Negatieve spaarrente lijkt in Nederland nog niet aan de orde

Consumenten die bij een bank een spaarrekening hebben lopen zitten meestal niet echt op nieuwtjes te wachten. In de afgelopen jaren was nieuws van de bank namelijk zelden goed nieuws. Vooral wanneer de spaarrente ter sprake kwam hoefde een klant het nieuwsbericht eigenlijk niet eens te lezen, de conclusie was op voorhand bekend: de spaarrente was maar weer eens naar beneden bijgesteld. Met als logisch gevolg dat het niet echt rendabel is om spaargeld op een traditionele spaarrekening weg te zetten. Spaarrentes met een rentepercentage van 0,1 procent zijn inmiddels niet meer uitzonderlijk.

Wie rendement wil behalen kan beter gaan beleggen. Toch was er recentelijk wat goed nieuws te melden; hoe bescheiden ook. Maurice Oostendorp deed namelijk onlangs een interessante uitspraak met betrekking tot de spaarrente in Nederland. Nu kan iedereen natuurlijk wel een uitspraak doen over welk onderwerp dan ook, maar het feit dat Oostendorp de CEO van de Volksbank is geeft zijn uitspraken natuurlijk wel extra waarde. Volgens Oostendorp is het niet erg waarschijnlijk dat we in Nederland binnenkort te maken krijgen met een negatieve rente. Een lichtpuntje voor de Nederlandse spaarder dus.

Toekomstvisie op sparen

De CEO van de Volksbank schudt voorspellingen met betrekking tot sparen natuurlijk niet zomaar uit zijn mouw. Met betrekking tot (negatieve) spaarrente wijst Oostendorp op het psychologische effect dat een spaarrente van minder dan 0 procent zou kunnen hebben. Consumenten accepteren een spaarrente van 0,1 procent (of zelfs van 0 procent zoals bij Triodos) nog net. Het idee dat er betaald moet worden voor het op de bank zetten van geld kan mensen er echter toe bewegen om hun geld in dat geval maar van de rekening te halen. Dat lijkt misschien vreemd. Hoe groot is het verschil tussen 0,1 procent en – 0,1 procent nu eigenlijk? Toch acht Oostendorp het scenario waarin mensen “hun geld gaan opnemen en onder een matras stoppen” realistisch bij een negatieve spaarrente. Aangezien economische beslissingen bij veel mensen voor een deel genomen worden op basis van irrationele argumenten is dat geen gekke gedachte. Iets dergelijks zien we vaak gebeuren bij beleggers op de beurs. Mensen zijn nu eenmaal gevoelig voor sentimenten.

Het hangt af van de ECB

Zoals misschien wel bekend worden er in andere Europese landen door sommige banken al wel negatieve rentepercentages op spaarrekeningen gehanteerd. Ook de rente in Nederland is in procentuele zin de laatste tijd gekelderd. Deze ontwikkeling heeft alles te maken met de ‘policy’ van de Europese Centrale Bank (ECB). Het beleid was er op gericht economische groei te bevorderen en daarom werden de leidende rentetarieven naar beneden bijgesteld. Onder meer met de gedachte: consumenten kunnen hun geld beter uitgeven dan oppotten. Nu de grootste gevolgen van de financiële en economische crisis achter de rug zijn zou het kunnen dat de ECB binnen niet al te lange termijn de rentetarieven weer naar boven bijstelt. In dat geval zullen (Nederlandse) banken waarschijnlijk ook meer rente aanbieden op een spaarrekening.