Wat doet de olie? Wat doet de beurs?

Laatst bijgewerkt op 26 september 2024 door Joris van Leeuwen.

Als er een ding zeker is in de wereld van het beleggen dan is het wel dat de olieprijs een bijzonder groot effect heeft op de beurskoersen wereldwijd. Als belegger kunt u kansen en bedreigingen op de financiële markten dus inschatten aan de hand van de prijs van (ruwe) olie. De vraag is echter in hoeverre het mogelijk is om de juiste inschatting te maken.

De olieprijs beweegt zich vaak in een richting die u niet direct had verwacht. Dat heeft weer te maken met de politieke afwegingen waarmee de olieprijs bewust wordt beïnvloed (zeg maar gerust gemanipuleerd). De meeste beleggers weten het: wanneer de OPEC (de organisatie van olieproducerende landen) een beleidswijziging aankondigen is het op de beursvloeren een gekkenhuis.

Wat dat betreft is er medio februari 2017 wel iets heel interessants aan de hand. De “kenners” zijn het momenteel niet eens over de kant die de olieprijs op zal gaan. Economen van ABN Amro (niet de eersten de besten) voorspellen dat de olieprijs niet snel zal stijgen. Anderzijds blijkt juist dat de huidige politiek van de OPEC (ook niet de eersten de besten) ervoor zorgt dat de prijs juist wel stijgt. En dan is het ook nog eens sterk de vraag wat de Amerikaanse president Trump zal gaan doen. Kortom, dat er onzekere tijden aan zitten te komen is duidelijk. En onzekerheid over de olieprijzen betekent onzekerheid op de beurzen.

OPEC verlaagt daadwerkelijk productie

Omdat er al gedurende enige tijd sprake was van een overaanbod van olie besloot de OPEC samen met Rusland dat de olieproductie moest worden verlaagd. Dat moest de olieprijzen op termijn wat verder opkrikken. De vraag was natuurlijk of de landen zich aan deze afspraak zouden houden. Uit een rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA) blijkt nu dat de productie inderdaad is verminderd. Een lagere productie betekent uiteraard minder aanbod en dus een hogere prijs. Dat klinkt logisch en overzichtelijk. Maar waarom verwachten economen van ABN Amro dan dat de prijs niet (enorm) zal gaan stijgen? Dat heeft te maken met wat er in de Verenigde Staten gebeurt.

Trumpiaanse toestanden

Sinds dit jaar is er een bijzonder onberekenbare factor ontstaan die zowel de financiële markten als de olieprijs kan (gaan) beïnvloeden. Die factor is de Amerikaanse president Trump. De man is tamelijk eigenzinnig en dat betekent dat hij vrij eenvoudig beslissingen neemt die een wereldwijde impact kunnen hebben. Voor wat betreft de olieproductie bestaat er bijvoorbeeld een reële kans dat Trump de olieproductie in de Verenigde Staten enorm zal opschroeven. Wanneer die productie sneller stijgt dan verwacht ontstaat er wederom een overschot en blijft de prijs laag.

De specialisten van ABN Amro wijzen erop dat het er alle schijn van heeft dat dit ook daadwerkelijk aan het gebeuren is. Het aantal boorinstallaties dat momenteel in de VS wordt opgetuigd stijgt zeer sterk. Trump en de OPEC hanteren op dit moment dus een tegengestelde strategie. Wie de olieprijs het meest weet te beïnvloeden is de vraag. Die onzekerheid zorgt mogelijk voor fluctuerende beurskoersen waarbij kansen en bedreigingen elkaar snel afwisselen. Dat betekent dat beleggers een bijzonder roerige tijd tegemoet gaan.

Plaats een reactie