Autoverzekering voor 1 dag

Leestijd: 9 minuten

Ben je op zoek naar een Autoverzekering voor 1 dag? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Wat is een autoverzekering voor 1 dag?

Een autoverzekering voor 1 dag is een speciale, tijdelijke verzekering die je afsluit voor een korte periode, meestal slechts één dag. Dit type verzekering kan handig zijn in verschillende situaties, zoals bij het importeren van een auto uit het buitenland of het maken van een proefrit met een auto die je overweegt te kopen.

Bij het kiezen van een autoverzekering voor 1 dag, heb je meestal de keuze uit verschillende dekkingen. De basisdekking is doorgaans de WA-verzekering, die wettelijk verplicht is in Nederland. Deze verzekering dekt schade die je met je auto veroorzaakt aan anderen.

Afhankelijk van jouw behoeften en de aanbieder, kun je ook kiezen voor een uitgebreidere dekking, zoals een beperkt casco of volledig casco verzekering.

Om een autoverzekering voor 1 dag af te sluiten, dien je contact op te nemen met een verzekeraar. Veel verzekeraars in Nederland bieden deze mogelijkheid, maar het is belangrijk om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Daarbij let je op zowel de dekking en voorwaarden als de premie die je moet betalen voor de tijdelijke verzekering.

Enkele voorbeelden van Nederlands verzekeraars die een autoverzekering voor 1 dag aanbieden zijn Allianz Direct en OHRA. Het is raadzaam om tijdig contact op te nemen met de gekozen verzekeraar, zodat je voldoende tijd hebt om de verzekering in orde te maken en eventuele aanvullende documenten te verzamelen die nodig zijn voor de aanvraag.

Voordelen van een dagverzekering

Het afsluiten van een autoverzekering voor 1 dag kan in bepaalde situaties erg handig zijn. Als je bijvoorbeeld een auto importeert uit het buitenland, kan een eendagskenteken nodig zijn, en daar hoort een dagverzekering bij. In dit geval zorgt de dagverzekering ervoor dat je de auto veilig en legaal naar Nederland kan rijden. Ook wanneer je tijdelijk een auto wilt lenen of huren, of een proefrit wil maken, kan zo'n verzekering uitkomst bieden.

Het vergelijken van de verschillende aanbieders van dagverzekeringen is belangrijk om de meest geschikte verzekering voor je situatie te vinden. Er zijn enkele voordelen verbonden aan het afsluiten van een dagverzekering:

 1. Gemakkelijke afsluiting: Het afsluiten van een dagverzekering is eenvoudig en snel. In veel gevallen kan dit online gedaan worden, met iDeal als betaalmethode.
 2. Flexibiliteit: Dagverzekeringen bieden je de mogelijkheid om je auto voor slechts één dag te verzekeren. Zo betaal je alleen voor de periode waarin je de verzekering echt nodig hebt.
 3. Goedkoopste autoverzekering: In veel gevallen is het afsluiten van een dagverzekering voordeliger dan het afsluiten van een reguliere autoverzekering voor een langere periode, zeker wanneer je slechts tijdelijk gebruik maakt van de auto.
 4. Brede dekking: Een dagverzekering dekt niet alleen WA, maar biedt in sommige gevallen ook dekking voor diefstal, brand en andere gevaren. Bezoek de websites van verzekeraars om te vergelijken welke dekking het beste bij jouw situatie past.

Hoe een auto voor 1 dag verzekeren?

Het verzekeren van een auto voor slechts één dag kan handig zijn in bepaalde situaties, zoals het importeren van een auto uit het buitenland of het gebruik van een eendagskenteken. In dit geval kun je een korte termijn autoverzekering, oftewel een autoverzekering voor 1 dag, overwegen.

Vereisten voor het verzekeren van een auto

Wettelijke eisen

Om een auto voor één dag te verzekeren in Nederland, moet je voldoen aan bepaalde wettelijke eisen. Een van de belangrijkste eisen is dat je auto een eendagskenteken heeft, waarmee het een tijdelijke registratie krijgt bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat je auto op de openbare weg mag rijden voor keuring of andere activiteiten zonder een regulier kenteken.

Daarnaast moeten er ook enkele veiligheids- en technische aspecten worden bekeken voordat het voertuig op de openbare weg mag rijden. Dit omvat, maar is niet beperkt tot, de volgende zaken:

 • Verlichting en reflectoren
 • Stuurinrichting
 • Remmen

Als het voertuig oorspronkelijk een buitenlands kenteken had en gekocht is in het buitenland, moet het voertuig een keuring ondergaan bij de RDW, waarbij enkele aandachtspunten worden beoordeeld, zoals het chassisnummer en de algemene staat van het voertuig.

Documentatie voor de verzekering

Om een autoverzekering voor één dag af te sluiten, moeten er enkele documenten worden overlegd aan de verzekeraar. Dit omvat meestal de volgende documenten:

 1. Kopie van het eendagskenteken
 2. Geldig rijbewijs van de bestuurder
 3. Identiteitsbewijs
 4. Aankoopfactuur
 5. Eventuele schadevrije jaren

De verzekeraar kan ook aanvullende informatie nodig hebben, afhankelijk van de specifieke situatie.

Soorten dekkingen en wat ze inhouden

Bij het kiezen van een autoverzekering is het belangrijk om te weten welke soorten dekkingen er zijn en wat deze inhouden, zodat je de juiste keuze kunt maken voor jouw situatie. In dit artikel bespreken we de drie belangrijkste types van dekking waar je uit kunt kiezen: WA-dekking, WA Plus-dekking en Allrisk dekking.

WA-dekking

De WA-dekking, of wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, is de minimale dekking die nodig is voor elke autobezitter in Nederland. Deze dekking vergoedt de schade die je met jouw auto veroorzaakt aan anderen. Denk hierbij aan zowel materiële schade als letselschade. Het is belangrijk om te weten dat de WA-dekking geen schade aan je eigen auto dekt. De premie voor deze dekking is meestal relatief laag, maar houd er rekening mee dat je bij schade aan je eigen auto zelf voor de kosten moet opdraaien.

WA plus dekking

De WA Plus-dekking, ook wel bekend als WA beperkt casco, is een uitbreiding op de standaard WA-dekking. Naast de schade die je aan anderen veroorzaakt, biedt deze dekking ook een vergoeding voor bepaalde schades aan je eigen auto. Bijvoorbeeld schade door diefstal, brand, storm, ruitbreuk, en aanrijdingen met dieren. Echter, schade door eigen schuld, zoals bij een aanrijding waarbij je zelf de veroorzaker bent, wordt nog steeds niet gedekt. De premie voor een WA Plus-dekking ligt iets hoger dan bij een standaard WA-dekking, maar biedt je meer zekerheid in geval van onvoorziene omstandigheden.

Allrisk dekking

De Allrisk dekking, ook wel bekend als volledig casco, is de meest uitgebreide dekking die je kunt kiezen bij het afsluiten van een autoverzekering. Naast alle voordelen van de WA en WA Plus-dekkingen, biedt deze dekking ook vergoeding voor schade aan je eigen auto, zelfs als je hier zelf de oorzaak van bent. Denk hierbij aan schade door een aanrijding, vandalisme of andere ongelukken.

De premie voor een Allrisk dekking ligt over het algemeen hoger dan bij de andere dekkingsvormen, maar biedt je de grootste mate van zekerheid en gemoedsrust.

Als je een autoverzekering overweegt voor één dag, is het belangrijk om te weten dat verschillende aanbieders zoals OHRA hier mogelijkheden voor bieden. Afhankelijk van jouw behoeften en situatie, kun je kiezen uit de bovengenoemde dekkingsvormen om te bepalen welke het beste bij jou past.

Kosten en betaling van een dagverzekering

Bij het afsluiten van een autoverzekering voor 1 dag zijn de kosten een belangrijk aspect om in overweging te nemen. De kosten van een dagverzekering kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de waarde van de auto en je rijgedrag. Over het algemeen zijn autoverzekeringen voor één dag goedkoper dan de jaarlijkse dekking, maar het is belangrijk om de aanbiedingen van verschillende verzekeraars te vergelijken.

Een goede manier om dit te doen is door gebruik te maken van online vergelijkingswebsites. Hier kun je de verschillende opties voor dagverzekeringen naast elkaar leggen en zo de goedkoopste autoverzekering voor 1 dag vinden die het beste bij je past. Houd er rekening mee dat je mogelijk persoonlijke gegevens moet verstrekken om offertes op maat te krijgen, zoals je leeftijd, rijervaring en het soort auto dat je wilt verzekeren.

Als je eenmaal de beste verzekering voor je situatie hebt gevonden, is de betaling meestal eenvoudig en snel te regelen. Veel verzekeraars accepteren betaling via iDeal, waarmee je gemakkelijk en veilig kunt betalen vanuit je eigen bankomgeving. Zodra de betaling is voltooid, krijg je meestal een bevestiging per e-mail met alle details over je dagverzekering. Het is belangrijk om deze informatie goed te bewaren, zodat je deze kunt laten zien wanneer je de auto gaat gebruiken.

Ten slotte is het belangrijk om, voordat je een beslissing maakt over de dagverzekering, de voorwaarden en de dekking van de verzekering goed door te nemen. Controleer of je huidige autoverzekering al een tijdelijke uitbreiding van de dekking toestaat of dat je daadwerkelijk een aparte dagverzekering nodig hebt.

Situaties waarin autoverzekering voor 1 dag nuttig is

Een autoverzekering voor 1 dag kan in verschillende situaties erg handig zijn. In dit gedeelte zullen we enkele van deze situaties bespreken waarin het verstandig is om een dagverzekering af te sluiten.

Importeren van een auto

Wanneer je een auto importeert naar Nederland, moet je deze tijdelijk verzekeren voordat je hem naar de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) kan brengen voor een keuring. Een dagverzekering komt hier goed van pas, omdat je de auto minimaal voor één dag moet verzekeren. Voordat je een autoverzekering voor 1 dag afsluit, moet je eerst een eendagskentekenbewijs bij de RDW aanvragen.

Exportkenteken

In het geval dat je een auto wilt exporteren, kan een dagverzekering handig zijn om te zorgen dat je auto verzekerd is tijdens het transport of tijdens het rijden naar een ander land. Dit is vergelijkbaar met de situatie bij het importeren van een auto.

Tijdelijk gebruik van een bepaald voertuig

Een dagverzekering kan ook een goede oplossing zijn als je slechts kort gebruik wilt maken van een bepaald voertuig, bijvoorbeeld omdat je je eigen voertuig moet laten repareren of omdat je een auto wilt uitlenen aan vrienden of familie. Wanneer je jouw auto uitleent, is het verstandig om tijdelijke verzekering voor 1 dag af te sluiten en duidelijke afspraken te maken over eventuele schade en ongelukken.

Hieronder volgen enkele voordelen en beperkingen van een dagverzekering in een kort overzicht:

Voordelen:

 • Flexibiliteit om één dag verzekering af te sluiten
 • Geschikt voor tijdelijk gebruik van een voertuig
 • Handig bij importeren en exporteren van auto's

Beperkingen:

 • Niet geschikt voor langdurig gebruik
 • Soms beperkte dekking

In deze bijzondere situaties blijkt dat een dagverzekering nuttig en praktisch kan zijn. Het is belangrijk om goed te weten in welke gevallen zo'n verzekering van pas kan komen. Denk aan het importeren en exporteren van auto's, tijdelijk gebruik en het uitlenen van je voertuig.

Proces van het afsluiten van een dagverzekering

Een autoverzekering voor één dag kan handig zijn wanneer je tijdelijk gebruik maakt van een andere auto, bijvoorbeeld tijdens een proefrit, het lenen van een auto van een familielid of vriend, of wanneer je je auto slechts voor een korte periode verzekerd wilt hebben. Het afsluiten van een dagverzekering kan via verschillende methoden, zoals online of bij een keuringsstation.

Online afsluiten

Je kunt een autoverzekering voor één dag eenvoudig online afsluiten bij verschillende verzekeraars. Dit proces is snel en gemakkelijk, en je hoeft alleen maar je kenteken en persoonlijke gegevens in te voeren. Na het invullen van de benodigde gegevens en het kiezen van de gewenste dekking, ontvang je een bevestiging van je dagverzekering per e-mail. Het is belangrijk om te weten dat niet alle verzekeraars deze optie aanbieden, dus het kan nodig zijn om even rond te kijken en te vergelijken.

Bij het keuringsstation

Een andere manier om een autoverzekering voor één dag af te sluiten, is bij een RDW keuringsstation. Dit is vooral handig wanneer je een eendagskenteken nodig hebt, bijvoorbeeld bij het importeren van een auto. In dit geval ga je naar het keuringsstation met je auto en de benodigde documenten, zoals het chassisnummer en het eendagskenteken. Het keuringsstation zal de auto inspecteren en, indien goedgekeurd, de dagverzekering voor je regelen.

Veelgestelde vragen over dagverzekeringen

Een dagverzekering is een autoverzekering die je afsluit voor slechts één dag. Deze korte termijn verzekering biedt een oplossing voor situaties waarin je een auto nodig hebt voor een korte periode, zoals het importeren van een auto uit het buitenland of lenen van een auto van een vriend. In dit artikel geven wij antwoord op enkele veelgestelde vragen over dagverzekeringen.

Wat is een dagverzekering?

Een dagverzekering is een tijdelijke autoverzekering die dekking biedt voor één dag. Je kunt kiezen voor verschillende dekkingen, zoals WA-dekking (schade aan derden) of uitgebreidere dekkingen zoals Beperkt Casco en Volledig Casco.

Hoe kan ik een dagverzekering aanvragen?

Een dagverzekering kan online aangevraagd worden bij je autoverzekeraar naar keuze. Je hebt hiervoor het kenteken van de auto nodig, alsmede de geldigheidsduur van het kentekenplaat en je persoonlijke gegevens.

Kan ik een dagverzekering annuleren of wijzigen?

Ja, je hebt het recht om een dagverzekering te annuleren binnen 14 dagen na de ingangsdatum (herroepingsrecht). Houd er echter rekening mee dat sommige autoverzekeraars administratiekosten in rekening kunnen brengen bij het annuleren of wijzigen van een dagverzekering.

Wat gebeurt er als ik schade veroorzaak met een dagverzekering?

Met een dagverzekering ben je gedekt voor schade aan derden. Dit betekent dat als jij verantwoordelijk bent voor de schade aan een andere auto, de verzekeraar de kosten zal vergoeden. Het is belangrijk op te merken dat de dekking afhankelijk is van het type dagverzekering: bij een WA-dekking worden alleen kosten vergoed voor schade aan derden, terwijl bij Beperkt Casco en Volledig Casco ook schade aan jouw eigen auto wordt vergoed.

Hoe kan ik mijn auto voor slechts één dag verzekeren?

Om je auto voor slechts één dag te verzekeren, kun je tijdelijke autoverzekeringen overwegen. Er zijn enkele verzekeraars en websites die autoverzekeringen voor één dag aanbieden. Je kunt de premie online berekenen en de verzekering afsluiten, afhankelijk van de dekking die je nodig hebt.

Wat zijn de kosten om mijn auto voor één dag te verzekeren?

De kosten voor het verzekeren van je auto voor één dag variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de verzekeringsmaatschappij, het type auto en de gekozen dekking. Voor een nauwkeurige berekening raden wij aan om een online premieberekening te doen op de websites van de verzekeraars.

Is het mogelijk om een verzekering af te sluiten voor een APK keuring?

Ja, het is mogelijk om een tijdelijke verzekering af te sluiten als je je auto wilt laten keuren. Je kunt hiervoor een eendagskenteken aanvragen bij de RDW en vervolgens je auto voor één dag verzekeren, zodat je wettelijk gedekt bent tijdens de keuring.

Bestaan er opties voor een allrisk verzekering voor een korte periode?

Ja, er zijn mogelijkheden om een allrisk verzekering af te sluiten voor een korte periode, zoals een dag of een weekend. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een auto huurt en de standaard verzekering onvoldoende dekking biedt. Je kunt verschillende verzekeraars raadplegen voor deze optie en de premie online berekenen op basis van je needs.

Bij het afsluiten van een autoverzekering voor één dag is het belangrijk om te weten dat de dekking meestal beperkter is dan bij een reguliere autoverzekering. Vaak wordt alleen de wettelijk verplichte WA-dekking (Wettelijke Aansprakelijkheid) aangeboden. Toch kan het een nuttige en eenvoudige optie zijn om je auto tijdelijk te verzekeren, zowel online als bij het keuringsstation.