Directeur MasterCard voorspelt het einde van cash geld

Leestijd: 2 minuten

Natuurlijk is er al regelmatig over gespeculeerd: gaat het gebruik van contant geld verdwijnen, of zal er altijd een bepaald percentage van de betalingen op de manier worden afgehandeld op de manier zoals dat al eeuwen gebruikelijk is? Tot nu toe leek het totale verdwijnen van cash geld meer iets uit een sciencefictionfilm, maar toch zijn er mensen die er heilig van overtuigd zijn dat contant geld op termijn volledig tot het verleden zal behoren. En de mensen die dat beweren zijn niet altijd de minsten. Zo had Mark Barnett, de CEO van MasterCard voor het Verenigd Koninkrijk en Ierland, daar vrij recent een aantal erg opmerkelijke én interessante opmerkingen over.

Cash geld in de komende vijf jaar

Barnett richt zich in zijn uitspraken (begrijpelijkerwijs)met name op de situatie in het Verenigd Koninkrijk. Dat is immers de markt waar hij bij creditcardaanbieder MasterCard verantwoordelijk voor is. Toch heeft zijn zienswijze ook waarde voor de situatie op de Nederlandse markt omdat er een grote mate van overlap bestaat tussen de betaalcultuur in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Barnett signaleert in het VK een trend waarbij contant geld nu al steeds meer uit het betalingsverkeer verdwijnt. Daarvoor in de plaats maken consumenten steeds meer gebruik van alternatieve betaalwijzen. Bijvoorbeeld de creditcard. Maar vooral het contactloos betalen zit enorm in de lift. Barnett denkt dat er al over vijf jaar amper met cash geld zal worden betaald.

Wat doet MasterCard met dit gegeven?

Dat vooral contactloos betalen aan populariteit wint zou je kunnen zien als een probleem voor MasterCard. Deze onderneming houdt zich toch primair bezig met creditcards, en de creditcard lijkt onder consumenten toch iets minder geliefd te worden. Toch is dat voor MasterCard niet echt een probleem. Want hoewel de “standaard” creditcardbetalingen weliswaar afnemen kan er met de creditcard van MasterCard gewoon contactloos worden betaalt. Op die trend lift het bedrijf dus gewoon mee. Bovendien kijk MasterCard al verder dan de plastic creditcard waar consumenten momenteel de beschikking over hebben. De mobiele telefoon is de portemonnee van de toekomst.

Wanneer verdwijnt contant geld volledig?

Terug naar de toekomst (of het ontbreken daarvan) van het contante geld. Ziet MasterCard UK-CEO Barnett de bankbiljetten en munten daadwerkelijk verdwijnen? Komen de fysieke euro’s en Britse ponden straks in een museum te liggen? Verrassend genoeg is dat inderdaad wat Barnett verwacht. En eigenlijk al binnen 30 jaar. Hij stelt zelfs dat het bij je hebben van een portemonnee met fysiek geld over 30 jaar net zo vreemd is als wanneer er nu iemand met een zak goud over straat zou lopen om daarmee zijn transacties af te ronden.