Persoonlijke lening oversluiten

Sluit uw Persoonlijke lening over

Een persoonlijke lening oversluiten kan in veel gevallen voor een heleboel rust zorgen. Meestal omdat u een noodzakelijke of gewenste investering dankzij deze consumptieve kredietvorm kunt financieren. Wel zo prettig wanneer u het benodigde bedrag zelf niet in een oude sok hebt zitten. Een persoonlijke lening is bovendien een buitengewoon overzichtelijke vorm van een lening omdat vrijwel alle afspraken van te voren vast staan en helder zwart op wit worden gepresenteerd.

Zo is bij een persoonlijke lening de looptijd van te voren afgesproken, en ook het rentepercentage staat gedurende deze afgesproken looptijd volledig vast. Overzichtelijker kunt u het bijna niet hebben. U weet precies hoe hoog het bedrag is dat u leent en bovendien weet u exact hoe hoog de rentesom en de aflossing zijn. Per maand bent u dus altijd hetzelfde (ingecalculeerde) bedrag kwijt.

Geen gedoe dus. Althans, totdat u erachter komt dat u bij een andere leningverstrekker veel voordeliger uit bent. Dat overkomt veel consumenten, en dat geeft natuurlijk geen prettig gevoel. De persoonlijke lening oversluiten is dan vaak een logische stap. Maar hoe werkt persoonlijke lening oversluiten dan precies? En zitten er misschien nog addertjes onder het gras? Dat zijn vragen die beantwoord moeten worden voordat u op een ontspannen manier kunt beginnen aan een persoonlijke lening oversluiten waarbij u bovendien financieel ook nog beter af bent.

Persoonlijke lening oversluiten: aandachtspunten

Persoonlijke lening oversluitenBij een persoonlijke lening maakt u een afspraak met de leningverstrekker (bijvoorbeeld een bank) dat u een bepaald bedrag leent gedurende een bepaalde looptijd tegen een vast rentetarief. Die duidelijkheid kunt u incalculeren, maar tegelijkertijd doet de kredietverstrekker dat ook: u gaat in de boeken.

Omdat de leningverstrekker er vanuit gaat (en mag gaan) dat ze een vastgesteld bedrag van u zullen ontvangen, namelijk de rente is het logisch dat het oversluiten van de persoonlijke lening naar een andere leningaanbieder voor uw huidige leningverstrekker niet gunstig is. Hij loopt dan namelijk geld mis dat hij wel had verwac

Vandaar dat een persoonlijke lening oversluiten vaak gepaard gaat met een zogenaamde boeterente, of oversluitboete. Met deze boete die u moet betalen bij het oversluiten van een persoonlijke lening compenseert u uw huidige kredietverstrekker voor de rente-inkomsten die hij mis zal lopen omdat u vertrekt als klant. De boeterente die u kunt verwachten is één ding, daarnaast moet u ervoor zorgen dat het oversluiten ook administratief allemaal goed geregeld wordt.

Veel kredietverstrekkers hebben als beleid dat het oversluiten van een persoonlijke lening schriftelijk wordt geregeld. U moet dan dus in eerste instantie het openstaande leenbedrag aflossen, en vervolgens moet u een schriftelijke verklaring indienen waarmee u aangeeft dat u uw lening officieel wilt beëindigen.

Persoonlijke lening (vervroegd) aflossen

Wanneer u een persoonlijke lening wilt laten oversluiten naar een andere leningverstrekker moet u uw huidige persoonlijke lening volledig aflossen. Hierbij komt vaak de al eerder genoemde boeterente om de hoek kijken. Vervroegd aflossen is bij veel leningaanbieders namelijk niet kosteloos mogelijk. Gelukkig zijn er wel een aantal regels geformuleerd over de hoogte die de boeterente bij vervroegd aflossen maximaal mag hebben.

Deze regels zijn op Europees niveau afgesproken. In het kort komt het erop neer dat de boete bij een lening die nog maximaal één jaar loopt niet meer dan 0,5 procent van het af te lossen bedrag mag bedragen. Loopt de persoonlijke lening nog 1 jaar of langer dan mag de boeterente maximaal 1 procent van het af te lossen bedrag bedragen. Er zijn overigens ook een aantal kredietverstrekkers waarbij het mogelijk is om kosteloos vervroegd af te lossen.

Het is dus aan te raden om u over deze mogelijkheden goed te laten informeren voordat u definitief besluit tot het oversluiten van uw persoonlijke lening. Wellicht ten overvloede: wanneer de kosten die u maakt voor het betalen van de boeterente hoger zijn dat het voordeel dat een andere leningverstrekker u (bijvoorbeeld op het gebied van rente) biedt heeft het geen zin om een persoonlijke lening over te sluiten.

Persoonlijke lening oversluiten: vergelijkingspunten

Wanneer u de verschillende aanbieders van een persoonlijke lening gaat vergelijken komt u mogelijk een aantal interessante partijen tegen waarbij u, wanneer u overstapt, behoorlijk kunt besparen. Alleen kijken naar de hoogte van de rente is bij zo’n vergelijking echter niet voldoende. Er zijn namelijk nog een aantal andere punten waarop u zult moeten vergelijken. Zo is er op het gebied van het regelen van de administratie nogal wat verschil tussen de diverse aanbieders.

Bij sommige leningaanbieders wordt u geacht het oversluiten volledig zelf te regelen. Dat betekent nogal wat administratieve handelingen. Er zijn daarentegen ook een groot aantal leningverstrekkers die u de administratie juist uit handen nemen. Zij regelen het oversluiten, u hoeft daar dan zelf eigenlijk niets meer aan te doen. Voor veel mensen is dit een belangrijk punt bij het uitkiezen van de juiste partij. Ook is het bij een aantal financiële dienstverleners mogelijk om tegelijkertijd met het oversluiten alle leningen die u hebt lopen te bundelen. Wanneer u meerdere kleine leningen hebt lopen is dit een zeer interessant alternatief. Voor leningen waarbij een klein bedrag uitstaat betaalt u meestal namelijk een relatief hoog bedrag aan rente.

Door diverse kleine leningen te bundelen is het mogelijk om voor het ‘totaalpakket’ een gunstiger rentetarief te bedingen. Zo levert het oversluiten van een persoonlijke lening u misschien nog wel meer op dan u in eerste instantie gedacht had.

3.3/516 ratings