Onverwachte kosten voor creditcard bestaan niet bij Bunq

Leestijd: 2 minuten

Het is voor veel consumenten een terugkerende ergernis. Extra kosten die komen opduiken nadat er in het buitenland – bijvoorbeeld op vakantie – gebruik is gemaakt van de creditcard. Zo’n rekening kan de napret over een vakantie nogal vergallen. Wat dat betreft is er voor mensen die daar helemaal klaar mee zijn nu een alternatief. Bunq (een startup die als fintechbank de markt probeert te bestormen) heeft per 1 augustus een pakket voor de klant samengesteld waarbij meerdere bankrekeningen, een pinpas, betalen via een Android-app én twee MasterCards zijn inbegrepen. Extra kosten voor pinnen of het gebruik van de creditcards in het buitenland zijn niet aan de orde.

Of heel Nederland nu massaal overstapt? Dat is maar de vraag. Het pakket zal voor sommige consumenten heel interessant zijn, maar er zijn uiteraard wel wat algemene voorwaarden die het pakket van Bunq niet voor iedereen de meest fantastische optie maken.

De voordelen van Bunq creditcards

Het grote voordeel van het gebruik van de MasterCards die Bunq aan zijn klanten aanbiedt is (als gezegd) de overzichtelijkheid. Met name ook omdat Bunq gebruik maakt van diverse features die deze overzichtelijkheid mogelijk maken. Zo kan de MasterCard gekoppeld worden aan alle andere onderdelen uit het pakket. Ook ontvangt een klant na elke aankoop met de MasterCard automatisch een notificatie. Dat maakt de kans op onverwachte kosten natuurlijk kleiner.

De nadelen van Bunq creditcards

Wie het een prettig idee vindt om voor alle bankzaken (dus inclusief de creditcards) een vast bedrag per maand te betalen is vast enthousiast. Toch zijn er wel wat opmerkingen te maken over het pakket dat Bunq aanbiedt. Ten eerste – en zeker niet onbelangrijk – de MasterCards die de klant bij aanschaf van het pakket tot zijn beschikking krijgt zijn technisch gezien geen Creditcards. Het zijn namelijk Debit Cards van MasterCard. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel een afweging.

Wie had gedacht over een creditcard in de letterlijke zin van het woord te beschikken heeft zich vergist. Bovendien is het bedrag dat per jaar voor het totale (Premium)pakket moet worden betaald 96 euro. 8 euro per maand dus. Dit is relatief veel als dat met de kosten van de gemiddelde Nederlandse grootbank vergelijkt. Bij deze vergelijking wordt pinnen in het buitenland en dergelijke meegenomen.

Bunq creditcards: doen?

Er zijn bij de creditcards die Bunq aanbiedt (of eigenlijk bij het Premiumpakket) dus diverse voor- en nadelen. Welk type consument zal enthousiast worden van de service van Bunq? Grofweg kunnen we stellen dat iemand die zo min mogelijk (financieel) gedoe achteraf wil bij Bunq goed lijkt te zitten. Wanneer de hoogte van de kosten echter het belangrijkste argument voor een klant is dan lijkt het mogelijk beter om bij een ‘traditionele’ partij de creditcard en bankrekening af te nemen. In dat laatste geval is het na een vakantie in het buitenland soms wel even schrikken als de creditcardafschriften binnenkomen.