FOCWA in de clinch met Verbond van Verzekeraars

Leestijd: 2 minuten

Hebt u weleens te maken gehad met schade aan uw auto? Dan is de kans groot dat de naam FOCWA u niet onbekend voorkomt. FOCWA is namelijk de brancheorganisatie van schadeherstelbedrijven in Nederland. Wanneer FOCWA in de pers een standpunt inneemt met betrekking tot autoverzekeringen is dat dus relevant.

Vooral ook omdat de kans vervolgens groot is dat de verzekeringsmaatschappijen met autoverzekeringen in hun pakket (verenigd in het Verbond van Verzekeraars) met een reactie zullen komen op de uitspraken van FOCWA. En dat is dan ook precies wat er onlangs gebeurde. Een statement van FOCWA met een opmerking over het gedrag van verzekeringsmaatschappijen lokte een felle reactie uit. Maar waar ging het nu eigenlijk om?

Verlaging van tarieven voor schadeherstel

De reden dat FOCWA de publiciteit zocht heeft te maken met de onderhandelingen die momenteel plaatsvinden tussen schadeherstelbedrijven en autoverzekeraars. Volgens FOCWA gaat er daarbij wat mis. De brancheorganisatie stelt dat verzekeraars de tarieven willen blijven verlagen terwijl daar eigenlijk geen ruimte meer voor is.

Peter Brussel (voorzitter FOCWA) stelt dat de ondergrens in zicht komt. “Het kwaliteitsniveau komt in gevaar”, aldus de voorzitter. Volgens Brussel is het bijzonder opmerkelijk te noemen dat verzekeringsmaatschappijen een verlaging van de tarieven willen doorvoeren omdat er juist is afgesproken dat er meer geïnvesteerd zou gaan worden in kwaliteit. Met de verlaging van de tarieven is dat echter amper mogelijk.

Verbond van Verzekeraars reageert

Aangezien FOCWA de verzekeringsmaatschappijen verweet dat ze tarieven onverantwoord laag wilden houden kon een reactie van het Verbond van Verzekeraars natuurlijk niet uitblijven. En die kwam er dan ook, bij monde van de voorzitter Van het Verbond van Verzekeraars: Leo de Boer. De Boer was op zijn zachtst gezegd niet erg te spreken over de opmerkingen van de voorzitter van FOCWA. De Boer beschuldigde Peter Brussel van “framing” en hij vond het aanjagen van (volgens hem) onterechte angst “een kwalijke zaak”.

Inmiddels staat er een gesprek gepland tussen Brussel (FOCWA) en De Boer (Verbond van Verzekeraars). Waar dat op uit gaat draaien is nog niet bekend. Een vraag die voor de autobezitter echter nogal relevant is heeft op dit moment nog geen antwoord: Wordt mijn kapotte auto wel goed hersteld? En daarnaast: moet ik binnenkort (veel) meer betalen voor een autoverzekering?

Autoverzekering voor consument

Wat het ruzietje dat nu tussen FOCWA en het Verbond van Verzekeraars woedt voor consequenties heeft voor de automobilist die zijn auto wil verzekeren is niet erg duidelijk. Uiteindelijk zijn het de verzekeringsmaatschappijen die de premies voor een autoverzekering vaststellen. Tot op dit moment lijkt het erop dat de uitspraken van FOCWA weinig effect hebben op het gedrag van de autoverzekeraars en dus ook op de hoogte van de premie.