OV-chipcard opladen met een creditcard

Het gebruik van een creditcard is tegenwoordig volledig ingeburgerd, en een zeer groot deel van de Nederlanders beschikt over één (of meerdere) creditcards waarmee allerlei transacties worden gedaan. Een voorbeeld hiervan is het aanschaffen van vliegtickets. Toch zijn er zaken waarbij het gebruik van de creditcard nog voor problemen kan zorgen, en in sommige gevallen is het zelfs bij bepaalde diensten nog steeds niet mogelijk om gebruik te maken van de creditcard. Toch worden hierin stappen gezet, en steeds meer ondernemingen bieden de mogelijkheid om via de creditcard te betalen. Een voorbeeld van een partij die in 2015 en het begin van 2016 goede stappen op dat gebied heeft gezet zijn de openbaar vervoeraanbieders, en in het bijzonder de NS. Dat blijkt uit de Voortgangsreportage van het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad die staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu onlangs naar de Tweede Kamer stuurde.

Ov-chipkaart opladen met creditcard

Het opladen van een ov-chipkaart moest tot niet zo heel lang geleden met de ‘gewone’ bankpas gebeuren. Toch was men bij de NS al van plan om het gebruik van een creditcard voor het opwaarderen ook mogelijk te maken. In eerste instantie werd hiermee getest op Amsterdam Centraal en het NS-station op Schiphol. Al snel werden de mogelijkheden uitgebreid naar een aantal andere treinstations. Uiteraard was dit voor de liefhebber van creditcardbetalingen een mooie stap in de goede richting, maar voor wie op – om maar wat te noemen – op station Deventer stond kon nog steeds niet met de creditcard betalen. Gelukkig is daar onlangs verandering in gekomen.

Werkagenda NOVB

Het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) is een organisatie waarin diverse partijen die zich bezighouden met openbaar vervoer zich hebben verenigd. Om openbaar vervoer beter te stroomlijnen worden er allerlei initiatieven bedacht om ervoor te zorgen dat het reizen met trein, metro en bus voor de consument beter gaat verlopen. Hiervoor stelt de NOVB een zogenaamde werkagenda op waarbij knelpunten op het gebied van openbaar vervoer aan de orde komen en waarin oplossingen worden geformuleerd. Dat kan over allerlei verschillende zaken gaan, maar recentelijk is ook de (mogelijkheid om te betalen met een) creditcard op de agenda gezet.

Voortgangsrapportage anno 2016

Goede ideeën zijn natuurlijk altijd mooi, maar er valt pas wat te juichen als zulke ideeën ook daadwerkelijk in daden worden omgezet. In het geval van de creditcard is dat in elk geval gelukt. Mooi nieuws dat door de staatssecretaris werd meegedeeld in de voortgangsrapportage die naar de Tweede Kamer werd gestuurd. De staatssecretaris meldde dat “betaalmogelijkheden met de creditcard zijn uitgebreid en aanduidingen op de automaten zijn aangepast” en dat “het is nu ook mogelijk om met je creditcard te betalen bij de NS-kaartautomaten.” Kortom: sta je op een treinstation en wil je met je creditcard betalen dan is dat geen enkel probleem meer.

Over DE SCHRIJVER

Joris is een ervaren financiële schrijver met een scherp inzicht in de wereld van financiën en economie. Hij heeft een passie voor het vertalen van complexe financiële concepten naar begrijpelijke taal.