Wie een standaard creditcard gebruikt krijgt vaak te maken met zogenaamde ‘surcharges’. Dit zijn extra kosten die gerekend worden door de aanbieder van een product of dienst vanwege het feit dat er een creditcard wordt gebruikt als betaalmiddel. Daar is op zich iets (maar niet veel) voor te zeggen want er worden door de winkel of de vliegmaatschappij inderdaad extra kosten gemaakt om een creditcardtransactie af te ronden.
Inhoudsopgave
Een creditcardtransactie wordt namelijk later gecrediteerd dan bijvoorbeeld het geval is wanneer er met de pinpas wordt betaald. Een kleine toeslag is dus, hoewel niet prettig, wel te verdedigen.
Prepaid creditcards en surcharges
De praktijk van de surcharges wordt eigenlijk pas echt vervelend wanneer u gebruik maakt van een prepaid creditcard. En dat komt met name omdat er (vooral onder Nederlandse consumenten) een spraakverwarring bestaat met betrekking tot het begrip ‘debit card’, een term die in Nederland ook veel wordt gebruikt om een prepaid creditcard aan te duiden. Vooral wanneer u in het buitenland of bij een buitenlandse winkel of dienstverlener een transactie doet met uw debit card (dus met uw prepaid creditcard) krijgt u vaak te maken met extra transactie- of administratiekosten. Hoe kan dat? Want u had op de site van de vliegmaatschappij of autoverhuurder toch echt gelezen dat er bij gebruik van een debit card geen extra kosten in rekening zouden worden gebracht.
Debit card is een Engelse term
Het probleem van de onverwachte (en misschien naar uw mening onterechte) extra kosten die worden gerekend voor het betalen met de prepaid creditcard heeft alles te maken met het taalverschil. Wanneer een Amerikaan of Brit het heeft over een debit card bedoelt hij simpelweg wat anders dan dat u ermee bedoelt. En dan ontstaat er vanzelfsprekend verwarring. Debit card is namelijk een Engelse term, maar dat had u al wel door. Het probleem zit hem er echter in dat de meeste niet-Nederlanders een pinpas bedoelen als ze het hebben over een debit card. Een prepaid creditcard kan dan door veel Nederlanders wel een debit card genoemd worden, maar daar hebben bedrijven in het buitenland niets mee te schaften. Gevolg: u krijgt ook bij een prepaid creditcard vaak te maken met kosten die u misschien niet had verwacht.
Onduidelijkheid door Nederlandse ‘debit card’ aanbieders
Eigenlijk is de onduidelijkheid te wijten de Nederlandse aanbieders van prepaid creditcards. Zij gebruiken namelijk redelijk consequent de term debit card, waar in feite een prepaid creditcard wordt bedoeld. Op de site van KLM is duidelijk te zien dat dit fout is. Boekt u een ticket op KLM.com dan staat er letterlijk op de site: “ In een aantal landen kunt u op KLM.com betalen met een debitcard (bankpas). Hiermee wordt dus duidelijk geen prepaid creditcard – waarvoor u vaak wel een toeslag moet betalen – bedoeld.