Auto allrisk verzekeren? Welke autoverzekering past bij mij?

Leestijd: 2 minuten

Een autoverzekering afsluiten kan binnen een paar minuten. Ga naar de website van een willekeurige verzekeringsmaatschappij en het is zo gepiept. Je mag de weg weer op, aan de wettelijke plicht is voldaan. De kans dat u op zo’n manier een autoverzekering afsluit die veel duurder is dan per se voor je auto noodzakelijk is wordt op zo’n manier echter wel heel erg groot. Door je autoverzekering specifiek af te stemmen op de kenmerken en eigenschappen van je auto ben je waarschijnlijk een stuk goedkoper uit. Terwijl je wel prima verzekerd bent. Overweeg je om je auto allrisk te verzekeren? Doe dat niet te snel! De kans dat dit bij je auto helemaal niet nodig is, is groot.

Wanneer verzeker je je auto allrisk?

Veel autobezitters voelen op z’n minst de neiging om hun auto allrisk te verzekeren. Niet zo vreemd ook. Het geeft natuurlijk gewoon een heel prettig en vertrouwd gevoel wanneer je weet dat je tegen al het mogelijke onheil verzekerd bent wanneer u de weg op gaat. Gevoelsmatig is een allriskvariant van de autoverzekering dus volkomen logisch. Financieel gezien (en dat is toch vaak een goed argument) is een allriskverzekering voor een auto in veel gevallen – we zeggen het maar even zoals het is – gewoon dom. Dat heeft alles te maken met de dagwaarde van een auto. De dagwaarde is het bedrag dat de verzekering je uitkeert wanneer je auto total loss is.

Er wordt op zo’n moment gekeken naar de waarde die de auto op die dag zou hebben gehad mocht hij in normale staat verkocht zijn in plaats van in de prak gereden. Wanneer een auto al vele jaren oud is daalt de dagwaarde natuurlijk. En dan heeft een allriskverzekering ook niet zo veel zin meer. Een hoge maandelijkse premie betalen om in het geval van total loss slechts enkel honderden euro’s terug te krijgen, dat is natuurlijk gewoon een slechte deal. De autoverzekeraars begrijpen ook wel dat het zo werkt. En dat is precies de reden dat ze naast allriskverzekeringen ook nog andere vormen van een autoverzekering aanbieden.

Wanneer verzeker je je auto niet allrisk?

Heel kort door de bocht is de vraag of je de auto allrisk moet verzekeren of juist niet volledig afhankelijk van de leeftijd van je auto. Is het zo eenvoudig? Ja, in principe wel. De meeste autoverzekeraars communiceren dat ook vrij duidelijk op hun website. Ze geven aan bij welke leeftijd een allriskverzekering past, en datzelfde doen ze voor de WA+- en WA-verzekering. Over het algemeen zijn autoverzekeraars het redelijk met elkaar eens.

Is de auto maximaal 5 jaar oud? Dat wordt een allriskverzekering! Is de auto 10 jaar of ouder, maar jonger dan 15 jaar? In dat geval ligt een WA+-verzekering (Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering met beperkt cascodekking) voor de hand. Is je auto ouder dan 15 jaar? Dan is het verstandig om niet nodeloos veel geld te investeren in de autoverzekering. De beste optie is dan de keuze voor enkel een verplichte WA-verzekering. Overigens gelden deze richtlijnen natuurlijk niet in het geval dat je een oude auto bezit die zeer veel waard is. Oldtimers verdienen echt meer dan alleen een WA-verzekering. En wat het allerbelangrijkste is: welke verzekering wil je zelf? Voel je je gewoon veel prettiger met een wat uitgebreidere verzekering dan dat op basis van de leeftijd van je auto logisch lijkt? Je neemt uiteindelijk natuurlijk je eigen beslissing.