Beleggen is, zeker wanneer de rente op de spaarrekening historisch laag is, een interessante manier om uw vermogen uit te breiden. Met dat gegeven bent u er echter nog lang niet. Er zijn namelijk talloze manieren waarop u kunt beleggen en fondsbeleggen vergelijken helpt om het juist beleggingsfonds te vinden. De mogelijkheden variëren van zeer risicovolle beleggingsinstrumenten tot instrumenten die behoorlijk tot zeer solide genoemd kunnen worden. Uiteraard zitten er tussen deze twee uitersten nog een groot aantal andere varianten die in meer of mindere mate risico met zich meebrengen.
Tip: Start nu met fondsbeleggen via Saxo Bank en ontvang 200 Euro transactietegoed
Kenmerken | Beoordeling | ||
---|---|---|---|
Saxo Bank Fondsbeleggen> Ontvang 200 Euro transactietegoed en betaal de eerste maand geen service fee > Beheerkosten 0,60% > Transactiekosten 0,30% 🥇 Meest gekozen | + Meer Informatie | ||
Centraal Beheer Gemakbeleggen> Stort minimaal €500 en ontvang €65 bonus > Beheerkosten 0,60% > Transactiekosten 0,30% | + Meer Informatie | ||
Brand New Day Fondsbeleggen> Lage kosten > Beheerkosten 0,59 % > Geen Transactiekosten | + Meer Informatie | ||
Indelta Indexbeleggen> Keuze uit 9 indexfondsen met een goed rendement > Beheerkosten 0,50% > Fondskosten 0,07% > Transactiekosten 0% | + Meer Informatie |
Fondsbeleggen vergelijken via Geld24.nl

Een relatief veilige manier van beleggen is investeren in een beleggingsfonds. Juist vanwege het (relatief) geringe risico is deze manier van beleggen erg populair. Bij fondsbeleggen wordt er belegd in verschillende fondsen, wat natuurlijk de naam verklaart, maar wie geen idee heeft hoe het werkt is daarmee nog niets wijzer geworden.
Alle finesses zijn uiteraard lastig in een klein stukje tekst uit te leggen, maar in het kort komt het hier op neer: doordat het belegde vermogen (het geld van de belegger) wordt opgedeeld in verschillende fondsen wordt het risico gespreid. Zo kan het zijn dat een gedeelte van het vermogen wordt belegd in aandelen van een IT-bedrijf, een ander gedeelte in een oliemaatschappij en weer een ander gedeelte in bijvoorbeeld een bank of verzekeraar.
De voordelen van Fondsbeleggen
Het grote voordeel hiervan is dat het risico niet geconcentreerd is op één sector. Gaat het bijvoorbeeld slecht in de IT-sector dan kan het prima zijn dat de oliesector als een tierelier loopt en dat er dus alsnog een aantrekkelijk rendement uit het fonds gehaald kan worden. Vanzelfsprekend is het omgekeerde ook het geval: de rendementen zijn nooit “skyhigh” omdat de verschillende sectoren elkaar enigszins in evenwicht houden. Risico en rendement zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden, dus wie weinig risico wil lopen zal ook geen enorme rendementen mogen verwachten, neem dit tijdens het fondsbeleggen vergelijken in overweging.
Beleggen uitbesteden
Wilt u zelf alle touwtjes in handen houden dan is fondsbeleggen misschien niet de ideale manier van beleggen voor u. in een fonds is uw vermogen namelijk maar een klein stukje van het totaal. Samen met u zijn er tientallen tot soms wel honderden of duizenden beleggers die een inleg in het fonds hebben. Daar komt bij dat de strategie voor de beleggingen wordt uitgedacht door de fondsbeheerder die ook de daadwerkelijke handel voor zijn rekening neemt. Een kwestie van vertrouwen dus.
Overigens is de fondsbeheerder wel altijd een financieel specialist, dus wie zelf geen kennis van het beleggingswereldje heeft kan de zaken met een gerust hart aan hem overlaten. Daarbij moet natuurlijk aangetekend worden dat ook binnen het fondsbeleggen de mate van het risico verschilt. Een fonds dat eenzijdig belegt schermt wellicht met hoge rendementen, maar door die eenzijdigheid is het afbreukrisico vanzelfsprekend ook groter. Bij een verstandig beleggingsfonds zit de kracht echter altijd in de tactiek om risico’s op een verstandige manier te spreiden.
Soorten beleggingsfondsen
Er zijn diverse beleggingsfondsen, en in welk type u wilt beleggen hangt onder meer af van de risico’s die u wilt nemen, en of u een voorkeur heeft voor een bepaald type belegging, let hier dus op tijdens het fondsbeleggen vergelijken. Grofweg zijn beleggingsfondsen op te delen in een aantal categorieën. Er zijn aandelenfondsen, obligatiefondsen, vastgoedfondsen en mixfondsen. De meest gebruikelijke manier van een beleggingsfonds om te beleggen is door dit in aandelen te doen. In het fonds zitten in zo’n geval aandelen van meerdere bedrijven, en iedere deelnemer aan het fonds is in feite voor een klein stukje eigenaar van het betreffende bedrijf. Door goed te spreiden blijft het risico binnen de perken.
Wanneer u beleggen in aandelen zelfs in een beleggingsfonds te risicovol vindt is het een mogelijkheid om te participeren in een fonds dat belegt in obligaties. Vaak zijn obligaties uitgegeven door een overheid (bijvoorbeeld de Nederlandse Staat) en in dat geval spreken we van staatsobligaties. Aangezien overheden over het algemeen nooit failliet gaan spreekt het voor zich dat het risico bij een obligatielening minder groot is. Datzelfde geldt voor obligaties die door bedrijven worden uitgegeven. Over een obligatie wordt namelijk meestal een vaste rente uitgekeerd. Een lager risico houdt een lager rendement in, en dat moet u natuurlijk meenemen bij het maken van een keuze tussen aandelen en obligaties.
Iets meer risico
Houdt u wel van iets meer risico dan kunt u instappen in een fonds dat belegt in vastgoed. Rendement wordt in dit soort fondsen behaald door waardevermeerdering van het vastgoed of door renteopbrengsten die voorvloeien uit de huur van het betreffende vastgoed. Zoals we echter hebben gezien hoeft het niet altijd zo te zijn dat vastgoed in waarde stijgt (denk aan de huizen die momenteel onder water staan) en dus zit er een zeker risico aan deze manier van fondsbeleggen. Het risico wordt enigszins verkleint doordat er meestal in verschillende vastgoedprojecten wordt belegd.
De laatste categorie is een gevalletje “van alles wat”. De naam mixfonds spreekt wat dat betreft voor zich. Aandelen, vastgoed en obligaties worden in een mixfonds gecombineerd. Afhankelijk van het profiel van het mixfonds wordt er meer of minder risico genomen in de beleggingen van het fonds.
Fondsen vergelijken
Bent u klaar met fondsbeleggen vergelijken heeft u een keuze gemaakt voor het type beleggingsfonds waarin u wilt investeren dan kunt u de fondsen uit deze categorie gaan vergelijken. Het best kunt u een aantal brochures over fondsbeleggen vergelijken waarin informatie gegeven wordt over de manier van investeren, de risico’s en het rendement. Wie gaat fondsbeleggen vergelijken en het selecteren van het juiste beleggingsfonds te veel moeite vindt kan het beste met een beleggingsspecialist om de tafel gaan zitten om zich goed over de mogelijkheden te laten voorlichten.