Fondsbeleggen Vergelijken

Tip: Start nu met fondsbeleggen via Saxo Bank en ontvang 200 Euro transactietegoed

 KenmerkenBeoordeling 
Saxo Bank FondsbeleggenSaxo Bank Fondsbeleggen> Ontvang 200 Euro transactietegoed en betaal de eerste maand geen service fee
> Beheerkosten 0,60%
> Transactiekosten 0,30%
🥇 Meest gekozen
+ Meer Informatie
Binck FondsbeleggenCentraal Beheer Gemakbeleggen> Stort minimaal €500 en ontvang €65 bonus
> Beheerkosten 0,60%
> Transactiekosten 0,30%
+ Meer Informatie
Brand New Day FondsbeleggenBrand New Day Fondsbeleggen> Lage kosten
> Beheerkosten 0,59 %
> Geen Transactiekosten
+ Meer Informatie

Beleggen is, zeker wanneer de rente op de spaarrekening historisch laag is, een interessante manier om uw vermogen uit te breiden. Met dat gegeven bent u er echter nog lang niet. Er zijn namelijk talloze manieren waarop u kunt beleggen en fondsbeleggen vergelijken helpt om het juist beleggingsfonds te vinden.

De mogelijkheden variëren van zeer risicovolle beleggingsinstrumenten tot instrumenten die behoorlijk tot zeer solide genoemd kunnen worden. Uiteraard zitten er tussen deze twee uitersten nog een groot aantal andere varianten die in meer of mindere mate risico met zich meebrengen.

Online fondsbeleggen vergelijken

Fondsbeleggen vergelijken
Beleggen in fondsen.

Een relatief veilige manier van beleggen is investeren in een beleggingsfonds. Juist vanwege het (relatief) geringe risico is deze manier van beleggen erg populair. Bij fondsbeleggen wordt er belegd in verschillende fondsen, wat natuurlijk de naam verklaart, maar wie geen idee heeft hoe het werkt is daarmee nog niets wijzer geworden.

Alle finesses zijn uiteraard lastig in een klein stukje tekst uit te leggen, maar in het kort komt het hier op neer: doordat het belegde vermogen (het geld van de belegger) wordt opgedeeld in verschillende fondsen wordt het risico gespreid. Zo kan het zijn dat een gedeelte van het vermogen wordt belegd in aandelen van een IT-bedrijf, een ander gedeelte in een oliemaatschappij en weer een ander gedeelte in bijvoorbeeld een bank of verzekeraar.

De voordelen van Fondsbeleggen

Het grote voordeel hiervan is dat het risico niet geconcentreerd is op één sector. Gaat het bijvoorbeeld slecht in de IT-sector dan kan het prima zijn dat de oliesector als een tierelier loopt en dat er dus alsnog een aantrekkelijk rendement uit het fonds gehaald kan worden. Vanzelfsprekend is het omgekeerde ook het geval: de rendementen zijn nooit “skyhigh” omdat de verschillende sectoren elkaar enigszins in evenwicht houden. Risico en rendement zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden, dus wie weinig risico wil lopen zal ook geen enorme rendementen mogen verwachten, neem dit tijdens het fondsbeleggen vergelijken in overweging.

Beleggen uitbesteden

Wilt u zelf alle touwtjes in handen houden dan is fondsbeleggen misschien niet de ideale manier van beleggen voor u. in een fonds is uw vermogen namelijk maar een klein stukje van het totaal. Samen met u zijn er tientallen tot soms wel honderden of duizenden beleggers die een inleg in het fonds hebben. Daar komt bij dat de strategie voor de beleggingen wordt uitgedacht door de fondsbeheerder die ook de daadwerkelijke handel voor zijn rekening neemt. Een kwestie van vertrouwen dus.

Overigens is de fondsbeheerder wel altijd een financieel specialist, dus wie zelf geen kennis van het beleggingswereldje heeft kan de zaken met een gerust hart aan hem overlaten. Daarbij moet natuurlijk aangetekend worden dat ook binnen het fondsbeleggen de mate van het risico verschilt. Een fonds dat eenzijdig belegt schermt wellicht met hoge rendementen, maar door die eenzijdigheid is het afbreukrisico vanzelfsprekend ook groter. Bij een verstandig beleggingsfonds zit de kracht echter altijd in de tactiek om risico’s op een verstandige manier te spreiden.

Soorten beleggingsfondsen

Er zijn diverse beleggingsfondsen, en in welk type u wilt beleggen hangt onder meer af van de risico’s die u wilt nemen, en of u een voorkeur heeft voor een bepaald type belegging, let hier dus op tijdens het fondsbeleggen vergelijken. Grofweg zijn beleggingsfondsen op te delen in een aantal categorieën. Er zijn aandelenfondsen, obligatiefondsen, vastgoedfondsen en mixfondsen. De meest gebruikelijke manier van een beleggingsfonds om te beleggen is door dit in aandelen te doen. In het fonds zitten in zo’n geval aandelen van meerdere bedrijven, en iedere deelnemer aan het fonds is in feite voor een klein stukje eigenaar van het betreffende bedrijf. Door goed te spreiden blijft het risico binnen de perken.

Wanneer u beleggen in aandelen zelfs in een beleggingsfonds te risicovol vindt is het een mogelijkheid om te participeren in een fonds dat belegt in obligaties. Vaak zijn obligaties uitgegeven door een overheid (bijvoorbeeld de Nederlandse Staat) en in dat geval spreken we van staatsobligaties. Aangezien overheden over het algemeen nooit failliet gaan spreekt het voor zich dat het risico bij een obligatielening minder groot is. Datzelfde geldt voor obligaties die door bedrijven worden uitgegeven. Over een obligatie wordt namelijk meestal een vaste rente uitgekeerd. Een lager risico houdt een lager rendement in, en dat moet u natuurlijk meenemen bij het maken van een keuze tussen aandelen en obligaties.

Iets meer risico

Houdt u wel van iets meer risico dan kunt u instappen in een fonds dat belegt in vastgoed. Rendement wordt in dit soort fondsen behaald door waardevermeerdering van het vastgoed of door renteopbrengsten die voorvloeien uit de huur van het betreffende vastgoed. Zoals we echter hebben gezien hoeft het niet altijd zo te zijn dat vastgoed in waarde stijgt (denk aan de huizen die momenteel onder water staan) en dus zit er een zeker risico aan deze manier van fondsbeleggen. Het risico wordt enigszins verkleint doordat er meestal in verschillende vastgoedprojecten wordt belegd.

De laatste categorie is een gevalletje “van alles wat”. De naam mixfonds spreekt wat dat betreft voor zich. Aandelen, vastgoed en obligaties worden in een mixfonds gecombineerd. Afhankelijk van het profiel van het mixfonds wordt er meer of minder risico genomen in de beleggingen van het fonds.

Fondsen vergelijken

Bent u klaar met fondsbeleggen vergelijken heeft u een keuze gemaakt voor het type beleggingsfonds waarin u wilt investeren dan kunt u de fondsen uit deze categorie gaan vergelijken. Het best kunt u een aantal brochures over fondsbeleggen vergelijken waarin informatie gegeven wordt over de manier van investeren, de risico’s en het rendement. Wie gaat fondsbeleggen vergelijken en het selecteren van het juiste beleggingsfonds te veel moeite vindt kan het beste met een beleggingsspecialist om de tafel gaan zitten om zich goed over de mogelijkheden te laten voorlichten.

Voorbeelden van beleggingsfondsen

  1. Indexfondsen: Deze fondsen repliceren de prestaties van een marktindex. Voorbeelden zijn het Vanguard S&P 500 ETF en het iShares Core MSCI World ETF, die bekend staan om hun lage kosten en brede marktdekking.
  2. Actief beheerde fondsen: Deze fondsen worden beheerd door professionele beleggers die proberen de markt te verslaan. Het Fidelity Contrafund is een voorbeeld van een actief beheerd fonds met een langdurige positieve trackrecord.
  3. Obligatiefondsen: Beleggers die op zoek zijn naar regelmatige inkomsten en lagere volatiliteit dan aandelen, kunnen overwegen om te investeren in obligatiefondsen zoals de PIMCO Total Return Fund.
  4. Duurzame en ESG-fondsen: Deze fondsen investeren in bedrijven met sterke milieuvriendelijke, maatschappelijke en governance-praktijken. Een voorbeeld is het BlackRock Global Impact Fund.
  5. Dividendfondsen: Voor beleggers die een regelmatige inkomstenstroom zoeken, kunnen dividendfondsen zoals het Vanguard Dividend Growth Fund aantrekkelijk zijn.
  6. Sectorfondsen: Deze fondsen richten zich op specifieke sectoren van de economie, zoals technologie of gezondheidszorg. Het Technology Select Sector SPDR Fund is een voorbeeld van een sectorfonds dat zich richt op technologiebedrijven.
  7. Internationale fondsen: Deze fondsen bieden blootstelling aan markten buiten de eigen landsgrenzen. Het Vanguard Total International Stock Index Fund is een optie voor blootstelling aan een mix van ontwikkelde en opkomende markten.

Veelgestelde vragen over fondsbeleggen

Wat is fondsbeleggen?

Fondsbeleggen is het investeren van geld in een collectief beleggingsfonds dat een portefeuille van verschillende activa beheert.

Wat zijn de beste fondsen om te beleggen?

De ‘beste' fondsen variëren afhankelijk van individuele doelen, risicotolerantie en marktomstandigheden. Het is verstandig om onderzoek te doen of financieel advies in te winnen.

Waarom beleggen in een fonds?

Beleggen in een fonds biedt diversificatie, professioneel beheer en toegankelijkheid tot de markt, ook voor mensen met minder kennis van individuele beleggingen.

Is beleggen in fondsen een goed idee?

Dat hangt af van je financiële doelen, risicotolerantie en investeringshorizon. Fondsen kunnen een nuttige component zijn van een goed gediversifieerde portefeuille.

Wat is het verschil tussen een beleggingsfonds en een ETF?

Een beleggingsfonds wordt actief beheerd met als doel de markt te verslaan, terwijl een ETF passief een index volgt en doorgaans lagere kosten heeft.

Hoe worden beleggingsfondsen belast?

Beleggingsfondsen worden belast op basis van de inkomsten en kapitaalwinsten die ze genereren. De belastingregels variëren per land.

Wat is het risico van een beleggingsfonds?

Risico's kunnen marktrisico, renterisico, kredietrisico en beheerdersrisico omvatten, afhankelijk van het soort activa waarin het fonds belegt.

Wat zijn de kosten van beleggingsfondsen?

Kosten kunnen bestaan uit beheervergoedingen, performance fees, transactiekosten en soms instap- of uitstapkosten.

Wat zijn de beste duurzame beleggingsfondsen?

De ‘beste' duurzame fondsen zijn die welke aansluiten bij de specifieke duurzaamheidscriteria en financiële doelstellingen van een belegger. Het is belangrijk om fondsen te zoeken met sterke prestaties en een duidelijke dvisie op duurzaamheid.

Is een beleggingsfonds veilig?

“Veiligheid” is relatief en geen enkele belegging is zonder risico. Fondsen variëren in risiconiveau op basis van hun onderliggende beleggingen en managementstijl.

Conclusie fondsbeleggen

Fondsbeleggen biedt een laagdrempelige manier van investeren voor zowel ervaren als beginnende beleggers. Door te beleggen in fondsen, zoals mixfondsen die aandelen, obligaties en andere activaklassen combineren, kunnen beleggers hun risico spreiden en tegelijkertijd profiteren van de expertise van professionele fondsbeheerders. Hoewel fondsbeleggen risico's met zich meebrengt, zoals marktvolatiliteit, is fondsbeleggen interessant voor mensen die willen deelnemen aan de financiële markten zonder de het gedoe van zelf aandelen en obligaties kopen en beheren.

Geen keuze kunnen maken?

76% van onze bezoekers kiest uiteindelijk voor Saxo Bank fondsbeleggen.

Klik hier om het aanbod van Saxo Bank te bekijken >

×