Rente op leningen daalt geleidelijk

Leestijd: 2 minuten

Wie aan rente denkt zal mogelijk in eerste instantie de bijzonder lage rente op zijn spaarrekening voor ogen hebben. En toegegeven, die is inderdaad zo laag dat je daar als sparende consument niet echt vrolijk van wordt. De economische omstandigheden en vooral de reactie van de Centrale banken (zoals de ECB en De Nederlandsche Bank) op die omstandigheden hebben het renteniveau naar een absoluut laagterecord gedreven.

Als gezegd heeft dat voor spaarders een negatief effect, maar er zijn ook voordelen op te noemen. Zo is de rente op hypotheken ook stevig gedaald wat natuurlijk de maandlasten van huizenbezitters lekker laag houdt. Maar heeft de lage rente ook een positief effect voor de consument die geen eigen huis bezit? Dat zou namelijk voor een hele grote groep Nederlanders wel prettig zijn. Gelukkig is er op dit vlak inderdaad goed nieuws te melden; met name voor consumenten die een persoonlijke lening of een doorlopend krediet af willen sluiten.

Renteverloop doorlopend krediet en persoonlijke lening

Uit recent gepubliceerde cijfers blijkt dat het rentepercentage op consumentenleningen (zowel het doorlopend krediet als de persoonlijke lening) behoorlijk is gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Omdat die daling inmiddels ruim een jaar bezig is kunnen we wel spreken van een trend. Opvallend gegeven daarbij is dat de rente die wordt gerekend voor een persoonlijke lening op dezelfde manier fluctueert als de rente die betaald moet worden bij een doorlopend krediet. Voor beide soorten leningen geldt dus dat de omstandigheden voor consumenten een stuk prettiger zijn geworden.

Blijf calculeren en vergelijken

Dat de rente op leningen bezig is aan een neerwaartse spiraal is prettig, maar dat betekent natuurlijk niet dat u dus maar ongelimiteerd moet gaan lenen. Want hoewel het rentepercentage afneemt blijft de rente die u moet betalen een belangrijk punt om rekening mee te houden. Geld lenen kost namelijk altijd geld, en dat zal ook zo blijven. Daar komt nog eens bij dat de gemiddelde rentepercentages weliswaar dalen, maar dat dit per leningaanbieder behoorlijk kan verschillen.

Wie zonder goed te vergelijken een lening afsluit loopt de kans dat hij zich behoorlijk in de vingers snijdt. Want meer betalen dan noodzakelijk is, dat is iets dat u moet voorkomen: zelfs bij een relatief lage rente. Om zeker te weten dat u een lening afsluit die bij u past is het daarom verstandig om een goede vergelijkingssite op te zoeken waarbij u de verschillende aanbieders op een rijtje ziet staan. De meest geschikte lening is namelijk niet altijd de lening met het laagste rentepercentage. Er spelen ook nog andere zaken mee: denk alleen al aan de service die bij bepaalde aanbieders uitstekend, en bij andeen echt ver onder de maat is.