Visa speelt in op overstap van ‘plastic’ naar digitaal

Leestijd: 2 minuten

Het idee van een creditcard is natuurlijk dat er met een pasje kan worden betaald waar en wanneer de eigenaar van de kaart dat maar wil. Dat dit buitengewoon praktisch is ervaren dagelijks vele miljoenen mensen wereldwijd. Het betalen via plastic (door middel van de creditcard dus) is populair, maar de verschillende creditcardmaatschappijen kijken inmiddels al weer verder naar andere mogelijkheden voor wat het betalingsverkeer betreft. Dat moet ook wel, want in de financiële sector is de concurrentie moordend.

Creditcardmaatschappij Visa gaat in elk geval “all-in” voor wat betreft innovatie en ontwikkeling. Een gloednieuw Innovation Center in Londen is daarvan het tastbare bewijs.

Visa Innovation Center

Het Visa Innovation Center dat in Londen staat is een verdere uitwerking van de strategie van Visa om te kunnen werken aan de ontwikkeling van de volgende generatie betaalmogelijkheden. Eerder werden dergelijke centra al opgestart in Dubai, Singapore, San Fransisco en Miami. Het idee van deze centra is dat hier (in samenwerking met de klanten van Visa) concrete oplossingen worden uitgedacht voor zaken die op dit moment niet naar volle tevredenheid verlopen. Hierbij kan uiteraard gedacht worden aan het verbeteren van de (mogelijkheden van) Visa creditcards.

Toch zullen de Innovation Centers van Visa (waaronder de nieuw opgerichte in Londen) met name gebruikt worden om nieuwe mogelijkheden te onderzoeken waarop in de toekomst betalingsverkeer kan gaan plaatsvinden. Visa voorziet namelijk een omslag in de manier van betalen. Op dit moment wordt de creditcard nog bijzonder veel gebruikt, maar digitale manieren van betalen komen enorm op. Visa verwacht zelfs dat digitaal betalen het “plastic” (de creditcard) op termijn voor een groot gedeelte gaat verdringen.

Visa Developer Platform

Vooral voor bedrijven die zelf actief zijn in de financiële sector is het Visa Innovation Center erg interessant. Vanuit het Innovation Center krijgen ze namelijk de mogelijkheid om gebruik te maken van diverse innovatieve toepassingen met betrekking tot Visa betalingsopties. Het uiteindelijke doel van de samenwerking binnen het Visa Developer Platform is om nieuwe betaalmethoden te introduceren die veiliger, eenvoudiger en toegankelijker zijn. Vanaf dit punt wordt het natuurlijk voor de ‘gewone’ consument die een Visa creditcard in zijn bezit heeft erg interessant. Om met een veilig gevoel betalingen met de creditcard (maar bijvoorbeeld ook door middel van internetbankieren) te kunnen blijven uitvoeren is het prettig – en eigenlijk noodzakelijk – om erop te kunnen vertrouwen dat de uitgever van de creditcard doorlopend bezig is met het verder perfectioneren van de beveiliging.

Wat levert het u als consument op?

De innovaties op het gebied van veiligheid die in het Innovation Center tot stand gebracht worden zijn zojuist al even genoemd. Maar zijn er nog andere concrete zaken die u vanuit Londen kunt verwachten als eigenaar van een Visa creditcard? Daar lijkt het zeker op. De door Visa verwachte omslag van plastic betalingen (met een card) naar digitale betalingen gaan het voor u als klant van Visa nog eenvoudiger maken om betalingen uit te voeren en bovendien te kiezen hoe u dat het liefst wilt doen. Een van de speerpunten van Visa voor de komende periode is namelijk om betalingen mogelijk te maken via elk gewenste device. Waarschijnlijk betekent dit dat u in de (nabije) toekomst kunt betalen via elk apparaat dat u maar wilt, mits er een internetverbinding voorhanden is.