Deelauto nu ook verzekerd

Leestijd: 2 minuten

Wanneer er een nieuw fenomeen ontstaat dat voor veel mensen interessant is, maar waar ook een zekere vorm van risico aan zit, duurt het meestal even voor de verzekeringsmaatschappijen reageren. Dat zien we ook bij het zogenaamde “carsharing”. Hierbij wordt een auto door meerdere mensen gedeeld en dus gebruikt. Maar hoe zit dat dan met de autoverzekering, en kan een deelauto überhaupt wel op een goede manier verzekerd worden? Het antwoord is vrij simpel: Ja! Sinds kort kan ook een deelauto – of sharecar – prima worden verzekerd. Dan moet u wel even de juiste verzekeraar weten te vinden, want nog lang niet alle in Nederland actieve verzekeringsmaatschappijen bieden een autoverzekering voor een deelauto aan.

SnappCar en Allianz springen in het gat

Wie een deelauto wil gebruiken of wil aanbieden (Peer2Peer autodelen) hoeft zich tegenwoordig niet meer druk te maken over hoe dat dan zit met betrekking tot de verzekering. Tenminste wanneer je via SnappCar je auto deelt. Deze social enterprise onderneming is namelijk een samenwerking aangegaan met verzekeringsmaatschappij Allianz. Het resultaat is nu dat auto’s die via SnappCar Peer2Peer worden uitgeleend (of eigenlijk verhuurd) prima verzekerd zijn. wel geldt bij deze constructie een eigen risico van minimaal 500 euro en van maximaal 1000 euro. De hoogte van het eigen risico hangt samen met de hoogte van de verhuurprijs per dag van de betreffende auto. Overigens is het onder voorwaarden mogelijk om het eigen risico af te kopen.

Allianz allriskverzekering

Ga je in zee met SnappCar dan krijg je een door Allianz geregelde allriskverzekering. Dat is, zeker in het geval van een deelauto, wel erg prettig. Er gaat tenslotte toch iemand anders in jouw auto rijden, of jij rijdt in de auto van iemand die zijn auto aan je verhuurt. In dat geval wil je natuurlijk geen risico lopen. Wat behoorlijk uniek is, maar tegelijkertijd erg prettig, is dat je ook in het buitenland verzekerd bent tegen schade. Rij echter niet zomaar naar het buitenland zonder dat je dit kenbaar hebt gemaakt, en zorg ervoor dat je toestemming voor een buitenlandse trip hebt van de verhuurder. Is dit namelijk niet het geval dan zal Allianz eventuele schade niet dekken.

Huidige autoverzekering van eigenaar

Het lijkt wat ingewikkeld, want een auto moet toch sowieso verzekerd zijn? hoe kan het dan dat bij SnappCar Allianz dit voor zijn rekening neemt? Dat zit eigenlijk toch vrij eenvoudig. Op het moment dat de auto wordt verhuurd neemt Allianz de verzekeringspolis van de verhuurder tijdelijk over. Allianz vervangt gedurende die periode de polis van de eigenaar door de speciale SnappCar verzekeringspolis.