Creditcardtoeslag wordt afgeschaft maar uitzonderingen blijven

Leestijd: 2 minuten

Een bestelling doen en vervolgens betalen met een creditcard. Reuzehandig natuurlijk. Toch blijft er bij een creditcardbetaling vaak een vervelende nasmaak achter.

Want op de een of andere manier betaalt u vaak net wat meer dan u van tevoren had verwacht. En misschien zelfs wel meer dan u mócht verwachten. Het is namelijk behoorlijk gebruikelijk dat een onderneming waarbij u met een creditcard betaalt een extra toeslag rekent. Enkel en alleen omdat u voor deze specifieke betaalmethode kiest.

Vooral bepaalde luchtvaartmaatschappijen hebben hier een handje van. In het recente verleden waren er gevallen bekend waarbij een creditcardtoeslag van maar liefst 10 procent werd gerekend. Nogal vervelend om daarmee geconfronteerd te worden natuurlijk.

In Nederland (dat wil zeggen bij aankopen gedaan bij een Nederlands bedrijf) golden er – gelukkig – al regels waardoor de toeslagen niet te hoog mochten zijn. Er gold een maximumpercentage van 0,3 procent van het aankoopbedrag. Te overzien, maar natuurlijk nog steeds niet echt leuk.

In sommige Europese landen is het bij wet verboden om een creditcardtoeslag te vragen. Binnenkort (in 2018) gaat een toeslagverbod gelden binnen de hele Europese Unie. Probleem opgelost? Grotendeels. Maar zoals bij veel wetgeving zitten er nog steeds addertjes onder het gras.

De nieuwe wetgeving wordt gemaakt

Omdat er binnen de Europese Unie (EU) is afgesproken dat er vanaf 2018 een verbod op een creditcard toeslag gaat gelden in Europa zijn nu de parlementen van de lidstaten aan zet. Zij moeten de Europese afspraken omzetten in nationale wetgeving. Voor Nederland betekent dit dat de regering een wet moet indienen en dat de Tweede Kamer daar vervolgens over debatteert en stemt. Dat proces is inmiddels gestart. Bij de behandeling van de wet blijkt echter dat het allemaal nog niet zo eenvoudig is.

Met betrekking tot creditcardbetalingen zijn er namelijk allerlei uitzonderingen. Concreet betekent dit dat vanaf 2018 in de meeste gevallen inderdaad geen creditcardtoeslag mag worden berekend maar dat dit in sommige gevallen toch nog mag. Voor de consument wordt het er natuurlijk niet echt duidelijker op.

Soorten creditcards

Nu wordt het even vrij ingewikkeld. Het is namelijk zo dat er verschillende creditcardsystemen zijn, waarbij voor het ene systeem een verbod op de creditcardtoeslag wel geldt, maar voor het andere systeem soms niet. Om dit precies te kunnen begrijpen moet u eigenlijk een jurist of econoom zijn, en het liefst beide. Er is namelijk een onderscheid te maken tussen een zogenaamd driepartijenstelsel en een vierpartijenstelsel.

Hoe dat allemaal zit is heel technisch. Voor de consument is het in elk geval goed om te weten dat de meest gebruikte creditcards (Visa en MasterCard) onder het vierpartijenstelsel vallen. American Express en Diners Club vallen onder het driepartijenstelsel.

Creditcardtoeslag verboden bij Visa en MasterCard

Wat met betrekking tot de wetgeving die nu voorligt in elk geval duidelijk is heeft te maken met de creditcards van MasterCard en Visa (vierpartijenstelsel). In de wet staat namelijk duidelijk aangegeven dat er een verbod komt op “het in rekening brengen van kosten voor het gebruik van deze betaalinstrumenten. Kortom: gebruikers van Visa en MasterCard mogen vanaf het moment dat de wet officieel is niet meer geconfronteerd worden met een creditcardtoeslag.