Welke invloed hebben de Amerikaanse verkiezingen op de beurzen?

Leestijd: 2 minuten

Ook al zou iemand het willen ontkennen, elke financieel en economisch specialist is het er wel over eens dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen erg interessant worden. Uiteraard voor de Amerikaanse (en wereld-) burger, maar zeker ook in het bijzonder voor de belegger die investeert in aandelen, opties of obligaties. Want wat er in de Verenigde Staten gebeurt heeft simpelweg een direct effect op de stemming op de beurzen. Dat betekent dat de uitkomst van de verkiezingen kansen biedt. En bedreigingen.

Het is zaak om daar als belegger goed mee om te gaan en goed op in te springen. En het spannende is, zowel de uitkomst van de verkiezingen als het gedrag van de (effecten)beurs is op dit moment nog niet met zekerheid te voorspellen.

Beursgedrag: hebben we dit eerder gezien?

Om enigszins te kunnen voorspellen wat de financiële en economische consequenties kunnen zijn van de uitkomst van de verkiezingen moeten we van twee verschillende scenario’s uitgaan. Ofwel wordt de Republikein Donald Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten, of wel wordt de democratische kandidaat Hilary Clinton de eerste vrouwelijke president van Amerika. Wie uiteindelijk wint zal een enorme invloed hebben op de internationale financiële markten.

Saillant detail hierbij is dat de economische agenda’s van Trump en Clinton in extreme mate van elkaar verschillen. Welke koers de VS gaat varen is nu dus nog niet te zeggen. Reden genoeg voor paniek op de beurs.

Onzekerheid over kiezersgedrag en daar op volgende schommelingen op de financiële markten hebben we echter eerder gezien. Zelfs vrij recent nog. Het Brexit-referendum zorgde voor een enorme schokgolf op de effectenbeurzen. Vooral financiële instellingen kregen het zwaar voor hun kiezen. En dat had vooral te maken met de onverwachte (en voor velen ongewenste) uitkomst. Een dergelijk scenario is ook na afloop van de Amerikaanse presidentsverkiezingen mogelijk.

Tip: Van plan om te gaan beleggen? Klik hier om brokers te vergelijken >>

Overeenkomst VS-verkiezingen en Brexit-referendum

De aankomende verkiezingen in de Verenigde Staten en het afgelopen Brexit-referendum hebben een paar opvallende overeenkomsten. Ten eerste de verwachte uitkomst. De meeste kenners zijn het er voor wat betreft de Amerikaanse verkiezingen over eens dat Hilary Clinton uiteindelijk aan het langste eind zal trekken en als opvolger van Barack Obama het Witte Huis in zal gaan.

Bij het Brexit-referendum was de algemene conclusie ook dat de uitkomst wel vast zou staan. Groot-Brittannië zou lid blijven van de Europese Unie. Het tweede punt waar we een overeenkomst zien is dat de verwachte uitkomst ook de gewenste uitkomst is. De gewenste uitkomst bij het Brexit-referendum was dat de Britten zouden blijven. De gewenste uitkomst bij de verkiezingen in de VS is een overwinning van Clinton.

What if…?

Stel dat Donald Trump tegen de verwachtingen in de verkiezingen wint, wat dan? Ten eerste is het in dat geval de keuze van de Amerikaanse kiezer; een keuze waar de Europese belegger verder geen invloed op heeft. Een keuze waar de Europese belegger de gevolgen van gaat voelen, dat wel! De beurzen zullen bij een overwinning van Trump waarschijnlijk gaan duikelen. De republikeinse presidentskandidaat staat bekend als extreem protectionistisch. Een eigenschap die de wereldhandel naar verwachting geen goed zal doen.