Kleur van de auto heeft invloed op de hoogte van de premie

Leestijd: 2 minuten

Een opmerkelijk nieuwtje kwam onlangs naar boven als gevolg van een recent onderzoek. Wat blijkt? Het lijkt erop dat de kleur van uw auto invloed heeft op de hoogte van uw verzekeringspremie! Dat klinkt op z’n minst opmerkelijk natuurlijk. Maar de Consumentenbond komt met deze conclusie na gedegen onderzoek. Vooral eigenaren van een zwarte auto betalen een relatief hoge premie voor hun autoverzekering.

Tenminste wanneer de autoverzekering is afgesloten bij Zelf, Route Mobiel of Reaal. Deze verzekeraars nemen namelijk consequent de kleur van de auto mee in de risico-inschatting die tot het uiteindelijke premiebedrag leidt.

Zwart zo’n 10 procent duurder dan groen

Dat het u als automobilist op jaarbasis een enorm bedrag kan schelen wanneer u een ‘juiste’ kleur auto heeft laat het rekenvoorbeeldje dat de Consumentenbond toont wel zien. Uit het onderzoek blijkt dat een WA+-verzekering (beperkt casco) voor een zwarte auto bij verzekeraar Reaal letterlijk per jaar een (hele) dikke honderd euro per jaar duurder kan zijn dan bij een groene auto het geval is. De auto in kwestie is in dit geval een Audi. Bij kleinere auto’s is het verschil in bedragen niet zó groot, maar nog steeds behoorlijk.

Waarom groene auto’s relatief zo goedkoop zijn is niet helemaal duidelijk; het enige dat erover gezegd kan worden is dat groene auto’s (mogelijk vanwege de zichtbaarheid) minder vaak betrokken zijn bij ongevallen. Logischerwijs wordt er dus door de eigenaren van een groene auto ook minder geclaimd. Dit heeft zijn weerslag op de hoogte van de jaarlijkse premie voor de autoverzekering.

Premiebepaling staat verzekeringsmaatschappijen vrij

Hoewel het niet erg logisch lijkt om de hoogte van de premie op te laten lopen wanneer een auto een ‘ongunstige’ kleur heeft is dit overigens niet onethisch of verboden. Het beleid van een autoverzekeraar mag een maatschappij in principe zelf bepalen, en ook de profielen met betrekking tot het risico mogen door een verzekeraar zelfstandig worden vastgesteld. Wel merkt de Consumentenbond op dat er wat betreft de transparantie van autoverzekeraars nog wel het één en ander verbeterd kan worden. De meeste verzekeraars doen namelijk nogal geheimzinnig over de wijze waarop zij hun risicoprofielen opstellen.

Verzekeringsmaatschappijen passen beleid aan

Gelukkig is er nu goed nieuws voor de eigenaren van zwarte auto’s: naar aanleiding van het onderzoek van de Consumentenbond hebben Zelf en Route Mobiel aangegeven dat vanaf mei 2016 het ‘kleureffect’ niet meer zal worden meegeteld als ‘premiefactor’. Reaal komt ook met een nieuwe verzekering waarbij de kleur van de auto niet langer van invloed is op de hoogte van de premie. Wanneer die nieuwe autoverzekering van Reaal op de markt komt is echter nog niet bekend.