Hoeveel kan ik lenen?

Leestijd: 6 minuten

Hoeveel kan ik lenen? is een belangrijke vraag om jezelf te stellen wanneer je overweegt een hypotheek of ander soort lening af te sluiten. In dit artikel bespreken we enkele methoden om te bepalen hoeveel je kunt lenen en geven we tips om de beste deal te vinden.

Eén van de eerste stappen bij het bepalen van hoeveel je kunt lenen, is het berekenen van je maximale hypotheek of leenbedrag. Dit kan online via onze tools, die rekening houden met je brutojaarinkomen en dat van je eventuele partner, woonlasten en andere financiële verplichtingen.

Hoeveel kan ik lenen in 2024?

De volgende factoren zijn belangrijk bij het bepalen van hoeveel je kunt lenen:

 • Je salaris
 • Type dienstverband
 • Je leeftijd
 • De waarde van de woning
 • De rentestand en hoe lang je de rente vastzet
 • Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
 • Eventuele schulden, zoals een private leasecontract of studieschuld

Hoeveel kan ik lenen met mijn salaris?

Hoe meer je verdient, hoe hoger het bedrag dat je kunt lenen. De exacte hoogte hangt af van diverse factoren, zoals je dienstverband en eventuele schulden.

Hoeveel kan ik lenen met een tijdelijk contract?

Bij een tijdelijk contract kun je misschien minder lenen dan bij een vast contract. Toch zijn er mogelijkheden, zeker als je werkgever een intentieverklaring geeft waarin staat dat je bij goed functioneren in aanmerking komt voor een vast contract.

Hoeveel kan ik lenen met een uitkering?

Het lenen met een uitkering kan lastiger zijn, omdat banken en andere kredietverstrekkers dit zien als een minder stabiel inkomen. Desondanks zijn er situaties waarin je toch een lening kunt krijgen.

Wat is je gezinssituatie en woonsituatie?

Je gezinssituatie en woonsituatie kunnen invloed hebben op hoeveel je kunt lenen. Samen met je partner kun je bijvoorbeeld meer lenen dan alleen, en je huidige woonlasten worden meegenomen in de berekening.

Hoeveel en wat voor inkomen ontvangt je?

Het totale inkomen dat je ontvangt, zoals loon en eventuele extra's, is bepalend voor hoeveel je kunt lenen. Ook het soort inkomen, bijvoorbeeld uit loondienst, als zelfstandige of uit een uitkering, kan een rol spelen.

Wat zijn je maandelijkse vaste lasten?

Je maandelijkse vaste lasten, zoals huur of hypotheek, energierekening, zorgverzekering en andere vaste uitgaven, hebben invloed op je leenvermogen. Hoe lager je vaste lasten, hoe meer je kunt lenen.

Hoe sta je bij het BKR geregistreerd?

Een negatieve BKR-registratie kan ertoe leiden dat je minder of helemaal niet kunt lenen. Het is dus belangrijk om je financiën op orde te hebben en verantwoord te lenen.

Soort leningen

In dit gedeelte gaan we het hebben over verschillende soorten leningen, zodat je een beter idee krijgt van welke lening het beste bij je situatie past.

Vind de lening die het beste bij je past

Er zijn verschillende soorten leningen, zoals een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening leen je een vast bedrag dat je in één keer kunt opnemen. Het minimale leenbedrag is meestal €5.000, terwijl het maximale leenbedrag €75.000 kan zijn. De looptijd van de lening is vooraf bepaald en je betaalt elke maand een vast bedrag terug.

 • Persoonlijke lening: €5.000 – €75.000

Bij een doorlopend krediet krijg je een kredietlimiet. Dat is het bedrag dat je maximaal mag lenen. Dit kan bijvoorbeeld €10.000 zijn, en je kunt het bedrag in één keer opnemen, bijvoorbeeld voor een grote aankoop. Je mag het bedrag ook tijdens de opnameperiode (bijvoorbeeld 2 jaar) in delen opnemen, tot die kredietlimiet.

 • Doorlopend krediet: tot €10.000

Houd bij het kiezen van een lening rekening met je persoonlijke situatie, je financiële doelen en het bedrag dat je nodig hebt. Het is belangrijk om verantwoord te lenen, wat betekent dat je moet nagaan of je in staat bent om de lening terug te betalen en de maandelijkse termijnen te voldoen. Je kunt berekeningen maken en het maximale bedrag dat je kunt lenen achterhalen om een weloverwogen beslissing te nemen.

Hoe wordt de rente voor een lening berekend?

Als je wilt weten hoeveel rente je moet betalen voor een lening, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. De rente wordt bepaald op basis van het leenbedrag, de looptijd van de lening en je persoonlijke financiële situatie. Laten we de belangrijkste factoren eens bekijken.

Leenbedrag: Over het algemeen geldt: hoe hoger het leenbedrag, hoe lager het rentepercentage. Maar dat betekent niet per se dat je ook minder rentekosten betaalt. Een lagere rente over een hoger bedrag kan nog steeds meer kosten met zich meebrengen. Bijvoorbeeld, 4% rente over € 20.000 is méér dan 5% over € 10.000.

Looptijd: De looptijd, oftewel de periode waarin je de lening moet terugbetalen, beïnvloedt ook de rente. In het algemeen geldt dat een langere looptijd gepaard gaat met een hogere rente, omdat er een grotere kans is dat er tijdens de langere periode veranderingen optreden in je persoonlijke financiële situatie.

Financiële situatie: Leningverstrekkers kijken naar je persoonlijke financiële situatie om te bepalen hoeveel risico ze lopen wanneer ze je geld lenen. Hierbij houden ze onder andere rekening met je inkomen, uitgaven en eventuele schulden. Als je een stabiele financiële situatie hebt, zullen ze je waarschijnlijk een lagere rente aanbieden.

Ter illustratie, we zullen een kort stappenplan geven om de rente van een lening te berekenen:

 1. Bepaal het leenbedrag waarvoor je een lening wilt aanvragen.
 2. Kies de gewenste duur van je lening.
 3. Vergelijk rentetarieven van verschillende kredietverstrekkers.
 4. Houd rekening met je persoonlijke financiële situatie.

Kan ik met een BKR-registratie geld lenen?

Ja, je kunt geld lenen met een BKR-registratie. Het is belangrijk om te weten dat er twee soorten BKR-registraties zijn: een positieve en een negatieve registratie. Een positieve registratie betekent dat je in het verleden een lening hebt afgesloten en deze netjes volgens de afspraken hebt terugbetaald. In de meeste gevallen werkt een positieve BKR-registratie in je voordeel bij het aanvragen van een nieuwe lening.

Een negatieve BKR-registratie ontstaat wanneer je problemen hebt gehad met het aflossen van een lening. Als je bijvoorbeeld betalingsachterstanden hebt gehad, kan dit leiden tot een negatieve registratie. In dit geval wordt het lastiger om een nieuwe lening af te sluiten, omdat kredietverstrekkers dit als een risico beschouwen.

Mogelijkheden met positieve registratie:

 • Leningen met gunstige voorwaarden: Aangezien je hebt laten zien dat je verantwoordelijk kunt omgaan met leningen, is de kans groter dat je aantrekkelijke aanbiedingen kunt krijgen van kredietverstrekkers.
 • Makkelijker grotere bedragen lenen: Met een positieve registratie is het waarschijnlijker dat je voor hogere leenbedragen in aanmerking komt, afhankelijk van je persoonlijke financiële situatie.

Mogelijkheden met negatieve registratie:

 • Kleinere leenbedragen: Hoewel het lastiger is om geld te lenen met een negatieve BKR-registratie, zijn er nog steeds mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld kleine bedragen lenen, vaak niet meer dan €1.500.
 • Minileningen: Een minilening kan een optie zijn als je snel een klein bedrag nodig hebt voor een korte periode. Houd er rekening mee dat de rente en kosten van minileningen vaak hoger zijn dan bij reguliere persoonlijke leningen.

Tot welke leeftijd kan ik lenen?

Het is belangrijk om te weten tot welke leeftijd je geld kunt lenen. Dit verschilt namelijk per bank of kredietverstrekker. Over het algemeen ligt de minimale leeftijd voor het afsluiten van een lening op 21 jaar. De maximale leeftijd varieert meestal tussen de 60 en 80 jaar, afhankelijk van de aanbieder.

Er zijn verschillende soorten leningen met elk hun eigen maximale leeftijd. Bij een persoonlijke lening ligt deze meestal tussen de 63 en 74 jaar, terwijl bij een doorlopend krediet de maximale leeftijd tussen de 59 en 69 jaar ligt. Het doel van de lening, zoals een autofinanciering, heeft geen invloed op de maximale leeftijd.

Naast de minimale en maximale leeftijd hanteren geldverstrekkers ook een maximale leeftijd waarop de lening volledig afgelost moet zijn. Dit verschilt per aanbieder en type lening. Banken en kredietverstrekkers kijken bij het beoordelen van je aanvraag naar je persoonlijke situatie, zoals je inkomen, uitgaven en woonsituatie.

Om het overzichtelijk te maken, hieronder een kort overzicht van de leeftijdsgrenzen:

 • Minimale leeftijd: 21 jaar
 • Persoonlijke lening (maximale leeftijd): 63 – 74 jaar
 • Doorlopend krediet (maximale leeftijd): 59 – 69 jaar

Hoeveel geld kan ik maximaal lenen?

Het inschatten van hoeveel geld je maximaal kunt lenen is een belangrijk onderdeel van het plannen van een aankoop of investering. Deze informatie zal je helpen om verstandige financiële beslissingen te nemen en ervoor te zorgen dat je genoeg middelen hebt om je lening terug te betalen. Voor persoonlijke leningen en hypotheken zijn er verschillende factoren waarmee rekening wordt gehouden bij het bepalen van je leencapaciteit.

Persoonlijke lening:

Bij het aanvragen van een persoonlijke lening wordt gekeken naar je inkomen en je vaste lasten om te bepalen hoeveel je maximaal kunt lenen. Aanbieders willen er zeker van zijn dat je elke maand genoeg geld overhoudt om de lening terug te betalen, zonder dat je in de problemen komt. Er zijn online rekenhulpen, zoals de maximale lening calculator, waarmee je direct inzicht krijgt in je leencapaciteit.

Op basis van jouw situatie zijn er enkele factoren waarmee rekening wordt gehouden:

 • Inkomen en financiële stabiliteit
 • Vaste lasten zoals huur en levensonderhoud
 • Looptijd van de lening

Hypotheek:

In het geval van een hypotheek zijn de regels wat anders. In 2024 kun je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Dit betekent dat je de bijkomende kosten, zoals de kosten koper, van eigen geld moet betalen. Ga je voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, dan kan dat in 2024 tot een woningwaarde van € 435.000. Bij het berekenen van je maximale hypotheek komen de volgende factoren aan bod:

 • Jaarinkomen en dienstverband
 • Woningwaarde en eventuele overwaarde uit een eerdere woning
 • Looptijd van de hypotheek
 • Rentepercentages en eventuele renteaftrek

Zowel voor persoonlijke leningen als hypotheken is het van belang om goed te kijken naar de rentepercentages, looptijden en voorwaarden, zodat je een lening kiest die het beste bij jouw situatie past.