Marktaandeel creditcard als betalingsmiddel keldert

Leestijd: 2 minuten

Jarenlang was de creditcard als betaalmiddel in het Nederlandse betalingsverkeer behoorlijk populair. Maar daar lijkt nu redelijk abrupt verandering in te zijn gekomen. Althans, die conclusie kan getrokken worden uit een onderzoek dat De Nederlandsche Bank en de Betaalvereniging hebben uitgevoerd. Deze twee organisaties kijken namelijk elk jaar naar de manier waarop consumenten in Nederland betalen voor producten en diensten.

De Nederlandsche Bank uiteraard omdat het de centrale van Nederland is – met als één van haar taken: “het bewerkstelligen van een soepele, betrouwbare en efficiënte afwikkeling van het betalingsverkeer”, en de Betaalvereniging omdat ze betalingen met de pinpas willen bevorderen en dus over de betalingsgegevens moeten beschikken. En dankzij het onderzoek dat hiervoor dus elk jaar wordt uitgevoerd ontstaat er een interessant beeld van bijvoorbeeld de populariteit van de creditcard.

Stabiele trend neemt een duik

Sinds kort zijn de betalingsgegevens over het jaar 2015 door de onderzoekers openbaar gemaakt. Hieruit zijn diverse interessante zaken af te leiden; niet in de laatste plaats met betrekking tot het gebruik van de creditcards. Het was jarenlang namelijk zo dat het betalen met een creditcard ongeveer 3,3 procent van het totale aantal betalingen voor zijn rekening nam.

Niet overdreven dus, maar bij elkaar opgeteld werd er in absolute aantallen dus zeer regelmatig gebruik gemaakt van een creditcard als betaalmiddel. Wat vooral opviel was dat dit percentage jarenlang op ongeveer hetzelfde (procentuele) niveau bleef staan. Tot 2015 in elk geval.

Want één van de meest verrassende punten uit het onderzoek van dit jaar is dat er een forse daling van het creditcardgebruik is waar te nemen. Voorgaande jaren werd 3,3 procent van de betaalopdrachten dus per creditcard uitgevoerd, in 2015 was dit nog slechts 2,4 procent. Wanneer dat uitgedrukt wordt in bedragen in euro’s dan ziet dat er als volgt uit: in 2014 werd nog 4,5 miljard euro per creditcard betaald, in 2015 was dit gekrompen tot een bedrag van 3,3 miljard euro: een daling van meer dan 25 procent!

Contactloos betalen en pinnen wordt populairder

Contant betalen werd er in het afgelopen jaar ook niet populairder op: het aantal contante betalingen nam sterk af. Pinbetalingen en het (relatief nieuwe) contactloos betalen werden juist een stuk vaker gebruikt. Maar al met al kreeg de creditcard toch wel de hardste tikken. Bij modeaankopen en bij benzinestations viel het nog mee (3 procent van de transacties per creditcard), maar in veel andere branches is het gebruik van de creditcard op het totaal gedaald tot minder dan 1 procent.