beleggingsfonds?

Het is niet gemakkelijk om een goed fonds te vinden en er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Fondsen met lage vergoedingen zijn beter. Hoge vergoedingen verlagen namelijk het rendement.

De kwaliteit van het team achter een beleggingsfonds is belangrijk voor een goed fonds. Een goed team kan het verschil maken

Tot slot speelt de uitgever van een beleggingsfonds een indirecte maar belangrijke rol; het moet beleggers prioriteit geven, zich focussen op een beperkt aantal fondsen waarin ze uitblinken en in staat zijn talent aan te trekken en te behouden.

Het is ook belangrijk om het streven naar de prestaties van het fonds in de gaten te houden en deze te vergelijken met een geschikte benchmark over meerdere perioden of volledige marktcycli.

Fondsbeleggen en je vermogensopbouw

Natuurlijk is het ultieme doel van beleggen om je vermogen te laten groeien. Fondsbeleggen kan hierin een belangrijke rol spelen. Maar hoe draagt het precies bij aan je vermogensopbouw? Laten we dat in detail bekijken.

Periodieke inleg

Periodiek beleggen wordt ook wel dollar cost averaging, in dit artikel leer je meer over dollar cost averaging:

Beleggen in fondsen
Kansen en Risico's bij het beleggen in fondsen.

Niet alleen dat, periodieke inleg in beleggingsfondsen biedt het voordeel van kosten spreiding over verschillende aankoopmomenten en kan helpen bij het ontwikkelen van een discipline in beleggen. En het beste deel? Het is eenvoudig en flexibel in te stellen via een automatische overboeking, die op elk moment kan worden aangepast of stopgezet.

Periodieke beleggingen elimineren onzekerheid over het juiste moment om te beleggen. Hierdoor wordt de investering gespreid over verschillende marktomstandigheden. Daarom is periodiek beleggen een goede optie.

Herbeleggen van dividenden

Nu, over naar een andere sleutelstrategie: het herbeleggen van dividenden. Dit is een strategie waarbij ontvangen dividend direct weer wordt geïnvesteerd in het fonds, wat compounding-effecten op lange termijn stimuleert en kan leiden tot een exponentiële groei van het vermogen.

Belangrijk om te weten is dat de ingehouden dividendbelasting kan worden verrekend met de verschuldigde inkomstenbelasting, aangezien beleggingen worden aangegeven als bezittingen in box 3 en onderhevig kunnen zijn aan vermogensbelasting.

Risicoprofiel Begrijpen

Zoals bij elke investering, brengt ook fondsbeleggen risico’s met zich mee. Het meest voor de hand liggende risico is het verlies van kapitaal, wat beleggers zouden moeten erkennen en begrijpen.

Daarnaast kunnen hebzucht binnen de markt en het overslaan van essentieel onderzoek voorafgaand aan het beleggen in fondsen leiden tot ongeïnformeerde beslissingen met potentieel negatieve financiële gevolgen. Het is dus belangrijk om bewust te zijn van de inherente risico’s en je huiswerk goed te doen.

Rendement en Risicobeheer

Het rendement is het financiële resultaat van je belegging en wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals de markt-, rente-, krediet- en valutarisico's.

Je moet een evenwicht vinden tussen rendement en risico om een succesvolle beleggingsstrategie te creëren. Het risicobeheer omvat het identificeren, analyseren en beheren van deze risico's om de meest geschikte beleggingsfondsen voor jouw doelen en risicoprofiel te selecteren.

Spreiding van Risico

Door je beleggingen te spreiden over verschillende bedrijven, sectoren, locaties en voertuigen verminder je de impact van marktschommelingen.

Als je je geld bijvoorbeeld in een aandelenfonds stopt, kun je je risico spreiden door te beleggen in aandelen van verschillende bedrijven in verschillende sectoren. Risicospreiding in fondsen betekent dat je minder snel geld verliest door een slechte prestatie van één belegging of sector.

Kosten en Vergoedingen

Transactie- en Fondskosten

Bij fondsbeleggen zijn er verschillende kosten die invloed kunnen hebben op het rendement van je beleggingen. Allereerst zijn er transactiekosten, die banken en brokers in rekening brengen voor elke aankoop en verkoop van fondsen.

Je betaalt ook fondskosten voor het beheer en de administratie van het beleggingsfonds.

Vergoedingen voor beleggingsfondsen kunnen een grote invloed hebben op je rendement. Kijk daarom goed hoe hoog de vergoedingen zijn.

Beheerkosten en Servicekosten

Als het gaat om beleggen in fondsen, zijn er nog een paar andere kosten waar je op moet letten. Dit zijn onder andere beheerkosten en servicekosten. Beheerskosten zijn de kosten voor het laten beheren van je beleggingen door een fondsbeheerder. Servicekosten zijn gerelateerd aan het totale investeringsbedrag en worden meestal berekend als een percentage van het geïnvesteerde vermogen.

Vergelijk de beheer- en servicekosten van verschillende fondsen. Deze beïnvloeden je rendement.

Het is over het algemeen een goed idee om fondsen met lagere kosten te zoeken, omdat hoge kosten je rendement aanzienlijk kunnen verlagen.

Om het overzichtelijk te maken, volgen hier de belangrijkste kosten in fondsbeleggen:

 • Transactiekosten
 • Fondskosten
 • Beheerkosten
 • Servicekosten
Vergelijking beheerkosten beleggingsfonden
Beheerkosten hebben impact op rendement van beleggingsfonds.

Fondsbeheer

De Rol van de Beheerder

De beheerder van een beleggingsfonds beslist hoe je geld wordt geïnvesteerd.

De beheerder houdt de markt in de gaten, selecteert beleggingen en bepaalt hoe de portefeuille zich ontwikkelt. Kies een ervaren en deskundige beheerder bij het selecteren van een beleggingsfonds.

Risicobeheer is belangrijk voor het beheer van een beleggingsfonds. De beheerder moet ervoor zorgen dat het risico beperkt blijft.

Actief versus Passief Beheerd

Er zijn twee soorten beleggingsfondsen, namelijk actief beheerde fondsen en passieve beleggingsfondsen.

Actief beheerd: In een actief beheerd fonds streeft de beheerder ernaar om betere rendementen te behalen dan de markt. Dit wordt gedaan door regelmatig de beleggingsportefeuille te evalueren en aanpassingen door te voeren wanneer dat nodig is. Dit kan resulteren in hogere kosten voor de belegger, maar het kan ook leiden tot hogere rendementen.

Passief beleggingsfonds: Een passief beleggingsfonds volgt een vooraf bepaalde index, zoals de AEX of S&P 500. De beheerder van een passief fonds heeft als doel om hetzelfde rendement te behalen als de betreffende index.

Passieve beleggingsfondsen hebben over het algemeen lagere kosten, omdat er minder actieve beslissingen worden genomen. Fondsbeleggen is vooral interessant voor de passieve belegger.

In de praktijk kan een combinatie van zowel actief als passief beheerde fondsen zinvol zijn. Door een mix van verschillende beleggingsstijlen en -strategieën te hanteren, kan een optimale balans tussen risico en rendement worden bereikt. Je kunt overwegen om met een financieel adviseur te praten om de investeringsmix te vinden die het beste bij je persoonlijke situatie past.

Analyseren van Fondsen

Bij het selecteren van de juiste fondsen is het essentieel om een grondige analyse uit te voeren. Je kunt zich bijvoorbeeld richten op:

 • Rendement: Bestudeer de historische rendementen van de fondsen om een indicatie te krijgen van de potentiële prestaties in de toekomst.
 • Risico: Fondsen met een hoger risico kunnen meer rendement opleveren, maar brengen ook grotere kans op verlies met zich mee. Zorg ervoor dat je het risico afstemt op je persoonlijke situatie en risicotolerantie.
 • Beleggingsstrategie: Ga na hoe het fonds belegt en of de beleggingsfilosofie in lijn is met je persoonlijke overtuigingen en langetermijndoelen.

Service en Gemak

Ten slotte is het belangrijk om te kijken naar de service en het gemak van de gekozen aanbieder.

Kies voor een partij waar je eenvoudig vragen kunt stellen en waar betrouwbare informatie wordt verstrekt. Daarnaast is het belangrijk dat je het platform gemakkelijk kunt gebruiken en beheren, zodat je te allen tijde zicht hebt op je beleggingen.

Beleggingsstrategieën

Lange-Termijn versus Korte-Termijn

Bij het kiezen van een beleggingsstrategie is het belangrijk om te bepalen of je wilt beleggen op lange termijn of korte termijn.

Lange-termijn beleggen vergt een geduldige benadering en richt zich op waardecreatie op de lange termijn. Denk hierbij aan beleggen in aandelen of indexfondsen. Korte-termijn beleggen is meer gericht op snelle winsten en speculatie, zoals handelen in opties of valutaparen.

Een succesvolle lange-termijn strategie zou kunnen zijn om te beleggen in wereldwijde fondsen en gespreide portefeuilles, die zowel ontwikkelde als opkomende markten omvatten. Zo kun je profiteren van groeikansen in verschillende werelddelen. Als je voor de korte termijn wilt investeren, moet je de markt goed kennen en snel reageren op de huidige trends.

Beleggen voor Diversificatie

Een goede beleggingsstrategie is veelzijdig. Als je je beleggingen diversifieert, kun je verliezen door slechte prestaties in een bepaald gebied of land voorkomen.

Een goed gediversifieerde portefeuille bevat bijvoorbeeld aandelen, obligaties, vastgoed en grondstoffen uit verschillende markten en sectoren.

Het is belangrijk om te letten op de spreiding binnen je beleggingsportefeuille – niet alleen geografisch, maar ook in termen van risico.

Beleg bijvoorbeeld in zowel defensieve als cyclische aandelen, in grote én kleine bedrijven, en in verschillende opkomende en ontwikkelde markten.

Bij fondsbeleggen kun je eenvoudig diversificeren door te beleggen in verschillende fondsen die elk een eigen beleggingsstrategie hebben.

Sommige fondsen richten zich op specifieke sectoren, terwijl andere beleggen in een bredere selectie van bedrijven en instrumenten.

Fondsbeleggen via online brokers

Het gemak van online platforms en brokers heeft de deur naar fondsbeleggen wijd opengezet voor het grote publiek. In feite is het aantal Nederlandse huishoudens dat belegt in fondsen in 2021 met 12% gestegen, bijna een kwart van de Nederlandse huishoudens is nu actief in beleggingsactiviteiten.

Online platforms zoals Saxo, eToro en DEGIRO maken beleggen in fondsen eenvoudiger. Elk van deze brokers heeft speciale functies voor verschillende behoeften van beleggers.

DEGIRO bijvoorbeeld heeft een eenvoudige gebruikersinterface, lage kosten en ETF's die provisievrij kunnen worden verhandeld. eToro is een sociaal handelsplatform waar beleggers van elkaar kunnen leren en portefeuilles kunnen repliceren. Ook Saxo biedt verschillende manieren om te beleggen in fondsen.

Beleggingsrekening Openen

Je moet een beleggingsrekening openen bij een broker om in fondsen te kunnen beleggen. Dit is normaal gesproken snel gedaan.

Om het proces te versnellen, moet je je persoonlijke gegevens, ID-kaart en belastinggegevens bij de hand hebben.

Nadat je beleggingsrekening is geopend, kun je beginnen met het storten van geld op je account.

De meeste brokers accepteren diverse betaalmethoden zoals iDEAL, bankoverschrijving en soms zelfs creditcards.

Ga na hoeveel je wilt investeren en maak het geld over naar je beleggingsrekening.

Met het geld op je beleggingsrekening kun je beleggingsfondsen gaan kiezen.

Denk na over de risico's die je wilt nemen, hoe lang je je geld wilt beleggen en wat je ermee wilt bereiken.

Het is goed om je geld te spreiden over verschillende sectoren, landen en beleggingscategorieën om je risico te minimaliseren.

Beleggingsopties en Producten

In de wereld van fondsbeleggen heb je verschillende beleggingsopties en producten om uit te kiezen. Zo kun je je portefeuille aanpassen aan je doelen en risicobereidheid.

Er zijn twee populaire vormen van beleggen: Fondsbelegging en Exchange-Traded Funds (ETF's).

Traditionele Fondsbelegging

Met een traditioneel beleggingsfonds investeer je in een portefeuille van aandelen en obligaties. Een fondsbeheerder beslist welke effecten hij koopt en verkoopt. Je bent mede-eigenaar van de activa in het fonds.

De voordelen van traditionele fondsbelegging zijn onder meer:

 • Risicospreiding door diversificatie van beleggingen
 • Professioneel beheer en expertise
 • Mogelijkheid tot periodieke inleg en automatisch herbeleggen van dividenden
Grootste beleggingsfondsen ter wereld
Overzicht van de 5 grootste fondsen ter wereld.

Exchange-Traded Funds (ETF's)

Een andere populaire optie in de wereld van fondsbeleggen zijn Exchange-Traded Funds, of kortweg ETF's.

Dit zijn beleggingsproducten die op de beurs verhandeld worden, net als aandelen.

Ze volgen meestal een specifieke marktindex, zoals de AEX-Index of de S&P 500, en streven ernaar om het rendement van die index zo nauwkeurig mogelijk te repliceren. ETF's worden ook wel trackers genoemd.

Enkele voordelen van ETF's ten opzichte van traditionele beleggingsfondsen zijn:

 • Lager kosten: omdat ETF's passief beheerd worden en een index volgen, zijn de beheerkosten vaak lager dan bij actief beheerde fondsen
 • Uitgebreide diversificatie: ETF's kunnen honderden of zelfs duizenden effecten bevatten, waardoor ze een breed gespreide exposure bieden
 • Handelsgemak: omdat ETF's op de beurs verhandeld worden, kun je ze gedurende de handelsdag kopen en verkopen tegen de actuele marktprijs

Het kiezen tussen ETF’s en beleggingsfondsen hangt dus af van de beleggingsdoelen en risicotolerantie van een persoon. ETF’s zijn geschikt voor wie een kosteneffectieve manier zoekt om risico te spreiden, terwijl beleggingsfondsen een goede keuze kunnen zijn voor wie streeft naar potentieel hogere rendementen tegen hogere kosten.

Meer weten over exchange traded funds? Op deze pagina gaan we dieper in op dit soort fondsen.

Fiscale overwegingen en Winst

Belastingen en Beleggen

Bij het beleggen in fondsen zijn er enkele fiscale aspecten waarmee je rekening moet houden.

Allereerst is er de belasting op de winst van je beleggingen. In Nederland wordt deze winst beschouwd als inkomen uit sparen en beleggen en valt onder Box 3 in de inkomstenbelasting.

De belasting die je betaalt over je beleggingen is afhankelijk van het rendement en het vermogen dat je hebt.

In Box 3 wordt een forfaitair rendement in aanmerking genomen, wat betekent dat de Belastingdienst uitgaat van een verondersteld rendement, ongeacht het werkelijke rendement dat je behaalt.

Het is belangrijk op te merken dat het niet om de winst zelf gaat, maar om het gehele vermogen waarover jij belasting betaalt. Hierdoor betalen beleggers met een hoger vermogen meer belasting dan beleggers met een lager vermogen, ongeacht de werkelijk behaalde winst.

Belastingtarieven in Box 3:

VermogensschijfVermogensrendementBelastingtarief
Tot €50.0001,9%0,61%
€50.000 – €950.0004,5%1,44%
Vanaf €950.0005,69%1,76%
Belastingtarieven bij fondsbeleggen.

Daarnaast moet je rekening houden met de vermogensbelasting.

Deze belasting wordt geheven over het spaarvermogen, waaronder ook de waarde van je beleggingen valt.

Er geldt een vrijstelling van vermogensbelasting tot een bepaald bedrag, het zogenaamde heffingsvrije vermogen. Voor het belastingjaar 2024 is dit bedrag vastgesteld op €50.000 per persoon.

Uitkering en Herinvesteren van Winst

Bij fondsbeleggen zijn er ook enkele fiscale aandachtspunten met betrekking tot de uitkering en herinvestering van winst.

Als je beleggingsfonds winst uitkeert, zal deze winst doorgaans als dividend worden uitgekeerd.

In Nederland geldt een dividendbelasting van 15% over deze uitkeringen. Je kunt deze dividendbelasting echter verrekenen met de inkomstenbelasting die je in Box 3 betaalt.

Als je je winsten herbelegt in het fonds, worden ze beschouwd als een nieuwe aankoop van fondsdeelbewijzen. Dit kan van invloed zijn op je belastingen.

Duurzaam en Verantwoord Beleggen

Duurzame Investeringen

In de huidige wereld is duurzaamheid een steeds belangrijker thema, ook in de wereld van beleggen. Duurzame beleggingsfondsen investeren in een selectie van bedrijven die een duurzame bedrijfsvoering bevorderen, terwijl impactfondsen zich richten op het realiseren van tastbare positieve veranderingen op milieu- en sociale gebieden.

Hoe kunnen deze fondsen duurzaamheid en positieve impact waarborgen? Ze gebruiken verschillende instrumenten zoals:

 • uitsluiting
 • positieve selectie
 • ESG-integratie
 • het gebruik van stemrecht
 • engagement

Beleggingsfondsen zoals Triodos Bank en de ASN Bank, en ETFs, zijn specifiek gericht op duurzame niche-sectoren.

Als belegger kun je kiezen uit een breed scala aan duurzame fondsen die je beleggingsstrategie ondersteunen.

Deze aanbieders selecteren fondsen die voldoen aan strenge duurzaamheids- en ethische richtlijnen.

Impact van ESG-criteria

Bij het analyseren van duurzame beleggingsfondsen wordt rekening gehouden met criteria op het gebied van milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur. Deze factoren helpen bij het evalueren van bedrijven.

Bij het toepassen van ESG-criteria op een beleggingsportefeuille zijn er enkele veelgebruikte methoden:

 1. Uitsluiting: Het niet beleggen in bedrijven die actief zijn in controversiële sectoren, zoals fossiele brandstoffen of de wapenindustrie.
 2. Engagement: Het aangaan van een dialoog met ondernemingen over hun gedrag op het gebied van duurzaamheid en sociaal beleid.
 3. Best-in-class benadering: Het selecteren van de best presterende bedrijven op basis van ESG-criteria binnen een bepaalde sector.

Let op dat er ook verschillen zijn tussen de aanpak van diverse beleggingsfondsen en de informatieverstrekking omtrent duurzaamheid.

Hierdoor kan het ene fonds meer focus leggen op milieuaspecten, terwijl een ander fonds zich meer richt op sociale verantwoordelijkheid.

Bij het selecteren van duurzame beleggingsopties is het belangrijk dat jij als belegger kritisch blijft. Vergelijk verschillende aanbieders om te bepalen welke het beste aansluit bij je persoonlijke doelen en waarden op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord beleggen.

Veelgestelde vragen over fondsbeleggen

Wat is fondsbeleggen?

Bij een fondsbelegging wordt geld geïnvesteerd in een fonds dat verschillende activa beheert.

Wat is het verschil tussen een beleggingsfonds en een ETF?

Een beleggingsfonds probeert beter te presteren dan de markt. Een ETF volgt een index en is over het algemeen goedkoper.

Wat is het risico van een beleggingsfonds?

Risico's kunnen marktrisico, renterisico, kredietrisico en beheerdersrisico omvatten, afhankelijk van het soort activa waarin het fonds belegt.

Wat zijn de kosten van beleggingsfondsen?

Kosten kunnen bestaan uit beheervergoedingen, performance fees, transactiekosten en soms instap- of uitstapkosten.

Is een beleggingsfonds veilig?

“Veiligheid” is relatief en geen enkele belegging is zonder risico. Fondsen variëren in risiconiveau op basis van hun onderliggende beleggingen en managementstijl.

Hoe kan ik verschillende beleggingsfondsen het beste vergelijken?

Om beleggingsfondsen effectief te vergelijken, kun je letten op kenmerken zoals het historisch rendement, kosten, risicospreiding en de beleggingscategorie.