Geld lenen voor een auto, hoe doe je dat?

Leestijd: 2 minuten

Geld gaan lenen bij een bank of een ander type leningverstrekker is een stap die veel Nederlanders zetten. Op zich is er met lenen niets mis, maar er zitten natuurlijk wel wat risico’s aan zoals de verplichte zin: “Let op! Geld lenen kost geld” die een leningaanbieder op de site moet hebben staan ook aangeeft.

Een van de belangrijkste zaken bij het afsluiten van een lening is dat u het doel waarvoor u leent helder voor ogen moet hebben. Daarmee voorkomt u dat u het geld van uw lening aan zaken besteedt die u niet per se nodig hebt. Wat dat betreft is geld lenen voor een auto een duidelijke zaak. U weet wat de auto die u aan wilt schaffen kost en dat kan u kenbaar maken bij de leningverstrekker. Geld lenen voor een auto betekent dus gebruikmaken van een lening op maat.

Speciale leningen voor auto’s

Er zijn een aantal leningverstrekkers die speciaal adverteren met mogelijkheden om geld te lenen voor een auto. Voorbeelden hiervan zijn Freo en Findio. Ook een bank als de Rabobank schermt echter met de termen Autolening en autofinanciering. Wat is er dan zo speciaal aan een autolening? Het teleurstellende antwoord is dat er in feite niets speciaal is aan een autolening. Of beter gezegd: een speciale lening om geld te lenen voor een auto bestaat (officieel) niet. De term autolening of autofinanciering worden op de websites van de aanbieders alleen gebruikt om via de zoekmachines consumenten goed te kunnen bereiken. Maar als een autolening eigenlijk niet bestaat: wat bedoelen de aanbieders dan met een autolening. Het is vrij overzichtelijk: met een autolening bedoelen leningverstrekkers niets anders dan ofwel een persoonlijke lening, ofwel een doorlopend krediet. Een standaard consumptieve kredietvorm dus.

Geld lenen voor een auto: persoonlijke lening

Een vrij logische leenvorm wanneer u geld wilt lenen voor een auto is de persoonlijke lening. Dit type lening heeft een aantal voordelen en één daarvan is zeker de overzichtelijkheid. Bij een persoonlijke lening zijn er namelijk geen veranderende voorwaarden. Dat wil zeggen dat bij een persoonlijke lening een vast bedrag wordt geleend voor een vooraf vastgestelde periode. Ook het rentepercentage staat vast. Voor de aanschaf van een auto is deze leenvorm zeer geschikt omdat u normaalgesproken weet hoe duur de auto is die u wilt aanschaffen. U weet dus welk bedrag u nodig hebt en dat bedrag kunt u lenen.

Geld lenen voor een auto: doorlopend krediet

Een andere optie die door redelijk wat consumenten gebruikt wordt om een nieuwe auto te kunnen financieren is het afsluiten van een doorlopend krediet. Volgens de meeste financieel specialisten is een doorlopend krediet over het algemeen iets minder geschikt en passend voor het financieren van de aankoop van een auto dan een persoonlijke lening. De onzekerheid is bij een doorlopend krediet wat groter; onder meer door de variabele rente en de omdat de uiteindelijke looptijd niet precies vaststaat. Toch is een doorlopend krediet op zich wel een mogelijkheid om de aankoop van een auto te financieren.