Creditcardschulden na een scheiding

Een scheiding op zich is natuurlijk al vervelend genoeg, maar er komen vaak ook nogal wat ingewikkelde zaken op het gebied van de financiën bij kijken. Neem bijvoorbeeld de afwikkeling van leningen, zoals een doorlopend krediet, of meer specifiek een creditcard. Wanneer een huwelijk op de klippen is gelopen is de (gezamenlijke) creditcard misschien wel het laatste waar u over nadenkt. Toch is het van belang dat de creditcard die u met uw partner in bezit had niet op een later moment voor financiële problemen zorgt. Goed overleg met de creditcardverstrekker en uw ex-partner (wanneer u daar nog contact mee onderhoudt) is dus essentieel.

Scheiding in overleg

Het is om meerdere redenen te hopen dat een scheiding in goed overleg plaatsvindt. Wanneer dit het geval is zal de afwikkeling van de financiën over het algemeen relatief eenvoudig verlopen. In het geval van de creditcard moet er gekeken worden naar de rekening waaraan deze kaart gekoppeld is. Vaak is dit de betaalrekening van uw bank. De hoofdkaarthouder moet de gezamenlijke creditcard opzeggen bij de bank. Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd dan worden de openstaande kosten over u en uw ex-partner verdeeld. Wanneer u op huwelijkse voorwaarden getrouwd of is er sprake van een samenlevingscontract dan moet u deze overeenkomst erbij pakken om te zien hoe de creditcardschuld moet worden afgewikkeld. Uiteraard kunt u wanneer alles geregeld is vervolgens weer zelfstandig een creditcard aanvragen. Rekeningen of creditcards die op naam van u en uw ex-partner staan kunnen ofwel opgezegd, ofwel op één naam gezet worden.

Een ‘vechtscheiding’

Helaas komt het regelmatig voor dat een scheiding niet op een prettige manier wordt afgewikkeld. Bij zo’n zogenaamde ‘vechtscheiding’ is de basis van vertrouwen vaak helemaal weg, en jammer genoeg is daar dan ook vaak alle reden toe. Dit heeft natuurlijk consequenties voor de afwikkeling van de financiën, en dus ook de zaken die te maken hebben met de creditcard. Het is bij een vechtscheiding van het grootste belang dat u zich laat vertegenwoordigen door een scheidingsadvocaat die ook nog de nodige financiële en economische kennis heeft. Dit voorkomt dat de zaak voor u financieel helemaal uit de hand loopt.

Zelf kunt u echter ook al wat doen. Bent u bang dat uw partner geld opneemt van een rekening, of (onverantwoorde) uitgaven doet met de creditcard dan moet u direct contact opnemen met uw bank. In het geval van een vechtscheiding kan de bank namelijk de rekeningen (en de creditcard) blokkeren zonder dat daar de toestemming van de (ex-)partner voor nodig is.

Over DE SCHRIJVER

Joris is een ervaren financiële schrijver met een scherp inzicht in de wereld van financiën en economie. Hij heeft een passie voor het vertalen van complexe financiële concepten naar begrijpelijke taal.