Leningaanbieders beconcurreren elkaar in eerste maand 2017

Leningaanbieders beconcurreren elkaar in eerste maand 2017
Leningaanbieders beconcurreren elkaar in eerste maand 2017
Leestijd: 2 minuten

Wanneer er een nieuw jaar aanbreekt veranderen er vaak een aantal zaken op verschillende terreinen. Een bekend voorbeeld hiervan zijn nieuwe wetten die jaarlijks per 1 januari worden ingevoerd. Maar ook op financieel gebied is 1 januari vaak een moment dat er van alles verandert. 1 januari 2017 is daarop geen uitzondering. En dat betekent dat consumenten met een consumptief krediet (bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een doorlopend krediet) er goed aan doen om aan het begin van het jaar eens kritisch te kijken naar hun financiële omstandigheden. De kans dat er geld kan worden bespaard op een lening is namelijk aanwezig.

Concurrerende leningaanbieders

Aan het begin van 2017 is het in het bijzonder heel verstandig om de leningen die u als consument hebt lopen eens onder de loep te nemen. Dat heeft te maken met de (internationale) omstandigheden op de financiële markten en met het feit dat leningaanbieders hun best doen om elkaar af te troeven om de gunst van de klant. Wat dat laatste punt betreft is het vrij helder. Een kredietverstrekker met gunstigere voorwaarden zal als een aantrekkelijk alternatief worden gezien voor een kredietverstrekker met minder gunstige voorwaarden. Dan kom je al snel terecht bij het rentepercentage dat over een lening moet worden betaald. En dat is dan ook precies het punt waarop verschillende leningverstrekkers met elkaar in de slag zijn gegaan in de eerste maand van het nieuwe jaar 2017.

Wat te doen als consument?

Hoewel het uitpluizen van financiële zaken waarschijnlijk niet uw hobby is kunt u maar beter toch even de gegevens van uw lening erbij pakken. Diverse leningverstrekkers hebben hun rentetarieven in de eerste weken van 2017 daadwerkelijk verlaagd. Dat betekent dus dat het oversluiten van een lening plotseling wel erg interessant wordt: tenminste voor wie wil besparen op de rentekosten. En wie wil dat nu niet? Het is dan uiteraard wel zaak om goed te bekijken welke regels er worden gesteld bij het (laten) oversluiten van een lening.

De zogenaamde “kleine lettertjes” zijn bij veel financiële producten nogal berucht. Zo kan het zijn dat er bij het oversluiten van een persoonlijke lening een “boete” wordt opgelegd. Wanneer dat het geval is bestaat de kans dat het oversluiten van een lening uiteindelijk geen geld oplevert, maar juist geld kost, en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Het is dus zaak om u bij het (eventuele) oversluiten van uw lening goed te laten informeren over de gevolgen.

Waarom daalt de rente?

De rente op consumptieve kredieten is al een aantal jaren aan het dalen. Het jaar 2017 lijkt daar geen uitzondering op te worden. Maar hoe komt dat eigenlijk? Een van de belangrijkste oorzaken is de politiek van de ECB (de Europese Centrale Bank). Zij stellen een zogenaamde beleidsrente op. Dit zijn officiële tarieven die leidend zijn voor financiële instellingen en ook voor landen wanneer ze (soms onderling) geld willen lenen. De consumentenmarkt waaronder banken en andere kredietverstrekkers reageren op deze bewegingen van de markt. Een rentebesluit van de ECB heeft dus vrijwel altijd invloed op uw consumptieve krediet.

Gerelateerde artikelen
More in Lenen
Waarschuwingen AFM hebben weinig impact op consumenten
Waarschuwingen AFM hebben weinig impact op consumenten

Leestijd: 2 minuten Lenen kan een risicovolle bezigheid zijn. Tenminste voor wie zonder goed na te denken een lening afsluit....

Close