Betaal met je creditcard in de supermarkt

Leestijd: 2 minuten

Je creditcard gebruik je tegenwoordig voor de meest uiteenlopende betalingen. Vliegticket boeken? Een creditcard is noodzakelijk datzelfde geldt wanneer je een auto wilt huren of enkele nachten wilt ovenachten in een hotel. Er zijn echter bepaalde branches die wat de acceptatie van de creditcard nog een beetje achterlopen. Meestal zijn dit de wat traditionelere winkels. En wat is er nu traditioneler dan een supermarkt? Met de creditcard afrekenen in de supermarkt, dat is in Nederland nog niet erg gebruikelijk. Toch lijkt er een verschuiving plaats te vinden en krijgt de creditcard in steeds meer supermarkten voet aan de grond.

Pioniers onder de supermarkten

Dat veel supermarkten terughoudend waren (en zijn) om de creditcard als betaalmiddel te accepteren betekent niet dat de creditcard door elke supermarkt in Nederland werd genegeerd. Een aantal supermarkten gaven hun klanten al jaren geleden de mogelijkheid om te betalen met deze betaalkaart. Toch waren dit uitzonderingen en daarnaast ging het om relatief kleine supermarktketens: de grote jongens waagden zich er (nog) niet aan. In veel gevallen speelden de transactiekosten bij een creditcardbetaling bij deze overweging een rol. Ketens die er wél bewust voor kozen hun klanten de mogelijkheid te bieden met een creditcard te betalen waren Dirk en EMTÉ. Bij deze winkels werd de creditcard vanaf 2007 als betaalmiddel geaccepteerd. Bij Dirk betalen klanten een toeslag van 50 eurocent bij een betaling via VISA, Maestro of MasterCard.

Grote keten gaat overstag

Lange tijd leek het erop dat de twee grootste supermarktketens in Nederland Jumbo (met een marktaandeel van 18,5 procent in 2015) en Albert Heijn (met een marktaandeel van 35 procent in 2015) niets zagen in het aanbieden van de mogelijkheid tot het doen van een betaling per creditcard. Inmiddels zijn ze echter bij Jumbo overstag gegaan. In eerste instantie werd er een behoorlijk langlopende pilot door Jumbo opgestart waarbij de mogelijkheid om met een creditcard te betalen in enkele winkelfilialen werd getest. Deze pilot had bijzonder positieve uitkomsten waarna Jumbo de creditcard in een groot aantal van zijn filialen invoerde als mogelijk betaalmiddel.

En Albert Heijn?

Als vermeld is Albert Heijn in Nederland de grootste supermarktketen. De vraag die zich, (zeker na de ‘move’ van Jumbo) manifesteert, is de volgende: gaat Albert Heijn binnenkort creditcards accepteren? Daar lijkt het nog niet echt op. Een woordvoerder van Albert Heijn gaf desgevraagd aan dat de extra kosten die bij een transactie moeten worden gerekend voor Albert Heijn nog altijd de reden zijn om creditcards niet te accepteren. Er is overigens één uitzondering: de AH to go-winkels. Op Schiphol wordt deze door Albert Heijn gefaciliteerd, en is de keten dus van zijn principes afgestapt. In de AH to go-winkels op de Nederlandse treinstations kan ook met een creditcard worden betaald, maar dit komt omdat “NS Stations” deze mogelijkheid aanbieden.