Sparen bij ING is geen vetpot

Leestijd: 2 minuten

Sparen was vroeger een verstandige manier om als consument op een veilige manier het vermogen stapje voor stapje te laten groeien. Een heel behoorlijke spaarrente van op z’n minst enkele procenten gecombineerd met het gegeven dat het geld veilig op een rekening bij een betrouwbare bank stond maakte sparen een volstrekt logische bezigheid.

Tegenwoordig is dat wel anders. De rentestanden bij de meeste banken zijn in de laatste paar jaar consequent aan een afdaling richting het nulpunt bezig. In januari 2012 was het gemiddelde rentepercentage op een spaarrekening waarbij vrij geld opgenomen kon worden nog 2,4 procent. Inmiddels bieden vrijwel alle banken een rente van ruim onder de 0,5 procent. Wie spaart bij ING kreeg enkele dagen geleden wat dat betreft (wederom) slecht nieuws te verstouwen.

ING als eerste grootbank naar nieuw dieptepunt

Dat de rentestanden naar verwachting bijzonder laag blijven is geen nieuws, maar dat er door banken nog steeds stappen worden gezet richting de nul procent is dat wel. Vooral grote banken (oftewel “grootbanken”) zijn wat dat betreft belangrijke indicatoren. En wanneer een grote bank besluit om naar een ongezien laag rentepercentage af te dalen betekent dat voor spaarders van alle banken slecht nieuws. In dit geval worden de spaarders van de ING-bank als eerst getroffen. ING heeft namelijk besloten de spaarrente op een (standaard) spaarrekening te verlagen tot 0,15 procent. Hiermee ligt het rentetarief van ING nu lager dan de rentetarieven die worden gehanteerd door de twee andere grootbanken: Rabobank en ABN Amro. Economen verwachten echter dat het niet lang zal duren voordat ook ABN en Rabo de volgende stap zullen zetten in de ‘race tot he bottom’.

Tweede renteverlaging in een week

Ten opzichte van de rentestand die ING hanteerde is de spaarrente met slechts 0,05 procent naar beneden bijgesteld. Niets om je druk om te maken zou je zeggen. Wat echter wel vrij verontrustend is, dat is het feit dat de renteverlagingen zich op dit moment wel in een erg hoog tempo opvolgen. Nog maar enkele dagen voordat de huidige rente bereikt werd had ING van de drie grootbanken nog het hoogste percentage te bieden. Nu was een rente van 0,25 procent niet echt iets waar spaarders erg enthousiast van werden, maar het was altijd nog beter dan de 0,20 procent die door Rabo en ABN Amro werden geboden.

Eind maart besloot ING vervolgens om het rentepercentage aan te passen aan dat van de concurrenten. Die stap bleek al snel niet genoeg (althans volgens ING) want al de daaropvolgende week kregen de klanten van ING een bericht van de bank waarin werd meegedeeld dat ze het vanaf 5 mei met 0,15 procent rente moesten doen. Overigens spreken zowel ING, ABN Amro als de Rabobank zich niet publiekelijk uit over een mogelijke negatieve rente. Toch lijkt het een mogelijkheid dat Nederlandse spaarders in de toekomst zullen moeten betalen wanneer ze geld op hun spaarrekening willen stallen.