Premies zorgverzekering in meeste gevallen iets omhoog

Leestijd: 2 minuten

Het loopt weer tegen het eind van het jaar. Dat betekent de kerstboom optuigen, maar ook de verzekeringspapieren maar weer eens voor de dag halen. Voor 31 december moet er immers actie worden ondernomen door consumenten die over willen stappen naar een andere zorgverzekering. Dat gaat elke Nederlander (tenzij u een gewetensbezwaarde bent) aan, want een basis-zorgverzekering is voor iedereen verplicht. En dat het verstandig is om goed te kijken naar de verschillende mogelijkheden is evident.

Het gaat immers om een behoorlijke smak geld. Aan premie bent u met gemak 100 euro per maand kwijt. Zomaar blijven zitten bij uw huidige zorgverzekeraar is niet altijd een goed idee. Het kan namelijk heel goed zo zijn dat u bij een andere verzekeraar behoorlijk kunt besparen. U moet dan natuurlijk wel kunnen vergelijken. Daarom zijn verzekeraars verplicht uiterlijk 19 november hun premies voor volgend jaar bekend maken.

De zorg wordt duurder

Dat een zorgverzekering nogal duur is weet iedereen die de afschrijvingen op zijn bankrekening bekijkt. Dat de tendens van een steeds duurder wordende (basis)zorgverzekering niet snel zal worden doorbroken kan ook iedereen die enigszins het nieuws volgt onmogelijk verrassend vinden. Aangezien mensen (gelukkig) steeds ouder worden hebben we meer en langer professionele gezondheidszorg nodig. Dat medicatie, specialistische hulp en operaties ontzettend dure aangelegenheden zijn is een feit. Dat dit betaald moet worden is duidelijk en dat daarvoor gebruik wordt gemaakt van de premie-inkomsten van de zorgverzekering is logisch: dat is het hele idee van een zorgverzekering.

Dit leidt ertoe dat de premie steeds iets verder omhoog zal gaan. Hoewel DSW – zeer verrassend – als eerste verzekeraar met een premie kwam die juist iets lager lag kunnen we wel concluderen dat gemiddeld genomen de premie voor de basiszorgverzekering in 2018 enkele euro’s per maand hoger ligt dan in 2017. Nu steeds meer verzekeraars hun premies bekendmaken is dat simpelweg de conclusie.

Premie stijgt komende jaren verder; what else is new?

Met betrekking tot de hoogte van de zorgpremie ontstond er de afgelopen tijd wat ophef. Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) meldde dat de premie de komende jaren dermate hard zou stijgen dat het bedrag dat betaald zou moeten worden in 2021 op 1601 euro per jaar uit zou komen. Door nogal wat mensen op (met name) social media werd hier nogal heftig op gereageerd. Op zich volkomen begrijpelijk. Voor veel mensen is het nu al lastig om hun zorgpremie te betalen, laat staan wanneer de premie nog met enkele honderden euro’s per jaar zou stijgen. Toch was de verontwaardiging niet helemaal terecht.

Er werd gedaan alsof het CBS met ‘breaking news’ kwam. Het tegendeel is waar. Al een jaar geleden schreven we op Geld24.nl dat de zorgpremie fors zou oplopen. Het CBS meldde namelijk toen al dat er waarschijnlijk 1550 euro per jaar zou moeten worden betaald in 2021. Dat het verwachtte bedrag nu nog enkele tientjes hoger uitkomt heeft onder meer te maken met de bevriezing van het eigen risico.