Fondsbeleggen Vergelijken

Fondsbeleggen is een populaire manier om te beleggen. Hierbij kies je ervoor om te investeren in beleggingsfondsen in plaats van individuele aandelen of obligaties.

Brand New Day
Bij Brand New Day kun je kiezen uit Modelbeleggen of Vrij beleggen
 • Indexbeleggen via Modelbeleggen
 • Kies uit 9 aandelen- en 7 obligatiefondsen via Vrij Beleggen
 • 0.34% Servicekosten
Order € 1000
€ 0
Centraal Beheer
Met Centraal Beheer Gemaksbeleggen kun je kiezen uit 8 fondsen.
 • Kies uit 8 verschillende fondsen
 • 0,22% Servicekosten
Order € 1000
€ 3
DEGIRO
DEGIRO is een Nederlandse broker met een ruim aanbod en scherpe tarieven.
 • Fondsen en ETF's
 • Beleg zonder kosten in de DEGIRO Kernselectie.
 • 0,20% Servicekosten
Order € 1000
€ 0
SAXO
Bij Saxo Bank kun je kiezen uit een ruim aanbod aan fondsen en andere instrumenten.
 • Beleg zonder kosten automatisch via Autoinvest
 • Fondsen en ETF's
 • Ruim aanbod aan fondsen
 • 0,01% Servicekosten
Order € 1000
€ 0

Meer Nederlanders overwegen sparen in te ruilen voor beleggen. Door het hogere rendement op lange termijn is fondsbeleggen aantrekkelijk voor zowel nieuwe als ervaren beleggers. Voor je begint, is een financiële buffer belangrijk. Het is ook slim om duidelijke doelen te stellen, zoals pensioen, opleiding, een huis kopen of vermogen opbouwen.

Het is aan te raden een gespreide beleggingsportefeuille op te bouwen met indexfondsen, ETF’s en andere beleggingsfondsen. Dit vermindert risico’s en zorgt voor mogelijke groei. Het kiezen van de juiste beleggingsstrategieën en je portefeuille regelmatig aanpassen zijn belangrijk. Op deze pagina vindt je inzichten en tips voor iedereen die meer wil leren over fondsbeleggen, in een tijd waarin duurzaam investeren steeds belangrijker wordt.

Wat is Fondsbeleggen en Hoe Werkt Het?

Fondsbeleggen vergelijken
Wat is fondsbeleggen?

Je vraagt je af wat is fondsbeleggen? Het is een manier van investeren. Hiermee beleggen in fondsen geeft je toegang tot veel verschillende activa. Bij deze strategie koop je geen aandelen of obligaties zelf. In plaats daarvan doe je mee in een beleggingsfonds. Zo'n fonds heeft een brede mix van investeringen. Dit wordt beheerd door experts in vermogensbeheer. Zij beheren grote sommen geld, van miljoenen tot miljarden euro’s.

Voor het beheer van de fondsen betaal je kosten aan de fondsmanagers. Deze kosten zijn een percentage van het beheerde vermogen. Er zijn veel soorten beleggingsfondsen beschikbaar. Denk aan aandelenfondsen, mixfondsen, vastgoedfondsen en obligatiefondsen. Ieder fonds is anders en heeft zijn eigen risico’s. Dit maakt het makkelijk om iets te kiezen dat bij je past.

In Nederland houdt de Autoriteit Financiële Markten een oogje in het zeil bij beleggingsfondsen. In België doet de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten dat. Hun toezicht beschermt jou als belegger. Sommige fondsen kan je gemakkelijk verhandelen omdat ze beursgenoteerd zijn. Anderen, de niet-beursgenoteerde fondsen, zijn moeilijker te verkopen.

Er zijn open-end en closed-end fondsen. Open-end fondsen kunnen nieuwe aandelen uitgeven of terugkopen. Dit doen ze als mensen willen investeren of stoppen. Euronext Nederland helpt met de handel in ongeveer 200 van zulke open-end fondsen.

Veel beleggingsfondsen horen bij een paraplufonds of fondsenfamilie. Dit is handig om kosten te delen. Door de kennis van grote banken en vermogensbeheerders is het ook voor kleine beleggers makkelijk om te starten met beleggen in fondsen. Goed nieuws, want beleggen wordt steeds populairder voor wie zijn vermogen wil laten groeien.

Indexfondsen zijn een speciale soort beleggingsfonds. Ze kopieren de prestaties van een bepaalde index. Dit is vaak voordeliger. En handig voor mensen die liever professionals de keuzes laten maken. Zoals bij Beheerd Beleggen van Nationale-Nederlanden, waarbij al vanaf een klein bedrag belegd kan worden.

Grootste fondsen
Grootste fondsen ter wereld in 2024

Verschillen tussen Fondsbeleggen en Aandelen

De keuze tussen beleggen in aandelen of fondsen is belangrijk voor je beleggingsportfolio. Als mede-eigenaar van aandelen hangt jouw succes af van één bedrijf. Fondsbeleggen spreidt de risico's. 

Mede-eigenaar bij Directe Aandelenbezit

Als je direct in aandelen investeert, word je mede-eigenaar van een bedrijf. Je financiële welzijn is direct verbonden met het succes van dat bedrijf. Wist je trouwens dat in het jaar 2022 de investeringen van Nederlandse huishoudens in beursgenoteerde aandelen daalden met €3,0 miljard?

Risicospreiding binnen Fondsen

Beleggingsfondsen zijn goed in het spreiden van risico's. Ze investeren in een mix van aandelen en andere fondsen. Dit inzicht toont aan hoe belangrijk risicospreiding is. Het kan stabiliteit brengen ondanks de volatiliteit van individuele aandelen.

Het Gemak van een Beleggingsfonds

Beleggingsfondsen vergelijken en de juiste kiezen kan veel voordelen bieden. Deze fondsen worden beheerd door professionals. Zij houden de markt in de gaten en maken slimme investeringskeuzes. Dit maakt fondsbeleggen eenvoudig en zorgt ervoor dat je kunt profiteren van de financiële markten. Dit alles zonder dat je zelf expert hoeft te zijn.

Voordelen van Beleggen in Fondsen

De aantrekkingskracht van voordelen fondsbeleggen is groot door de vermogensrendementsheffing tarieven in Box 3. Beleggingsfondsen zijn fiscaal efficiënt bij lage vermogens. Ze hebben een tarief van slechts 2,65% voor bedragen tussen €25.000 en €100.000. 

Voor hogere vermogens tussen €100.000 en €1.000.000 is het tarief 4,52%. Als het vermogen boven de €1.000.000 komt, is het tarief 5,38%.

Gesloten fondsen rekenen geen Nederlandse Dividendbelasting over uitkeringen. Dit is een extra voordeel.

Beleggen in duurzame fondsen heeft ook voordelen. Het gaat om risicobeheersing en actief beheer van activa. Deze fondsen bieden continu inzicht in de financiële status. Dat is geruststellend voor investeerders.

Geografische, sectorale, en omvang diversificatie in fondsen maakt beleggingsportefeuilles sterker. Ze zijn daardoor beter bestand tegen marktschommelingen.

Maandelijks beleggen in fondsen biedt grote flexibiliteit en toegankelijkheid. Je legt iedere maand een vast bedrag in, je hoeft dan ook geen expert te zijn in financiële markten om te starten met vermogensopbouw. 

Soorten Beleggingsfondsen

Beleggers kijken vandaag de dag zorgvuldig naar de beste keuzes voor hun portfolio's. Met de blik op in welke fondsen beleggen 2024, zijn er veel soorten beleggingsfondsen. Er zijn indexfondsen die marktindices volgen. Daarnaast zijn er duurzame fondsen gericht op positieve sociale impact. 

Gespreid Beleggen in Verschillende Sectoren en Regio's

Soorten beleggingsfonden
Soorten beleggingsfonden.

Met gespreid beleggen bieden indexfondsen de kans om breed te investeren. Je hoeft niet elke markt apart te volgen. Dit is voordelig voor wie diversificatie en risicovermindering belangrijk vindt.

De Toenemende Populariteit van Duurzame Beleggingsfondsen

De markt voor duurzame fondsen groeit snel. In de laatste helft van 2021, groeide het geld in ESG-fondsen in de EU met 9%. Na al 20% groei eerder dat jaar, kwam het totaal op meer dan 1.600 miljard euro. ESG-fondsen zijn bijna 20% van alle fondsen, met 19% meer geld in ESG-obligaties.

Transparantie wordt steeds belangrijker. De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) startte in maart 2021. Het maakt duidelijk hoe duurzaam een investering is. Dit laat zien dat de markt meer duurzaam wil zijn en regels hiervoor sterker maakt.

Spreiding en Risico van fondsen

Beleggen in fondsen of ETF's gaat verder dan een slimme keuze. Het is essentieel voor beleggingsstrategieën met risicospreiding. Zo bouw je aan de basis van succesvol fondsbeleggen. Met diversificatie verlaag je het risico door niet afhankelijk te zijn van één investering.

ETF's en indexfondsen bieden veel opties over verschillende activa. Deze brede spreiding zorgt voor stabiliteit. Met de komst van robo-advisors wordt beleggen in beleggingsfondsen makkelijker. Dit geeft meer mensen kans op kapitaalgroei en een inkomen via dividenden.

Uit historische gegevens blijkt: tussen 1802 en 2013 was het rendement op de Amerikaanse beurs gemiddeld 6,7% per jaar. Dit is veel meer dan de 2,7% van risicovrije activa. De Bel-20 index steeg gemiddeld 4,71% per jaar sinds de start tot eind 2021. Met dividenden erbij was dit zelfs meer dan 8%.

Een lange termijn visie is cruciaal voor succes. Beleggen op lange termijn helpt om van marktvolatiliteit te profiteren. Beleggingsfondsen bieden een gediversifieerde portefeuille. Dit maakt de effecten van marktschokken minder heftig. Periodiek beleggen kan al vanaf 25 euro per maand. Dit verlaagt het risico verder en benadrukt het belang van geduld.

Beginnende beleggers doen er goed aan een adviseur in de arm te nemen. Een financiële check-up helpt bij het begrijpen van alle aspecten van beleggen. Dit zorgt voor een sterke start in succesvol fondsbeleggen.

Fondsbeleggen voor Beginners: Waar Moet Je Op Letten?

Beleggen in fondsen wordt steeds populairder. Veel mensen zien het als een kans om geld te laten groeien. Je investeert in aandelen, obligaties of fondsen. Dit betekent dat je geld verdeelt over verschillende soorten beleggingen. Zo beperk je risico's. We gaan je leren hoe je slim kunt beleggen in fondsen.

Selecteer het Juiste Fonds voor Jouw Beleggingsdoelen

Belangrijk is het kiezen van een fonds dat bij je past. Dit hangt af van hoeveel risico je wilt nemen en voor hoe lang je belegt. Vermogensbeheerders adviseren een portfolio dat aansluit bij jouw wensen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een groenfonds zoals het Triodos Groenfonds. Dit kan belastingvoordeel opleveren. Of kies voor fondsen die goed zijn voor milieu en maatschappij.

De Ins en Outs van Beleggingsfondsen Vergelijken

Het is essentieel om beleggingsfondsen goed te vergelijken. Kijk naar de kosten, verwachte opbrengsten en de risico's. ASN Groenprojectenfonds en Meewind Regionaal Duurzaam zijn bijvoorbeeld interessant als je duurzaam wilt investeren.

Starten met Beleggen: De Eerste Stappen

Je kunt al starten met beleggen vanaf 50 euro per maand. Dit maakt fondsbeleggen ook toegankelijk voor beleggers met minder geld te besteden.

De Beleggingsstrategie voor  Fondsbeleggen?

Fondsbeleggen gaat over het slim inzetten van je geld. Het draait om een beleggingsstrategie die past bij jouw doelen en hoeveel risico je aankan. Het is belangrijk om te weten wanneer beleggen in fondsen het beste is voor jou.

Om de juiste beleggingsstrategieën te vinden, moet je veel overwegen. Beslissen tussen beleggen in fondsen of aandelen hangt af van wat je verwacht te verdienen. Ook hoe lang je wilt investeren speelt een rol. En hoeveel risico je wilt nemen. Kennis van de markt helpt je om slimme keuzes te maken.

Er zijn veel beleggingsprofielen in fondsbeleggen. Ze variëren van heel veilig tot heel risicovol. Sommige mensen willen stabiliteit en kiezen voor veilige fondsen, zoals obligaties. Anderen willen misschien meer verdienen. Zij kiezen voor aandelen of sectoren die meer kunnen opleveren, maar ook riskanter zijn.

Fondsbeleggen is er voor iedereen, of je nu veel of weinig geld hebt. Je kunt al beginnen met €50 per maand. Dit maakt beleggen bereikbaar voor veel mensen. Met een goede strategie en de juiste fondsen, kan je vermogen groeien op de lange termijn.

Ook duurzaam beleggen is belangrijk. Instellingen zoals ASN Bank laten zien dat je met duurzaam investeren niet alleen goed doet. Je kunt ook goede winsten behalen. Door te kiezen voor bedrijven die positief bijdragen aan onze wereld, winnen zowel het milieu als je portemonnee.

De Rol van Vermogensbeheer binnen Fondsbeleggen

De financiële markten worden steeds complexer. Daarom is vermogensbeheer erg belangrijk in fondsbeleggen. Het helpt om het rendement te verhogen en risico's te beheersen. Beleggers hebben iemand nodig die de markt en hun doelen goed begrijpt. Sinds MiFID II actief is vanaf 3 januari 2018, moeten beleggingsfirma's goed nadenken over hun beleggingsstrategieën.

Actief versus Passief Beheerde Beleggingsfondsen

Investeerders denken na over de keuze tussen actief en passief beheerde beleggingsfondsen. Actieve managers willen de markt verslaan met slim kiezen en timing. Passieve fondsen proberen juist de index na te doen. Meer beleggers kiezen actief beheer voor mogelijk hoger rendement.

Expertise van Fondmanagers Benutten

Deskundige fondmanagers zijn cruciaal voor goed vermogensbeheer. Ze matchen beleggingsportefeuilles met de doelen van klanten. Ook controleren ze regelmatig of aanpassingen nodig zijn. Ze letten op risico’s zoals portefeuilleconcentratie en liquiditeit.

Beheerkosten fondsbeleggen
Beheerkosten fondsbeleggen vs rendement.

Veelgestelde vragen over fondsbeleggen

Wat is fondsbeleggen?

Bij een fondsbelegging wordt geld geïnvesteerd in een fonds dat verschillende activa beheert.

Wat is het verschil tussen een beleggingsfonds en een ETF?

Een beleggingsfonds probeert beter te presteren dan de markt. Een ETF volgt een index en is over het algemeen goedkoper.

Wat is het risico van een beleggingsfonds?

Risico's kunnen marktrisico, renterisico, kredietrisico en beheerdersrisico omvatten, afhankelijk van het soort activa waarin het fonds belegt.

Wat zijn de kosten van beleggingsfondsen?

Kosten kunnen bestaan uit beheervergoedingen, performance fees, transactiekosten en soms instap- of uitstapkosten.

Is een beleggingsfonds veilig?

“Veiligheid” is relatief en geen enkele belegging is zonder risico. Fondsen variëren in risiconiveau op basis van hun onderliggende beleggingen en managementstijl.

Hoe kan ik verschillende beleggingsfondsen het beste vergelijken?

Om beleggingsfondsen effectief te vergelijken, kun je letten op kenmerken zoals het historisch rendement, kosten, risicospreiding en de beleggingscategorie.