Mensen met schulden krijgen een betaalpauze

Leestijd: 2 minuten

Geld lenen is natuurlijk in eerste instantie een keuze die een consument zelf maakt. De meeste mensen zijn uitstekend in staat om daarin een gezonde financiële afweging te maken. Bovendien wordt er (inmiddels) bij alle leningen gewaarschuwd voor de risico’s. Geld lenen is voor veel mensen kortom een uitstekende manier om een bepaalde uitgave te kunnen bekostigen. Toch gaat het in sommige gevallen niet goed. Iemand sluit een lening af en komt er gedurende de looptijd achter dat hij of zij de verplichtingen met betrekking tot rente en aflossing niet na kan komen. Dat kan verschillende oorzaken hebben.

Bijvoorbeeld omdat de lening die is afgesloten sowieso al te risicovol was. Of omdat er plotseling wat verandert in de financiële situatie. Denk bijvoorbeeld aan het mislopen van inkomsten door ontslag of langdurige ziekte. Hoe dan ook, er zijn schrijnende situaties bekend van mensen die door een lening in grote problemen zijn geraakt. Ze zien door de bomen het bos niet meer. Voor de groep met de meest penibele situatie heeft het kabinet nu een oplossing bedacht.

Even rust

Als mensen te maken krijgen met geldzorgen heeft dit impact op hun totale leefsituatie. Vooral wanneer het besef indaalt dat een lening of een andere betalingsverplichting simpelweg niet meer betaald kan worden. De angst en onzekerheid slaat toe. De persoon met de schuld krijgt te maken met aanmaningen en deurwaarders. Kortom, een uitzichtloze situatie die zonder hulp meestal niet valt op te lossen. Want hoe krijg je de boel weer op orde wanneer je door de stress niet eens meer fatsoenlijk na kunt denken?

Om wat verlichting in dat soort situaties aan te kunnen brengen introduceert staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken nu een zogenaamde adempauze. Tijdens deze periode van zes maanden mag er door schuldeisers geen beslag op geld of bezittingen worden gelegd. Dat maakt het eenvoudiger om op een meer ontspannen manier de zaken (min of meer) op orde te krijgen. Het geld dat in deze ‘ontspannen periode’ wordt gespaard gaat vervolgens wel naar de personen of instanties die nog geld te goed hebben.

Wordt onnadenkend lenen beloond?

Een lening afsluiten die vervolgens niet afgelost kan worden is niet verstandig. Om het maar even hard te zeggen: het is gewoon erg dom. Tegenstanders van de adempauze voor mensen met schulden wijzen daar ook op. Volgens hen wordt een slecht financieel huishouden op deze manier beloond. Daar zit op zich wel wat in. Aan de andere kant: mensen met problematische schulden komen er op eigen kracht gewoon niet uit; dat is in veel gevallen een feit. Of de ‘betaalpauze’ een effectief middel is in de strijd tegen problematische schulden moet blijken in de komende periode. Een ding blijft echter als een paal boven water staan: lenen is prima, maar onnadenkend lenen is zo ongeveer het domste wat iemand kan doen.